ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Καμιά νέα θυσία - Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία!
  • Με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας δόθηκε η πρώτη απάντηση στο νέο αντεργατικό πακέτο της κυβέρνησης
  • Συγκεντρώσεις την Πέμπτη 28/5 στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής στο υπουργείο Εργασίας
Από την κινητοποίηση της Παρασκευής στο υπουργείο Εργασίας
Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τη νέα οικονομική κρίση, απαντούν σωματεία και επιτροπές αγώνα σε Τουρισμό - Επισιτισμό στο νέο αντεργατικό πακέτο της κυβέρνησης, το οποίο τους καταδικάζει στην ανέχεια και την ανεργία.

«Ενισχυμένο» το νέο αντεργατικό πακέτο της κυβέρνησης για τον κλάδο

Τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουν βρεθεί στην ανεργία, στην περίπτωση των εποχικών και των «ελαστικά» απασχολούμενων συχνά χωρίς καμία προστασία, η κυβέρνηση «μπουκώνει» τους επιχειρηματίες με επιδοτήσεις μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, φοροαπαλλαγές και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, στο όνομα της «ενίσχυσης της εργασίας». Οι Συλλογικές Συμβάσεις ανατρέπονται όσον αφορά τους μισθούς, τον χρόνο εργασίας, την επαναπρόσληψη των εποχικών.

Χιλιάδες εποχικοί στα νησιά και τις άλλες τουριστικές περιοχές βλέπουν τις ημερομηνίες των επαναπροσλήψεων να περνούν και την αγωνία τους να κορυφώνεται. Το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη απειλείται με κατάργηση στην πράξη, αφού καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τις θέσεις εργασίας, ενώ η κυβέρνηση έκανε «δώρο» στους εργοδότες τις ασφαλιστικές εισφορές των εποχικών που θα προσληφθούν με μερική απασχόληση, ως «κίνητρο επαναπρόσληψης» των εργαζομένων...

Το καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων, που αναγκάζει τους εργαζόμενους να ζουν με 534 ευρώ το μήνα, παρατείνεται για τις επιχειρήσεις του κλάδου έως τον Ιούλη, ενώ όπως και στους υπόλοιπους κλάδους η γκάμα της «ευελιξίας» διευρύνεται, με το δικαίωμα των εργοδοτών να μειώνουν στο μισό το χρόνο εργασίας και τις αποδοχές των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, με την «αναπλήρωση» από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση να οδηγεί σε μείωση μισθών κατά 20%. Ταυτόχρονα, με τις επαναπροσλήψεις «στον αέρα» και την «ευελιξία» να διευρύνεται, ελάχιστοι εποχικοί θα καταφέρουν να πάρουν το φθινόπωρο επίδομα ανεργίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφαλιστική τους κάλυψη και την επιβίωσή τους μέχρι την επόμενη σεζόν...

Πρώτη απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία

Πρώτη απάντηση στις αντεργατικές εξαγγελίες της κυβέρνησης έδωσαν το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνοντας την Παρασκευή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Με το σύνθημα «"Ευέλικτη" δουλεία και "Συν-Εργασία", κέρδη για να έχει η εργοδοσία», οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τα αντεργατικά μέτρα.

Αρχικά οι εκπρόσωποι του υπουργείου αρνήθηκαν να συναντηθούν με εκπροσώπους των εργαζομένων. Τις μόνιμα κλειστές για τους εργαζόμενους πόρτες, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει διαρκώς ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους ξενοδόχους και υλοποιεί τα αιτήματά τους, κατήγγειλαν ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής.

Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν πως θα «ξετρυπώσουν» τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και μετέφεραν την κινητοποίησή τους στα γραφεία της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. «Αφού δεν δέχεται κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης να μας συναντήσει, θα μείνουμε εδώ μέχρι να μας δεχθούν», τόνισε ο Ν. Παπαγεωργίου μιλώντας στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο της εργοδοτικής ένωσης. Τελικά, όταν η κινητοποίηση έφτασε στα... πραγματικά αφεντικά, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν πως στο υπουργείο περιμένουν την αντιπροσωπεία τους!

Η γγ του υπουργείου, Αννα Στρατινάκη, επιβεβαίωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για το εισόδημα των εργαζομένων είναι τα ψίχουλα των 500 ευρώ, την ίδια στιγμή που στηρίζει με δισ. ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους. Στα αιτήματα των εργαζομένων απάντησε μόνο πως «εξετάζεται» η ένταξη των εποχικών εργαζομένων στον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης.

Την προκλητική στήριξη των κερδών του τουριστικού κεφαλαίου, σε αντίθεση με τα ψίχουλα των 400 και 500 ευρώ το μήνα με τα οποία καλεί η κυβέρνηση τους εργαζόμενους να επιβιώσουν, σχολίασε ο Ν. Παπαγεωργίου. Τόνισε πως το αίτημα να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα βρίσκεται στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων. «Αυτοί που κάνουν κουμάντο είναι αυτοί που πήραν τηλέφωνα για να γίνει η συνάντηση», κατήγγειλε ο Γ. Στεφανάκης, σχολιάζοντας το ρόλο του τουριστικού κεφαλαίου το οποίο κόβει και ράβει μέτρα που καταδικάζουν τους εργαζόμενους στην ανέχεια.

Νωρίτερα, χαιρετισμούς στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο είχαν απευθύνει ο Βαγγέλης Καρατζάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ξενοδοχείου «Marriott», ο Φώτης Δράκος, πρόεδρος του παραρτήματος Δυτικών Συνοικιών του κλαδικού Συνδικάτου, και ο Γιώργος Ρίγγας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ξενοδοχείου «Grand Resort Lagonisi».

Μαχητική κινητοποίηση την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Συνέχεια με το συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Αττική

Στην Αττική, η αγωνιστική συνέχεια δίνεται από το κλαδικό Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία, που καλούν σε κεντρική κινητοποίηση την Πέμπτη 28/5 με συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στο Σύνταγμα.

Τα συνδικάτα απαιτούν: Να μην εφαρμοστούν τα απαράδεκτα μέτρα της κυβέρνησης. Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό με βάση τις ΣΣΕ. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. Επίδομα για όλους τους ανέργους του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ακύρωση πληρωμών ρεύματος, νερού, τηλεφώνου, φόρων και τραπεζικών δόσεων. Μηδενικά δημοτικά τέλη.

Προετοιμάζοντας το συλλαλητήριο, παραρτήματα του κλαδικού Συνδικάτου προχωρούν σε παρεμβάσεις - κινητοποιήσεις το Σάββατο 23/5 στις 6 μ.μ. σε Περιστέρι, Γλυφάδα και Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ τη Δευτέρα 25/5, μέρα που θα ανοίξουν τα εστιατόρια, θα γίνουν μαζικές εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Στην υπόλοιπη χώρα, μετά τις ιδιαίτερα μαζικές κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας στην Κρήτη, οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται σε άλλες τουριστικές περιοχές.

-- Πρόγραμμα δράσης, το οποίο θα κορυφωθεί την Πέμπτη 28/5, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Καμάρα και πορεία στην Ενωση Ξενοδόχων, υλοποιεί το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές - Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ). Το Συνδικάτο προχωρά το Σάββατο 23/5, στις 11.30 π.μ., σε παρέμβαση στην Τούμπα και την Κυριακή 24/5, στις 7.30 μ.μ., σε σύσκεψη με σπουδαστές του κλάδου, σε συντονισμό με τους αντίστοιχους συλλόγους.

-- Στο Λασίθι, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων - Συναφών Επαγγελμάτων «ΤΑΛΩΣ» καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 25/5, στις 11 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων.

-- Στη Ζάκυνθο, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων σχεδιάζει συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ στις 28/5 και συλλαλητήριο στις 10/6.

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω προχωρά το Σάββατο 23/5 σε παρέμβαση στην Κέφαλο και στην Αντιμάχεια, σχεδιάζει εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς στο κέντρο της πόλης. Καλεί στις 28/5 σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην πλ. Ελευθερίας και παρέμβαση στην Ενωση Ξενοδόχων και την 1/6 σε μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας και Θάσου σχεδιάζει κινητοποίηση στις 28/5.

-- Στην Κατερίνη, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στις 28/5, στις 11 π.μ., στην Ενωση Ξενοδόχων.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και τα επισιτιστικά επαγγέλματα Σάμου προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 29/5, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στους δρόμους ξανά τη Δευτέρα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας

Στις πύλες των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού θα βρεθούν τη Δευτέρα 25/5 από τις 9 π.μ. οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας και στις 11 π.μ. θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΔ, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους, την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ, τη διασφάλιση του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους. «Παράγουμε πολλά - Πληρώσαμε αρκετά - Τώρα να πληρώσουν κράτος και αφεντικά»: Το σύνθημα αυτό, με το οποίο ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων και επιχειρησιακά σωματεία οργάνωσαν τη μαζική τους κινητοποίηση στις 15/5, θα ακουστεί ξανά με αφορμή την καταληκτική ημερομηνία για τις επαναπροσλήψεις των εποχικών.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σταμάτης Πελάης, οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες κάνουν ακόμα μεγαλύτερη τη σημασία της κινητοποίησης και της μαζικής συμμετοχής. «Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση οδηγούν στην πράξη στην κατάργηση της ΣΣΕ, ανοίγουν το δρόμο για παραπέρα ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, δεν εξασφαλίζουν το εισόδημα των χιλιάδων εποχικών εργαζομένων», σημειώνει.

«Τα μηνύματα που έχουμε, τόσο από την κινητοποίηση που έγινε όσο και από τις συσκέψεις που ακολούθησαν, δείχνουν πως έχουμε μπροστά μας μεγάλο αγώνα. Στα "μαύρα" μέτρα φτώχειας και εξαθλίωσης για τους εποχικούς, την ίδια ώρα που στήνεται "πάρτι" δισ. ευρώ για τους εργοδότες, η απάντησή μας θα είναι ξεσηκωμός. Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι του κλάδου θα είμαστε στο δρόμο. Τη Δευτέρα και όλο το επόμενο διάστημα θα παλέψουμε για το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, για την εφαρμογή της κλαδικής μας Σύμβασης, για να μη μείνει κανένας εποχικός χωρίς εισόδημα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Ο Σύνδεσμος έχει επίσης αποφασίσει νέα κινητοποίηση την 1η Ιούνη, με μηχανοκίνητες πορείες στις τρεις κεντρικές αρτηρίες του νησιού, που θα καταλήξουν σε κοινή συγκέντρωση στην πόλη της Κέρκυρας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ