ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις, εκκαθαρίσεις και υποσχέσεις συμβολαίων

Ο κατοχικός στρατιώτης πάντα με το φόβο της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Ο κατοχικός στρατιώτης πάντα με το φόβο της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονται στην ευρύτερη περιοχή του λεγόμενου σουνιτικού τριγώνου, όπως άλλωστε και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων στην ίδια περιοχή. Ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ μετέβη, για άλλη μια φορά, στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις, ενώ ο νυν προεδρεύων του διορισμένου Προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου διαβεβαίωνε, μετά το Παρίσι και τη Βόννη, και τη Μόσχα ότι «οι πόρτες είναι ανοιχτές για ρωσικές επενδύσεις στο Ιράκ», διατυπώνοντας, για άλλη μια φορά, αντίθετη θέση από αυτήν του Λευκού Οίκου.

Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ο Ιρακινός διερμηνέας του σκοτώθηκαν και άλλοι 2 Αμερικανοί τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητό τους έπεσε σε εκρηκτικό μηχανισμό σε δρόμο της Βαγδάτης. Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά όταν αυτοκινητοπομπή έπεσε σε εκρηκτικό μηχανισμό σε δρόμο κοντά στο Ραμαντί. Την ίδια στιγμή, οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις στις ευρύτερες περιοχές των πόλεων Φαλούτζα, Σαμάρα, Τζαλουλάχ και Ραουάχ.

Στη Φαλούτζα ανακοινώθηκε ότι συνελήφθησαν 2 υψηλόβαθμα στελέχη του προηγούμενου καθεστώτος και άλλο ένα στην Μπαακούμπα, ενώ δεκάδες είναι οι συλληφθέντες «ύποπτοι για αντικατοχικές ενέργειες». Επίσης, όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν άλλα 2 σαμποτάζ σε πετρελαιαγωγούς βορείως και νοτίως της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα η παραγωγή πετρελαίου για άλλη μια φορά να πέσει κάτω από το 50% των τωρινών δυνατοτήτων της χώρας.

Ενώ ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασντιέφσκι έφθασε αιφνιδίως στο Ιράκ για να επισκεφθεί τα πολωνικά στρατεύματα κοντά στη Βαβυλώνα, ο κατοχικός διοικητής μετέβαινε στην Ουάσιγκτον, όπου είχε νέες διαβουλεύσεις για τις εξελίξεις στην κατεχόμενη χώρα με τον Πρόεδρο Μπους και τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο Μπρέμερ επανέλαβε την εκτίμηση ότι, στο άμεσο μέλλον, θα αυξηθούν οι αντικατοχικές επιθέσεις, τόνισε όμως ότι μακροπρόθεσμα η σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν χτες στη Μόσχα οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του διορισμένου Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους αξιωματούχους της ρωσικής ηγεσίας. Ο Πούτιν, υποδεχόμενος την ιρακινή αντιπροσωπεία στο Κρεμλίνο, δήλωνε ότι οι ρωσικές εταιρίες είναι έτοιμες για επενδύσεις κατ' αρχάς 4 δισ. δολαρίων στο Ιράκ και, στη συνέχεια, φέρεται να κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει σε διαγραφή μέρους του ιρακινού χρέους προς τη Ρωσία «αν υπογραφούν προνομιακά πετρελαϊκά συμβόλαια με όλες τις ρωσικές εταιρίες».

Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωναν ικανοποιημένοι και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Ουδείς σχολίασε το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έχει αποκλείσει από τα πλέον προσοδοφόρα συμβόλαια τις εταιρίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και του Καναδά, ενώ η Ουάσιγκτον δεν έχει αντιδράσει, μέχρι στιγμής, επισήμως στις υποσχέσεις συμβολαίων και επενδύσεων που μοιράζει η ιρακινή αντιπροσωπεία.

ΛΙΒΥΗ - ΔΕΑΕ
Αρχίζουν άμεσα και οι επιθεωρήσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Οι επιθεωρήσεις στις πυρηνικές, χημικές ή βιολογικές εγκαταστάσεις της Λιβύης μπορεί να αρχίσουν ακόμη και την επόμενη βδομάδα, οπότε θα μεταβεί στην Τρίπολη, μαζί με επιθεωρητές ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της λιβυκής ηγεσίας, σύμφωνα με την οποία αποφάσισε να εγκαταλείψει κάθε πρόγραμμα κατασκευής απαγορευμένων όπλων και να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ξαφνικές επιθεωρήσεις σε οποιαδήποτε πυρηνική της εγκατάσταση.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός Σούκρι Γκάνεμ δήλωνε, χτες, ότι η Λιβύη είναι μέλος της διεθνούς κοινότητας και θα τηρήσει τη δέσμευσή της, καθώς εκτιμά ότι η «οικονομική πρόοδος είναι προτιμότερη από τα όπλα». Η απόφαση αυτή έγινε γνωστή μετά από συνάντηση Λίβυων αξιωματούχων με τον αλ Μπάρανταϊ στη Βιέννη, το Σάββατο, και σύμφωνα με δημοσιογραφικές και διπλωματικές πληροφορίες ήταν το αποτέλεσμα μυστικών συνεχόμενων διαβουλεύσεων, που διεξήχθησαν τα δύο τελευταία χρόνια, κυρίως στο Λονδίνο, με αντικείμενο την προοπτική άρσης των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης.

Η απόφαση της Τρίπολης έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τη διεθνή κοινότητα με τον Πρόεδρο Μπους να τη χαρακτηρίζει «σοφή», τον Τόνι Μπλερ «ιστορική», την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πρόσφορο έδαφος για πλήρη αποκατάσταση σχέσεων», τον ΟΗΕ «καλό παράδειγμα για τον πλήρη αφοπλισμό ολόκληρης της περιοχής» και τη Γαλλία «επιτυχία της διεθνούς κοινότητας». Παράλληλα, η Λιβύη, σύμφωνα με τους «Σάντεϊ Τάιμς», υποσχέθηκε να παράσχει και πληροφορίες σχετικές με την «αλ Κάιντα». Ικανοποίηση εξέφρασε και το Ισραήλ, το οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, δέχεται πλέον μεγάλη πίεση ιδιαίτερα από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να παραδεχτεί δημοσίως την ύπαρξη του πυρηνικού του οπλοστασίου και να υπογράψει, κατ' αρχάς, τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
«Εκρηκτική» διαδήλωση

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Το Σάββατο 20 του Δεκέμβρη η Πλάσα δε Μάγιο είχε πλημμυρίσει από κόσμο. Δύο χρόνια μετά το Αργεντινάσο, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μέχρι τη στιγμή που μία έκρηξη συντάραξε την πλατεία...

Είκοσι έξι διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», η έκρηξη ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 11 από τους τραυματίες να οδηγηθούν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων και «μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιος κρύβεται πίσω από την ενέργεια αυτή».

Η διαδήλωση, που αποτελούσε την κορύφωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο χρόνων από το Αργεντινάσο, οργανώθηκε με κοινό συντονισμό δεκάδων οργανώσεων και κομμάτων με κύριο αίτημα και σύνθημα τη συνέχιση του αγώνα του Αργεντινάσο για να «φύγουν όλοι», για μία «λαϊκή διακυβέρνηση», «για δουλιά, μισθούς, αξιοπρέπεια, λαϊκή εξουσία». Ετσι αν και επισήμως δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης, οι διοργανωτές κατήγγειλαν τους κύκλους της αντίδρασης και κατέστησαν σαφές ότι τέτοιες ενέργειες όχι μόνο δεν τους φοβίζουν αλλά τους γεμίζουν αποφασιστικότητα για τη συνέχιση του αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες μάχες και «προκλήσεις»

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΚΑΝΤΑΧΑΡ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρά το ότι το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο τον... Αμερικανό πρεσβευτή Ζαλμάι Χαλιλζάντ, μετέδιδε χτες ότι η «έγκριση του Συντάγματος» του Αφγανιστάν «είναι πλέον ζήτημα ημερών» από το Μεγάλο Συμβούλιο, τα πράγματα κάθε άλλο παρά έτσι έμοιαζαν να είναι. Χτες ο καλόβολος Ουζμπέκος στρατηγός Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ (σφαγέας που διακρίνεται για το... σεβασμό του στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα) εξέφρασε την προτίμησή του σε ένα μοντέλο «μοιράσματος της εξουσίας» ανάμεσα στον Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τη Βουλή, γεγονός που, κατά το «Ρόιτερ», σηματοδοτεί μια νέα «πρόκληση» στον άνθρωπο των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

Στο μεταξύ, τα επεισόδια βίας πολλαπλασιάζονταν και πάλι. Την Κυριακή, υπήρξε ρίψη ρουκέτας στην Καμπούλ, ενώ σε νέες μάχες στο νότο και στα ανατολικά, «Ταλιμπάν» σκότωσαν τουλάχιστον 7 κυβερνητικούς στρατιώτες και τραυμάτισαν τουλάχιστον 5 άλλους. Ο Αμερικανός υποστράτηγος Ντέιβιντ Μπάρνο, άρτι διοριστείς διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι μεικτές ομάδες στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων θα «επεκταθούν» πάραυτα.

Κατά τα λοιπά, χτες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσε έκθεση στην οποία εμβριθώς «διαπιστώνει» ότι το μισό ΑΕΠ του υπό αμερικανονατοϊκή κατοχή Αφγανιστάν «προέρχεται από την παραγωγή και τη διακίνηση οπίου»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ