ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Προσπάθεια να κρύψει τις ευθύνες με αντιπερισπασμούς και κώδικες δεοντολογίας

Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στη Βουλή ζήτησε για την Πέμπτη ο Κυρ. Μητσοτάκης, με «προεξέχον» θέμα, όπως λένε από το Μαξίμου, «την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου», ως αντιπερισπασμό στις αποκαλύψεις για κυκλώματα παιδεραστίας και γενικότερα σεξουαλικής κακοποίησης στο θέατρο κ.α., αφήνοντας στο απυρόβλητο όλο το κοινωνικό, οικονομικό, εργασιακό και νομοθετικό πλαίσιο, που παράγει δράστες και θύματα, ενώ ταυτόχρονα εκβιάζει τη σιωπή τους.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, είπε, χτες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους». Δείχνοντας την πρεμούρα της κυβέρνησης, επέμεινε ότι, «δυστυχώς, η αντιπολίτευση, μέρος της αντιπολίτευσης επιλέγει να σύρει στον βούρκο την πολιτική αντιπαράθεση. Είδαμε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις προηγούμενες ημέρες και ειδικά το Σαββατοκύριακο να επιλέγουν τον κατήφορο της χυδαιότητας». Προετοιμάζοντας άλλη μια κοκορομαχία στη Βουλή, ζήτησε «να τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας και να πει αν αποκηρύσσει αυτά, αν συμφωνεί με το hashtag "ΝΔ - παιδεραστές". Αν συμφωνεί με μια επάνοδο στον κατήφορο αυτό που θυμίζει αντιμνημονιακά χρόνια, κρεμάλες και συνολική ισοπέδωση και να αναλάβει τις ευθύνες του. Να τοποθετηθεί για όλα αυτά στη Βουλή».

Μάλιστα, ζήτησε, ουσιαστικά, στοίχιση όλων των πολιτικών δυνάμεων πίσω από τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση, με τη χαρακτηριστική ...χρονοκαθυστέρηση στην αποκάλυψη της υπόθεσης Λιγνάδη: «Να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα αν αυτό είναι το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου που θέλουμε. Και να απαντήσουν τα κόμματα αν πρέπει ή όχι, αν έχουμε ή όχι δημοκρατική υποχρέωση να ορθώσουμε ένα τείχος και ένα ανάστημα απέναντι σε αυτό τον κατήφορο», είπε η Πελώνη, την ώρα που αφήνουν έξω από κάθε συζήτηση τις ευθύνες κράτους και κυβέρνησης για το υπόβαθρο πάνω στο οποίο φύονται τέτοια φαινόμενα και το θεσμικό πλαίσιο της ατιμωρησίας.

Την ώρα, εξάλλου, που οι ισχύουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κάνουν ακόμα πιο δύσκολο για ένα θύμα να καταγγείλει την κακοποίησή του, αφού δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη και προστασία από το κράτος, η Πελώνη υποστήριξε, εκ μέρους της κυβέρνησης, το ακριβώς ανάποδο, ότι «ακούμε τα θύματα. Τα στηρίζουμε. Το κράτος δικαίου έχει εργαλεία να κρίνει και να τιμωρήσει. Να διευκολύνει το δρόμο της αποκάλυψης και της στήριξης των θυμάτων, αντί της σιωπής και της συγκάλυψης».

Πρόσθεσε ότι «η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Τις πρωτοβουλίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός», συμπλήρωσε, αναφερόμενη στον κώδικα που ετοιμάζει η κυβέρνηση ως ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών.

Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο ένα «άδειασμα» του Μαξίμου στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Συγκεκριμένα η Πελώνη χαρακτήρισε «ατυχή» την πρόσφατη τοποθέτηση της υπουργού ότι ο Λιγνάδης είναι «επικίνδυνος άνθρωπος», με το σκεπτικό ότι «αυτό το κρίνει η Δικαιοσύνη», όπως υποστήριξε. Είπε ότι ήταν «ένας ατυχής επικοινωνιακός χειρισμός» αλλά «δεν συνιστά λόγο αποπομπής. Η κυβέρνηση στηρίζει την κυρία Μενδώνη. Η κυρία Μενδώνη είναι μία καλή υπουργός, με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού», επέμεινε, απαντώντας θετικά και σε ερώτημα αν εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Αποτροπιασμό προκαλεί η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων

Από την μεταφορά του Δ. Λιγνάδη στον ανακριτή

Eurokinissi

Από την μεταφορά του Δ. Λιγνάδη στον ανακριτή
Αποκαλυπτικό ως προς τη βαρύτητα των κατηγοριών με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, είναι το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του το περασμένο Σάββατο με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ένταλμα κάνει λόγο για μεθοδική και συστηματική προσέγγιση θυμάτων σε ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία, στα οποία ο κατηγορούμενος καλλιεργούσε κλίμα εμπιστοσύνης εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική ιδιότητά του και σημειώνει ότι προκύπτει άσκηση βίας ή κακοποίηση με τα θύματα σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας.

Επίσης, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή, αλλά και ότι ο κατηγορούμενος έχει σχεδιάσει και άλλες παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων, κυρίως αλλοδαπών, ενώ προκύπτει εμμονή για εγκληματική ροπή για πολλά έτη.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης, που κρατείται πλέον στη ΓΑΔΑ μετά τη σύλληψή του, έλαβε προθεσμία για αύριο Τετάρτη να απολογηθεί. «Αρνείται όλες τις κατηγορίες, είναι έντιμος άνθρωπος», ανέφερε χαρακτηριστικά μετά τη σύλληψη Λιγνάδη ο δικηγόρος του.

Παράλληλα χτες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δημοσιεύματα για τουλάχιστον τρεις ΜΚΟ που έστελναν ανήλικους πρόσφυγες στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για να παρακολουθήσουν μαθήματα. Στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. Η Εισαγγελία παρενέβη αυτεπαγγέλτως, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλά προσφυγόπουλα φέρονται ότι αρνήθηκαν να πάνε ξανά στα μαθήματα θεάτρου του Δημ. Λιγνάδη. Την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η παρουσία ανήλικων αγοριών κυρίως από το Πακιστάν, το Ιράκ και ορισμένα από τα Βαλκάνια στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη ήταν συνεχής.

Μαρτυρίες ανθρώπων που ζουν στην ίδια γειτονιά με τον σκηνοθέτη - ηθοποιό αναφέρουν ότι είχε γίνει στόχος τον Μάη του 2012 πρόσκαιρης έρευνας της ΕΛ.ΑΣ., μετά από καταγγελίες για παρουσία ανηλίκων σε οροφοδιαμέρισμα κοντά στην πλατεία Καραϊσκάκη και αναφορές για φωνές παιδιών. Η έρευνα διεξήχθη από τρεις αστυνομικούς, που έθεσαν υπό παρακολούθηση την εν λόγω πολυκατοικία, όμως δεν είδαν καμία ύποπτη κίνηση και η υπόθεση έκλεισε τότε.

Ειδικότερα, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του σκηνοθέτη και ηθοποιού εστιάζεται σε δύο υποθέσεις βιασμού που φέρονται να μην έχουν παραγραφεί. Η πρώτη έχει χρόνο τέλεσης το 2010 και καταγγέλθηκε την Παρασκευή, με μήνυση στην Εισαγγελία από έναν 25χρονο, ο οποίος τότε ήταν μόλις 14 χρονών. Η δεύτερη υπόθεση έχει πιο πρόσφατο χρόνο τέλεσης, πιθανόν το 2015 ή το 2016, και προέκυψε επίσης μετά τις καταγγελίες του πρώτου ατόμου που είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του σκηνοθέτη στις 5 Φλεβάρη και δημόσια αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη για τα όσα συνέβαιναν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο «στόχαστρο» των εισαγγελέων βρίσκεται και δεύτερος γνωστός ηθοποιός, για τον οποίο έχει ήδη κατατεθεί μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση πριν από 10 μέρες από τον 38χρονο σήμερα Δημήτρη Ανθη, που κατήγγειλε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά σε ηλικία 22 χρονών.

Επίσης χτες, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, αναφορικά με καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις - ανάμεσά τους και για τον Δ. Λιγνάδη - που έχουν φτάσει στο Πειθαρχικό του Σωματείου.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»
Προκλητικό να εμφανίζονται ως δύναμη της κάθαρσης

«Προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι άμεσες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, καθώς και το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη» διαβλέπει η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών», μετά και τη συνέντευξη της υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, την περασμένη Παρασκευή. Η «ΔΕΗ» συνεχίζει: «Είναι εξαιρετικά προκλητικό μάλιστα οι ίδιες δυνάμεις να εμφανίζονται ως η "δύναμη που θα καθαρίσει το τοπίο" μέσα από κυβερνητικούς κώδικες και κανόνες για το χώρο του Πολιτισμού. Δεν μπορούν να έχουν καμία συμβολή στην επίλυση του προβλήματος αυτοί που με την πολιτική τους διατηρούν όλες τις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες (ανεργία, ανασφάλεια κ.λπ.), που ασκούν πίεση σε κάποιον ή κάποια ώστε να μη σπάει τη σιωπή. Αυτοί που διατήρησαν στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή τον Λιγνάδη, παρά τις καταγγελίες, δεν μπορούν να αποτελέσουν συνομιλητή του ΣΕΗ προκειμένου "να μπει τάξη στο χώρο". Το ΣΕΗ δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει με κανέναν τρόπο στις "εκκλήσεις" διαφόρων προς τον πρωθυπουργό να δράσει καταλυτικά, δίνοντας εντολές στον κ. Γιατρομανωλάκη να θεσπίσει κώδικες και κανονισμούς δεοντολογίας».

Η «ΔΕΗ» πρότεινε να συγκληθεί άμεσα το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών προκειμένου να συζητήσει πρόταση διαγραφής του Λιγνάδη και επαναφέρει την πρόταση για προγραμματισμό Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, προκειμένου να συζητηθούν το πώς «η συλλογική δράση μέσα από το Σωματείο μπορεί να γίνει ασπίδα προστασίας για κάθε συνάδελφο» και ο συντονισμός της δράσης «με τα άλλα σωματεία, που ήδη προγραμματίζουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες μπροστά στη συμπλήρωση ενός χρόνου με τους χώρους Πολιτισμού κλειστούς».

  • Να σημειωθεί ότι χτες το μεσημέρι έγινε παράσταση διαμαρτυρίας καλλιτεχνών έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας την παραίτηση της υπουργού.
Διευκρίνιση του Εθνικού Θεάτρου

Με κοινή ανακοίνωσή τους χτες, το ΔΣ, η Καλλιτεχνική Διεύθυνση και η διεύθυνση της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου θέτουν το σύνολο των υπηρεσιών του Θεάτρου «στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας Αρχής για τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της αλήθειας» και παράλληλα διευκρινίζουν ότι «ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Ελληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες στη διατήρηση του πλαισίου που παράγει δράστες και θύματα

Σχόλια του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ούτε το "άδειασμα" στην υπουργό Πολιτισμού, ούτε οι κυβερνητικοί αντιπερισπασμοί, μέσω των συζητήσεων στη Βουλή, μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού στην επιλογή και τη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Πολύ περισσότερο δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες στη διατήρηση ενός κοινωνικού, οικονομικού, εργασιακού και νομοθετικού πλαισίου, που παράγει δράστες και θύματα, ενώ ταυτόχρονα εκβιάζει τη σιωπή τους».

Παράλληλα, σε σχόλιό του την Κυριακή, με αφορμή την «υπόθεση Λιγνάδη» και τις άλλες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Το "σπάσιμο της σιωπής" είναι σε ατομικό επίπεδο η γενναία και αναγκαία πράξη για την τιμωρία των ενόχων. Το επόμενο βήμα είναι η αποκάλυψη και η αναμέτρηση με όλους εκείνους τους κοινωνικούς καταναγκασμούς, που διευκολύνουν τους δράστες και επιβάλλουν τη σιωπή. Αλλά και με όσους συντηρούν ή ενισχύουν αυτούς τους πολύμορφους καταναγκασμούς. Αυτή η ασπίδα προστασίας χτίζεται συλλογικά κι αυτό είναι που πρέπει να γίνει τώρα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ