Κυριακή 22 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συνεργοί στη σφαγή των μισθών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο οι «κοινωνικοί εταίροι» συμφωνούν στη μείωση των μισθών τόσο ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης!... Το είπε ωμά ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση που είχε με τους «κοινωνικούς εταίρους» την περασμένη Πέμπτη, δίνοντας το στίγμα της τακτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου» για τα Εργασιακά. Το μήνυμα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές. Αν οι «κοινωνικοί εταίροι» αποδείξουν στην πράξη ότι καταφέρνουν μόνοι τους να μειώνουν δραστικά τους μισθούς και γενικότερα το λεγόμενο «εργατικό κόστος», προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τότε ...διευκολύνεται η κυβέρνηση να ζητήσει από την τρόικα να μην καταργηθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που αποτελεί δέσμευση στο πλαίσιο του νέου μνημονίου. Ας σημειωθεί ότι στο νέο μνημόνιο αναφέρεται επί λέξει ότι «έως το τέλος Ιουλίου 2012 θα καταρτιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Η πρόταση θα στοχεύει στην αντικατάσταση του ύψους των μισθών που ορίζονται από την ΕΓΣΣΕ με ελάχιστο ύψος μισθού νομοθετημένο από την κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους». Προβλέπεται, δηλαδή, ότι πρέπει άμεσα να νομοθετηθεί ότι η ίδια η κυβέρνηση θα αποφασίζει για τον κατώτατο μισθό και όχι οι «κοινωνικοί εταίροι». Οπως είναι γνωστό, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έχει παραπέμψει το ζήτημα αυτό στη «διαπραγμάτευση» με την τρόικα, προτείνοντας τη διατήρηση του θεσμού της ΕΓΣΣΕ. «Κάθε φορά που οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να συμφωνούν, εμείς ενισχύουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη», δήλωσε κυνικά ο Γ. Βρούτσης, ο οποίος ανέφερε τις δύο πρώτες κλαδικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στους ξενοδοχοϋπάλληλους και τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και προβλέπουν μείωση μισθών κατά 15%, ως παράδειγμα προς μίμηση. Βεβαίως, για την ώρα «εταίροι» και κυβέρνηση συμφωνούν στη δραστική μείωση των μισθών που είναι πάνω απ' αυτούς της ΕΓΣΣΕ. Και οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, άλλωστε, το κάνουν στην πράξη, υπογράφοντας κλαδικές με μειωμένους μισθούς, αλλά και ο ΣΕΒ, με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων πληρώνεται με κλαδικές συμβάσεις.

Αδειες ταξί θέλουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να επαναφέρει από το «παράθυρο» τις διατάξεις του νομοσχεδίου Ραγκούση για την απελευθέρωση των ταξί, οι οποίες ξεσήκωσαν ολόκληρο τον κλάδο των αυτοκινητιστών αναγκάζοντας στη συνέχεια την κυβέρνηση Παπαδήμου και τον υπουργό Μεταφορών Μ. Βορίδη να τις αποσύρει, σε μία προφανή προσπάθεια αναδίπλωσης. Πηγές από το χώρο των συνδικαλιστών, αλλά και από τα συναρμόδια υπουργεία αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά σχέδιο έκδοσης αδειών σε επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου με σκοπό την εξυπηρέτηση μεταφορικών αναγκών των δικών τους πελατών.

Υπενθυμίζουμε ότι λίγο πριν τις εκλογές της 6ης Μάη και ενώ το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ταξί βρισκόταν στην Ολομέλεια της Βουλής, ο τότε υπουργός Μ. Βορίδης για να «καθησυχάσει» τους συναδέλφους του στη συγκυβέρνηση, οι οποίοι υποστήριζαν το σχέδιο Ραγκούση και επέμεναν ότι η τελική μορφή του νομοσχεδίου, μόνο κατ' όνομα είναι απελευθέρωση, άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί, ότι το ζήτημα δεν είχε κλείσει. Είχε προσθέσει ακόμη, ότι με το παρόν νομοσχέδιο επιλύονται ζητήματα που αφορούν την έκδοση αδειών ταξί και όχι άλλα θέματα όπως αυτό που προαναφέραμε, τις μεταφορικές ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών αναφέρουν συγκεκριμένα ότι υπάρχει σχέδιο για τη χορήγηση πλήθους αδειών «μίνι μπας» σε ξενοδόχους και άλλους επιχειρηματίες, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, αποδεικνύοντας ότι το σχέδιο για την παράδοση του φιλέτου των επιβατικών οδικών μεταφορών στους μεγαλοεπιχειρηματίες παραμένει σε ισχύ και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ απλώς αναμένει την κατάλληλη στιγμή για την εφαρμογή του.

Η παραπλάνηση με τις δόσεις

Η κουβέντα για τις δόσεις έχει φουντώσει. Δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Δόσεις για το φόρο εισοδήματος. Δόσεις για το χαράτσι της ΔΕΗ. Μια ζωή σε δόσεις μας ετοιμάζουν, αλλά όσα λένε περί «ανάσας» και περί «διευκόλυνσης» είναι παραμύθια.

Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Τι δεν καταλαβαίνουν; Δεν έχει να πληρώσει, επειδή και το φόρο του αύξησαν και το μισθό και τη σύνταξη του μείωσαν. Αλλά και στο σούπερ μάρκετ οι τιμές ανεβαίνουν στα τρόφιμα και σ' όλα τα είδη πρώτης ανάγκης. Και οι παιδικοί σταθμοί δέχονται όλο και λιγότερα παιδιά. Η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβαίνουν. Στο δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να πληρώσεις για τις εξετάσεις. Και πάει λέγοντας...

Μιλάνε για δόσεις και περιμένουν κι ευχαριστώ, ενώ υπόσχονται ουσιαστικά μια «ζωή» σε δόσεις. Δουλειά εκ περιτροπής, μεροκάματο σε ...δόσεις, Υγεία κατ' επίφαση, ασφάλιση υποτιθέμενη, σύνταξη - κοροϊδία, ελευθερίες υπό περιορισμό και άμα διαμαρτυρηθεί κανείς, υπάρχουν και τα ΜΑΤ πρόχειρα, τα μόνο που μοιράζουν καταστολή άνευ ...δόσεων.

Οπότε, λύση δεν είναι οι δόσεις, λύση είναι να πληρώσει τα σπασμένα το μεγάλο κεφάλαιο και να ανακουφιστεί ο λαός. Στους πολιτικούς «δοσατζήδες» της συγκυβέρνησης και των οπαδών της, να αντιπαρατεθεί αγώνας ταξικός, οργανωμένος, ανυποχώρητος, χωρίς ταλαντεύσεις και σε μεγάλες ...δόσεις!

Ο Βασιλιάς Ανθρακας

Σεπτέμβρης 1913. Το Σωματείο των Ενωμένων Ανθρακωρύχων Αμερικής προκηρύσσει απεργία στα ορυχεία του Κολοράντο.

Η απεργία θα διαρκέσει 14 μήνες. Ομως, την άνοιξη του 1914, η πολιτεία δεν μπορεί να συντηρεί τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και δίνει την έγκριση στις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν τη σύσταση ιδιωτικής πολιτοφυλακής η οποία θα φοράει τις στολές της Εθνικής Φρουράς.

Στις 20.4.1914, τρεις φρουροί εμφανίζονται στον καταυλισμό του Λάντλοου και απαιτούν από τον αρχηγό των εργατών, Λούις Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης από το Ρέθυμνο), να του παραδώσει δύο Ιταλούς συνδικαλιστές. Εκείνος τους ζητάει επίσημο ένταλμα, το οποίο δεν υπάρχει.

Μετά από διαπραγματεύσεις, οι «εθνοφρουροί» εισβάλλουν στον καταυλισμό. Διώχνουν τους απεργούς, σκοτώνουν 18 άτομα, εκ των οποίων 10 παιδιά από 3 μηνών έως 11 ετών, και καίνε τις σκηνές. Την κηδεία των θυμάτων, στις 27.4.1914, θα ακολουθήσουν χιλιάδες εργάτες.

Ο Απτον Σίνκλερ στήριξε το έργο του «Ο Βασιλιάς Ανθρακας» σ' αυτήν την απεργία των ανθρακωρύχων.

O A. Σίνκλερ είναι από τους ελάχιστους συγγραφείς που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και στράτευσε την Τέχνη του στην υπηρεσία αυτού του σκοπού. Συνειδητός σοσιαλιστής έφερε στο φως κοινωνικές συνθήκες που προορίζονταν να μη βγουν σε κοινή θέα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μαριάνο Ραχόι

Γρηγοριάδης Κώστας

Εγκρίθηκε την Πέμπτη από τους βουλευτές του κυβερνητικού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας το πακέτο νέων μέτρων λιτότητας που βαφτίζεται πρόγραμμα «εξοικονόμησης» 65 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην πραγματικότητα για να έχει το κεφάλαιο τις λιγότερες δυνατές απώλειες εν μέσω κρίσης, ρίχνοντας τα βάρη στο λαό. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι συνεχίζει στην ίδια ρότα των προηγούμενων σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, εξασφάλισε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τυπικά χωρίς μνημόνιο παίρνει βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα: Σταδιακή αύξηση του ΦΠΑ, κατάργηση του επιδόματος των Χριστουγέννων στους δημοσίους υπαλλήλους, μείωση του επιδόματος ανεργίας.

Αυτή η επίθεση έχει βγάλει τους εργαζόμενους στους δρόμους, ενώ την Πέμπτη είχε κηρυχθεί «ημέρα δράσης» σε 80 πόλεις με μαζικές διαδηλώσεις σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και αλλού, όπου υπήρξε βίαιη καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τις κινητοποιήσεις είχαν κηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις CCOO και UGT, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των οποίων προχώρησαν σ' αυτήν τη δράση κάτω από τις πιέσεις των ίδιων των εργαζομένων, ωστόσο παραπέμπουν σε γενική απεργία για το ...Σεπτέμβρη, αφού εδώ και χρόνια στηρίζουν την ταξική συνεργασία και αφοπλίζουν το εργατικό κίνημα. Στον αντίποδα βρίσκονται οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις των Επιτροπών Εργατικής Ενότητας, που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με δικό τους πλαίσιο και καλούν σε ριζοσπαστικοποίηση του αγώνα, σε ρήξη με τη στρατηγική του κεφαλαίου.


Κ. Χ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org