ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ
Τις αποδεκατίζει η κυβέρνηση

Με αποφάσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και με πρόσχημα τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του υπουργείου, καταργούνται και συγχωνεύονται 19 τομείς και 6 γραφεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Τη στιγμή που χιλιάδες σεισμόπληκτοι παραμένουν ακόμα σε λυόμενα, η κυβέρνηση αποδεκατίζει τις υπηρεσίες αποκατάστασης
Τη στιγμή που χιλιάδες σεισμόπληκτοι παραμένουν ακόμα σε λυόμενα, η κυβέρνηση αποδεκατίζει τις υπηρεσίες αποκατάστασης
Η κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει το εξειδικευμένο προσωπικό σε ένα προληπτικό πρόγραμμα ανάπτυξης της αντισεισμικής θωράκισης στη χώρα, αποδεκατίζει και αυτές τις Υπηρεσίες Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, τους μηχανισμούς, δηλαδή, που είναι επιφορτισμένοι με το έργο της όποιας θεραπείας από τις φυσικές καταστροφές!

Συγκεκριμένα, με αποφάσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και με πρόσχημα τη μείωση των λειτουργικών εξόδων του υπουργείου, καταργούνται και συγχωνεύονται 19 τομείς (ΤΑΣ) και 6 γραφεία (ΓΑΣ) της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, που ως γνωστό απορροφά το 50% της σεισμικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στην Αθήνα, παραμένουν 264 εργαζόμενοι, από τους 568 που υπάρχουν σήμερα, κυρίως μηχανικοί, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι και μηχανολόγοι ηλεκτρολόγοι. Ο υπουργός διαβεβαιώνει ότι αυτοί θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη σημαντικών κενών που έχουν άλλες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πού και σε ποιους τομείς... Ειδικότερα:

Α) Στο Νομό Αττικής:

  • Καταργούνται οι Τομείς (ΤΑΣ) Ανω Λιοσίων και ΝέαςΦιλαδέλφειας και συγχωνεύονται στον Τομέα (ΤΑΣ) Αχαρνών.
  • Καταργούνται οι Τομείς (ΤΑΣ) Αθηνών, Ελευσίνας και Περιστερίου και συγχωνεύονται στον Τομέα (ΤΑΣ) Πειραιώς.

Β) Στην Περιφέρεια:

  • Καταργούνται ο Τομέας (ΤΑΣ) Ευβοίας και τα Γραφεία (ΓΑΣ) Ιστιαίας και Λιβαδείας και συγχωνεύονται με την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ)
  • Καταργούνται οι Τομείς (ΤΑΣ ) Δράμας, Κιλκίς και Πέλλας και συγχωνεύονται με την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδας (ΥΑΣΒΕ)
  • Καταργούνται οι Τομείς (ΤΑΣ) Γρεβενών, Ιωαννίνων, Φλώρινας και τα Γραφεία (ΓΑΣ) Δεσκάτης, Καρδίτσας, Κόνιτσας και Πτολεμαΐδας και συγχωνεύονται με τον Τομέα (ΤΑΣ) Κοζάνης
  • Καταργούνται οι Τομείς (ΤΑΣ) Αιτωλοακαρνανίας, Αιγίου, Βαρθολομιού, Ζακύνθου, Ηλείας και Αμφισσας και συγχωνεύονται με τον Τομέα (ΤΑΣ) Αχαΐας
  • Καταργείται ο Τομέας (ΤΑΣ) Πρέβεζας και συγχωνεύεται με τον Τομέα (ΤΑΣ) Λευκάδας.
ΛΑΡΙΣΑ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΒΙΟΚΕΡΑΛ»
Να σταματήσει η επικίνδυνη καύση

Την αγωνιστική δράση τους συντονίζουν πολλοί φορείς της Λάρισας, απαιτώντας να σταματήσει η καύση του, επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, υλικού ΠΕΤ - ΚΟΚ στη βιομηχανία «ΒΙΟΚΕΡΑΛ», που εδρεύει στο δρόμο Λάρισας - Συκουρίου. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι φορέων στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αποφασίστηκαν μια σειρά πρωτοβουλίες, όπως συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες δραστηριότητες.

Υπενθυμίζουμε ότι, μετά από υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης, δόθηκε άδεια για καύση ΠΕΤ - ΚΟΚ στην εν λόγω βιομηχανία, πιλοτικά, για ένα χρόνο. Αυτές τις μέρες, δε, λήγει η συγκεκριμένη άδεια και συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή φορέων, εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής για απαγόρευση της καύσης.

Στη σύσκεψη οι εκπρόσωποι των φορέων - Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία, Δήμοι Γόννων, Συκουρίου, Πλατυκάμπου, Μελιβοίας - και των κατοίκων του Ομορφοχωρίου ενέκριναν ψήφισμα, με το οποίο ζητούν να σταματήσει η καύση του ΠΕΤ - ΚΟΚ, να μη δοθεί παράταση και να μην εκδοθεί νέα άδεια σε καμιά άλλη επιχείρηση, γιατί είναι επικίνδυνο υλικό για το περιβάλλον και για την υγεία των ανθρώπων. Καλούν δε τους φορείς του νομού να ευαισθητοποιηθούν και να απαιτήσουν να σταματήσει η μόλυνση του περιβάλλοντος, ενώ απαιτούν από τον Περιφερειάρχη, τον Νομάρχη και το Δήμαρχο Λάρισας να πάρουν θέση για το ζήτημα.

  • Με την κατηγορία της κατ' εξακολούθηση υποβάθμισης του περιβάλλοντος και παράβασης του υγειονομικού κανονισμού, εκδικάζεται το επόμενο διάστημα η μήνυση που κατέθεσαν κάτοικοι του Αλμυρού Μαγνησίας κατά της «ΣΟΒΕΛ Ελληνική Εταιρία Επεξεργασίας Χάλυβος ΑΕ», ενώ σήμερα συζητείται και σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρίας.
Πέντε χρόνια από το θάνατο του Λεων. Αυδή

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Λεων. Αυδή, που διατέλεσε επικεφαλής της «Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα» από το 1998 μέχρι το 2000. Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της «Συμπαράταξης» καλεί αύριο, Παρασκευή 23 του Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ., «όλους τους φίλους του, που τον γνώρισαν, τον εκτίμησαν και τον αγάπησαν», στην πλατεία «Αυδή» (Μυλλέρου, Λεωνίδου, Γιατράκου, Κεραμεικού) «για να τον θυμηθούμε και να τον τιμήσουμε με δυο λόγια, ένα κρασί και δυο τραγούδια».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί τους Αντιστασιακούς, τους συγγενείς των θυμάτων και τους φίλους της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης να παραστούν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, που διοργανώνει την Κυριακή 25 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ. στο μνημείο των εκτελεσθέντων αγωνιστών από τους Γερμανούς στις 16/7/44 στη θέση «Βιναριές» και στη συνέχεια στο Δημοτικό Νεκροταφείο «Δράπανου», στο μνημείο των 104 εκτελεσθέντων Πατριωτών την περίοδο 1948-49 από τις Φυλακές Αργοστολίου.

-- Εκδήλωση τιμής για το Τάγμα Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ, που έδρασε στην Κοιλάδα των Τεμπών, το διάστημα της φασιστικής κατοχής 1942 - 1944, διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή, 25 Σεπτέμβρη, τα Παραρτήματα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 π.μ., στην Αγία Παρασκευή, στα Τέμπη. (Λεωφορεία θ' αναχωρήσουν από την Πλατεία Εβραίων, στη Λάρισα, στις 9 π.μ. και από Αμπελώνα στις 8.30 π.μ.)

-- Τα Παραρτήματα Κέρκυρας της ΠΕΑΕΑ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης και τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν, την Κυριακή 25/9/2005, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 118 εκτελεσμένους της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που στην πλειοψηφία τους ήταν νέα παιδιά και έπεσαν στο Λαζαρέτο, την περίοδο 1947 - 1949. Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας, για να τιμήσουμε τους εκτελεσμένους ήρωες. Αναχώρηση από την πλατεία Κάνιγγος, Σάββατο 24/9, ώρα 7 το πρωί, και επιστροφή στις 26/9. Για συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210.8834.296, 210.8831.368.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 25-9-2005 και ώρα 11 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο εις τον Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας υιού, αδελφού και εγγονού

ΜΙΧΑΗΛ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ

Οι γονείς του: Φυλακτής και Ευμορφία. Τα αδέλφια του: Βασίλειος, Ελένη. Οι παππούδες του: Χρυστάλλα, Μιχαήλ. Οι λοιποί συγγενείς.

Το... ακαταλόγιστο του Δημοσίου

Μπορεί όταν ο πολίτης χρωστά στο Δημόσιο, η πολιτεία να εφαρμόζει όλα τα μέτρα για να λάβει τα οφειλόμενα, μέχρι και να στείλει φυλακή το χρεώστη. Ωστόσο, όταν το Δημόσιο χρωστά στον πολίτη (πχ από τροχαίο ατύχημα κλπ.) η κυβέρνηση νομοθετεί, ώστε να απαγορεύει την εκτελεστότητα σε βάρος του Δημοσίου (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ακόμη και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ανήκουν εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο).

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσφατη τροπολογία στο νομοσχέδιο «Θέματα εξωτερικών φρουρών» ψήφισε την επίμαχη τροπολογία που καθιερώνει... το ακαταλόγιστο στο Δημόσιο στις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες. Να σημειωθεί ότι υπήρξαν δικαστικές αποφάσεις που απαγόρευαν τη μη εκτελεστότητα σε βάρος του Δημοσίου, αλλά τώρα η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση απαλλάσσει το Δημόσιο από τις υποχρεώσεις του στους πολίτες.

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας σε συνεδρίασή του καταδίκασε αυτές τις πρακτικές της Διοίκησης και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα, ενώ προσθέτει ότι θα διοργανώσει εκδηλώσεις για ενημέρωση του νομικού κόσμου και της κοινής γνώμης.

Ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσουν τα έργα της επέκτασης του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» και συγκεκριμένα η επέκταση του διαδρόμου που «βλέπει» προς το Θερμαϊκό. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Τμήμα Αναστολών) με χτεσινή απόφασή του απέρριψε τις προσφυγές του Δήμου Θερμαϊκού και κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση του έργου, ισχυριζόμενοι ότι θα προκληθεί αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος από τα αδρανή υλικά που θα χυθούν στη θάλασσα του Θερμαϊκού. Το Τμήμα Αναστολών στην υπ' αριθμό 814/2005 απόφασή του αναφέρει ότι δεν υπάρχει θέμα ανεπανόρθωτης βλάβης και λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την κατασκευή του έργου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ