ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2020 - Κυριακή 24 Μάη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Κάλεσμα στο λαό για νέες βαριές θυσίες για να ξελασπώσει το κεφάλαιο

Eurokinissi

Νέες θυσίες από εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, με το πρόσχημα της «δίκαιης κατανομής των βαρών», για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τσάκισμα μισθών και εκτίναξη της «ευελιξίας», αδρές επιδοτήσεις στους ομίλους και μείωση φόρων για να «τονωθεί» ο τζίρος τους, καθώς και ουσιαστική ακύρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με γνώμονα τα συμφέροντα των ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών, προβλέπει το κυβερνητικό πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε την Τετάρτη με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο θα «τρέξει» τους καλοκαιρινούς μήνες, με εκτιμώμενο ύψος των κυβερνητικών παρεμβάσεων τα 24 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επανέλθει το φθινόπωρο και με νέο αντίστοιχο σχέδιο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση ζητάει ξανά από το λαό «να βγάλει το φίδι από την τρύπα» για τη νέα κρίση και να το κάνει μάλιστα «πειθαρχημένα» και αδιαμαρτύρητα, αφού όπως έλεγε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη «ο βηματισμός της κοινωνίας, με οδηγό ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο» και «η πειθαρχία και προσαρμοστικότητα» είναι «απαραίτητα για να νικήσουμε στον πόλεμο της οικονομίας».

«Κλειδί» νέων αντεργατικών ανατροπών και έντασης της εκμετάλλευσης

Ο πρώτος «πυλώνας» του κυβερνητικού σχεδίου, που ο πρωθυπουργός μάλιστα χαρακτήρισε και «κλειδί» του, αφορά το υποτιθέμενο «έκτακτο και προσωρινό» πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που δίνει το κλειδί στην εργοδοσία για να προχωρήσει σε μαζικό τσάκισμα των μισθών των εργαζομένων και παραπέρα χτύπημα της πλήρους απασχόλησης.

Το πρόγραμμα έρχεται να «κουμπώσει» στα υπόλοιπα δήθεν «έκτακτα» αντιλαϊκά μέτρα της τελευταίας περιόδου και συνολικά σε όλο το προηγούμενο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο νέος μηχανισμός στήριξης του κεφαλαίου προβλέπει:

  • Την περικοπή των μισθών κατά 20%, μέσα από τη δυνατότητα της εργοδοσίας να μετατρέπει τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής εργασία. Η εργοδοσία μπορεί να μειώνει το ωράριο και τον εργατικό μισθό μέχρι και κατά 50%, ενώ το κράτος μέσω του εν λόγω προγράμματος θα καλύπτει μόνο το 60% των απωλειών του εργαζόμενου, γεγονός που τελικά οδηγεί σε μείωση εισοδήματος κατά 20%.

Ετσι, για παράδειγμα, εργαζόμενος με πλήρες ωράριο και ονομαστικό μισθό 850 ευρώ μπορεί να αναγκαστεί από την εργοδοσία να δουλέψει μόνο τις μισές ώρες. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εργοδότης θα καταβάλλει 425 ευρώ και το κράτος άλλα 255 ευρώ (μέχρι το 60% του υπόλοιπου ποσού). Ο συνολικός μισθός μειώνεται στα 680 ευρώ και ο εργάτης θα έχει απώλεια 170 ευρώ το μήνα.

  • Τον μηχανισμό αυτό μπορούν να αξιοποιήσουν όλες οι επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία, καθώς η μόνη προϋπόθεση είναι «να εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ» (ούτε καν δηλαδή εμφάνιση ζημιών...).
  • Το πρόγραμμα ουσιαστικά δεν έχει ημερομηνία λήξης, οι ανατροπές που προσθέτει ήρθαν για να μείνουν. Η κυβέρνηση ανέφερε ότι το πρόγραμμα θα ισχύει «έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί», ενώ το αντίστοιχο ευρωενωσιακό πρόγραμμα SURE, με το οποίο θα συνδεθεί, αναφέρεται ρητά ότι θα έχει ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2022... Πολύ περισσότερο, ακόμα και αν οι σχετικές προβλέψεις «έληγαν» το Σεπτέμβρη, είναι προφανές ότι η εργοδοσία μετά από τόσους μήνες (από φέτος το Μάρτη) επιβολής εκ περιτροπής εργασίας, αναστολών συμβάσεων, μερικής απασχόλησης κ.ο.κ. δεν θα επαναφέρει ξαφνικά εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης το 100% του μισθού και πλήρη απασχόληση!
  • Το βάρος του νέου κρατικού μηχανισμού στήριξης του κεφαλαίου θα μεταφερθεί και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού, μέσω της αντιλαϊκής φοροληστείας και νέων περικοπών σε κρίσιμες για το λαό κρατικές δαπάνες.
  • Πίσω από τις αναφορές της κυβέρνησης για «εγγύηση του κατώτατου μισθού από το κράτος» κρύβεται το γεγονός ότι ο νέος μηχανισμός, σε συνάρτηση με όλες τις προηγούμενες ανατροπές, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να υποχρεωθούν από τους εργοδότες να εργάζονται με τις αμοιβές - ψίχουλα που προβλέπει ο κατώτατος μισθός.

Επιπλέον, με δεδομένη την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών και κάτω από τον εκβιασμό των εργοδοτών, είναι «δεδομένο» ότι, όπως πολλές φορές συμβαίνει με τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, που το ωράριο παρατείνεται παράνομα, έτσι και τώρα χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε εργασία κατά το χρόνο που υποτίθεται ότι δεν θα εργάζονται. Αλλά ακόμα και όταν τηρηθεί τυπικά ο χρόνος εργασίας με μειωμένο ωράριο, το μοντέλο αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας.

Και αυτά μόνο για όσους εργαζόμενους οι επιχειρήσεις θεωρούν αναγκαίους, καθώς δεν υπάρχει καμία ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας μετά το τέλος του προγράμματος, και ενώ ήδη από τον Απρίλη καταγράφεται κατάρρευση της απασχόλησης, με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων να φτάνει στα 1.185.013 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 211.526 ανέργους και σε ποσοστό κατά 21,73% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019!

Πρόσθετα αντεργατικά «δώρα» στη μεγαλοεργοδοσία του Τουρισμού - Επισιτισμού

Ταυτόχρονα, δίπλα στον νέο μηχανισμό, σε κλάδους με πολλούς εργαζόμενους (Τουρισμός, Εστίαση, Μεταφορές, Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Αθλητισμός) παραμένει σε ισχύ το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον έως τον Ιούλη, μέχρι και για το 100% των εργαζομένων τους, οι οποίοι θα πρέπει να επιβιώνουν με το ποσό των 534 ευρώ το μήνα.

Πρόσθετα στα παραπάνω, παράλληλα με την πλουσιοπάροχη ενίσχυση των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, το νέο πακέτο μέτρων τούς δίνει τη δυνατότητα να μην επαναπροσλάβουν, όπως είναι υποχρεωμένοι από τις ΣΣΕ, τους εποχικούς εργαζόμενους. Οι εποχικοί εργαζόμενοι που δεν θα επαναπροσληφθούν, δεκάδες χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, θα υποχρεωθούν να επιβιώσουν με το γλίσχρο εποχικό επίδομα των 400 ευρώ, μέχρι και το Σεπτέμβρη... Δίνεται επίσης η δυνατότητα στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου για επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων με μερική απασχόληση, ενώ το κράτος αναλαμβάνει να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών.

Επιπλέον, χωρίς καμία στήριξη εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 500.000 μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι ακόμα και σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης δεν πήραν ούτε ευρώ όλους τους προηγούμενους μήνες και έτσι θα συνεχίσουν, εν μέσω κρίσης και χωρίς προοπτική να βρουν δουλειά.

«Στήριξη της κατανάλωσης» και χρήμα με ουρά για τους ομίλους

Στα υπόλοιπα μέρη του το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει μείωση των φόρων για τους επόμενους πέντε μήνες, από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, προγράμματα για τον εσωτερικό τουρισμό, μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.

Δείχνοντας τη στόχευση, ο πρωθυπουργός μίλησε για «τομές που αναζωογονούν την κατανάλωση, τονώνουν την αγοραστική δύναμη αλλά αυξάνουν και τον τζίρο των επαγγελματιών του Τουρισμού και της Εστίασης», προσθέτοντας ότι γι' αυτούς παρατείνεται για όλο το καλοκαίρι και η μείωση ενοικίου κατά 40%. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν απώλεια εισοδήματος από το μέτρο.

Μειώνεται ακόμα η λεγόμενη προκαταβολή φόρου, όπου το ακριβές ποσοστό «θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη», ενώ ο πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι «οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα».

Με τους ίδιους στόχους, και το βλέμμα στο «να διαφυλαχθεί η κουλτούρα πληρωμών», ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πακέτο ύψους 400 εκατ. ευρώ για την επιδότηση της πρώτης κατοικίας και «ενήμερων δανειοληπτών» που επλήγησαν από τον κορονοϊό, λίγο πριν από την «επέλαση» στα λαϊκά σπίτια που θα προβλέπει το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Σε ό,τι αφορά την «ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων», δρομολογείται η δεύτερη φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», ενώ επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις «που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου». Ενεργοποιείται δε το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, «για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων», με το βλέμμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις «στρατηγικές επενδύσεις», και ενώ αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες θα συνεχίσουν να βουλιάζουν στα χρέη, για τα οποία οι ανακοινώσεις αφορούν μια προσωρινή αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και δόσης δανείων συγκεκριμένων κλάδων έως το Σεπτέμβρη.

Προτεραιότητα η «υγεία» του τουριστικού κεφαλαίου

Οσον αφορά το εγχώριο τουριστικό κεφάλαιο, πέρα από όλα τα παραπάνω, με στόχο να βάλει στο χέρι «μεγαλύτερο μερίδιο από μια μικρότερη φέτος τουριστική πίτα», οι κυβερνητικές ανακοινώσεις προβλέπουν ότι: Τη Δευτέρα 25/5 ξεκινά το «yachting» και την Παρασκευή 1/6 ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι χώροι κατασκήνωσης (camping). Τη Δευτέρα 15/6 ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα και ξεκινά το Α' στάδιο απελευθέρωσης των ταξιδιών στην Ελλάδα για επισκέπτες από άλλες χώρες (σε πρώτη φάση αποκλειστικά στο «Ελ. Βενιζέλος»). Την 1/7 θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση για τις αφίξεις από το εξωτερικό και στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας.

Σαν να εξαφανίστηκε η πανδημία, θα τηρούνται «τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο όνομα της γρήγορης επανεκκίνησης του Τουρισμού, προκειμένου «ό,τι πετύχουμε φέτος να είναι κέρδος», όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση «εξαφανίζει» την πανδημία στις τουριστικές περιοχές, καταργεί ακόμα και τα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα πριν από την άφιξη των τουριστών (στους επισκέπτες θα γίνονται «δειγματοληπτικά» τεστ αντί για υποχρεωτικά τεστ) και εισάγει κριτήρια - «λάστιχο» για τις «ασφαλείς χώρες προέλευσης», με βάση τις συμφωνίες των τουριστικών ομίλων, εκθέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους ίδιους και τον ντόπιο πληθυσμό.

Τέλος, ακόμα κι αυτά που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως ενίσχυση της υγειονομικής ικανότητας των τουριστικών προορισμών (ελέγχους, γιατρούς συνεργαζόμενους με κάθε κατάλυμα, κατάρτιση επιχειρησιακού πλάνου διαχείρισης κρουσμάτων κ.λπ.) αφορούν τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και σε κάθε περίπτωση δεν παραπέμπουν σε μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και κάλυψης των τεράστιων κενών του.


Γ. Θ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ