ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
«Πάρε μέρος στον αγώνα»

Πολύμορφη δράση των οργανώσεων της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα

Το μήνυμα της αντεπίθεσης, της πάλης για μια άλλη εξουσία, απευθύνουν οι νέοι κομμουνιστές από άκρη σ' άκρη της χώρας στο πλαίσιο της πεντάμηνης καμπάνιας της Οργάνωσης. Στόχος είναι η οργάνωση της νεολαίας που εργάζεται, που καταρτίζεται, που βιώνει την ανεργία, στη γραμμή της απειθαρχίας και της ανατροπής, να ετοιμαστεί η εργαζόμενη νεολαία για αποφασιστική σύγκρουση με τα μονοπώλια, για την ανατροπή της εξουσίας τους.

Με οδηγό την πλούσια πείρα παρέμβασης σε χώρους δουλειάς και μαθητείας, με βάση τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για τη νεολαία και του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, η Οργάνωση απευθύνεται στους νέους και τις νέες που βιώνουν σε όλο το φάσμα της ζωής τους τις συνέπειες των πολιτικών που ακολουθούνται όλα αυτά τα χρόνια, της καπιταλιστικής κρίσης. Καλεί τους νέους της μισοκατάρτισης, της ανεργίας και της απασχόλησης με τους όρους του κεφαλαίου, της μαθητείας και τους καλούν να περάσουν στην αντεπίθεση, για μια άλλη εξουσία «να οργανώσουμε τον αγώνα με τα μεγάλα συμφέροντα και να σπάσουμε το φόβο και τη μοιρολατρία, να αναπτύξουμε την ταξική μας ενότητα και αλληλεγγύη. Να περάσουμε στην αντεπίθεση και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. Να γίνουμε η εμπροσθοφυλακή του ΠΑΜΕ και της λαϊκής συμμαχίας». Το κάλεσμα αποτυπώνεται στα υλικά που τα μέλη της ΚΝΕ μοιράζουν στους χώρους δουλειάς, μαθητείας, στις λαϊκές συνοικίες. Απευθύνονται στους νέους λέγοντας ότι «η εργατική τάξη που ανήκεις και εσύ είναι η πιο ισχυρή δύναμη της κοινωνίας. Είναι η μόνη που μπορεί να τα αλλάξει όλα αν χρησιμοποιήσει τη δύναμή της. Αν γυρίσει την πλάτη στην εξουσία και τα κόμματά της, οργανώσει τις δυνάμεις της και τη συμμαχία της με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες. Αυτός ο δρόμος άνοιξε. Πάρε μέρος σε αυτό τον αγώνα για να φέρουμε τα "πάνω κάτω"», καλεί η ΚΝΕ.

Οι δραστηριότητες της καμπάνιας συνδέονται και με την ταξική πάλη που αναπτύσσεται. Ετσι, στις εκδηλώσεις, εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις που διοργανώνονται το επόμενο διάστημα, οι νέοι κομμουνιστές καλούν παράλληλα σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ.

Πλήθος δραστηριοτήτων

Στην Αθήνα, μέσα στη βδομάδα θα γίνουν εξορμήσεις σε όλους τους ΟΑΕΔ και σε όλα τα νυχτερινά σχολεία. Στην υπόλοιπη Αττική, περιοδείες προγραμματίζονται στα ΙΕΚ Αγ. Στεφάνου, Μαρκόπουλου, Μεγάρων, στις ΕΠΑΣ Ασπροπύργου και Ελευσίνας και σε μία σειρά εργοστάσια, εταιρείες, καταστήματα, σούπερ μάρκετ. Εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή στο Μενίδι με θέμα «Η κρίση και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», στις 5 Φλεβάρη σε Αθήνα, Καλλιθέα και βόρεια προάστια και στις 6 Φλεβάρη στα Α. Λιόσια.

Πλούσια είναι η δραστηριότητα αυτή τη βδομάδα στην περιοχή του Πειραιά. Από αύριο και για όλη τη βδομάδα έχουν προγραμματιστεί εξορμήσεις στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, στους ανέργους και στους τρεις ΟΑΕΔ της περιοχής (Αγιά Σοφιά, Νίκαια, Κερατσίνι), στο Νυχτερινό Περάματος, στα ΙΕΚ της ΣΚΥΠ και Κερατσινίου και στο ΓΕΝΕ (Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας). Την ερχόμενη Κυριακή 30 Γενάρη, στις 7 το απόγευμα θα γίνει εκδήλωση του Εργατικού Τομέα με θέμα: «Δεν πληρώνουμε την κρίση του καπιταλισμού, οργανωνόμαστε στην πάλη για το σοσιαλισμό».

Στη Θεσσαλονίκη, ξεκινούν από σήμερα εξορμήσεις σε Νυχτερινά Σχολεία, ΙΕΚ, ΟΑΕΔ, χώρους εργασίας. Την Τρίτη 25 Γενάρη θα γίνει σύσκεψη με τους σπουδαστές ΟΑΕΔ Νεάπολης και την Τετάρτη με ανέργους από το χώρο των κατασκευών.

Οι οργανώσεις της ΚΝΕ στη Μακεδονία θα κάνουν εξορμήσεις σε Νυχτερινά Σχολεία, ΙΕΚ, ΕΠΑΣ και εργασιακούς χώρους σε Κατερίνη, Σέρρες Νάουσα και μια σειρά συσκέψεις με σπουδαστές και εμποροϋπαλλήλους, σε Νυχτερινά Σχολεία Κοζάνης, Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς, σε ΕΠΑΣ της Κοζάνης και της Φλώρινας, στον ΟΑΕΔ Φλώρινας και χώρους επισιτισμού σε Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά και στο Νότιο Πεδίο στη ΔΕΗ.

Μια σειρά εξορμήσεις σε χώρους επισιτισμού, ΟΑΕΔ, Νυχτερινά, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ, φροντιστήρια, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα πραγματοποιούνται σε Γιάννενα, Αγρίνιο, Κέρκυρα, Αρτα, Λευκάδα.

Σε εργοστάσια, εμπορικά καταστήματα ΙΕΚ, ΕΠΑΣ, ΟΑΕΔ, ξενοδοχεία κ.ά. χώρους όπου απασχολούνται νέοι εργαζόμενοι εξορμούν καθημερινά οι οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλία. Το Σάββατο 5 Φλεβάρη πραγματοποιούνται σε Λάρισα και Βόλο εκδηλώσεις με θέμα «διδάγματα από την ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ».

Συσκέψεις με ιδιωτικούς υπαλλήλους, σπουδαστές ΙΕΚ ΟΑΕΔ, μαθητών νυχτερινών σχολείων, εργαζόμενους στον επισιτισμό και στον ΟΤΕ έχουν προγραμματίσει οι οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αχαΐα, ενώ παράλληλα θα γίνουν μια σειρά περιοδείες σε χώρους δουλειάς και κατάρτισης. Αντίστοιχες περιοδείες θα γίνουν μέχρι τις 10 Φλεβάρη στη Μεσσηνία, σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Λαμία, Χαλκίδα και αλλού.


ΜΑΘΗΤΕΣ
Οργανώνουν τη συνέχιση του αγώνα τους

Αντιμέτωπους με την όξυνση της επίθεσης στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζόμενων βρίσκει η νέα χρονιά και τους μαθητές. Χτες, η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας συζήτησε την πείρα από τους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν από το Σεπτέμβρη, τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η βάρβαρη επίθεση και τη συνέχιση της πάλης.

Δικαιώματα και κατακτήσεις κερδισμένα μέσα από αγώνες καταργούνται, οι μισθοί μειώνονται ακόμα περισσότερο μέσα και από τις επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι απολύσεις και οι περικοπές θέσεων εργασίας γίνονται καθημερινότητα και νέα χαράτσια βαραίνουν τη λαϊκή οικογένεια. Παράλληλα ξεδιπλώνεται η επίθεση στο μορφωτικό δικαίωμα, με την οικοδόμηση βήμα - βήμα του σχολείου της αγοράς και της αμορφωσιάς. Με την επιβολή συγχωνεύσεων σχολείων, με την πρόσφατη κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων που σηματοδοτεί την υποβάθμιση του σχολικού βιβλίου, που έρχονται να προστεθούν στο σκηνικό υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης. Κομμάτια όλα μιας πολιτικής που αναζητεί συναίνεση στήνοντας έναν ακόμα «διάλογο» για την Παιδεία.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν ζητήματα τα οποία οι μαθητές βιώνουν από πρώτο χέρι στο σχολείο και στο σπίτι. Ηδη, μέσα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος τα θέματα αυτά αναδείχτηκαν, έγιναν αντικείμενο συζήτησης στα μαθητικά συμβούλια και αιχμή πολύμορφων κινητοποιήσεων που έγιναν με αποφάσεις των κατά τόπους Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων. Αυτό που διαπιστώνει η Γραμματεία του ΣΑΣΑ είναι ότι παράλληλα με τις παραπάνω κινητοποιήσεις, ξεδιπλώθηκε και μία παρέμβαση είτε από ΜΜΕ, είτε από μερίδα εκπαιδευτικών κ.ά. ώστε η νεολαία όχι απλά να έχει έναν παθητικό ρόλο, αλλά να αποδεχτεί και να γίνει κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής. Αποδεικνύοντας ότι η σύγκρουση που υπάρχει σε όλη την κοινωνία, μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα, εκφράζεται και στο μαθητικό κίνημα.

Με βάση την κατάσταση που διαμορφώνεται, στη Γραμματεία του ΣΑΣΑ συζητήθηκε η συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη μαζί με το ΠΑΜΕ, για να δώσουν οι μαθητές και αυτή τη μάχη μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, οι οποίες μάχονται με αιτήματα που απαντούν στα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας. Τις επόμενες μέρες εντείνονται οι διεργασίες μέσα στα σχολεία και το ερχόμενο Σάββατο 29 Γενάρη αναμένεται να συνεδριάσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας για να αποφασίσει την πορεία των κινητοποιήσεων. Με δεδομένο αυτό που επαναλαμβάνει το Συντονιστικό στα καλέσματά του: «Σήμερα που εμείς και οι γονείς μας υποφέρουμε, δεν υπάρχουν περιθώρια για να "βρει την άκρη" ο καθένας μόνος του! Σήμερα που τα αντιλαϊκά μέτρα μάς αγγίζουν όλους, είναι υποχρέωσή μας να σηκώσουμε όλοι μαζί το ανάστημα μας!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ