ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ
Παραμένουν έρμαια των βιομηχάνων

Βγήκαν χτες στους δρόμους αγανακτισμένοι από τους εκβιασμούς και τις εξευτελιστικές τιμές και έλαβαν ξανά την υπόσχεση ότι θα τηρηθεί η διεπαγγελματική συμφωνία «κυρίων»...

Avaton

Επανακύρωσαν χτες τη συμφωνία - απάτη που είχαν κάνει κάτω από το τραπέζι πριν δύο βδομάδες, σε βάρος των ροδακινοπαραγωγών, οι εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών της Πέλλας, ικανοποιώντας τις ορέξεις των μεταποιητών να αρπάξουν για άλλη μια φορά το μόχθο των αγροτών έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου. Σε σύσκεψη που έγινε χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Γεωργίας υπό τον υφυπουργό Βαγ. Αργύρη, παρέδωσαν, με τη συνδρομή του τελευταίου, στα χέρια των βιομηχάνων την ελπίδα των χιλιάδων συναδέλφων τους ροδακινοπαραγωγών, που από το πρωί με τα αγροτικά τους μηχανήματα είχαν αποκλείσει το εθνικό και εσωτερικό δίκτυο του νομού, απαιτώντας από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την πληρωμή του προϊόντος τους (στο χέρι) με την τιμή ασφαλείας που έχει οριστεί στις 96,70 δρχ. το κιλό.

Οπως και προηγούμενα έπραξαν, έτσι και χτες οι «εκπρόσωποι» των αγροτών συμφώνησαν με τους βιομηχάνους να τους χαρίσουν το προϊόν στην τιμή των 76 δρχ. το κιλό. Η συμφωνία «κυρίων» προβλέπει πως οι βιομήχανοι θα απορροφήσουν 170.000 τόνους με την τιμή ασφαλείας και θα τους χαριστούν 50.000 τόνοι από τις ομάδες παραγωγών και επιπλέον 30.000 τόνοι από την κυβέρνηση ως «επισιτιστική βοήθεια». Συνολικά, λοιπόν, οι βιομήχανοι θα επεξεργαστούν 250.000 τόνους, όμως θα πληρώνουν μόνο τους 170.000 τόνους. Αυτό σημαίνει πως οι αγρότες τελικά θα εισπράξουν λιγότερο από 70 δρχ. στο κιλό (το κόστος παραγωγής ξεπερνά τις 60 δρχ.) και παράλληλα θα αναγκαστούν να αφήσουν αμάζευτη στα δέντρα την υπόλοιπη παραγωγή τους που υπολογίζεται να ξεπεράσει τους 200.000 τόνους!

Η συμφωνία «κυρίων» λοιπόν, όπως έγινε, ανοίγει διάπλατα πλέον το δρόμο για την ουσιαστική αλλά και τυπική καταστρατήγηση της τιμής ασφαλείας που υποτίθεται πως ορίζεται για να διασφαλίζει το μίνιμουμ εισόδημα των παραγωγών. Μετά από αυτό το νέο εμπαιγμό, απομένει του χρόνου να μπει και η ταφόπλακα της ποσόστωσης στο βιομηχανικό για να κλείσει οριστικά η υπόθεση του ροδάκινου, σε βάρος των χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών. Αυτό θα συμβεί με το νέο κανονισμό για τα οπωροκηπευτικά που προβλέπει ποσόστωση στο βιομηχανικό ροδάκινο 265.000 τόνους για τη χώρα μας, ενώ φέτος η παραγωγή ξεπερνά τους 600.000 τόνους.

Ο εκβιασμός

Παρά τη συμφωνία της διεπαγγελματικής, οι βιομήχανοι αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστά τα εργοστάσιά τους προκειμένου να απορροφήσουν το προϊόν με 30 - 40 δρχ. το κιλό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι αγρότες, να χαθούν δύο ποικιλίες, η «Κατερίνα» και η «Λουάντα», που έπρεπε να έχουν μαζευτεί από τα δέντρα εδώ και 10 μέρες.

Κάτω από την όξυνση του προβλήματος, οι αγρότες αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και αγωνιστικά να διεκδικήσουν τιμή για το ροδάκινο που να διασφαλίζει το κόστος και ένα μικρό κέρδος, δηλαδή την τιμή ασφαλείας. Ταυτόχρονα ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την απορρόφηση της παραγωγής που θα μείνει αδιάθετη, ώστε να μην φτάσει το εισόδημά τους σε μηδενικό επίπεδο.

Η κινητοποίηση

Ετσι χτες από το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται στις πλατείες των χωριών και λίγο μετά τις 11.30 απέκλεισαν το εθνικό και εσωτερικό δίκτυο του Νομού Πέλλας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής, οι αγρότες του νομού παρέταξαν περισσότερα από 2.500 αγροτικά μηχανήματα, σε κομβικά σημεία στη Σκύδρα, το Ριζάρι, το Μαυροβούνι, το Ριζό, τα Γιαννιτσά και την Καρυώτισσα, εμποδίζοντας τη διέλευση προς Βέροια, Εδεσσα, Αλμωπία κλπ.

Πλημμυρισμένοι από αγανάκτηση οι αγρότες πέταγαν τον μόχθο τους στο δρόμο, δηλώνοντας έτσι πως είναι αποφασισμένοι να τον αφήσουν να σαπίσει παρά να τον δώσουν για ένα ξεροκόμματο στους άπληστους βιομηχάνους, που συνεχίζουν την ασύδοτη δράση τους με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

«Μόνο με τον ενωμένο και συντονισμένο αγώνα μπορείτε να βρείτε το δίκιο σας. Και αυτό να κάνετε», προέτρεψε τους αγωνιστές αγρότες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης που βρέθηκε από το πρωί στο πλευρό τους περιοδεύοντας σε όλα τα μπλόκα και συζητώντας τις προοπτικές διάσωσης της καλλιέργειας και διασφάλισης του εισοδήματός τους.

Ο Γ. Πατάκης κάλεσε τους αγρότες να διεκδικήσουν αποφασιστικά, χωρίς καμία υπαναχώρηση, τη διαφύλαξη της θεσμικής τιμής, απορρόφηση όλης της παραγωγής τους με ειδικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση καθώς και μέτρα στήριξης για το επιτραπέζιο ροδάκινο που φαίνεται πως οδηγείται στην απαξίωση και στον εκτοπισμό του από την εσωτερική και διεθνή αγορά.

Αργά το απόγευμα, οι αγρότες, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής που εμφάνισε τη συμφωνία με τους βιομηχάνους ως θετική, αποσύρθηκαν, προκειμένου από σήμερα να αρχίσουν τη συγκομιδή και την παράδοση των ροδακίνων. Δήλωσαν όμως πως θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση, και αποφασισμένοι για νέους δυναμικούς αγώνες.


Φούντωσε η αγανάκτηση

Δηλώσεις αγροτών από τα μπλόκα

Πολύς ο μόχθος του ροδακινοπαραγωγού,η ανταμοιβή του όμως...
Πολύς ο μόχθος του ροδακινοπαραγωγού,η ανταμοιβή του όμως...
«Τι να πούμε; Για τα χάλια μας;», μας λέει η Χρυσαφένια στο μπλόκο στο Μαυροβούνι. «Για τους βουλευτάδες; Που τάζουνε και τάζουνε και μετά ρίχνουνε μαύρη πέτρα;», συνεχίζει αγανακτισμένη. «Αυτοί νοιάζονται μόνο για τους βιομήχανους και τους Λαμπράκηδες», καταλήγει.

Λόγια οργής. Η αγανάκτηση περισσεύει. Οπως και η αποφασιστικότητα. «Δεν το κουνάμε ρούπι από εδώ. Αν δε μας ικανοποιήσουν τα αιτήματα, δε θα ανοίξουν τα εργοστάσια. Θα σαπίσουν τα ροδάκινα πάνω στα δέντρα». Αυτή είναι η κοινή απόφαση των ξωμάχων του κάμπου του Νομού Πέλλας. Είναι η απόφαση για αντίσταση ενάντια στην απληστία του βιομήχανου, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Ενάντια, δηλαδή, σε όλους εκείνους, που επιχειρούν να τους ξεριζώσουν βίαια από τη γη τους, όπως και τις ροδακινιές τους.

Αγανάκτηση και δυσπιστία. Απέναντι σε κείνους που τους χτυπάνε φιλικά στην πλάτη και αναλαμβάνουν να τους λύσουν εργολαβικά τα προβλήματα. «Από ό,τι φαίνεται, τα αιτήματα που εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή δεν είναι σωστά», δηλώνει στο «Ρ» ο Κ. Χατζηγιαννίδης, αγρότης στο μπλόκο στο Ριζάρι. Και συνεχίζει: «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι εκπρόσωποί μας συμφώνησαν να δοθεί τιμή 76,8 δραχμές, όταν η τιμή ασφαλείας είναι 97. Και γιατί να χαρίζουν 50.000 τόνους στους βιομήχανους; Οποιος κάνει τέτοια πράγματα, ξεπουλάει τον αγώνα μας». Οι αγρότες που βρίσκονται γύρω κουνούν επιδοκιμαστικά το κεφάλι.

«Εμείς τώρα αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε», μας λένε. Ζητάνε πληροφορίες για το τι μέλλει γενέσθαι από τον Γιάννη Παττάκη και το κλιμάκιο του ΚΚΕ. Κυριολεκτικά, κρέμονται από τα χείλη των κομμουνιστών. Αναγνωρίζουν ότι οι κομμουνιστές προειδοποιούσαν από χρόνια. Και όλοι συμφωνούν πως «αν μπει ποσόστωση δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε».

Μια άλλη παρέα παρακάτω συζητάει ζωηρά. Καμαρώνουν για τον αγώνα τους. Με το δίκιο τους. «Αυτή είναι μια μεγαλειώδης κινητοποίηση», λένε και ξαναλένε. «Ομως, δεν πρέπει να σταματήσουμε μόνο σε αυτά που συμφώνησαν οι ομάδες παραγωγών με τους βιομήχανους. Αυτό θα είναι καταστροφή», μας λέει ο Πολυχρόνης από τα Σεβαστιανά. Και συνεχίζει: «Δε συμφωνούμε με την επιτροπή που παζαρεύει, όπως θέλει την τιμή. Αλλωστε, με ποιον να παζαρέψει; Ο Σημίτης και η κλίκα του είναι άνθρωποι των πολυεθνικών». Ο Μάριος, 18 χρονών, από το ίδιο χωριό, συμφωνεί: «Αυτό που χρειάζεται είναι αγώνας και μόνο αγώνας».

Φεύγουμε. Αφήνουμε πίσω μας τα μπλόκα της οργής. Οι ξωμάχοι μάς αποχαιρετούν με χαμόγελο: «Να πάτε να τα γράψετε, ρε παιδιά. Πρώτα από εσάς περιμένουμε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ