ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΟΔΑ ΕΦΚΑ - ΕΤΕΑΕΠ
Απογείωση της αφαίμαξης ασφαλισμένων και συνταξιούχων

Η παραπέρα αφαίμαξη των εργαζομένων και των συνταξιούχων, μέσα από το σφοδρό χτύπημα των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία που παρουσίασαν την περασμένη Τρίτη ο διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Θ. Μπακαλέξης και ο πρόεδρος Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) Θ. Καποτάς, ενημερώνοντας σχετικά τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου 5μήνου του 2017 «τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών, εκτός μισθωτών κεντρικής διοίκησης, ανήλθαν σε 2,436 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου των 2,207 δισ. ευρώ». Δηλαδή οι εισπράξεις «υπερέβησαν από μισθωτούς κατά 229 εκατ. ευρώ το στόχο, ή κατά 10,4%». Οσον αφορά την απόδοση ακόμα και αυτών των τσεκουρωμένων συντάξεων, ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 138.899 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Από αυτές οι 60.957 είναι πριν την ισχύ του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΕΠ ανέφερε όσον αφορά το επικουρικό ότι «έχουμε 126.000 εκκρεμότητες, συνολικού ύψους 420 εκατ. ευρώ», σημειώνοντας ότι «δεν μπορώ να πω ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε στον πολίτη αυτά που οφείλουμε και να δώσουμε τα λεφτά του στην ώρα τους».

Συμπληρώνοντας ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, για να υπεραμυνθεί της αντιασφαλιστικής «μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης, επιδόθηκε στο γνωστό εμπαιγμό ότι «οι κατώτατες συντάξεις αυξήθηκαν», αφού «364 χιλιάδες συντάξεις, μετρημένες, θα έχουν τουλάχιστον 48 ευρώ αύξηση». Εφτασε μάλιστα να πει ότι το «πάγωμα» των συντάξεων για έναν ακόμα χρόνο, που ψήφισε η κυβέρνηση συμπληρωματικά του 4ου μνημονίου, αποτελεί «επιβεβαίωση των προβλέψεων για καλή πορεία της οικονομίας, που θα επιφέρει αυξήσεις στις συντάξεις, και αυτό θα γίνει και θα αποδειχθεί ότι θα γίνει»!

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Απαντώντας στον εμπαιγμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε: «Να θυμίσω στον υπουργό ότι ήταν 720 ευρώ η κατώτερη σύνταξη», 486 ευρώ συν 230 ευρώ ΕΚΑΣ, «και τώρα είναι 345 η εθνική συν 69 ευρώ η ανταποδοτική, 414 ευρώ» (...) Δεν μπορεί να μας λέει ψέματα, ότι θα αυξηθεί κιόλας».

Οσον αφορά τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, επισήμανε ότι «οι δύο οργανισμοί επιβεβαίωσαν τη θέση μας ότι είναι εργαλεία για τη μείωση της συμμετοχής των εργοδοτών και του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση. Είναι γνωστό ότι για τους μονοπωλιακούς ομίλους οι συντάξεις είναι βάρος, ενώ οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις είναι πηγή νέων κεφαλαίων». Εξάλλου, πρόσθεσε, «ο ΕΦΚΑ αρχίζει με έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το πρόσφορο έδαφος για να δικαιολογούνται οι νέες περικοπές και βέβαια η νέα επιβάρυνση, μέσα από τη ληστεία των ίδιων των ασφαλισμένων και των εργαζομένων».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι έχει στοιχίσει στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους η αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης, που ήρθε να προστεθεί στον ενταφιασμό της 13ης και 14ης σύνταξης. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει στα άτομα με αναπηρία για την «πλήρη αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις αναπηρικές συντάξεις», την οποία ετοιμάζει η κυβέρνηση για μέσα στο 2017, αλλά και στο αίσχος με την περικοπή των συντάξεων χηρείας.

Σημείωσε πως συνολικά η κυβέρνηση προχωρά σε μεγάλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, υλοποιώντας το σχεδιασμό για μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική και όχι κοινωνική ευθύνη.

Αναφορά έκανε και στους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, σημειώνοντας ότι είναι «στον αέρα», αφού δεν έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις για τη μεταφορά τους σε αυτόν τον οργανισμό.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΕΤΗΠ
Ενίσχυση του Συνδικάτου και της «Ταξικής Ενότητας»

Μεγάλη αύξηση των ψηφισάντων αλλά και των δυνάμεων της «Ταξικής Ενότητας» (το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) καταγράφεται στα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ψήφισαν 1.303, με 1.282 έγκυρα και 21 άκυρα - λευκά (από 849 ψηφίσαντες, 831 έγκυρα, 18 άκυρα - λευκά στις αρχαιρεσίες του 2015). Σε ποσοστά οι ψηφίσαντες αυξήθηκαν κατά 53,5%.

Η «Ταξική Ενότητα» πήρε 1.127 ψήφους και κατέλαβε 10 έδρες στο ΔΣ (από 831 ψήφους και 11 έδρες το 2015). Δηλαδή, η «Ταξική Ενότητα» αύξησε τις δυνάμεις της σε ψήφους σχεδόν κατά 35,6%.

Η «Radical IT» (ψηφοδέλτιο που κατέβηκε για πρώτη φορά και στηρίζεται από ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ) πήρε 155 ψήφους και 1 έδρα.

Για αντιπροσώπους στο ΕΚΑ ψήφισαν 585, με 574 έγκυρα και 11 άκυρα - λευκά (από 438 ψηφίσαντες, 422 έγκυρα, 16 άκυρα - λευκά). Η «Ταξική Ενότητα» πήρε 574 ψήφους και ανέδειξε 6 αντιπροσώπους (από 422 ψήφους και 6 αντιπροσώπους το 2015). Η «Radical IT» πήρε 122 ψήφους και ανέδειξε 2 αντιπροσώπους.

Σε ανακοίνωσή της, η «Ταξική Ενότητα» τονίζει, μεταξύ άλλων: «Το ΣΕΤΗΠ είναι ενισχυμένο! Οι προσπάθειες της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, η χρησιμοποίηση όλων των μέσων από απόλυση υποψηφίου μας την τελευταία μέρα των αρχαιρεσιών, μέχρι τις βρώμικες επιθέσεις από τους συνδικαλιστές τους (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ κ.τ.λ.)... Τα εμπόδια που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπάθησαν να βάλουν οι υπόλοιπες "προοδευτικές και αριστερές" δυνάμεις... Ολα πέσαν στο κενό! (...) Το δυνάμωμα του ΣΕΤΗΠ σημαίνει ενίσχυση του ταξικού κινήματος στον κλάδο (...) Η ενίσχυση της "Ταξικής Ενότητας" στο ΣΕΤΗΠ σημαίνει ενίσχυση της γραμμής πάλης μέσα στο κίνημα που συγκρούεται, δεν βολεύεται, δεν παζαρεύει τις ανάγκες των εργαζομένων».

Μαχητική συγκέντρωση των συνταξιούχων της Κρήτης

Με μια μαχητική συγκέντρωση χτες στο Ρέθυμνο, οι συνταξιούχοι της Κρήτης έδωσαν το δικό τους αγωνιστικό «παρών» στον αγώνα του συνταξιουχικού κινήματος για τα δίκαια αιτήματά τους. Εκατοντάδες συνταξιούχοι, απ' όλους τους νομούς του νησιού και τα συνταξιουχικά σωματεία που συσπειρώνονται στη ΣΕΑ, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Ηταν η τρίτη κατά σειρά περιφερειακή συγκέντρωση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Τη συγκέντρωση στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη άνοιξε ο Λευτέρης Κοτσαρίδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ρεθύμνου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιάννης Λουπάκης, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων του Δημοσίου, ο Διονύσης Σβορώνος, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, Δήμος Κουμπούρης. Στη συνέχεια διαβάστηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, από τον Γιώργο Αρχοντάκη, πρόεδρο του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου Ρεθύμνου, το οποίο θα επιδοθεί στην Περιφέρεια. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε επίσης το Σωματείο Συνταξιούχων Αστυνομικών Υπαλλήλων. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ελεγχοι στα μέτρα των εργοδοτών από τον ΕΦΚΑ

Τους ελέγχους που κόβονται και ράβονται στα μέτρα της εργοδοσίας από το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Καλλιθέα καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, περιγράφοντας ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο κατήγγειλε ανασφάλιστη εργασία και περιπτώσεις ασφάλισης με υπαλληλικό αντί για οικοδομικό ένσημο, στο έργο κατασκευής των γραφείων της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΓΓΕΜΑΡ στην Καλλιθέα. Το συγκεκριμένο υποκατάστημα όντως προχώρησε σε έλεγχο στις 19/5. Ομως, ο έλεγχος δεν έγινε σε όλο το εργοτάξιο και τους ορόφους του κτιρίου, αλλά περιορίστηκε στα γραφεία της εταιρείας. Το αποτέλεσμα είναι ο ΕΦΚΑ να υποστηρίζει, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας, πως δεν υπάρχουν οικοδόμοι αλλά μόνο εργαζόμενοι σε στεγασμένα επαγγέλματα. Την ίδια στιγμή, το Συνδικάτο καταγγέλλει πως τη συγκεκριμένη μέρα στο έργο δούλευαν μπογιατζήδες, πλακάδες, μαρμαράδες, καθώς επίσης και οικοδόμος, ο οποίος είναι μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου.

«Η στάση αυτή του συγκεκριμένου υποκαταστήματος είναι απόρροια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των προηγούμενων, που στήριζαν και στηρίζουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου», σημειώνει το Συνδικάτο. Απαιτεί από την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ασφάλιση όλων των εργαζομένων, ενώ καλεί κάθε οικοδόμο οργανωμένα να διεκδικήσει τα δικαιώματά του μέσα από το Συνδικάτο του.

Για τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων στη Δυτική Αττική

Με αφορμή την επικείμενη απόλυση (στις 30/9) του μοναδικού παιδοψυχίατρου σε δημόσια μονάδα Υγείας στη Δυτική Αττική (λήγει η σύμβασή του στο Θριάσιο Νοσοκομείο), η Ενωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Ελευσίνας, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο προγραμματίζουν εκδήλωση με θέμα «Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για παιδιά και εφήβους στη Δυτική Αττική».

Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο κτίριο Κοινωνικής Υπηρεσίας δήμου Ελευσίνας (Ελ. Βενιζέλου και Εθνικής Αντιστάσεως). Θα μιλήσουν οι: Π. Χασιώτης, παιδοψυχίατρος στο Θριάσιο Νοσοκομείο, Α. Ρέτζιου, ψυχίατρος στο Θριάσιο Νοσοκομείο, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ