ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2002
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Ο παλιός γνωστός Λεπέν

«Κοινωνικά είμαι σοσιαλιστής, οικονομικά δεξιός και πάνω από όλα είμαι εθνικιστής Γάλλος». Με αυτό το απαύγασμα φασισμού, ο ηγέτης του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» καλωσόρισε τους οπαδούς του στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Χαρακτήρισε την ημέρα εξαιρετικά σημαντική για τρεις λόγους: «Επειδή καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής σε προεδρική αναμέτρηση, επειδή καταφέραμε να συνθλίψουμε τους κομμουνιστές, επειδή οι δύο κυβερνώντες του τόπου, Σιράκ - Ζοσπέν, καταποντίστηκαν». Ο Λεπέν με το γνωστό λαϊκιστικό ύφος κάλεσε «όλους τους χαμηλόμισθους εργάτες, τους μικρούς αγρότες, τους κατατρεγμένους βιοτέχνες που στενάζουν υπό τη γραφειοκρατία και τη δικτατορία των Βρυξελλών, να μην πάψουν να ονειρεύονται»!

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, χτες, επανέλαβε τις βασικές απόψεις του (αποτελεσματικές προφανώς): πάταξη της εγκληματικότητας «που οφείλεται κυρίως στους μετανάστες», ανέγερση 2.000 νέων φυλακών, αντιμετώπιση της ανεργίας «με την εκδίωξη μεταναστών που παίρνουν τις δουλιές από τους Γάλλους», επαναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών συνθηκών, κατάργηση του φόρου κληρονομίας, έτσι ώστε «οι μικρές επιχειρήσεις να περνάνε από πατέρα σε γιο χωρίς επιβαρύνσεις», ενίσχυση της οικογένειας.

Προκλητικός σχολίαζε όσους του θύμισαν ότι ο ίδιος είχε προβλέψει ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο: «Αν το να κυβερνάς σημαίνει να προβλέπεις, τότε είμαι ο ικανότερος να κυβερνήσω». Επιπλέον, τόνισε ότι ο ίδιος έχει σταθερές θέσεις και ότι οι άλλοι ακολουθούν τα ζητήματα που αναδεικνύει, «άρα έχουμε λεπενοποίηση της πολιτικής ζωής».

Γεννημένος το 1928, ο Λεπέν υπηρέτησε στη Λεγεώνα των Ξένων, ασχολήθηκε με την πολιτική το 1956 και ίδρυσε το Εθνικό Μέτωπο το 1972, καταφέρνοντας από το 1974, που είχε συγκεντρώσει μόλις 0,74% με κύριο σύνθημα ενάντια στους Βορειοαφρικανούς μετανάστες των πρώην γαλλικών αποικιών, να φθάσει στα σημερινά ποσοστά, παρά τη διάσπασή του το 1999. Μία από τις γνωστότερες φράσεις του είναι ότι «τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί είναι λεπτομέρεια της ιστορίας» που σε συνδυασμό με το γρονθοκόπημα μίας αντιπάλου του, τον οδήγησε εκτός Ευρωκοινοβουλίου.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Αρνητικά αποτελέσματα

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, δήλωσε: «Τα αρνητικά για τη δημοκρατία αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, αποκαλύπτουν μια πραγματικότητα, ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τις ψευδεπίγραφες κεντροαριστερές κυβερνήσεις, έχει οδηγήσει στο περιθώριο και στην απόγνωση μεγάλα τμήματα των λαών και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όπως πολλές φορές το είχε επισημάνει το ΔΗΚΚΙ στο παρελθόν, τις ακραίες αντιδράσεις των πολιτών. Κατάφεραν, οι ψευτοαριστεροί, να δημιουργήσουν κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού».

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αλλαγή σκυτάλης της εξουσίας

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Η Ουγγαρία, μάλλον δεν ακολουθεί τις «εξελίξεις»... αφού χτες κατά το δεύτερο γύρο των γενικών εκλογών, η κάλπη έδειξε κεντροαριστερά...

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός, δηλαδή Σοσιαλιστές και Ελεύθεροι Δημοκράτες απέσπασε οριακή πλειοψηφία έναντι του συντηρητικού συνασπισμού του απερχόμενου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα, το κεντροαριστερό κόμμα συγκεντρώνει 198 από τις 386 έδρες της Βουλής, ενώ ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός συγκεντρώνει 188 έδρες.

Ο Ορμπαν παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη το σοσιαλιστή αντίπαλό του, Πέτερ Μεντγκιέσι, για τη νίκη του, που δήλωσε με τη σειρά του αποφασισμένος να είναι πρωθυπουργός και των δέκα εκατομμυρίων Ούγγρων, ενώ ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία για την επιλογή των μελών του υπουργικού του συμβουλίου. Ο Ξάμπα Λάζλο, που αναμένεται να ορκιστεί υπουργός Οικονομίας, προέβλεψε μάλιστα ότι η νίκη του κεντροαριστερού συνασπισμού θα οδηγήσει σε «ράλι ανόδου» το χρηματιστήριο της χώρας, κάτι που είχε συμβεί και μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, στον οποίο είχαν επίσης επικρατήσει οι Σοσιαλιστές και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ