ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Χυδαία και προκλητικά εξωραΐζει το έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει

Επεκτείνει ξεδιάντροπα τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και κοροϊδεύει κατάμουτρα τους εργαζόμενους ότι το κάνει ...«για το καλό τους»

Με χυδαία και προκλητικά «επιχειρήματα», όπως ότι «υπάρχει, άρα το νομιμοποιούμε» και «υπάρχει εφόσον το επιθυμεί ο εργαζόμενος», η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να «θωρακίσει» τη δουλειά μέχρι τελικής πτώσης, με το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα για την περαιτέρω γενίκευση των «ελαστικών» μορφών εργασίας, το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, τις συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία, την πολλαπλή απασχόληση.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στη βδομάδα. Χτες το πρωί, ο υπουργός Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, σημείωσε ότι ήδη υπάρχουν η πολλαπλή απασχόληση και τα συμβόλαια μηδενικών ωρών και, επομένως, αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να τα κατοχυρώνει και με νόμο, ώστε η απασχόληση αυτή να μην είναι αδήλωτη!

Επί της ουσίας, ο υπουργός ομολογεί ότι με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων, η εργοδοσία παραβιάζει συστηματικά ακόμα και τις εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς που ισχύουν σήμερα, διαμορφώνοντας μια πραγματικότητα - κόλαση στους χώρους δουλειάς. «Διαπιστώνοντας» αυτήν την κατάσταση, το κράτος και η κυβέρνηση κλιμακώνουν την επίθεση στους εργαζόμενους, νομιμοποιώντας το παραπέρα ξεχείλωμα του χρόνου εργασίας και την «ευελιξία»!

Επίσης, με πρόσχημα την αντιμετώπιση τάχα της μαύρης εργασίας, γίνονται νόμος επιπλέον μορφές ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας, δηλαδή εξάντλησης και εξουθένωσης των εργαζομένων.


Ο υπουργός τόλμησε να ξεστομίσει ότι όλο αυτό συμβαίνει σύμφωνα με την επιθυμία του εργαζόμενου (!) και ότι οι εργαζόμενοι ...εθελοντικά επιλέγουν να κάνουν δεύτερη δουλειά ή να δουλέψουν σε «ελαστικές» μορφές απασχόλησης «και εμείς ως κυβέρνηση τους το επιτρέπουμε»! Με βάση αυτόν τον απαράδεκτο συλλογισμό, η κυβέρνηση παριστάνει τον προστάτη των εργασιακών δικαιωμάτων και μάλιστα προς όφελος «της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», όπως είπε χτες ο Αδ. Γεωργιάδης.

Οι εργαζόμενοι όμως εξαναγκάζονται να κάνουν δεύτερη και τρίτη δουλειά, να δουλέψουν υπερωρία ή αργία, να κάνουν 10ωρα και 12ωρα γιατί ο μισθός δεν φθάνει. Τον έχει εξανεμίσει ο πληθωρισμός πριν ακόμα δοθεί, ενώ το 27% των εργαζομένων παίρνουν μικρότερο μισθό και από τον κατώτατο, κυρίως λόγω μερικής απασχόλησης. Πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν επίσης ότι ο μέσος μεικτός μισθός ίσα που φθάνει τα 1.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερα από 860 ευρώ καθαρά, με τα οποία ο εργαζόμενος μετά βίας καλύπτει τα εντελώς στοιχειώδη.

Στην ουσία, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «κανονικότητα» την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί για τη διασφάλιση της κερδοφόρας δράσης του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και αυτή η δράση του κεφαλαίου στηρίζεται και θρέφεται από τους νόμους που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις, με τους οποίους τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τον σταθερό χρόνο εργασίας, τον κατώτατο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις, τη συνδικαλιστική δράση.

Αυτό κάνει και σήμερα η κυβέρνηση. Εισάγει νέες «ελαστικές» μορφές απασχόλησης, τις συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών (zero hour contracts) και κατά παραγγελία (on demand contracts). Νομιμοποιεί την πολλαπλή απασχόληση τουλάχιστον μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, έως και 75 ώρες τη βδομάδα, όπως ορίζουν και οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με άλλα λόγια, στρώνει το χαλί για την ένταση της εκμετάλλευσης, τους επιταχυνόμενους ρυθμούς φθοράς της ψυχικής και σωματικής υγείας των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, προσπαθεί να αποδυναμώσει το εργατικό κίνημα επιφέροντας νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, καθιστώντας και ποινικό αδίκημα - εκτός από αστικό - την περιφρούρησή της.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

1. Το νομοσχέδιο ενσωματώνει την Οδηγία 2019/1152 της ΕΕ, η οποία υποτίθεται ότι «ρυθμίζει» τις «ευέλικτες» μορφές εργασίας που υπάρχουν ήδη. Στην προκειμένη περίπτωση, λειτουργεί ως «όχημα» για να εισαγάγει μορφές απασχόλησης που δεν ήταν μέχρι σήμερα κατοχυρωμένες στην ελληνική νομοθεσία (όπως τα zero hour contracts - συμβόλαια «μηδενικών ωρών»).

Αυτό που κάνουν οι ρυθμίσεις είναι να θέτουν ως μοναδικό προαπαιτούμενο γι' αυτές τις μορφές απασχόλησης την «έγκαιρη ενημέρωση» του εργαζόμενου από τον εργοδότη σχετικά με τους όρους απασχόλησης (διάρκεια εργασίας, έναρξη και λήξη, τόπο εργασίας, αμοιβή και τρόπους αμοιβής κ.ά.).

Θυμίζουμε ότι τα συμβόλαια «μηδενικών ωρών» και «κατά παραγγελία», που εισάγει το νομοσχέδιο, είναι συμβάσεις χωρίς συγκεκριμένα ωράρια και αμοιβές, ενώ ο εργαζόμενος ενημερώνεται - στην καλύτερη περίπτωση - μόλις 24 ώρες νωρίτερα για το πού θα δουλέψει, πόσες ώρες και με ποια αμοιβή! Δηλαδή, ο εργαζόμενος δεν ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, και άρα αν, πότε και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει.

2. Η Οδηγία προωθεί επίσης την πολλαπλή απασχόληση, σημειώνοντας ότι ένας εργοδότης δεν μπορεί «να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη».Η διάταξη αυτή αποτελεί επιστέγασμα των δεκάδων μορφών «ευελιξίας» της εργασίας και της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, που κάνει «λάστιχο» τα όρια του εργάσιμου χρόνου και κατ' επέκταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

3. Το νομοσχέδιο - έκτρωμα έρχεται, τέλος, να συμπληρώσει τη νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του προηγούμενου υπουργού Χατζηδάκη ενάντια στην απεργία. Συγκεκριμένα, ορίζει ότι όποιος συμμετέχει σε περιφρούρηση απεργίας, εκτός από τις αστικές θα έχει και ποινικές ευθύνες και θα τιμωρείται τουλάχιστον με φυλάκιση 6 μηνών και με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ! Σε περίπτωση υποτροπής, μάλιστα, τα όρια θα διπλασιάζονται!

4. Χτες ο υπουργός ανακοίνωσε μια ακόμα ρύθμιση που θα φέρει το νομοσχέδιο και η οποία αφορά στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (κυρίως τη βιομηχανία), οι οποίες θα μπορούν να ζητούν από τους εργαζόμενους που δουλεύουν πενθήμερο να δουλέψουν και έκτη μέρα αν δεν βγαίνουν οι βάρδιες και να αμείβονται τη μέρα αυτή ως υπερωρία, με 40% προσαύξηση. Αν και δεν είναι ακόμα γνωστό πώς θα αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο, σήμερα υπάρχει πρόβλεψη για 30% προσαύξηση για εργασία που παρέχεται την έκτη μέρα της βδομάδας κατά παράβαση του πενθήμερου.


Πάνω από 900.000 οι άνεργοι, μόνο το 14% παίρνει επίδομα

Σε 905.444 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για τον Ιούλιο του 2023. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 38.995 άτομα (+4,5%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιος 2023), ενώ σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022 εμφανίζει μείωση κατά 43.486 άτομα (-4,6%). Από τους εγγεγραμμένους ανέργους, επίδομα λαμβάνει μόλις το 14% (127.135 άτομα).

Το 55,6% είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών (μακροχρόνια άνεργοι). Το 34,1% των ανέργων ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία 30 - 44 ετών. Στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφεται το 36,2% των ανέργων και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 19,9%.

Στο μεταξύ, τη συνέχιση του προγράμματος της ΔΥΠΑ για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω, και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Εσωτερικών βουλευτές του ΚΚΕ.

Οπως επισημαίνουν, περίπου 15.000 εργαζόμενοι μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος υποχρεώνονται να επιστρέψουν στην ανεργία, μετά την άρνηση των αρμοδίων υπουργών για συνέχιση του προγράμματος και παράταση των συμβάσεών τους, παρότι καλύπτουν «κρίσιμες ανάγκες σε ΟΤΑ, νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς του δημόσιου τομέα».

«Οι εργαζόμενοι του προγράμματος έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τη λειτουργία των φορέων όπου εργάστηκαν και η απόλυσή τους επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την υποστελέχωση δημόσιων φορέων και υπηρεσιών. Επίσης, προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και στις οικογένειές τους, δεδομένου ότι και λόγω της ηλικίας τους είναι δύσκολο να βρουν νέα εργασία. Για πολλούς από αυτούς, η απόλυση με τη λήξη της σύμβασης τους στερεί τη δυνατότητα για συμπλήρωση του αναγκαίου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Με δεδομένη τη δραματική υποστελέχωση δημόσιων φορέων και υπηρεσιών, αλλά και την ανάγκη των εργαζομένων του προγράμματος για εξασφάλιση μόνιμης σταθερής εργασίας, το ΚΚΕ ζητά από τα αρμόδια υπουργεία τη συνέχιση του προγράμματος και τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καταγγέλλει επίσης και ζητάει να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι «που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργησαν τις κατώτατες συντάξεις και έθεσαν ως ελάχιστα χρόνια ασφάλισης για συνταξιοδότηση τα 15 έτη ή τα 4.500 ένσημα, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι τα 67 έτη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ