ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Εμπλοκή σε όλα τα μέτωπα εντός και εκτός συνόρων

Στη Σούδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Eisenhower»

Το αεροπλανοφόρο δεμένο στη Σούδα
Το αεροπλανοφόρο δεμένο στη Σούδα
Απανωτές είναι οι εξελίξεις στην αλυσίδα εμπλοκής της χώρας στα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, στην κόντρα του με άλλα κέντρα, ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Πρωί του Σαββάτου έδεσε στη Σούδα, ως αναμενόταν, το αεροπλανοφόρο των Αμερικανών «USS Dwight D. Eisenhower», που με στήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επιχειρεί αυτό το διάστημα στην Ανατ. Μεσόγειο. Θυμίζουμε, τις προηγούμενες μέρες η φρεγάτα «Ψαρά» ενσωματώθηκε «ως πλήρες οργανικό μέλος» στη δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου κατά τον πλου του στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ με την επιπλέον συμμετοχή δύο ελληνικών υποβρυχίων και μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας έγιναν μια σειρά ασκήσεις για «αύξηση της διαλειτουργικότητας». Αξίζει δε να σημειωθεί, παρά τα κυβερνητικά παραμύθια περί «ισχυρού μηνύματος στην Τουρκία» και άλλα τέτοια, πως στον προγραμματισμό του αεροπλανοφόρου προβλέπονται το επόμενο διάστημα κοινές ασκήσεις και με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ έσπευσε να χαιρετίσει τον κατάπλου, σημειώνοντας σε ανάρτησή του ότι η βάση της Σούδας «είναι το κόσμημα στο στέμμα της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας και αυτή η επίσκεψη στο λιμάνι καταδεικνύει τις μοναδικές ικανότητες που παρέχει η Σούδα για να υποστηρίξει την παρουσία των ΗΠΑ στη στρατηγικά δυναμική Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος έκανε δική του ανάρτηση, λέγοντας ότι η άφιξη του αεροπλανοφόρου συνιστά «άλλη μία σημαντική παρουσία στην κορωνίδα της Ελληνοαμερικανικής Συνεργασίας, τη Ναυτική Βάση της Σούδας».

Η κυβέρνηση μάλιστα ετοιμάζει και σχετική φιέστα επί του πλοίου σήμερα Τρίτη, με συμμετοχή του πρωθυπουργού, του υπουργού Αμυνας, του Α/ΓΕΕΘΑ και άλλων παραγόντων.

Ηδη το Σαββατοκύριακο, η διοίκηση της βάσης διοργάνωσε μια πρώτη φιέστα για τους ναύτες του πλοίου, με φαγοπότι, αθλοπαιδιές, πάγκους πωλήσεων προϊόντων και αναμνηστικών, κατόπιν συμφωνίας και με τοπικούς παράγοντες, αφού οι περίπου 5.000 προσωπικό που βρίσκονται στο πλοίο δεν προβλέπονται να αποβιβαστούν λόγω πανδημίας.

Πεδίο βολής και «κόμβος» όλη η Βόρεια Ελλάδα

Βορειότερα, στην Αλεξανδρούπολη - επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» το Σαββατοκύριακο περί μίσθωσης γιγαντιαίων φορτηγών πλοίων από τη διοίκηση Στρατιωτικών Ναυτιλιακών Μεταφορών (Military Sealift Command) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, προκειμένου με κόμβο το ακριτικό λιμάνι να διευκολύνεται η διεκπεραίωση μάχιμων μονάδων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία - αναμένονται άμεσα άλλα δύο τέτοια πλοία.

Σχέδιό τους να μεταφέρουν πίσω στις ΗΠΑ τροχοφόρα μέσα, όπως και 41 ελικόπτερα της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (CAB), που αναπτύχθηκε πέρυσι στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα, στο Στεφανοβίκειο) στο πλαίσιο της αμερικανοΝΑΤΟικής επιχείρησης «Antlantic Resolve», που από το 2014 κάθε χρόνο φέρνει από τις ΗΠΑ και απλώνει πρόσθετες δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τροχοφόρα θα φορτωθούν στο πλοίο «Οcean Glory», ενώ αργότερα, πιθανά τις πρώτες μέρες του Μάη, αναμένεται η έλευση άλλου πλοίου, του «Green Ridge», για να παραλάβει τα ελικόπτερα.

Για να επιβλέψει τις προετοιμασίες την προηγούμενη Πέμπτη πήγε για συνάντηση με τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, συνταγματάρχης R.R. Anderson. Στη σύσκεψη (όπου συμμετείχαν και στελέχη της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού - θα παίξει βασικό ρόλο στη διεκπεραίωση, στη «φιλοξενία» των αμερικανικών δυνάμεων και τη φύλαξη του υλικού τους) οι συζητήσεις επισήμως «επικεντρώθηκαν σε διμερή ζητήματα, την υποστήριξη του λιμένα στις συμμαχικές και αμερικανικές δυνάμεις, την αύξηση του σχετικού μεταφορικού έργου, την ενίσχυση των υποδομών πρόσβασης στην Ευρώπη καθώς και τις εναλλακτικές στο ζήτημα των καυσίμων του αεροδρομίου».

Σημειωτέον, στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αποθήκες καυσίμων για να εξυπηρετήσουν πτήσεις τσάρτερ που θα έφερναν απευθείας Αμερικανούς στρατιώτες στην Αλεξανδρούπολη. «Λίγοι μόνο», λένε αρμόδιες πηγές, έφτασαν στο «Δημόκριτος», η δε πτήση τους φέρεται να εξυπηρετήθηκε «εκτάκτως» με καύσιμα του ελληνικού στρατού. Ετσι, κατά τις ίδιες πηγές, προσώρας έχουν βρει τη «μεσοβέζικη» λύση τα αεροπλάνα να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, από εκεί να κινούνται οδικώς προς τον Εβρο και στη συνέχεια στις βαλκανικές χώρες.

Σε κάθε περίπτωση, στον προγραμματισμό τους αναμένονται τις πρώτες μέρες του Μάη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κι άλλα φορτία που θα διεκπεραιωθούν μέσω Εβρου, οδικώς και σιδηροδρομικώς, προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της αλυσίδας αμερικανοΝΑΤΟικών ασκήσεων που συναποτελούν την «Defender Europe 21» (στο διάστημα Μάης - Ιούνης).

Ετοιμάζονται για Μάλι και Σαουδική Αραβία

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μετέχοντας την Παρασκευή σε διαδικτυακή Σύνοδο Υπουργών του «Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ», στην παρέμβασή του τόνισε ότι η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή, τόσο με το άνοιγμα, πρόσφατα, νέας πρεσβείας στη Σενεγάλη, όσο και με τον ορισμό του πρέσβη της Ελλάδος στο Ντακάρ ως ειδικού εκπροσώπου του υπουργείου για το Σαχέλ. Ο Ν. Δένδιας είπε ότι «έτσι καταδεικνύεται έμπρακτα το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Δυτική Αφρική και τις χώρες του Σαχέλ, με στόχο να συμβάλει ενεργά στη στήριξη των προσπαθειών για ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητάς του, σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, καθώς και με την ΕΕ και άλλους διεθνείς εταίρους».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση «εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παρουσίας της στην περιοχή, τόσο με την αποστολή αστυνομικών, όσο και στρατιωτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο των πολυεθνικών αποστολών που δρουν στο Μάλι».

Στο Μάλι η ΕΕ έχει δύο αποστολές, την EUCAP Sahel Mali (για «εκπαίδευση» των δυνάμεων εσωτερικής ασφάλειας) και την EUTM Mali (για «εκπαίδευση» των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, όπου έχουν ήδη αποσταλεί δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς), ενώ κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει τμήμα Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στο πλευρό των γαλλικών στρατευμάτων που πραγματοποιούν επέμβαση στο Μάλι για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων.

Τέλος, στην Αεροπορική Βάση της Σούδας βρίσκονται μαχητικά, άλλα μέσα και προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας για συνεκπαιδεύσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Σε φιέστα που έγινε εκεί την Παρασκευή, ο Α/ΓΕΕΘΑ, υποδεχόμενος τον Σαουδάραβα ομόλογό του, έκανε σαφές ότι έρχεται «περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο με την επικείμενη υπογραφή Μνημονίου Στρατιωτικής Συνεργασίας».

Θυμίζουμε, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει την αποστολή ελληνικής συστοιχίας «Patriot» και προσωπικού στη Σαουδική Αραβία, για ενίσχυση των δυνατοτήτων της απέναντι στο Ιράν. Αλλωστε, οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν μεταξύ άλλων και τη «δυνατότητα για αξιοποίηση και ανταλλαγή εκπαιδευτικών ευκολιών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών», δίνοντας και έτσι μια «ομπρέλα» για μετακίνηση δυνάμεων στην Αραβική Χερσόνησο, όπως έγινε άλλωστε πρόσφατα με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», που αναπτύχθηκε μέχρι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το πρόσχημα συμμετοχής του πλοίου σε εκθέσεις αμυντικού υλικού.

Τέλος, ανάμεσα στους ρόλους που έχουν αναλάβει οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, 15 έως 19/3 πραγματοποιήθηκε σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας εκπαίδευση υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ, συγκεκριμένα «επί των διαδικασιών τυποποίησης ΝΑΤΟ».


ΧΑΝΙΑ
Ανεπιθύμητοι οι φονιάδες των λαών!

Μαχητική συγκέντρωση χτες ενάντια στην αμερικανική αρμάδα

«Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» - «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»! Αυτά και άλλα συνθήματα αντήχησαν χτες στα Χανιά και έκαναν καθαρό στην αρμάδα των ΗΠΑ που κατέπλευσε το Σάββατο ότι η παρουσία της είναι ανεπιθύμητη στο νησί!

Μαζικό και μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο στην πλατεία Αγοράς και η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων μαζί με εργατικά σωματεία, φορείς του μαζικού κινήματος των Χανίων και φοιτητικούς συλλόγους, μεταξύ των οποίων τα Σωματεία Οικοδόμων, Τουρισμού - Επισιτισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ποτών και Τροφίμων, Ιδιωτικών εκπαιδευτικών Χανίων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, ο Σύλλογος φοιτητών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης.

Με τις ομιλίες τους ο Μ. Παπαδομανωλάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού Ι. Αποστολάκης και ο πρόεδρος των εστιακών φοιτητών Ντ. Κουτσογιαννόπουλος εξέφρασαν την εναντίωση των ανθρώπων του μόχθου της Κρήτης και όχι μόνο, στην επιλογή της αστικής τάξης και των κυβερνήσεων για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, επιλογή που υπηρετεί συμφέροντα ξένα προς αυτά του λαού.

Κατήγγειλαν στους Χανιώτες ότι η αρμάδα του θανάτου - αποτελούμενη από το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», δύο καταδρομικά και τέσσερα αντιτορπιλικά με 6.000 στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων - δεν έφτασε στην Κρήτη για «αναψυχή», αλλά πραγματοποιώντας μια γιγαντιαίων διαστάσεων «πρόβα πολέμου» για την υποστήριξη των «εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ και της ασφάλειας (των συμφερόντων τους) σε Ευρώπη και Αφρική», για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, δρόμων του Εμπορίου και της Ενέργειας.

Κατήγγειλαν ακόμα τις ευθύνες της σημερινής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας «στη δίνη αυτών των ανταγωνισμών, διακινδυνεύοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη μεγάλη πολεμική αναμέτρηση για τα συμφέροντα εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων».

Απηύθυναν κάλεσμα σε κάθε άνθρωπο του μόχθου να βρίσκεται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση απέναντι σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις και να εκφράσει την εναντίωσή του, πυκνώνοντας τις γραμμές του αγώνα, δυναμώνοντας το εργατικό - λαϊκό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Μηχανοκίνητη πορεία το Σάββατο

Το μήνυμα ότι είναι ανεπιθύμητοι έστειλαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους Αμερικανούς, με το πού έφτασαν το Σάββατο με το αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στη βάση της Σούδας, με τη μηχανοκίνητη πορεία που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ. Η πορεία ξεκίνησε από το κέντρο της πόλης, τα Δικαστήρια, και κινήθηκε από τη Νέα Χώρα, το Κουμ Καπί έως και τον Αη Γιάννη. Σε δηλώσεις του, ο Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, Αλ. Μαρινάκης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη βάση δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον λαό. Απεναντίας, η παρουσία αεροπλανοφόρων που έχουν συμμετάσχει στο αιματοκύλισμα λαών της περιοχής, μόνο δεινά μπορεί να φέρει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ