ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Η μαζική δράση μπορεί να ματαιώσει τις επιπτώσεις

«Οι επιπτώσεις της Ολυμπιάδας πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της δράσης των μαζικών φορέων των εργαζομένων. Δεν αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από τα άλλα μεγάλα προβλήματα του λαού, που απαιτούν μια άλλη πολιτική ανάπτυξης της χώρας, που θα συγκρούεται με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα πολλαπλά επιμέρους που διαπλέκονται μ' αυτά. Η λαϊκή αντίσταση προβάλλει σαν αντικειμενική ανάγκη. Η μαζική πάλη μπορεί να αποτρέπει τα αντιλαϊκά σχέδια και τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στις χρήσεις γης, στη χρέωση του λαού με τις δαπάνες των Ολυμπιακών Αγώνων. Χρειάζεται να υψωθεί ένα Μέτωπο αντίστασης και πάλης ενάντια στις επιλογές που θίγουν βασικά κοινωνικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας και προωθούν την καταστροφή ελεύθερων χώρων, που μετατρέπουν την Αθήνα σε χώρο υπηρεσιών. Απαιτείται να μην αμβλυνθούν συνειδήσεις αποδοχής της δήθεν νέας μεγάλης ιδέας του έθνους. Να μην υπάρξει υποταγή σε αντιλαϊκές επιλογές που προωθούνται δήθεν για την εξυπηρέτησή της».

Τα λόγια αυτά του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι απηχούν το βασικό συμπέρασμα της χτεσινής πλούσιας και εποικοδομητικής συζήτησης που έγινε στο «χώρο των δικαιωμάτων» του Φεστιβάλ, με θέμα «Ολυμπιάδα 2004: Μύθοι και πραγματικότητα». Στη συζήτηση πήραν μέρος ακόμη οι Γιώργος Βασιλακόπουλος, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και πρώην Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, ο Νίκος Μπεργελές, επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ο Γιάννης Αργυροκαστρίτης, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και η Μαριλένα Ιατρίδου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Σαρωνικού.

Πολύπλευρες επιπτώσεις

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες - τόνισε ακόμη στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής - είναι αθλητικό γεγονός που η προετοιμασία και πραγματοποίησή του έχουν πολύπλευρες, μακροπρόθεσμες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το λαό, τη νεολαία, την πόλη και ολόκληρη τη χώρα:

  • Τα πάντα κινούνται για την Ολυμπιάδα στη λογική της εμπορευματοποίησης. Τα κέρδη των πολυεθνικών είναι το κύριο.
  • Η πολιτική χειραγώγησης του λαού μέσω των ΟΑ είναι επίσης από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του κατεστημένου.
  • Με αφορμή και άλλοθι την ασφάλεια των ΟΑ προετοιμάζονται απαγορεύσεις και περιορισμοί των λαϊκών ελευθεριών.
  • Αναπτύσσεται συζήτηση για απευθείας αναθέσεις και ιδιωτικοποιήσεις.
  • Τίθενται σε κίνδυνο οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι, οι οποίοι αποτελούν κύριο στόχο του εκδοτικού -κατασκευαστικού κατεστημένου.
  • Η καθυστέρηση των έργων δημιουργεί το άλλοθι ώστε να παραβιαστεί η εργατική νομοθεσία, να διευκολυνθεί η γενίκευση της ελαστικής εργασίας που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση και γενικότερα το διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο.
  • Η εκτίμηση για τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν υπερτιμημένη, ενώ για τα αντίστοιχα έξοδα ήταν υποτιμημένη. Ποιο είναι το πραγματικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων και ποιος θα το πληρώσει;
Μεγάλη εμπορική επιχείρηση

Το κυρίαρχο στοιχείο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είναι πια η υπερεμπορευματοποίηση, τόνισε ο Γ. Βασιλακόπουλος . «"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια μεγάλη εμπορική επιχείρηση" τονίζει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χ.Α. Σάμαρανκ και αφήνει έκθετους όσους με περισσή υποκρισία προσπαθούν να πείσουν ότι αποτελούν συνέχεια της αρχαιοελληνικής παράδοσης», επισήμανε ο Γ. Βασιλακόπουλος. Ενώ ο αθλητισμός ήταν σκοπός και το χρήμα μέσον, στις σύγχρονες Ολυμπιάδες το χρήμα αποτελεί πλέον το σκοπό, ενώ ο αθλητισμός αποτελεί το μέσον. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένας, εκτός κοινωνικού ελέγχου, αλλά στρατηγικής οικονομικής και πολιτικής κατεύθυνσης Ολυμπιακός ιμπεριαλισμός - γιγαντισμός, ο οποίος προκαλεί μια σειρά σοβαρών ζητημάτων και δυσεπίλυτων προβλημάτων.

Παράλληλα, σημείωσε ο Γ. Βασιλακόπουλος, με πρόσχημα τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει άλλα σημαντικά θέματα, όπως είναι τα εθνικά και τα θέματα ασφάλειας. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα υπερβεί τα 3,5 τρισεκατομμύρια δραχμές, ενώ χαρακτήρισε αερολογίες όλα αυτά που λέγονται για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Ο πρόεδρος του Τουρισμού της Αυστραλίας, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι μόλις πρόσφατα δήλωσε πως η τουριστική κίνηση τις μέρες των Αγώνων, είναι ακριβώς ίδια με αυτήν που ήταν και προηγούμενα.

Απάντηση το μέτωπο

Ο εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης Γ. Αργυροκαστρίτης, τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και καθόλου τον ελληνικό λαό. Ανέφερε ακόμα πως θέση της Κομμουνιστικής Ανανέωσης είναι να επιστρέψουμε πίσω τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Συμπλήρωσε ακόμη ότι η μόνη απάντηση μπροστά στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων που ζούμε καθημερινά με αφορμή και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι το μέτωπο των κοινωνικών δυνάμεων.

Ο Ν. Μπεργελές αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων για να καταλήξει ότι η σημερινοί αγώνες της εμπορευματοποίησης καμία σχέση δεν έχουν με το Ολυμπιακό πνεύμα «του ωραίου, του μεγάλου και του αληθινού». Υπεύθυνοι για την εκτροπή αυτή είναι οι «Αθάνατοι», οι οποίοι είναι μέτοχοι πολυεθνικών εταιριών και εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Στην τεράστια οικολογική καταστροφή που μεθοδεύει η κυβέρνηση με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναφέρθηκε η Μ. Ιατρίδου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού. «Με πρόφαση τους Ολυμπιακούς Αγώνες μεθοδεύεται ένα πρωτοφανές ξεπούλημα και μία άνευ προηγουμένου κακοποίηση της πολύπαθης Αττικής γης. Αυτό, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων, το ονομάζουν "ανάδειξη της Αθήνας σε Διεθνές Μητροπολιτικό Κέντρο ", στην πραγματικότητα είναι η παραχώρηση πολύτιμων χώρων της Αττικής σε ελληνικά και ξένα μεγαλοσυμφέροντα για την πιο βάρβαρη τσιμεντοποίηση και την πιο στυγνή εμπορευματοποίηση», τόνισε. Και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με υπόσχεση αγώνα για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού.

Η συζήτηση κράτησε μέχρι αργά, καθώς ακολούθησε ένας πλούσιος διάλογος με τους παρευρισκόμενους, ενώ πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μίλησαν για το θέμα.

Εντονο ενδιαφέρον στη συζήτηση για τον εργάσιμο χρόνο

Η ανάγκη οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν ώστε να αντιπαλέψουν την αντεργατική λαίλαπα της κυβέρνησης που έρχεται να σαρώσει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους, επισημάνθηκε χτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τίτλο «Ο εργάσιμος χρόνος», στα πλαίσια του 26ου Φεστιβάλ. Στη συζήτηση πήραν μέρος ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, ο Αλέξης Τσώλης, μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο Πέτρος Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων που εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις που έρχονται στις εργασιακές σχέσεις αλλά και στο ασφαλιστικό, υπογραμμίστηκε ότι τα αντεργατικά μέτρα που προωθούν κυβέρνηση και εργοδοσία με τη συνενοχή των συνδικαλιστικών ηγεσιών, έρχονται να ανατρέψουν κατακτήσεις χρόνων δημιουργώντας παράλληλα έναν εργασιακό μεσαίωνα με εργαζόμενους και ωράρια «λάστιχα», «ανοιχτά» στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Γιώργος Μαρίνος στην τοποθέτησή του υπογράμμισε την ανάγκη στο μέλλον να εξασφαλιστεί ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας με 7ωρο και 5ήμερο, αφού χωρίς αυτά το 35ωρο - που «ευαγγελίζεται» η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους.

Αναφερόμενος στη θέση της κυβέρνησης ότι η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, η κατάργηση του 8ωρου και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση μειώνει την ανεργία, ο Γ. Μαρίνος υπογράμμισε ότι «η θέση αυτή είναι εξωπραγματική και αποπροσανατολίζει εργαζόμενους και ανέργους. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων με βάση τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης».

Στην πολιτική που ακολουθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκε ο Γιώργος Μαυρίκος, καθώς όπως σημείωσε, συνειδητά και γνωρίζοντας πολύ καλά τις συνέπειες των επιλογών τους, στηρίζουν τον «κοινωνικό διάλογο». «Είναι ανίκητοι οι αντίπαλοί μας; Είναι μοιραίο να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα;», ρώτησε για να έρθει η απάντηση από τον ίδιο: «Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια τάση αύξησης συμμετοχής των εργαζομένων σε κινητοποιήσεις. Υπάρχει ανάγκη οι εργαζόμενοι από όλους τους χώρους να συσπειρωθούν και να υπάρχει μια συνολική αντεπίθεση».

Με μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσώλης και συνέχισε με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους χώρους εργασίας αλλά και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ο Αλ. Τσώλης υπογράμμισε ότι η εργοδοσία δεν εφαρμόζει συμφωνίες και ΣΣΕ, εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε περισσότερες ώρες απλήρωτης εργασίας, εφαρμόζει νόμιμα πια τη μερική απασχόληση. Οσον αφορά τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, σημείωσε: «Οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων έχουν φτάσει στο σημείο να είναι υπάλληλες ηγεσίες που διαχειρίζονται την εξουσία που η κυβέρνηση τούς παρέχει. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτές γι' αυτό και χρειάζεται ένα ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που θα αγωνιστεί στο πλευρό τους για να κερδίσει όσα έχουν χαθεί και να διαφυλάξει όσα υπάρχουν ακόμα».

Την εμπειρία του από την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που έχουν εφαρμοστεί αρχικά στο χώρο του εμπορίου, μετέφερε στη συζήτηση ο Πέτρος Βαμβακάς σημειώνοντας ότι η μερική απασχόληση, η τρομοκρατία στους χώρους εργασίας, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι μια πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Καταλήγοντας τόνισε: «Μόνο οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στα συνδικάτα θα μπορέσουν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση και το αρνητικό κλίμα που υπάρχει. Μόνο με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν όχι μόνο αυτά που τους έχουν πάρει αλλά και αυτά που τους χρωστάνε!».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΛΟΜΒΙΑ»
Θα υπερασπιστούμε την πατρίδα μας !

Ο εκπρόσωπος των επαναστατών ανταρτών της Κολομβίας αναφέρθηκε στους αγώνες του λαού του ενάντια στον ιμπεριαλισμό που επιχειρεί να στήσει ένα νέο Βιετνάμ 

«Είμαστε ένας λαϊκός στρατός που βάζει τις βάσεις σήμερα για τη λαϊκή εξουσία του μέλλοντος»! Με αυτή την αισιόδοξη πεποίθηση να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC - EP),Λούκας Γκουαλντρόν, συνομίλησε χτες με το πολυπληθές κοινό της συζήτησης που έλαβε χώρα στη Διεθνούπολη, για την κατάσταση στην Κολομβία, για τις δολοφονίες προοδευτικών ανθρώπων, για το πώς γεννήθηκαν οι ένοπλες επαναστατικές δυνάμεις, τι κατόρθωσαν, ποια είναι τα σχέδιά τους, αλλά και ποια είναι τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που δολοφονούν τον ηρωικό και πολύπαθο λαό της Κολομβίας, ακόμα και έγκυες γυναίκες, μιας και «είναι πιο εύκολο γι' αυτούς να σκοτώσουν αγέννητα παιδιά, παρά μελλοντικούς αντάρτες στα βουνά»!

Με την ήρεμη αποφασιστικότητα του επαναστάτη που διαπνέεται από πίστη στα ιδανικά του, ο Κολομβιανός εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζουν στην Κολομβία ένα νέο Βιετνάμ, αλλά - όπως υπογράμμισε - είναι παραπάνω από σίγουρο ότι θα βρουν μπροστά τους τον κολομβιανό λαό, ενωμένο και αποφασισμένο να υπερασπίσει την πατρίδα και την ίδια του τη ζωή, θα βρουν αλληλέγγυους τους λαούς όλου του κόσμου.

«Δεν πολεμάμε επειδή μας αρέσει, αλλά για να έχουμε μέλλον και ψωμί», τόνισε μιλώντας για τις «ειρηνευτικές» διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι αντάρτικες δυνάμεις να παραδώσουν τα όπλα τους. «Πρώτα ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και έπειτα βλέπουμε τι θα κάνουμε τον οπλισμό μας», υπογράμμισε με έμφαση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του απάντησε και στις προβοκατόρικες κατηγορίες που εκπορεύονται από τις ΗΠΑ για τη δήθεν εμπλοκή των επαναστατικών δυνάμεων στην καλλιέργεια και στο εμπόριο κοκαΐνης, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πρόσχημα των ΗΠΑ για την επικείμενη επέμβαση στην Κολομβία. Υπογράμμισε πως το 92% των κερδών από το εμπόριο ναρκωτικών μένει στις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες και πως οι μικροί αγρότες της Κολομβίας αναγκάστηκαν να καταφύγουν σ' αυτή την καλλιέργεια ως μόνη διέξοδο, προκειμένου απλά να επιβιώσουν. «Το γεγονός αυτό όμως, ότι η πολιτική της κυβέρνησης τούς οδήγησε εκεί, δεν τους καθιστά εμπόρους ναρκωτικών, αυτό είναι μόνο ένα πρόσχημα για την επέμβαση», κατέληξε.

Τέλος, αφού ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη και την ενίσχυση των Ελλήνων κομμουνιστών, του ελληνικού λαού προς τις ένοπλες επαναστατικές δυνάμεις της Κολομβίας, υπογράμμισε πως: «Θα υπερασπίσουμε την πατρίδα μας με όποιο μέσο χρειαστεί. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια πατρίδα νέα, ένα νέο κοινωνικό σύστημα, μια σοσιαλιστική κοινωνία, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο. Αν και παλεύουμε πολλά χρόνια δεν έχουμε κουραστεί και θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους».

Ο εκπρόσωπος των FARC - EP δέχτηκε δεκάδες ερωτήσεις από το κοινό, και είναι χαρακτηριστική η απάντηση σε μια από αυτές, που αναφερόταν στο ποσοστό των εδαφών που ελέγχονται από τις επαναστατικές δυνάμεις: «Δε μας ενδιαφέρει το ποσοστό. Δε θα πέσουμε στην παγίδα του ιμπεριαλισμού, να σπάσουμε την πατρίδα μας στη μέση όπως έγινε στο Βιετνάμ και την Κορέα. Υπερασπίζουμε και παλεύουμε για όλη την Κολομβία».

Κομμάτι του Φεστιβάλ οι Θεραπευτικές Κοινότητες

Τη δική τους γωνιά στο Φεστιβάλ έχουν τα περίπτερα των Θεραπευτικών Κοινοτήτων με τους ανθρώπους τους, που βρέθηκαν σε αυτό το ξεχωριστό πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός, για να προσεγγίσουν τους νέους, να τους ενημερώσουν, να τους δώσουν το δικό τους μήνυμα κατά των ναρκωτικών, το μήνυμα ενός άλλου τρόπου ζωής, μακριά από τις εξαρτήσεις. Εκτός από το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), συμμετέχουν οι Κοινότητες «18 ΑΝΩ», «Στροφή», «Νόστος», «Παρέμβαση», «Ιθάκη», «Εξοδος» και «Διάβαση».

Νέοι, αλλά και άνθρωποι όλων των ηλικιών προσεγγίζουν το περίπτερο του ΕΣΥΝ, ενημερώνονται για τις δράσεις του φορέα, κάνουν ερωτήσεις, συζητούν με τους υπεύθυνους που τους μοιράζουν φυλλάδια.

«Μας ενδιαφέρει το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, γιατί συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της νεολαίας και οι νέοι είναι ο βασικός άξονας της δουλιάς μας, γιατί μας ενδιαφέρει η πρόληψη», θα πει ο Γιώργος Παπαντωνίου, έφορος του ΕΣΥΝ, για να τονίσει στη συνέχεια ότι το Φεστιβάλ «βοηθάει και εμάς να έρθουμε σε επαφή με τους νέους, αλλά και τους ίδιους τους νέους. Τους δίνει μια δημιουργική διέξοδο, μέσα από τη συλλογικότητα, τον πολιτισμό, τους απομακρύνει από τα ναρκωτικά».

Λίγο πιο δίπλα, βρίσκεται το περίπτερο του «18 Ανω». Ο 22χρονος Τάσος και η 19χρονη Βάσω, μέλη και οι δύο της Κοινωνικής Επανένταξης, μοιράζουν φυλλάδια, προσεγγίζουν τους νέους. «Σκοπός μας είναι η ενημέρωση των νέων. Να τους δείξουμε ότι υπάρχει διέξοδος», θα πει η Βάσω. «Είμαι εδώ, γιατί μου αρέσει το Φεστιβάλ, ερχόμουνα έτσι και αλλιώς από παλιότερα», θα πει στη συνέχεια και θα απευθύνει το δικό της κάλεσμα στους νέους να έρθουν στο Φεστιβάλ, να δουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, με αισιοδοξία και δημιουργικότητα.

«Η ΚΝΕ πάντα μάς καλεί στα Φεστιβάλ της και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό», θα πουν η Νότα Μαρούδα και η Ελευθερία Γαλανού, μέλη του Προγράμματος Οικογένειας του «Νόστου». «Το ίδιο το Φεστιβάλ είναι μια ιδιαίτερα θετική εμπειρία. Οι νέοι εδώ βάζουν στόχους. Εγώ βλέπω αυτά τα παιδιά και τα χαίρομαι. Μακάρι να ήταν εδώ και το δικό μου παιδί», θα πει η Νότα Μαρούδα.

«Συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ κάθε χρόνο, γιατί σκοπός μας είναι να προσεγγίσουμε τους νέους, να τους δείξουμε ότι υπάρχει διέξοδος στην εξάρτηση, άλλωστε το Φεστιβάλ είναι καταπληκτικό. Είναι τόσο σημαντικό να έχεις γεμάτη ζωή, να μαθαίνεις μέσα από τη συλλογικότητα, να μπορείς να επικοινωνείς. Και όλα αυτά γίνονται στο Φεστιβάλ», θα πει στη συνέχεια ο Βασίλης, μέλος της Εναλλακτικής Κοινότητας «Παρέμβαση», η οποία συμμετέχει με το δικό της περίπτερο.

«Η πολιτεία δεν κάνει τίποτα για να βοηθήσει τη νεολαία μας. Το ρόλο της προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε εμείς, ενημερώνοντας τους νέους», θα πει ο Γιώργος Τέντης, μέλος του Συλλόγου Οικογένειας της «Ιθάκης», ενώ θα συγχαρεί την ΚΝΕ για την πρωτοβουλία της, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «είναι η μόνη πολιτική νεολαία που έχει πάρει σωστή στάση απέναντι στα ναρκωτικά».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ