ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με «επεισοδιακά» απρόοπτα η επίσκεψη Μάχερ

Αλλος ένας εξάχρονος νεκρός Παλαιστίνιος από τις αφαίρες του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Αλλος ένας εξάχρονος νεκρός Παλαιστίνιος από τις αφαίρες του ισραηλινού στρατού
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Απειλητικά κινήθηκε πλήθος πιστών στο τέμενος αλ Ακσα τη στιγμή που αντιλήφθηκε την παρουσία του Αιγυπτίου ΥΠΕΞ, εκσφενδονίζοντάς του παπούτσια (τυπική αραβική χειρονομία περιφρόνησης) και αποκαλώντας τον «προδότη». Οι Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί σωματοφύλακες του Μάχερ τον φυγάδευσαν αμέσως. Ο ίδιος φάνηκε, προσωρινά, να χάνει τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπως επίσης και ένα μέλος της φρουράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, η κατάσταση της υγείας του Αιγύπτιου αξιωματούχου είναι πολύ καλή.

Το επεισόδιο αυτό επισκίασε τον κύκλο επαφών που είχε ο Μάχερ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε θετικό κλίμα. Στόχος της επίσκεψης ήταν να «ενθαρρυνθεί» ο ισραηλινο-παλαιστινιακός διάλογος και να προωθηθεί ο «οδικός χάρτης». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αριέλ Σαρόν, ο Αχμάντ Μάχερ φέρεται να απέσπασε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τη δέσμευση ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας από τις παλαιστινιακές οργανώσεις (διαμεσολάβηση που έχει αναλάβει η αιγυπτιακή ηγεσία), το Ισραήλ «θα απαντήσει με ηρεμία στην ηρεμία».

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, ο Αριέλ Σαρόν δήλωνε ότι «οι σχέσεις με την Αίγυπτο, τη σπουδαιότερη χώρα της περιοχής, γίνονται στενότερες και αυτό φυσικά θα επηρεάσει προς το καλύτερο τις σχέσεις με την Π. Αρχή». Οπως έγινε γνωστό, την επόμενη εβδομάδα, ο Μάχερ, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, θα μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας για ένα νέο γύρο επαφών με την Π. Αρχή και τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Την επίσκεψη Μάχερ καλωσόρισε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, ο οποίος, αργότερα, δήλωσε «οργισμένος και σοκαρισμένος» από την επίθεση κατά του Αιγυπτίου ΥΠΕΞ, ο οποίος «βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με την Π. Αρχή». Για «ανεύθυνη και καταδικαστέα πράξη» έκανε λόγο και η Π. Αρχή.

Στο μεταξύ, χτες, στη Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν χειροβομβίδα κατά θέσης του ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ισραηλινός στρατιώτης και να τραυματιστεί ένας δεύτερος. Οι Ισραηλινοί απάντησαν με πυρά, τραυματίζοντας 4 Παλαιστινίους. Την προηγούμενη μέρα, Ισραηλινοί στρατιώτες έβαλλαν κατά παιδιών που τους πετούσαν πέτρες στον καταυλισμό Μπαλάτα, έξω από τη Νάμπλους, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν έναν 6χρονο Παλαιστίνιο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βαθύ κράτος κατά κυβέρνησης, ξανά

ΑΓΚΥΡΑ.- Οι αναλυτές των τουρκικών πραγμάτων προσπαθούσαν χτες βράδυ να αποκρυπτογραφήσουν το πολιτικό νόημα της νομικής δίωξης, που, πέραν του ότι οδήγησε στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του Νετζμετίν Ερμπακάν - ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας του τουρκικού πολιτικού ισλάμ καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή 28 μηνών κάθειρξης για «υπεξαίρεση» 1 τρισ. τουρκικών λιρών το 1997 - στράφηκε και κατά δύο επιφανών στελεχών της σημερινής κυβέρνησης, του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλά Γκιουλ και του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Αμπντουλκαντίρ Ακσού, των οποίων διατάχθηκε η «δέσμευση» της περιουσίας.

Το «σκάνδαλο», που αφορά την «επιδότηση» από το (απαγορευμένο, σήμερα) κόμμα της Ευημερίας σε προσκείμενα στο ίδιο ΜΜΕ και άλλους φορείς, ενδέχεται να αποτελεί μια «υπενθύμιση» από το λεγόμενο βαθύ κράτος προς την «ισλαμοδημοκρατική» κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ), ωστόσο το βασικότερο ερώτημα είναι γιατί τώρα: Σχετίζεται η πίεση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου ο Ερντογάν φέρεται να «παρεξέκλινε» από τις θέσεις της στρατογραφειοκρατίας, ή παίζεται κάποιο ευρύτερο παιγνίδι; Μένει να φανεί. Χτες πάντως τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούσαν το «αστυνομικό» κομμάτι της υπόθεσης, μεταδίδοντας ότι ο Ερμπακάν, που δε χαίρει εδώ και καιρό βουλευτικής ασυλίας, «παραμένει στο σπίτι του, από όπου δεν πρόκειται να βγει», πράγμα που σημαίνει ότι ήταν υπαρκτό το ενδεχόμενο βίαιας προσαγωγής του...

ΜΑΝΙΛΑ.-- Εφιαλτικό τριήμερο πέρασαν οι Φιλιππίνες, καθώς μετά από κατολισθήσεις που κόστισαν 200 ζωές το Σάββατο - θύματα, κυρίως φτωχές οικογένειες που ζούσαν σε χαμόσπιτα - ένα φέρι με τουλάχιστον 70 επιβάτες και πλήρωμα, το «Πάιαρι», «εξαφανίστηκε» την Κυριακή κι οι Αρχές δεν είχαν καταφέρει να βρουν κανέναν επιζώντα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- «Ειδικά δικαστήρια» με μέλη αποκλειστικά γυναίκες δημιουργούνται στο Δελχί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των βιασμών στην πρωτεύουσα - ξεπέρασαν τους 300 τους τελευταίους μήνες, με πιο «τρανταχτή» υπόθεση αυτήν μιας Σουηδής του διπλωματικού σώματος - ανακοίνωσαν οι Αρχές της Ινδίας.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Επεισόδια αναφέρθηκαν όταν η Αστυνομία του Νίγηρα επενέβη για να απαγορεύσει τη δημοσιογραφική κάλυψη της «τελετής απελευθέρωσης δεκάδων σκλάβων» την Παρασκευή στην Ταχούα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Μόλις το Μάη εφέτος, υπό την πίεση της Βουλής, η κυβέρνηση «απαγόρευσε» την κατοχή και την εμπορία σκλάβων (!) στη χώρα, ωστόσο το μέτρο δεν έχει ισχύσει ακόμη.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ερευνα για την «πιθανότητα» διασποράς τεχνολογίας στο Ιράν και τη ΛΔ Κορέας από επιστήμονες του πυρηνικού προγράμματος του Πακιστάν ξεκίνησαν χτες οι Αρχές της κυβέρνησης του δικτάτορα Περβέζ Μουσάραφ.

ΜΟΣΧΑ.-- Η Ρωσία ανέπτυξε χτες στη βάση του Τατίσεβο μια νέα σειρά εξελιγμένων πυρηνικών πυραύλων «Topol-M».

ΣΕΟΥΛ.-- Οι ΗΠΑ μετέφεραν από το καλοκαίρι στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας νότια της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που χωρίζει τη Νότια Κορέα από τη ΛΔ Κορέας, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Λος Αντζελες Τάιμς».

ΤΟΚΙΟ.-- Συνομιλίες για τη δημιουργία «ζώνης ελεύθερου εμπορίου» Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας ξεκίνησαν χτες οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το 2005.

ΙΣΡΑΗΛ
«Οχι» στην κατοχή

Σοκ στην ισραηλινή κοινή γνώμη από την άρνηση 13 μελών και αξιωματικών της «Σαγιερέτ Ματκάλ», επίλεκτης μονάδας κομάντο, να φέρουν σε πέρας «κατοχικές επιχειρήσεις»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Δε θα θυσιάζουμε πλέον τις ζωές μας για να καταπιέζουμε και να αρνούμαστε τα δικαιώματα εκατομμυρίων Παλαιστινίων, ούτε θα χρησιμεύουμε άλλο ως ασπίδα στους εβραϊκούς εποικισμούς... Αλλοτε αγωνιζόμασταν για ένα δίκαιο σκοπό αλλά σήμερα έχουμε ξεπεράσει τα όρια... εκτελώντας κατοχικές επιχειρήσεις...». Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον Αριέλ Σαρόν, 13 μέλη και αξιωματικοί της μονάδας «Σαγιερέτ Ματκάλ», κοινοποιώντας την άρνησή τους να υπηρετήσουν στα παλαιστινιακά εδάφη. Πρόκειται για θρυλική επίλεκτη μονάδα του ισραηλινού στρατού, η οποία, εκτός πολλών άλλων, το 1976 είχε απελευθερώσει 106 Ισραηλινούς ομήρους από αεροσκάφος στο Εντεμπε της Ουγκάντα.

Η επιστολή προκάλεσε νέο σοκ στην ισραηλινή κοινή γνώμη, ισχυρότερο ίσως από αυτό του Σεπτέμβρη, όταν σε ανάλογη άρνηση είχαν προχωρήσει 27 πιλότοι, καθώς πρόκειται για την ελίτ του στρατού. Με εξαίρεση τις φιλειρηνικές οργανώσεις και την ισραηλινή Αριστερά, σύσσωμη η πολιτική (και το Εργατικό Κόμμα) και στρατιωτική ηγεσία τούς καταδίκασε ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία τους. Ο αρχηγός ΓΕΣ τους κατηγόρησε ότι αξιοποιούν τη στολή τους για να προωθήσουν πολιτικές ιδέες και τόνισε ότι θα τεθούν εκτός σώματος και θα τιμωρηθούν για ανυπακοή και ανταρσία.

Ο πρώην επικεφαλής της μονάδας, Μπαράκ, δήλωνε ότι «δικαίωμα άρνησης σε μια δημοκρατία δεν υπάρχει» και ότι «δεν τίθεται θέμα παράνομων εντολών που να δικαιολογούν μια τέτοια στάση». Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ (νυν Εργατικός Βουλευτής) Ντάνι Γιατόμ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί μια «κοινωνική ομάδα να προσδιορίζει τους στόχους των στρατιωτικών επιχειρήσεων», ενώ τα ακροδεξιά κόμματα ζήτησαν να «τιμωρηθούν παραδειγματικά και να παταχτεί το φαινόμενο των αρνήσεων στο στράτευμα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ