ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Γενάρη 2011
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Γουίνυ... συνώνυμο της αισιοδοξίας

Ενα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου, οι «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ, ανεβαίνει, την Τετάρτη 26 Γενάρη από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Φάσμα» του Αντώνη Αντύπα στην Κεντρική Σκηνή του «Απλού Θεάτρου», σε μετάφραση Διονύση Καψάλη, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου και φωτισμούς Ανδρέα Σινάνου. Στο ρόλο της Γουίνυ η Ράνια Οικονομίδου. Γουίλυ ο Κώστας Γαλανάκης.

Η ηρωίδα του Μπέκετ είναι το δραματικό πρόσωπο που κατορθώνει να δαμάσει τη μελαγχολία και να διασκεδάσει τη φθορά, χάρη σε μια σοφή και λυτρωτική αισιοδοξία. Είναι μια φιγούρ,α μέσα από την οποία ο Μπέκετ αναζητά το νόημα της ύπαρξης, ψηλαφώντας τις τεταμένες σχέσεις που δένουν τα πρόσωπα μεταξύ τους και το καθένα με το σύμπαν, με το παρελθόν και το παρόν.

Μέσα από το κωμικοτραγικό Μπεκετικό σύμπαν των «Ευτυχισμένων Ημερών» αναδύονται δύο χαρακτήρες: Η Γουίνυ, μια γυναίκα γύρω στα πενήντα και ο Γουίλυ, ένας άνδρας γύρω στα εξήντα. Στην πρώτη πράξη, η Γουίνυ, θαμμένη μέχρι την μέση σε ένα λοφάκι, μπορεί να μεταχειριστεί ακόμη τα χέρια της και κάποια αντικείμενά της - μια οδοντόβουρτσα, ένα μικρό καθρεφτάκι - περίστροφο, ένα μαντήλι και τα γυαλιά της. Στη δεύτερη πράξη, η Γουίνυ είναι θαμμένη μέχρι το λαιμό και μπορεί να κινεί μόνο τα μάτια της. Ο Γουίλυ ζει και κινείται με τα τέσσερα γύρω από το λοφάκι και εμφανίζεται που και που, απαντώντας σπάνια στο μακρύ μονόλογο της Γουίνυ. Η παρουσία του είναι πηγή παρηγοριάς και αισιοδοξίας για την Γουίνυ.


Κυριακή 23/1
  • Σταύρος Κουγιουμτζής
    Σταύρος Κουγιουμτζής
    Διήμερο αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο, σήμερα και αύριο (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με ερμηνευτές τους Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Βασίλη Γισδάκη. Το πρόγραμμα - ένα απάνθισμα τραγουδιών του, μελοποιημένων από τους σημαντικότερους συνθέτες.
  • Με δική της μπάντα και με διάθεση για κέφι, τραγούδι και χορό, η Κρινιώ Νικολάου (πιάνο - φωνή) πραγματοποιεί μια μοναδική εμφάνιση, στο «Almaz» (Τριπτολέμου 12, Γκάζι, 210.3474.763).
Δευτέρα 24/1
  • Η Θεατρική Εταιρεία «Πόλις» παρουσιάζει στην αίθουσα του Κέντρου Λόγου και Τέχνης 104 των εκδόσεων Καστανιώτη την παράσταση «Τσέχωφ - Κνίπερ: Η αλληλογραφία» σε σκηνοθεσία Ελένης Γεωργοπούλου. Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη. Σκηνικά - Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέισγουελ. Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου. Μουσική: Απόστολος Λεβεντόπουλος. Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Κωνσταντής Μιζάρας.
  • Τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, επηρεασμένα από το γενέθλιο τόπο του τη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει το αφιέρωμα στο συνθέτη, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Ερμηνεύουν: Νίκος Δημητράτος, Παντελής Θαλασσινός, Μανώλης Λιδάκης, Ορφέας Περίδης, Αρετή Κετιμέ, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μαρία Κουγιουμτζή.
  • Η Σταυρούλα Μανωλοπούλου ερμηνεύει (10μμ) τραγούδια σημαντικών συνθετών (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Λοΐζου κ.ά.), στο Black Duck (Χρ. Λαδά 9α, 210.3234.760). Στο πιάνο, ο Λευτέρης Μαυρομμάτης.
Τρίτη 25/1
  • Συναυλία (8.30μμ) της Ορχήστρας των Χρωμάτων, σε διεύθυνση Kevin John Edusei (α' βραβείο Διεθνούς Διαγωνισμού «Δημήτρης Μητρόπουλος»), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με έργα Δημήτρη Τερζάκη, B. Britten και Ντ. Σοστακόβιτς.
Τετάρτη 26/1
  • Νίκος Γκάτσος
    Νίκος Γκάτσος
    Η θεατρική εταιρεία «Πράξη» παρουσιάζει, στη Β' Σκηνή του Θεάτρου της «Οδού Κεφαλληνίας», το έργο του Tom Kempinski «Σόλο Ντουέτο», σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά, με τη Μάνια Παπαδημητρίου και το Νίκο Αρβανίτη.
  • Με αφορμή το δίσκο τους «Φωτο.βόλτα», η Βικτωρία Ταγκούλη και ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου εμφανίζονται στο «Κοο Κοο» (Ιάκχου 17, Γκάζι, 210.3450.930). Καλεσμένοι τους οι Μαρία Καβογιάννη, Ελένη Πέτα, Απόστολος Ρίζος, Μαρία Παπαγεωργίου.
  • Ο Νότης Μαυρουδής και η Αναστασία Μουτσάτσου ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15, Βοτανικός, 210.3474.074), όπου θα βρίσκονται κάθε Τετάρτη (10.30μμ). Μαζί τους ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν.
Πέμπτη 27/1
  • Κομμάτια από τους δύο δίσκους του («Σκηνές από ένα ταξίδι» και «Απ' τη σπηλιά του δράκου») παρουσιάζει ο κιθαρίστας Μπάμπης Παπαδόπουλος, μαζί με τους μουσικούς Φώτη Σιώτα, Μιχάλη Βρέττα, Δημήτρη Βλαχομήτρο και Διονύση Μακρή, στο «Bios» (Πειραιώς 84 - 210.3425.335).
Παρασκευή 28/1
  • «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» ταξιδεύει η Ευανθία Ρεμπούτσικα σήμερα και αύριο (9μμ), στο «Παλλάς», με το βιολί της, την αγάπη της για την Πόλη και μια μεγάλη μουσική συντροφιά. Μαζί της, στο τραγούδι οι Dilek Kots (σήμερα) και Cihan Okan (αύριο).
  • Ο Νίκος Ξυδάκης συναντά για ένα ακόμη τριήμερο (28 - 30/1) τον κορυφαίο Αλγερινό πιανίστα και συνθέτη Maurice El Medioni, στο «Gazarte» (Βουτάδων 32, Γκάζι, 210.3452.277). Μαζί τους, οι Μάρθα Φριντζήλα και Τάσης Χριστογιαννόπουλος.
  • Δύο μεγάλοι μουσικοί, ο μπασίστας Anthony Jackson και ο τρομπετίστας Lew Soloff, συμπράττουν με τον μπασίστα Γιώργο Φακανά και το γκρουπ του, σήμερα και αύριο, στο «Bacaro Club» (Σοφοκλέους 1, 210 3211882).
  • Λάκης Παπαδόπουλος
    Λάκης Παπαδόπουλος
    Ο Φοίβος Δεληβοριάς ξεκινά τις εμφανίσεις του στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου 83, 210.6439.089), όπου θα βρίσκεται για 4 Παρασκευοσάββατα.
  • Συνεχίζονται, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, οι εμφανίσεις της Ελένης Βιτάλη στο «Κύτταρο» (Ηπείρου 48 και Αχαρνών, 210.8224.134). Μαζί της, ο Haig Yazdjian, η Μυρτώ Ναούμ και ο Καραγκιόζης του Αθου Δανέλλη.
Σάββατο 29/1
  • Φορτωμένος με τραγούδια από τη πολύχρονη πορεία του και με τη γνωστή του εφηβική ροκ διάθεση, ο Λάκης Παπαδόπουλος τραγουδά στην «Αρχιτεκτονική» (Πειραιώς 116 - Ελασιδών 6, Γκάζι).
  • Τραγούδια από τη δισκογραφία του, αλλά και ιδιαίτερες διασκευές ελληνικών και ξένων τραγουδιών, παρουσιάζει το συγκρότημα «Παράξενες Μέρες», στο «Camelot» (Γκύζη και Ραγκαβή 61, Γκύζη, 6977893436).

Κρινιώ Νικολάου
Κρινιώ Νικολάου

Βικτωρία Ταγκούλη
Βικτωρία Ταγκούλη


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ