ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Συνεχίζουν τη δράση τους σύλλογοι και ομάδες

Το σύνολο των εξελίξεων και τα καθήκοντα που αυτές θέτουν, συζήτησαν οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ στην Αττική, την περασμένη Τετάρτη. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην εισήγησή της η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη. Τόνισε πως με αυτή ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο και άλλων οργανισμών και υπογράμμισε πως οι επιπτώσεις θα είναι βαριές για τις γυναίκες, που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στο δημόσιο. Αναφέρθηκε ακόμα αναλυτικά στο μέτωπο για την Κοινωνική Ασφάλιση και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι δυνάμεις της ΟΓΕ για να έρθουν σε επαφή και να κινητοποιήσουν εργαζόμενες και άνεργες.

Σε προτεραιότητα βρίσκεται η παρέμβαση και η δράση με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας. Με αφορμή την ανάκληση της χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικής εξέτασης για γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο, η ΟΓΕ προγραμματίζει εξορμήσεις σε μια σειρά νοσοκομεία. Οι σύλλογοι και οι ομάδες της περιοχής των Μεσογείων κινητοποιούνται, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, ενάντια στο κλείσιμο των Κέντρων Υγείας της περιοχής. Πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και ο σύλλογος σε Παγκράτι - Γούβα - Νέο Κόσμο, για την αποψίλωση των δημοτικών ιατρείων ακόμα και από το λιγοστό προσωπικό τους. Ο σύλλογος μάζεψε εκατοντάδες υπογραφές, συζήτησε με πολλές γυναίκες, συνάντησε την αγωνία ιδιαίτερα των άνεργων γυναικών που στερούνται το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το επόμενο διάστημα προσανατολίζεται σε παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στις οποίες θα καλέσει τις γυναίκες αυτές να πάρουν μέρος.

Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ αναπτύσσουν δράση και όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς και βρίσκονται σε ετοιμότητα να παρέμβουν για το σύνολο των προβλημάτων: Για τις αιτήσεις των γονιών που θα απορριφθούν, για τα τροφεία που επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια, για τις ελλείψεις σε προσωπικό και τις συμβάσεις των εργαζομένων που λήγουν. Θετική ανταπόκριση συνάντησε, για παράδειγμα, ο σύλλογος στο Αιγάλεω που προχώρησε σε μάζεμα υπογραφών ενάντια στο κλείσιμο ενός παιδικού σταθμού, ζήτημα για το οποίο ο σύλλογος θα σχεδιάσει νέες πρωτοβουλίες.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Δε θα λειτουργήσουν δύο παιδικοί σταθμοί

Συνεχώς μειούμενος είναι ο αριθμός των παιδιών που θα παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά - παιδαγωγικά προγράμματα στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Βόλου, ενώ, λόγω έλλειψης προσωπικού, δε θα λειτουργήσουν δύο παιδικοί σταθμοί (Α΄ Παιδικός Σταθμός Ν. Ιωνίας και ο Παιδικός Σταθμός «Ναϊάδες» στη συνοικία Χρυσοχοΐδη). Για την περίοδο 2013 - 2014, περίπου 580 είναι τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν στους 11 παιδικούς σταθμούς του ΔΟΑΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ, ενώ στους 4 βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΚΕΠΚΑ - ΔΙΕΚ θα παρακολουθήσουν περίπου 150 παιδιά, συνολικά, περίπου 730 παιδιά, καλύπτοντας γύρω στο 50% των αναγκών.

Οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, καθώς υπάρχουν οικογένειες που δεν κάνουν καθόλου αίτηση, γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα τροφεία, που φτάνουν έως και τα 160 ευρώ, βάσει του τιμολογίου του Δήμου Βόλου, που διατηρεί τις ίδιες επιβαρύνσεις και εφέτος, παρά τη δραματική μείωση του εισοδήματος και την ανεργία που πλήττει τη λαϊκή οικογένεια, η αντιλαϊκή - φορομπηχτική πολιτική. Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή και Νομικά Πρόσωπα ζητούν, εκβιαστικά, από τις οικογένειες να προκαταβάλουν τα τροφεία του Ιούλη, για όσους τα παιδιά τους συνεχίσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη νέα περίοδο 2013 - 14.

Σε Επερώτηση που κατέθεσαν γι' αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνουν ότι αυτή η κατάσταση στερεί από τα νήπια το δικαίωμα στην κοινωνικοποίηση και στη δημιουργική απασχόληση και φέρνει σε αδιέξοδο τις λαϊκές οικογένειες των νέων ζευγαριών και επερωτούν τη Δημοτική Αρχή τι μέτρα θα πάρει και ποιες πρωτοβουλίες θα αναπτύξει ώστε ανάμεσα σε άλλα: Να εξασφαλιστεί η ένταξη στους παιδικούς - βρεφονηπιακούς σταθμούς όλων των παιδιών και να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις των οικογενειών, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις. Να καταργήσει τα τροφεία και να εξασφαλιστεί πλήρης και ποιοτική σίτιση για όλα τα παιδιά. Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ανέδειξαν τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του «Καλλικράτη»

Με συγκεκριμένα παραδείγματα, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Λίλα Καφαντάρη, Βαγγέλης Σιγάλας και στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου Γιάννης Δεναξάς, ανέδειξαν τα αποτελέσματα της πολιτικής της τοπικής διοίκησης στο Νότιο Αιγαίο -στα 2,5 χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη»- που ωφέλησαν το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου, η Λ. Καφαντάρη στην εισήγησή της επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Από το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου "Ανάπτυξη - Επιχειρηματικότητα - Ανταγωνιστικότητα" ωφελημένο βγαίνει το μεγάλο κεφάλαιο σε όλους τους τομείς δράσης του. Π.χ. στον τουρισμό έχουμε αποφάσεις και πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής που ενισχύουν την κερδοφορία μεγαλοξενοδόχων και μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, παρέχοντας ταυτόχρονα φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό μέσα από τα προγράμματα διά βίου μάθησης και κατάρτισης που υλοποιεί.

Αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική της Περιφέρειας, είναι γνωστή η σημασία των νησιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με εκπρόσωπο του Κοπελούζου για το πώς, από τη μία, οι ΑΠΕ θα περάσουν στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και, από την άλλη, πως θα καμφθούν οι αντιστάσεις των νησιωτών. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η δράση της Περιφερειακής Αρχής για την ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας της αλλά και των υπηρεσιών. Ηδη, έχουν προχωρήσει σχεδιασμοί για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού και των λυμάτων. Οπως και η Ελληνογερμανική συμφωνία για την παροχή, σε πρώτη φάση, τεχνογνωσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων που αναδεικνύεται σε ισχυρό φιλέτο κερδοφορίας για τα μονοπώλια.

Ο εργατόκοσμος, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι άνεργοι και οι γυναίκες είναι ανάγκη να βγάλουν συμπεράσματα, να ανακόψουν την αντιλαϊκή επίθεση και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση στη Νάουσα

Tην επόμενη Κυριακή 30 Ιούνη πραγματοποιείται στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας, η 25η Πανελλήνια Συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, που διοργανώνεται από τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Αναμένεται η συμμετοχή από όλες τις περιοχές της χώρας.

Από την Αθήνα, τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ βάζουν πούλμαν που θα ξεκινήσουν το Σάββατο 29.6 ώρα 8 π.μ., από πλατεία Κάνιγγος. Για συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210 8225.407 και 210 8821.698.

Από τη Θεσσαλονίκη, τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 8.30 το πρωί της Κυριακής από το Αγαλμα Βενιζέλου. Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν, από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο τηλέφωνο 2310 225.250.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Λάρισας συμμετέχει στην εκδήλωση στη Νάουσα. Για συμμετοχή στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Αριστείδου 19) και στο τηλέφωνο 2410 252.611 (ώρες 9 π.μ. έως 12 μ.).

Το νέο ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967-1974

Ο Νίκος Τριανταφύλλου επανεκλέχτηκε πρόεδρος στο νέο ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Αντιστασιακών - ΣΦΕΑ 1967-74, που βγήκε στις αρχαιρεσίες της 9.6.2013 για την επόμενη διετία.

Συγκεκριμένα, το νέο ΔΣ συγκροτήθηκε ως εξής:

Προεδρος: Τριανταφύλλου Νίκος, αντιπρόεδρος: Απανωμεριτάκης Νίκος, γενικός γραμματέας: Καλαματιανός Βασίλης, ειδικος γραμματέας: Στίνης Θεόδωρος, ταμίας: Παναγιωτακόπουλος Θανάσης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων: Γιούργος Κωνσταντίνος, υπεύθυνος οργάνωσης: Δούρος Βασίλης.

Μέλη εκλέχτηκαν οι: Γεωργαράκος Ηλίας, Κακαράς Αντώνης, Καλογήρου Θεόδωρος, Καλφακάκου Γλυκερία, Καργόπουλος Νίκος, Κούκου Κωνσταντίνα, Νεφελούδης Ανδρέας, Ξαρχουλάκος Γιάννης, Σπυριδάκης Μιχάλης, Σταματάκης Ιωάννης, Σωτήρη Αγγελική, Τζιαντζής Θεόδωρος, Τσολακίδου Ολγα, Φιλιππάκης Γιώργος.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις Αντιστασιακών
  • Το ΔΣ της «Ενωσης Φίλων μνήμης του Διαμαντή» διοργανώνει, την Κυριακή 23.6.2013 ώρα 11 π.μ., στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) του Δήμου Παρνασσού, εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 64η επέτειο από το θάνατο του Γιάννη Αλέξανδρου - Διαμαντή. Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι, οι συναγωνιστές να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Ανήμερα, από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 7.15 π.μ., θα αναχωρήσει πούλμαν για τη Λιλαία. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 3802.923, 210 8229.325 και 210 6523.724.
  • Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη μάχη που έδωσε, εκεί, ο ΕΛΑΣ στις 26 Ιούνη 1944, διοργανώνουν, στη Μαρμαρίνη της Λάρισας, την Κυριακή 23 Ιούνη, στις 11 π.μ., η Κομματική Οργάνωση Λακέρειας του ΚΚΕ και το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
  • Τη θεατρική παράσταση «Αγαμέμνων του Αισχύλου» θα παρουσιάσει, τη Δευτέρα 24 Ιούνη και ώρα 9.30 μ.μ. στο χώρο του Μουσείου Μακρονήσου (Ασωμάτων 31 - Θησείο), το «Ελληνικό Θέατρο Αιχμή», τιμητική προσφορά στη μνήμη των Αγωνιστών της Μακρονήσου. Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ προσκαλεί τους φίλους να προσέλθουν, η είσοδος είναι ελεύθερη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ