ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ανοιχτό κάλεσμα αγώνα

Ανοιχτό κάλεσμα προς εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες, σπουδαστές των ναυτικών σχολών, τους εργαζόμενους των νησιών και όλης της χώρας, απευθύνουν τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών ΕΝ (ΠΕΜΕΝ), Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Ενωση Μαγείρων ΕΝ (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, καταθέτοντας για συζήτηση πλαίσιο πάλης που επεξεργάστηκαν με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων, πραγματικών αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας. Το κάλεσμα έχει ως εξής:

«Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς - αναφέρεται στο κάλεσμα - και θέλουμε να συζητήσουμε ουσιαστικά τις εξελίξεις, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δίνοντας ώθηση στην πάλη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, συμβάλλοντας όλοι μας στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την ανάπτυξη μαζικής, σχεδιασμένης δράσης την επόμενη περίοδο.

Στης συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι επιτίθενται οργανωμένα κατά των δικαιωμάτων μας. Στο όνομα του χρέους και των ελλειμμάτων, με αιχμή την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, επιβάλλονται πολύ σκληρά αντεργατικά μέτρα που χειροτερεύουν δραματικά την κατάσταση των ναυτεργατών, οξύνουν τα προβλήματα των σπουδαστών των ναυτικών σχολών και την εξυπηρέτηση των νησιωτών.

Νέες συνθήκες

Οι εκλογές που έγιναν ενίσχυσαν τις δυνάμεις του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της κατάστασης είναι:

-- Η ανεξέλεγκτη αύξηση της ανεργίας των ναυτεργατών οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποφέρουν χωρίς καμία προστασία.

-- Η υπονόμευση των ΣΣΕ που έχουν λήξει και καταστρατηγούνται από το 2011 με αποτέλεσμα την επιβολή μειώσεων στους μισθούς και την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων.

-- Η δραματική μείωση των συντάξεων και η καθυστέρηση στην καταβολή των εφάπαξ.

-- Η κρίση του ΝΑΤ η οποία βαθαίνει από την αντεργατική πολιτική, τη μαζική εισφοροδιαφυγή των ναυτιλιακών εταιρειών.

-- Η συνεχής υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας που έχει ξεπεράσει κάθε όριο μετά τη συγχώνευση του Οίκου Ναύτη στον ΕΟΠΥΥ με πολύ επικίνδυνες συνέπειες κατά των ναυτεργατών και των οικογενειών τους.

-- Η αβάσταχτη φορολογία που χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση των ναυτεργατικών οικογενειών.

-- Η υποβάθμιση και προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Ναυτικής Εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης.

-- Τα οξυμένα προβλήματα των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, η αδυναμία εξυπηρέτησης των νησιών σε τακτική βάση, τα πανάκριβα εισιτήρια».

Οπως επισημαίνουν τα σωματεία και η νέα συγκυβέρνηση, οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου είναι δεσμευμένες στην ίδια αντιναυτεργατική πολιτική. «Εδωσαν όρκους πίστης στη στήριξη του εφοπλιστικού κεφαλαίου». Η συγκυβέρνηση θα διατηρήσει τα αντιναυτεργατικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων και θα επιχειρήσει να περάσει πρόσθετα ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

Καμιά αναμονή

Ηδη οι εφοπλιστές αξιώνουν τη μείωση των οργανικών συνθέσεων στην ακτοπλοΐα και την απομάκρυνση των κλάδων Γενικών Υπηρεσιών (μαγείρων, καμαρότων κ.ά.). Την κατάργηση του δεκάμηνου υποχρεωτικής δρομολόγησης των πλοίων και της ναυτολόγησης των ναυτεργατών. Την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της ακτοπλοΐας κατά το πρότυπο των τουριστικών πλοίων χτυπώντας ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στη δουλειά των Ελλήνων ναυτεργατών, τις ΣΣΕ, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καμία αναμονή και επανάπαυση. Τώρα καλή προετοιμασία και άμεση δράση.

Τα σωματεία μας σας καλούν να συζητήσουμε το ακόλουθο πλαίσιο πάλης και να προετοιμαστούμε για νέους καλά οργανωμένους, μαζικούς αγώνες. Εχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη. Η πλειοψηφία της ΠΝΟ είναι ενταγμένη στο μπλοκ του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και κατ' επανάληψη έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τα ναυτεργατικά συμφέροντα.

Διεκδικητικό πλαίσιο πάλης:

  • Κατάργηση των αντιλαϊκών μνημονίων και νόμων που ψηφίστηκαν για τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση της φορολογίας, την κατάργηση εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων.
  • Ναυτολόγηση όλων των ναυτεργατών με τους όρους των κλαδικών ΣΣΕ, χτύπημα του δουλεμπορικού κυκλώματος, κανείς ναυτεργάτης ανασφάλιστος.
  • Για τους ανέργους ναυτεργάτες εξασφάλιση δωρεάν σίτισης από την Εστία Ναυτικών. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους στο 80% του βασικού μισθού της κάθε ειδικότητας για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου, δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μείωση των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ κατά 50%. Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος, σταθερού τηλεφώνου.
  • Καμία μείωση μισθού, εφαρμογή των ΣΣΕ. Υπογραφή των ΣΣΕ με αυξήσεις που αποκαθιστούν τουλάχιστον τις απώλειες των δύο τελευταίων χρόνων και αυστηρή τήρηση των όρων που προβλέπουν.
  • Αμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τα τελευταία 2,5 χρόνια. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Επαρκή επιχορήγηση του ΝΑΤ και άμεση καταβολή του εφάπαξ στους δικαιούχους.
  • Κατάργηση των φορολογικών χαρατσιών που επιβλήθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για το ζευγάρι στα 40.000 ευρώ και 5.000 για κάθε παιδί. Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45%. κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των εφοπλιστών.
  • Κανένας άνεργος ναυτεργάτης χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πλήρη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων και όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό επιστροφή των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα. Εξασφάλιση της έγκαιρης, επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα.
  • Κατάργηση των νόμων για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης. Αμεση έκτακτη χρηματοδότηση για τις ανάγκες των Ακαδημιών ΕΝ και των ΚΕΣΕΝ, επαναφορά της σίτισης των σπουδαστών και εξασφάλιση της ναυτολόγησης για τα εκπαιδευτικά ταξίδια.
  • Κατάργηση του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ και των σχετικών νόμων που απελευθερώνουν τις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές.
  • Κανένα πλοίο, κανένας ναυτεργάτης να μην πάρει μέρος στις στρατιωτικές αποστολές και τους πολέμους που ετοιμάζουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά της Συρίας και του Ιράν.
  • Μείωση της τιμής των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας κατά 50%, απρόσκοπτη, επαρκή σύνδεση των νησιών με την Ηπειρωτική Ελλάδα με σύγχρονα, ασφαλή πλοία.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών. Συνέχιση του αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, του λιμανιού του Πειραιά και της ανατροπής των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το αγωνιστικό αυτό πλαίσιο θα μπει για συζήτηση μέσα στα καράβια. Θα συζητηθεί σε συσκέψεις στα σωματεία. Ενώ τα σωματεία μας προετοιμάζουν ήδη μέσα στον Ιούλη παραστάσεις διαμαρτυρίας στον Οίκο Ναύτη, τον ΕΟΠΥΥ και το ΝΑΤ. Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την προστασία των ανέργων.

Ο,τι έχουμε κατακτήσει το έχουμε κατακτήσει με τους αγώνες μας σε σύγκρουση με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση, στη συσπείρωση και στην ταξική γραμμή πάλης που ανταποκρίνεται στα ναυτεργατικά, στα εργατικά συμφέροντα. Η μαζικότητα των σωματείων και η ενίσχυση των δυνάμεων που παλεύουν για τα συμφέροντα των ναυτεργατών, η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού θα δυναμώσει τον αγώνα μας.

Η δύναμή μας βρίσκεται στη συντονισμένη πάλη με τους συναδέλφους μας εργαζόμενους της στεριάς, στην περιφρούρηση του αγώνα μας και στην ανάπτυξη της εργατικής αλληλεγγύης που μισούν και συκοφαντούν οι αντίπαλοι των ναυτεργατών.

Συντονισμός για τις ανάγκες μας

Η πάλη μας αποκτά δύναμη όταν κοιτάζει μπροστά και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να κτιστεί μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, που θα παρεμβαίνει για όλα τα προβλήματα και θα ανοίξει το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τα συμφέροντα των παραγωγών του πλούτου.

Καράβια, λιμάνια, ναυπηγεία στα χέρια του λαού, εργαλεία της λαϊκής διακυβέρνησης και εξουσίας για τη σχεδιασμένη οργάνωση της οικονομίας, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτή η λύση μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά για όλους, ανθρώπινες συνθήκες στα καράβια, δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτή η λύση μπορεί να γλυτώσει τους νησιώτες από τη χρόνια ταλαιπωρία και τα πανάκριβα εισιτήρια.

Η καπιταλιστική οικονομία έχει κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι, οι ναυτεργάτες αντιμετώπισαν οξυμένα προβλήματα κατά τη διάρκεια ανόδου της καπιταλιστικής οικονομίας και στενάζουν σήμερα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης. Ενα μεγάλο μέρος τους ζει σε συνθήκες βαθιάς φτώχειας.

Στον αντίποδα, Ελληνες εφοπλιστές και άλλοι καπιταλιστές συμπεριλαμβάνονται στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Οι εφοπλιστές συσσώρευσαν τεράστια κέρδη κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων και στις συνθήκες της κρίσης κτίζουν νέα πλοία αξίας 7 δισ. και πάνω δολάρια το χρόνο σε ξένα ναυπηγεία, είναι στην πρώτη θέση της αγοράς πλοίων από 2ο χέρι.

Τα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ, και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου λένε ψέματα ότι μπορεί οι εφοπλιστές να έχουν τα πλοία στα χέρια τους, να αυξάνουν τα κέρδη και τη δύναμή τους και την ίδια ώρα οι ναυτεργάτες να περνούν «ζωή χαρισάμενη».

Καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες για το ρόλο της ΕΕ και έχουν μεγάλες ευθύνες. Η ΕΕ είναι ένωση των μεγάλων συμφερόντων, η Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική και η απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών υπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα, η στρατηγική της χτυπάει τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα, οδήγησε στη συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, στην παράδοση του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική COSCO.

Η απάντηση στους συκοφάντες των αγώνων μας, θα είναι και πάλι αποφασιστική.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που κατηγορούν τους ναυτεργάτες και τους αγώνες τους για τα προβλήματα της οικονομίας, τη μείωση της τουριστικής κίνησης, την αναδουλειά και το κλείσιμο των μικρομεσαίων μαγαζιών ψεύδονται ασύστολα.

Τα προβλήματα της οικονομίας οξύνονται από την καπιταλιστική κρίση για την οποία καμία ευθύνη δεν έχουν οι ναυτεργάτες και οι άλλοι εργαζόμενοι.

Στη μείωση της τουριστικής κίνησης εκδηλώνεται η ανεργία, η φτώχεια, η αδυναμία των εργατικών λαϊκών οικογενειών να εξασφαλίσουν στοιχειώδεις όρους για την αναψυχή και την ξεκούρασή τους εξαιτίας των μειώσεων των μισθών και των συντάξεων.

Τα μικρομεσαία μαγαζιά υποφέρουν από το σκληρό ανταγωνισμό που επιβάλλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, κλείνουν από την αναδουλειά λόγω της χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης των εργατικών, λαϊκών οικογενειών.

Υπερασπιζόμαστε τους αγώνες μας, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην απεργία, την περιφρούρησή του. Απαιτούμε την ανάκληση και την κατάργηση του κατασταλτικού μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ