ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2024 - Κυριακή 24 Μάρτη 2024
Σελ. /40
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Συζητήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή η Επίκαιρη Επερώτηση που είχε καταθέσει στις αρχές του περασμένου Γενάρη σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε και την κεντρική ομιλία εκ μέρους του Κόμματος στη συζήτηση για τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία.

Με την Επερώτησή του το Κόμμα αναδείκνυε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, τις μεγάλες ελλείψεις, τις αυξημένες πληρωμές των ασθενών, τη γιγάντωση της επιχειρηματικής δράσης και της εμπορευματοποίησης. Το ΚΚΕ προειδοποιεί ότι το «νέο ΕΣΥ» που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα επιδεινώσει κι άλλο την κατάσταση για υγειονομικούς και ασθενείς, ενώ με την Επερώτηση μετέφερε τις ζωτικές διεκδικήσεις υγειονομικών, σωματείων και φορέων, για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών των υγειονομικών, για την ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων κ.ά.

Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, υπερασπίστηκε τα νέα βήματα στην εμπορευματοποίηση, με «αιχμή» τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, ενώ τον λόγο πήραν βουλευτές του ΚΚΕ, που μετέφεραν συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση των μονάδων Υγείας πανελλαδικά, σφυροκοπώντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι η ένταση της επιχειρηματικής δράσης και οι αυξημένες πληρωμές γίνονται για το ...καλό του ασθενούς, και αναδεικνύοντας ότι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι όμιλοι και χαμένος ο λαός.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Η πολιτική στήριξης των κερδών είναι απέναντι στην προστασία της υγείας του λαού

Eurokinissi

«Η τραγική κατάσταση της Υγείας είναι φυσικό αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που πρέπει να αμφισβητηθεί για την απόσπαση λύσεων», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ως πρώτος επερωτών, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ για τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία.

Οπως είπε, το ΚΚΕ με την Επερώτηση θέλει να αναδείξει το σοβαρό ζήτημα της Υγείας, που κριτήριο πρέπει να έχει τη δωρεάν εξασφάλιση όλων όσα απαιτούνται για τη ζωή του λαού.

Ανέδειξε ότι σήμερα τα οξυμένα προβλήματα του λαού στην Υγεία επιδεινώνονται και, παρότι διευρύνονται οι δυνατότητες λόγω της τεχνολογίας και της γνώσης, υπάρχει διεύρυνση της δυσκολίας πρόσβασης του λαού σε αυτήν. Η δυσκολία αυτή, είπε, δεν οφείλεται στην έλλειψη σχεδιασμού, αλλά στο ότι τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Ως βασική αιτία ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε το γεγονός ότι τα μέτρα των κυβερνήσεων πατούν στη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, για πιο φτηνούς εργαζόμενους, στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, για τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, των κρατικών δαπανών για Υγεία και Πρόληψη. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση το κριτήριο κόστους - οφέλους, την ανταγωνιστικότητα και την ατομική ευθύνη και όχι με κριτήριο την πλήρη, έγκαιρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών στην Υγεία.

Αναφερόμενος στην εμπορευματοποίηση της Υγείας που εντείνεται, στάθηκε μεταξύ άλλων στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, τονίζοντας ότι «αντανακλούν τη βαθιά αντιλαϊκή, ταξική πολιτική της κυβέρνησης, που έθεσε τιμοκατάλογο στην υγεία και τη ζωή και αποτελούν κλιμάκωση της επίθεσης στο δικαίωμα του λαού σε δημόσια Υγεία.

Την ίδια ώρα που υπάρχουν οι ατελείωτες λίστες της ντροπής για τα εκκρεμή χειρουργεία, με ασθενείς να ξεροσταλιάζουν για χρόνια, υπάρχουν τεράστια κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές και κλειστές αίθουσες χειρουργείων».

Οσο για τις ελλείψεις προσωπικού, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση κομπάζει επί 2,5 χρόνια για 6.500 προσλήψεις, που αν και εφόσον γίνουν δεν καλύπτουν τις ανάγκες». Ομως, «αντί για προσλήψεις θα συνεχιστούν η κινητικότητα των γιατρών, οι διπλοβάρδιες, η αξιοποίηση συνταξιούχων και η υπερεφημέρευση, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την ποιότητα των παροχών Υγείας».

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως κερδισμένο είναι το κεφάλαιο και χαμένος ο λαός. «Κι αυτό γιατί το κράτος συμμετέχει στις παροχές Υγείας με 30%, ενώ 70% είναι οι ιδιωτικές δαπάνες, άμεσες και έμμεσες. Αυτό σημαίνει περιορισμό της κρατικής δαπάνης, ενώ ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώνεται. Επίσης, η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από τον λαό, ενώ τα μέτρα όλων των κυβερνήσεων είναι υπέρ των φαρμακοβιομηχάνων, ώστε να απαλλαχθούν από υποχρεώσεις τους. Ετσι, το φάρμακο γίνεται φαρμάκι για τον λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο το πραγματικό πρόβλημα, που είναι το γεγονός ότι η πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών κερδών είναι απέναντι στην προστασία της υγείας του λαού.

Καμιά ουσιαστική απάντηση από τον υπουργό Υγείας

Το γεγονός ότι στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ τοποθετήθηκαν με βάση τα οξυμένα προβλήματα των δημόσιων μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα, για τα οποία ο υπουργός Υγείας δεν απάντησε σχεδόν σε τίποτα, σημείωσε ο Γιώργος Λαμπρούλης κατά τη δευτερολογία του.

Σχολίασε ότι ο Αδ. Γεωργιάδης, εκτός από τις αναφορές του στο προσωπικό των μονάδων Υγείας και στα απογευματινά χειρουργεία, αναλώθηκε σε διθυράμβους για τον καπιταλισμό και για το πόσο αγαπά το σύστημα αυτό.

Απαντώντας στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι «δεν περισσεύουν γιατροί για να ανοίξουν τα κλειστά χειρουργικά τραπέζια», ο Γ. Λαμπρούλης είπε ότι ως διά μαγείας περισσεύουν για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και πρόσθεσε ότι αφού τελικά υπάρχουν γιατροί, ας χειρουργούν χωρίς να πληρώνει ο λαός.

Τέλος, σχετικά με το φαιδρό επιχείρημα περί «ελευθερίας επιλογής», που τάχα εξασφαλίζει ο καπιταλισμός, σε αντίθεση με τον κομμουνισμό, απάντησε δηκτικά ότι στον σοσιαλισμό οι ασθενείς ...πράγματι δεν είχαν την «ελευθερία» να πληρώνουν για να χειρουργηθούν, ούτε να περιμένουν σε λίστες αναμονής.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση του λαού και των υγειονομικών να συγκρουστούν με την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ

Η τραγική κατάσταση στην Υγεία δεν μπορεί να συνεχιστεί, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Απαντώντας στον υπουργό Υγείας (βλ. σελ. 8), ξεκαθάρισε ότι παρά τον αντικομμουνισμό και την εμπάθειά του, δεν μπορεί να διαγράψει τα ιστορικά επιτεύγματα του σοσιαλισμού στον τομέα της Υγείας.

Ξεκαθάρισε, απαντώντας στις λαθροχειρίες του Αδ. Γεωργιάδη, ότι το ΚΚΕ «δεν βρίζει το ΕΣΥ», αλλά καταγγέλλει την κυβέρνηση και την πολιτική της, την πολιτική της ΕΕ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή οικτρή κατάσταση στη χώρα μας και όχι μόνο. Αλλωστε, σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, το 42% των πολιτών της Ευρώπης δεν μπόρεσε να καλύψει ιατρικές ανάγκες μετά την πανδημία, εξαιτίας του μεγάλου κόστους, της μεγάλης απόστασης και της μεγάλης αναμονής.

Το ΚΚΕ, επισήμανε, έχει άλλη λογική και θεωρεί την Υγεία κοινωνικό δικαίωμα που πρέπει όλοι να απολαμβάνουν, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, σε υψηλό επίπεδο. Η κυβέρνηση το θεωρεί εμπόρευμα για αποκόμιση κέρδους και υπάρχει τάση διεύρυνσης της εμπορευματοποίησης.

Ενώ σχολιάζοντας τις μονότονες αναφορές του υπουργού Υγείας ότι τάχα με τα επί πληρωμή χειρουργεία δίνεται «ελευθερία επιλογής», ανέφερε: «Τι ελευθερία επιλογής υπάρχει όμως σε μια άδικη κοινωνία; (...) Τι επιλογή έχουν ο φτωχός και ο άνεργος; (...) Να πάει σε κάνα ράντζο».

Αναλυτικά στάθηκε ακόμα στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στην παράλληλη ενίσχυση του ιδιωτικού, ενώ μετέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα της τραγικής κατάστασης, π.χ. στον Πύργο, όπου δεν υπάρχει παθολόγος, στην Κεφαλονιά, όπου υπάρχουν μόνο 2 μονάδες του ΕΚΑΒ, στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού της τάξης του 50%.

Αντίθετα, σημείωσε, στη λογική του ΚΚΕ προβλέπεται πρόληψη για όλο τον λαό, με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πλήρως στελεχωμένη για όλο το 24ωρο και πλήρως στελεχωμένα νοσοκομεία.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την Υγεία του λαού

«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στους αγώνες για δημόσια, δωρεάν αναβαθμισμένη Υγεία», πρόσθεσε επίσης στη δευτερολογία του ο Ν. Καραθανασόπουλος, καλώντας τους υγειονομικούς να ισχυροποιήσουν αποφασιστικά το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που έχει οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση και το σύστημα Υγείας.

Σημείωσε ότι, όπως αποδείχθηκε, η πρωτοβουλία του Κόμματος με την Επερώτηση ανταποκρίνεται στις αγωνιστικές διαθέσεις των υγειονομικών και του λαού και επανέφερε ενδεικτικά ορισμένα από τα αιτήματά τους, όπως για: Επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων από τον κρατικό προϋπολογισμό με φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, των συμβασιούχων, των εργαζομένων με μπλοκάκι, των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων, με κατάργηση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών, κατάργηση όλων των νόμων που περικόπτουν τις αποδοχές, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Ενταξη του συνόλου των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων με σύγχρονο εξοπλισμό, με επαρκή στελέχωση όλων των ειδικοτήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ