ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
Από τη ρίζα

Δεν είναι η πρώτη φορά που το καπάκι του υπονόμου ανοίγει και αποκαλύπτονται αγριότητες πίσω από τη βιτρίνα προβεβλημένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εδικά αυτών που ασχολούνται με τον ευαίσθητο τομέα της «προστασίας» των παιδιών. Κρούσματα κακοποιήσεων έχουν αποκαλυφθεί και στο παρελθόν σε προνοιακά ιδρύματα, ορφανοτροφεία κ.λπ., που λειτουργούν με την ταμπέλα των ΜΚΟ και από πίσω βρίσκονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, «φιλάνθρωποι» εφοπλιστές, τραπεζίτες και πάει λέγοντας. Βέβαια, για όλους αυτούς, που μέσα από τέτοια κανάλια ξεπλένουν τα σκοταδιστικά, αντεργατικά και αντιλαϊκά τους ανομήματα, «δεν τρέχει κάστανο» κάθε φορά που αποκαλύπτονται τα μύρια όσα πίσω από τις κλειστές πόρτες των ευαγών ιδρυμάτων τους. Οσο για το κράτος, όπως και στην περίπτωση της «Κιβωτού», μια αλλαγή της διοίκησης και δύο βαρύγδουπες εξαγγελίες για «βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο» και «ένταση των ελέγχων» είναι το «φάρμακο δια πάσαν νόσον». Νοσηρή είναι βέβαια η κατάσταση και στις δημόσιες δομές, λόγω της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της αποσπασματικότητας με την οποία αντιμετωπίζεται η «προστασία» των παιδιών. Η κατάσταση αυτή, όμως, αντί να αντιμετωπιστεί με ουσιαστική αναβάθμιση της κρατικής Πρόνοιας, αξιοποιείται ως άλλοθι για να ενισχύεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, με απευθείας ή συγκαλυμμένη επιχειρηματική δράση. Κάπως έτσι, ο φαύλος κύκλος διαιωνίζεται... Ποιος μπορεί να τον σπάσει; Μόνο ο λαός, με τον αγώνα του για ολοκληρωμένη και σύγχρονη οργάνωση της προστασίας του παιδιού, με ευθύνη του κράτους, γιατί δεν είναι ατομική, ούτε οικογενειακή υπόθεση. Παλεύοντας παράλληλα για να ξεπατωθεί η ρίζα του προβλήματος, το σύστημα που εμπορευματοποιεί τα πάντα: Από την αναπαραγωγή και την προστασία, μέχρι την αναδοχή και την υιοθεσία.

Θράσος

Ούτε ...μέτοχος σε εισπρακτικές εταιρείες να ήταν ο ανεκδιήγητος δικαστικός κλητήρας που πήγε στις 5.30 το πρωί της Δευτέρας να πετάξει την χαμηλοσυνταξιούχο έξω από το δημευμένο σπίτι στου Ζωγράφου. Με ειρωνείες και βρισιές, έχοντας την κάλυψη αστυνομικών, έφτασε στο σημείο να κάνει υποδείξεις στον βουλευτή του ΚΚΕ που βρέθηκε επιτόπου ότι «πρέπει να δίνετε το παράδειγμα σεβασμού του νόμου»! Αθελά του πάντως αποκάλυψε από πού αντλούν το θράσος όλοι αυτοί οι παρατρεχάμενοι του κράτους, των τραπεζών και των funds: Είναι οι νόμοι της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ που κάνουν νοικάρηδες στα σπίτια τους όσους χρωστάνε, ετοιμάζοντας παράλληλα ένα μαζικό πογκρόμ πλειστηριασμών, πάνω από 40.000 για φέτος. Είναι οι νόμοι της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και άνοιξε τον δρόμο για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων εναντίον τους. Είναι οι νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που κατάργησαν την προστασία στην πρώτη κατοικία και άναψαν το «πράσινο φως» για την επέλαση στα λαϊκά σπίτια προκειμένου να διασωθεί η κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων, τους οποίους «ανακεφαλαιοποίησε» ο λαός με δικά του λεφτά και θυσίες. Να λοιπόν ποιοι και γιατί νομοθετούν το ...θράσος με το οποίο τα «κοράκια» κλέβουν τα σπίτια του λαού. Να γιατί ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τους σημερινούς και επίδοξους κυβερνητικούς «σωτήρες». Οπως έδειξε και η προχτεσινή κινητοποίηση, τα λαϊκά σπίτια μόνο ο λαός μπορεί να τα σώσει, και σ' αυτόν τον δρόμο τον καλεί να βαδίσει το ΚΚΕ.

Και θύματα...

Στα θύματα των «κορακιών» και των νόμων που θωρακίζουν τις μπίζνες τους φορτώνει η κυβέρνηση το φταίξιμο για τα ξεσπιτώματα από τους πλειστηριασμούς. Παπαγαλίζει μάλιστα όσα υποστηρίζει η τράπεζα, όπως για την περίπτωση της χαμηλοσυνταξιούχου στου Ζωγράφου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες ότι η δανειολήπτρια «δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες του θεσμικού πλαισίου», τάχα για ρυθμίσεις κ.λπ. Δεν έχει ακούσει τίποτα για τους ληστρικούς όρους που θέτουν οι τράπεζες όταν διαπραγματεύονται «διακανονισμούς» και «ρυθμίσεις»; Δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται με τους τόκους και τα πανωτόκια, που οδηγούν μια ολόκληρη περιουσία στα «κοράκια» για ένα χρέος 15.000 ευρώ; Δεν έχει ακούσει ότι το συγκεκριμένο χρέος δεν ήταν καν για δάνειο και ότι το σπίτι δεν ήταν υποθηκευμένο, παρ' όλα αυτά η τράπεζα το βούτηξε «νόμιμα» από την ιδιοκτήτρια;

... και φταίχτες!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η τράπεζα ζήτησε αρχικά 5.000 ευρώ μετρητά για να «παγώσει» ο πλειστηριασμός, τα οποία η συνταξιούχος τα βρήκε μετά κόπων και βασάνων. Ομως, λίγο καιρό μετά της ζήτησαν άλλες 2.000 ευρώ, ώστε να συζητηθεί ο όποιος διακανονισμός. Λες κι αν η συγκεκριμένη είχε στην τσέπη της 7.000 ευρώ θα είχε ανάγκη από ρυθμίσεις! Κι αυτά τα απαιτούσαν εκβιαστικά από μια συνταξιούχο δίχως άλλη περιουσία, με ένα εισόδημα 700 ευρώ τον μήνα! Τα «κοράκια», λοιπόν, που βάζουν στο μάτι τα σπίτια του λαού και αποφασίζουν να «βαρέσουν το σφυρί», θέτουν και τους όρους ανάλογα με τα συμφέροντά τους, ώστε να οδηγήσουν τους δανειολήπτες σε αδιέξοδο, και είτε να τους βάλουν να πληρώσουν απ' αυτά που δεν έχουν είτε να τους πάρουν το σπίτι. Αβάντα τους έχουν όλο το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις για να προστατεύουν τις μπίζνες τους και όχι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Από την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, μέχρι το «ιδιώνυμο αδίκημα» της αντίστασης στους πλειστηριασμούς...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1917 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή εκδίδει διάταγμα για την κατάργηση των καστών και της ταξικής διαβάθμισης των πολιτών.

1918 Αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται σε Νοβοροσίσκ, Σεβαστούπολη και Οδησσό, κλιμακώνοντας την επέμβαση κατά του νεαρού σοβιετικού κράτους.

1920 Γεννιέται ο Ρουμάνος ποιητής Πάουλ Τσελάν.

1923 Λίγες μέρες μετά την κατάλυση των εργατικών κυβερνήσεων (κομμουνιστών - σοσιαλδημοκρατών) στη Θουριγγία και στη Σαξονία και την καταστολή της εργατικής εξέγερσης στο Αμβούργο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας τίθεται εκτός νόμου.

1929 Περίπου 3.500 φοιτητές της Αθήνας δέχονται επίθεση από την αστυνομία καθ' οδόν για να παρουσιάσουν στις αρχές τα αιτήματά τους. Πολλοί τραυματίζονται, ενώ 15 συλλαμβάνονται. Σε απάντηση, οι φοιτητές κηρύσσουν απεργία, η οποία διαρκεί πολλές μέρες και παίρνει μεγάλη οξύτητα, με καθημερινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, καθώς και συγκρούσεις με την αστυνομία.

1934 Περίπου 20.000 εργάτες της Αθήνας κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας για τη δολοφονική επιδρομή της αστυνομίας και των φασιστών στα γραφεία του «Ριζοσπάστη».

1940 Η Ρουμανία προσχωρεί στις δυνάμεις του Αξονα.

1942 Ο Κόκκινος Στρατός ολοκληρώνει την περικύκλωση των δυνάμεων του Αξονα (περίπου 300.000 άνδρες) που απειλούσαν την ηρωική πόλη του Στάλινγκραντ.

1945 Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός παραιτείται από αντιβασιλέας, αρνούμενος να ορκίσει την κυβέρνηση του Θ. Σοφούλη.

1946 Οι διήμερες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αστικού στρατού στα ορεινά της Λαμίας καταλήγουν σε «ολοκληρωτικήν αποτυχίαν». Ο αντιστράτηγος Κ. Βεντήρης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Αγόμεθα μοιραίως προς δύσκολον θέσιν», τόνιζε. «Πρέπει να ευρεθούν τα μέσα. Εάν δεν μας τα δίδουν οι σύμμαχοί μας ας απευθυνθώμεν αλλού. Ας πωλήσωμεν ό,τι έχομεν και δεν έχομεν. Ας ατονίσωμεν πάσαν άλλην ανάγκην. Τίποτε άλλο δεν είναι τόσον επείγον. ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΕΡΧΟΜΕΝΗ ΦΕΡΕΙ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟΝ».

1946 Γεννιέται ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Γιώργος Κούδας.

1947 Δολοφονείται ο Σπύρος Καλοδίκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1956 Πεθαίνει ο Αντρέ Μαρτί, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1976 Ελικοφόρο αεροπλάνο της «Ολυμπιακής» συντρίβεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Κοζάνη, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο και οι 46 επιβάτες του, καθώς επίσης το τετραμελές πλήρωμα.

1976 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μαλρό.

1980 Σεισμός μεγέθους 6,89 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Νότια Ιταλία, σκοτώνοντας 2.914 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 10.000.

1989 Σχηματίζεται οικουμενική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org