ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Σε επιφυλακή οι κατασταλτικοί μηχανισμοί τη μέρα της επετείου

Με το πορτρέτο του Στάλιν δίπλα του στο μηχανουργείο στην Τιφλίδα...

Associated Press

Με το πορτρέτο του Στάλιν δίπλα του στο μηχανουργείο στην Τιφλίδα...
Με κινητοποίηση των «εσωτερικών δυνάμεων» του Στρατού και της Αστυνομίας τιμήθηκε φέτος η επέτειος των 124 χρόνων από τη γέννηση του Στάλιν, στη γενέτειρά του, την πόλη Γκόρι της Γεωργίας. Τις εκδηλώσεις μνήμης οργάνωσε το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας (ΕΚΚΓ) και σ' αυτές πήραν μέρος μερικές χιλιάδες Γεωργιανοί. Η κινητοποίηση των μηχανισμών καταστολής έγινε επειδή υπήρχαν πληροφορίες πως μεταξύ όσων θα τιμούσαν αυτήν την επέτειο θα ήταν και ο Ιγκορ Γκεοργκάτζε, πρώην επικεφαλής της Κρατικής υπηρεσίας Ασφαλείας της Γεωργίας και επικεφαλής σήμερα των λαϊκο - πατριωτικών δυνάμεων της Γεωργίας, που κατηγορείται από τις αρχές για την απόπειρα δολοφονίας του Σεβαρντνάτζε, τον Αύγουστο του 1995 και βρίσκεται σε άλλη χώρα της πρώην ΕΣΣΔ.

Στις παραμονές της επετείου η εκτελούσα χρέη Προέδρου Νίνο Μπουρτζανάτζε είχε δηλώσει πως το υπουργείο Εσωτερικών έχει πληροφορίες ότι ορισμένες δυνάμεις ετοιμάζουν «ένοπλη εξέγερση» στη Γεωργία. Οι σημερινές αρχές της χώρας με δηλώσεις τους «φωτογραφίζουν» τον Ι. Γκεοργκάτζε και τους υποστηρικτές του ως εκείνους που επιδιώκουν να προκαλέσουν τέτοιες εξελίξεις στη Γεωργία. Για του λόγου το αληθές οι αρχές ασφαλείας της χώρας παρουσίασαν στη δημοσιότητα γιάφκα στην Τιφλίδα, στην οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, βρέθηκαν 100 κιλά εκρηκτικών υλών, χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα. Οι αρχές συνέλαβαν επίσης 4 πρώην στελέχη της ειδικής μονάδας της αστυνομίας «Αλφα», που θεωρούνται υποστηρικτές του Ι. Γκεοργκάτζε. Να σημειωθεί πως αν και ο Ι. Γκεοργκάτζε έχει αποκλειστεί από τις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν στη χώρα στις 4 Γενάρη, έχει δηλώσει πως σύντομα θα επιστρέψει στη χώρα του, για να αποδείξει ότι 8 χρόνια τώρα διώκεται για πολιτικούς λόγους.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία Τζίντζιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Ξεκίνησε χτες η δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς στο ειδικό δικαστήριο που συγκροτήθηκε πρόσφατα. Κατηγορούμενοι είναι 36 άτομα, εκ των οποίων οι 15 διαφεύγουν της σύλληψης και θα δικαστούν ερήμην. Από τους κατηγορούμενους μόνο οι 13 κατηγορούνται άμεσα για το φόνο (7 από αυτούς δεν έχουν συλληφθεί), ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούνται για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Η δίκη ξεκινά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 28ης του Δεκέμβρη.

Βασικός κατηγορούμενος στη δίκη αυτή είναι ο Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς, πρώην υποδιοικητής των ειδικών δυνάμεων της σερβικής αστυνομίας («Κόκκινοι μπερέδες»), που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον Ζόραν Τζίντζιτς. Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της δολοφονίας Μίλοραντ Λούκοβιτς (αλλιώς Λέγκια), πρώην διοικητής των «Κόκκινων μπερέδων», δεν έχει ακόμη συλληφθεί και σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι βρίσκεται σε γειτονική χώρα.

Ο Ζόραν Τζίντζιτς δολοφονήθηκε στις 12 Μάρτη έξω από το κτίριο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες, τη δολοφονία οργάνωσαν αξιωματικοί των δυνάμεων ασφάλειας, σε συνεργασία με ανθρώπους του υποκόσμου. Οι αρχές ισχυρίζονται ότι η επιχείρηση έφερε την ονομασία «Σταματήστε τη Χάγη» και είχε ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης για να σταματήσει υποτίθεται η έκδοση Σέρβων πολιτών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Χριστουγεννιάτικος τρομολαγνικός συναγερμός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για τους κατοίκους των ΗΠΑ, και ειδικά των μεγαλουπόλεων, ο νέος συναγερμός ασφαλείας που σήμαναν οι αρχές και μάλιστα αιφνιδιαστικά...

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας έδωσε το σήμα για αύξηση του βαθμού επιφυλακής στη χώρα, ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού σε πορτοκαλί, δηλαδή δεύτερο κατά σειρά βαθμό ετοιμότητας. Ο αρμόδιος υπουργός Τομ Ριτζ, σύμφωνα με το CNN, προειδοποίησε για ενδεχόμενο πλήγματος «ισοδύναμου ή ακόμα και πιο καταστροφικού» από αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Μιλήσαμε την Κυριακή με περισσότερους από 125 κυβερνήτες, δημάρχους και τοπικούς αξιωματούχους», δήλωσε ο Ριτζ, μιλώντας στο CNN και πρόσθεσε πως έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης, όπερ εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας στους δημόσιους χώρους και στα σύνορα, εξαιτίας των πολύ αυξημένων κινδύνων επιθέσεων. Επίσης όλα τα αστυνομικά τμήματα στις ΗΠΑ μέχρι και τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης ήδη βρίσκονται σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης»... Ο Ριτζ ζήτησε από τους συμπατριώτες του να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να ειδοποιούν τις αρχές σε περίπτωση που εντοπίσουν ύποπτα δέματα ή οχήματα και να επανεξετάσουν τους τρόπους επικοινωνίας με τα μέλη της οικογένειάς τους για μια ενδεχόμενη καταστροφή.

Κατά τον Αμερικανό υπουργό, ο λόγος του συναγερμού δεν άλλος από τις πληροφορίες... «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, η συνεχής επιθυμία της Αλ Κάιντα να πραγματοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στην πατρίδα μας βρίσκεται τη στιγμή αυτή στο υψηλότερο σημείο που έχει φτάσει από την εποχή της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ριτζ.

Παράλληλα, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται πληροφορίες και ενδεχομένως θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξέδωσε νέα προειδοποίηση προς τους Αυστραλούς που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ και τη Βρετανία να είναι σε εγρήγορση, συστήνοντας μάλιστα να παρακολουθούν συχνά τα δελτία ειδήσεων για να είναι ενήμεροι.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Πρωτοβουλία για τη νομιμοποίηση του ΚΚ Λιθουανίας

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Regnum» στη Λιθουανία, θα επανιδρυθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας, το οποίο δεν αποκλείεται να επιδιώξει να είναι έτοιμο να κατέβει και στις ευρωεκλογές του 2004. Τις δηλώσεις αυτές έκανε στο Βίλνιους ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας, Μιντάουγκας Στακβιλιέβιτσιους, που έχει ταχθεί υπέρ της νομιμοποίησης του ΚΚΛ.

Το «Regnum» σημειώνει την ιδιαιτερότητα νόμιμης επανεμφάνισης του ΚΚ στη χώρα αυτή, που μαζί με τις άλλες δύο πρώην σοβιετικές βαλτικές Δημοκρατίες ηγείται της διεθνούς αντικομμουνιστικής καμπάνιας, όπου το ΚΚ έχει απαγορευτεί από τον Αύγουστο του 1991, όταν πραγματοποιήθηκε το λεγόμενο «διεθνές δικαστήριο κατά του κομμουνισμού» και στη φυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται δύο ηγετικά στελέχη του ΚΚΛ, ο Μ. Μπουρακιάβιτσιους κι ο Γ. Κουολιάλις. Μάλιστα το παραπάνω πρακτορείο προσθέτει ότι πρόσφατα τους δύο φυλακισμένους ηγέτες επισκέφτηκε στις φυλακές ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, ο οποίος κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη απαγόρευση του ΚΚ Λιθουανίας και τις διώξεις σε βάρος στελεχών του.

ΙΤΑΛΙΑ
Μία σύλληψη και μία «γιάφκα»

ΡΩΜΗ.--

Τη σημαντικότερη «γιάφκα» των νέων «Ερυθρών Ταξιαρχιών» υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν το Σάββατο σε συνοικία της Ρώμης οι ιταλικές διωκτικές αρχές. Το νέο κρησφύγετο της οργάνωσης βρέθηκε στη συνοικία Πρενεστίνα κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό και σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία «DIGOS» πρόκειται για το «επιχειρησιακό κέντρο» των «Ερυθρών Ταξιαρχιών».

Στη «γιάφκα» Βρέθηκαν πάνω από 100 κιλά εκρηκτικής ύλης, χειροβομβίδες, 200 πυροκροτητές, σφαίρες, πιστόλια και έντυπο υλικό. Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι βρέθηκε και η προκήρυξη για τη δολοφονία του συμβούλου του υπουργείου Εργασίας Μάρκο Μπιάτζι (Μπολόνια 2002). Βρέθηκαν επίσης φωτογραφίες μελών της οργάνωσης, διπλώματα οδήγησης και ταυτότητες, αλλά και ημερολόγια, σημειωματάρια με τα ονόματα που χρησιμοποιούν τα στελέχη στην οργάνωση και αριθμοί τηλεφώνων.

Χτες επίσης η ιταλική Αστυνομία συνέλαβε κοντά στη Ρώμη τη Ντιάνα Ελεφάρι Μελάτσι, 35 ετών ως ύποπτο μέλος των νέων «Ερυθρών Ταξιαρχιών». Η Μελάτσι, που υποτίθεται ότι είχε νοικιάσει τη «γιάφκα» στο όνομά της, συνελήφθη σε μια βίλα περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης.

Τέλος χτες το πρωί εξερράγησαν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί στην Μπολόνια κοντά στην κατοικία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. Από τις εκρήξεις των δύο αυτοσχέδιων μηχανισμών που ήταν κρυμμένοι σε κάδους απορριμμάτων δεν τραυματίστηκε κανένας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ