ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διευρύνεται η χερσαία επέμβαση της Τουρκίας

Τουρκικά άρματα μάχης στη μεθόριο με τη Συρία

AP

Τουρκικά άρματα μάχης στη μεθόριο με τη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εχοντας εξασφαλίσει προς το παρόν την (πρόθυμη ή όχι) κάλυψη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας, ο τουρκικός στρατός συνέχισε χτες για τρίτη μέρα τη δεύτερη χερσαία επέμβαση στη Συρία από το Μάρτη του 2017. Η επιχείρηση, που φέρει την κωδική ονομασία ...«Κλάδος Ελαίας», πραγματοποιείται με τη συμμετοχή τουλάχιστον 10.000 Τούρκων στρατιωτών και χιλιάδων μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που χρηματοδοτείται και εκπαιδεύεται από την Αγκυρα και στους οποίους εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων Κούρδων και Γιαζίντι στη βόρεια Συρία διέκριναν και τζιχαντιστές.

Ωστόσο, η τουρκική χερσαία επέμβαση δεν περιορίζεται στον κουρδικό θύλακα Αφρίν της βόρειας Συρίας. Χτες το μέτωπο των συγκρούσεων φάνηκε να διευρύνεται και προς τα σύνορα της ανατολικής Συρίας με το Ιράκ, όπου επίσης υπάρχουν κουρδικοί πληθυσμοί. Το γεγονός προκάλεσε «ανησυχία» σε επιτελεία αξιωματούχων ΗΠΑ και ΕΕ για μία πιθανή «ανεξέλεγκτη» κλιμάκωση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το ΝΑΤΟ πάντως χτες κάλυψε την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστηρίζοντας σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι η Τουρκία «έχει υποφέρει από την τρομοκρατία και έχει δικαίωμα αυτοάμυνας»! Κάλεσε ακολούθως την Αγκυρα να κάνει ό,τι κάνει στη Συρία... «με ανάλογο και μετρημένο τρόπο», υπό τη διευκρίνιση ότι το ΝΑΤΟ «δεν δραστηριοποιείται» ως οργανισμός στη Συρία αλλά κάποια από τα μέλη του, και γι' αυτό και εστιάζει... «στην ήττα των εξτρεμιστών». Η τελευταία φράση προκαλεί ενδιαφέρον, καθώς δεν είναι σαφές αν ως «εξτρεμιστές» προσδιορίζονται οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YGP, που είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Συρία, αλλά από την Τουρκία θεωρούνται «τρομοκράτες» και «παρακλάδι του ΡΚΚ»...

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, από το Λονδίνο, κάλεσε την Τουρκία να κάνει «ακριβείς» επιχειρήσεις στο Αφρίν της Συρίας «και να δείξει αυτοσυγκράτηση». Τόνισε πως οι ΗΠΑ «είναι σε διαβουλεύσεις με την Τουρκία και άλλους για τη δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας» μεταξύ των συνόρων Τουρκίας και Συρίας «για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες» της Αγκυρας.

Από την άλλη, ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ έδειξε να αντιλαμβάνεται τη στάση της Αγκυρας, ρίχνοντας τις ευθύνες στις ΗΠΑ και τη μονομερή πολιτική που εφαρμόζουν στη Συρία. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν «ένα πνεύμα αυτονομίας» στους Κούρδους της Συρίας, που τους κάνει να αδιαφορούν για τις «ειρηνευτικές διαδικασίες».

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε «πολύ μεγάλη ανησυχία» για την τουρκική επίθεση στη Βόρεια Συρία, προειδοποιώντας ότι «θα υπονομεύσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες» για ειρήνη και ασφάλεια στη Συρία.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν εμφανίστηκε χτες αποφασισμένος να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, απειλώντας παράλληλα τους Κούρδους και δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Τουρκία να μην αποτολμήσουν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά της νέας χερσαίας επίθεσης στη Συρία. Τέτοιες διαδηλώσεις, που επιχειρήθηκε να γίνουν την Κυριακή, διαλύθηκαν με αστυνομική βία και δεκάδες συλλήψεις. Απευθυνόμενος μάλιστα χτες σε ΗΠΑ και Ρωσία, ο Ερντογάν είπε: «Συζητήσαμε την κατάσταση με τους Ρώσους και έχουμε συμφωνία μαζί τους... Οι ΗΠΑ πιέζουν η επιχείρηση να μην διαρκέσει πολύ και να γίνει σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Τις ρωτάμε: Μήπως η επιχείρησή σας στο Αφγανιστάν που ξεκινήσατε πάνω από μία δεκαετία, έχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο; Πότε θα τελειώσει; Είστε ακόμη στο Ιράκ, δεν είστε; Εχουν και αυτές οι επιχειρήσεις εκεί συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο;».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
«Εμπρηστική» ομιλία Πενς στην ισραηλινή Βουλή

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέο «λάδι στη φωτιά» της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης αλλά και της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας ΗΠΑ - ΕΕ με φόντο το Παλαιστινιακό έριξε η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, στο Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά τη χτεσινή ομιλία του στο Κοινοβούλιο, όπου ανήγγειλε επίσπευση της μεταφοράς της πρεσβείας της χώρας του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ έως το τέλος του 2019.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ και ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει αμέσως τις ετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ (...) Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών θα ανοίξει πριν από το τέλος του επόμενου έτους στην Ιερουσαλήμ», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Πενς, υπό καταιγισμό χειροκροτημάτων στην ισραηλινή Βουλή. Διαβεβαίωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα δώσει «περισσότερες πληροφορίες τις επόμενες βδομάδες», ισχυρίστηκε ότι οι αμερικανικές αρχές «διερευνούν πλειάδα λύσεων για την ακριβή θέση» της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Κατά τ' άλλα είπε ότι «η ειρήνη μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω διαλόγου» και ότι οι ΗΠΑ «ευελπιστούν» πως οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι θα επιστρέψουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης...

Η ομιλία του Μ. Πενς διακόπηκε όταν Αραβες βουλευτές της «κοινής αραβικής λίστας» ύψωσαν πανό διαμαρτυρίας σε Αραβικά και Αγγλικά τονίζοντας πως «η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αντέδρασε, δηλώνοντας απτόητος: «Με ταπεινοφροσύνη στέκομαι ενώπιον αυτής της παλλόμενης δημοκρατίας». Τα επόμενα λίγα λεπτά, οι Αραβες βουλευτές απομακρύνθηκαν διά της βίας από το Κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, η ομιλία του Μ. Πενς προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος τον χαρακτήρισε «σπουδαίο φίλο του Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καλύτερο φίλο από το Ισραήλ και ότι οι δύο χώρες «μοιράζονται κοινό πεπρωμένο».

Η ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου προκάλεσε οργή στην Παλαιστινιακή Αρχή. Ο ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος Σαέμπ Ερεκάτ επισήμανε ότι μετά και από αυτήν την ομιλία «αποδείχθηκε πως η αμερικανική κυβέρνηση είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης». Αλλοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον αποδεκτός μεσολαβητής και απέρριψαν την αμερικανική «ειρηνευτική πρόταση» προτού δημοσιοποιηθεί από την Ουάσιγκτον.

Στις Βρυξέλλες ο Αμπάς

Το ίδιο 24ωρο, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, μετέβη στις Βρυξέλλες επιδιώκοντας να πείσει Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους να αναγνωρίσουν τα Παλαιστινιακά Εδάφη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αμπάς η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, τόνισε ότι η ΕΕ «εργάζεται προς την υποστήριξη ενός διεθνούς πλαισίου που θα συνοδεύσει άμεσες διαπραγματεύσεις» Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η Μογκερίνι πρόσθεσε με νόημα: «Υπάρχει σαφώς ένα πρόβλημα με την Ιερουσαλήμ. Θα έλεγα ότι πρόκειται για έναν πολύ διπλωματικό ευφημισμό. Η μόνη πραγματική λύση για την Ιερουσαλήμ μπορεί να προέλθει μόνο από άμεσες διαπραγματεύσεις».

Νωρίτερα, ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, φάνηκε θερμότερος από την Μογκερίνι στο θέμα των σχέσεων της ΕΕ με την Παλαιστινιακή Αρχή, εκφράζοντας τη βούληση του Παρισιού για τη μετάβαση από μία «Προσωρινή Συμφωνία σε μία συμφωνία Διασύνδεσης», που θα προωθήσει στενότερες εμπορικές, πολιτικές και άλλες σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ραμάλα.

ΠΣΟ - ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την επέμβαση στην Υεμένη

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), η Διεθνής Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (FISE) και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη.

Στο ψήφισμα που κατέθεσαν αναφέρουν:

«Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για την κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή, με την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει από το Μάρτη του 2015 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με καταστροφικές συνέπειες για το λαό και κυρίως για τα παιδιά της Υεμένης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 8.750 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 50.600. Χιλιάδες σχολεία και Κέντρα Υγείας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί πλήρως. Δύο εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά έχουν απελπιστική ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι συνεχιζόμενες δολοφονικές επιθέσεις και το μερικό αλλά εξίσου καταστροφικό αεροπορικό, χερσαίο και θαλάσσιο εμπάργκο που επέβαλε στο λαό της Υεμένης η Σαουδική Αραβία με τους συμμάχους της, δυσχεραίνουν την αποστολή κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τον τερματισμό των δολοφονικών επιθέσεων. Την άρση των αποκλεισμών. Την ειρήνη στην περιοχή τόσο της Υεμένης όσο και των γύρω περιοχών».

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Κάτω τα χέρια από τη Συρία»

Τη νέα στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας από την κυβέρνηση Ερντογάν κατά της Συρίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΚΚ Τουρκίας, στην οποία σημειώνει με έμφαση ότι «αποτελεί τρόπο για την εμπλοκή της τουρκικής αστικής τάξης με τα δικά της οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που από την πρώτη στιγμή είχε σημαντικές διαφοροποιήσεις και δεν έχει τίποτε κοινό με το εθνικό συμφέρον ή την ασφάλεια της Τουρκίας».

Και συνεχίζει: «Ναι, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της είναι απειλή για την Τουρκία, όπως είναι και για τους λαούς της περιοχής. Η Τουρκία η ίδια είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όμως το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει καμία αντίρρηση για τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Τουρκία αλλά μιλά για απειλή στην Συρία, δείχνει την ξεκάθαρη υποκρισία της.

Ναι, υπάρχουν πολλές τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, αλλά ο λεγόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός, με τον οποίο συνεργάζεται η Τουρκία, είναι μία από αυτές. Στηρίζεται επίσης από τις ΗΠΑ για χρόνια και τώρα στρέφεται ενάντια στις Μονάδες Αυτοάμυνας (PYD), μια άλλη ομάδα που επίσης στηρίχτηκε από τις ΗΠΑ».

Ταυτόχρονα, το ΚΚ Τουρκίας στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «τα σχέδια της Τουρκίας υπηρετούν τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια που στοχεύουν στο διαμελισμό της Συρίας». Και καταλήγει: «Ο λαός μας δεν πρέπει να παρασυρθεί από την "ηρωϊκή" ή "εθνική" δημαγωγία. Η Συρία πρέπει να απεμπλακεί από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τη σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις, κάτι που είναι επιθυμία του συριακού λαού. Γι' αυτό λέμε: "Κάτω τα χέρια από τη Συρία"».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ