ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Τρίτη 25 Ιούνη, στις 8 μ.μ. στην Πτολεμαΐδα

Συλλαλητήριο ενάντια στην απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τρίτη 25 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημειώνει: «Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε πριν λίγο διάστημα, θα σημάνει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο βιοτικό επίπεδο της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθούν, χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, θα σημάνει νέα επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση (μόνιμοι, οκταμηνίτες, εργολαβικοί), εντατικοποίηση της εργασίας με αύξηση των ατυχημάτων, μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, πατάει πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ανάπτυξη που σημαίνει κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους στην Ενέργεια και φτώχεια και εξαθλίωση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ πιστή στην προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων προωθεί την ιδιωτικοποίηση με στόχο να δώσει κερδοφόρα διέξοδο στα μονοπώλια ώστε να ξεπεράσουν την κρίση τους σε βάρος του λαού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. "αντιμνημονιακοί" δηλώνουν υποκριτικά ότι είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση τη στιγμή που συμφώνησαν και συμφωνούν με τον ευρωμονόδρομο της ΕΕ που επιβάλει αυτήν την πολιτική.

Αυτή η πορεία ξεκίνησε εδώ και χρόνια με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που στήριξαν και στηρίζουν μνημονιακοί και "αντιμνημονιακοί", παρέα με τους συμβιβασμένους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές, τους περιφερειάρχες και δημάρχους που καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό και πουλούσαν στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα τα «καλά» της απελευθέρωσης.

Αυτός ο δρόμος δεν είναι μονόδρομος για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Υπάρχει ο δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία. Προϋποθέτει όμως την κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους, τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας, που θα λειτουργεί με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Θα εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, σταθερή και μόνιμη εργασία με δικαιώματα, φθηνή ενέργεια για τη κοινωνικοποιημένη οικονομία και τα λαϊκά νοικοκυριά, προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτή τη λύση μόνο η Λαϊκή Εξουσία μπορεί να επιβάλει, η εξουσία της εργατικής τάξης με τους σύμμαχους της, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, γυναίκες, τους νέους.

Αυτός είναι ο μονόδρομος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που ανοίγει από σήμερα χτίζοντας τη Λαϊκή Συμμαχία».

ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα

Συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης την Τετάρτη 26 Ιούνη

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Σε συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση και επέκταση του δικαιώματος των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση προχωρά η ΠΑΣΕΒΕ, με τη διοργάνωση νέου συλλαλητηρίου στην Ομόνοια και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης την Τετάρτη 26 Ιούνη, στις 9 το πρωί.

Σε ανακοίνωση της Παναττικής Γραμματείας τονίζεται ότι η «κυβέρνηση είτε σε τρικομματική σύνθεση είτε σε δικομματική έχει δεσμευτεί να προχωρήσει απαρέγκλιτα τα αντιλαϊκά της σχέδια» και με αυτό ως δεδομένο δεν δικαιολογείται αυτήν την ώρα καμία αυταπάτη ή αναμονή, καθώς «οι συντάξεις κινδυνεύουν και η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση κατεδαφίζεται. Ταυτόχρονα προχωράνε στα σχέδια για κατάργηση της Κυριακής αργίας, σφίγγουν τη φορολογική θηλιά, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν τις κατασχέσεις σε φτωχούς αυτοαπασχολούμενους για χρέη προς το Δημόσιο. Προχωράμε αγωνιστικά στο δρόμο του αγώνα που γνωρίζουμε, ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων προβάλλουμε το αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων της ΠΑΣΕΒΕ, παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις να ενισχυθεί το μέτωπο των δυνάμεων της λαϊκής συμμαχίας, το μοναδικό που μπορεί να βάλει φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα και να οργανώσει την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Προχωράμε αγωνιστικά παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που αφού εξάντλησαν όλων των ειδών τους διαλόγους, τα συμβούλια, και τις μελέτες, αποφάσισαν και... μια παράσταση στον ΟΑΕΕ».

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε οργάνωση της δράσης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ σε κάθε ομοσπονδία, σε κάθε σωματείο, ένωση και επιτροπή αγώνα για τη διεκδίκηση της μοναδικής λύσης που υπάρχει για να καλυφθούν οι ανάγκες του ταμείου: Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων της ΠΑΣΕΒΕ, είναι το εξής: Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στα 2/3 των εξόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμιά μείωση στις συντάξεις. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της εισφοράς για την υγεία. Επίδομα ανεργίας σε όσους συναδέλφους έκλεισαν και είναι άνεργοι. Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν. Να επιστραφούν όλα τα χρήματα που χάθηκαν με το «κούρεμα» και την ανακεφαλαιοποίηση. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η οικονομική κρίση, χωρίς υποβιβασμό της κλάσης και χωρίς μείωση των παροχών και των συντάξεων. Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ όσο διαρκεί η κρίση. Μακροχρόνια ρύθμιση των χρεών, ανάλογα με το διαθέσιμο εισόδημα. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας όσο διαρκεί η κρίση.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Υστέρηση των εσόδων και σφαγή δαπανών

Η υστέρηση των εσόδων - παρά την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων - και ο σφαγιασμός των κοινωνικών δαπανών είναι τα δύο διακριτά στοιχεία της εκτέλεσης πενταμήνου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013. Παρά τις προσπάθειες της συγκυβέρνησης να ωραιοποιήσει την εικόνα και να εμφανίσει μειωμένα ελλείμματα, από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι ο Προϋπολογισμός «μπάζει». Ενδεικτική της προσπάθειας συμμαζέματος όπως όπως της κατάστασης είναι και η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπου οι δαπάνες του προγράμματος υστερούν σημαντικά ως προς τα έσοδα (ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο), με αποτέλεσμα να προκύπτει πλεόνασμα περί τα 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, ένα σημαντικό κονδύλι, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, που αφορά στην «τακτοποίηση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών», δεν περιλαμβάνεται στον επίσημο πίνακα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά παρενθετικά εμφανίζεται σε πίνακα ο οποίος παρακολουθεί τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες (του Προϋπολογισμού). Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η κατακρεούργηση των επιστροφών φόρων, οι οποίες, από 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι, φέτος περιορίστηκαν μόλις στα 0,5 δισ. ευρώ. Επίσης, τη στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από τους φόρους (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη έχουν εισπραχθεί 2,6 δισ. ευρώ και άλλα 1,2 δισ. ευρώ από τη φορολογία στην περιουσία), από τη φορολογία Νομικών Προσώπων (επιχειρήσεις) εισπράχθηκαν μόλις 108 εκατ. ευρώ, έναντι 448 πέρυσι. Είναι προφανές ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση της φορολογίας των επιχειρήσεων, καθώς οι τελευταίες συμμετέχουν στα συνολικά έσοδα με το 0,56%!

Με τα φτιασιδώματα αυτά η συγκυβέρνηση εμφανίζει το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού το πεντάμηνο στα 3,8 δισ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα στα 970 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι κινείται εντός στόχου...

Από τα αναλυτικά στοιχεία προκύπτει ότι τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν το πεντάμηνο στα 19,2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 17,4 δισ. ευρώ αποτελούν έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού και τα 1,7 δισ. ευρώ έσοδα του ΠΔΕ. Η μεγάλη υστέρηση εσόδων παρατηρείται στα τακτικά έσοδα, με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 17,1 δισ. ευρώ, έναντι 18,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2012. Παρατηρείται δηλαδή μία υστέρηση 1,8 δισ. ευρώ, η οποία προέρχεται από τη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους κατά 600 εκατ. ευρώ, από έμμεσους φόρους κατά 1,1 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από τους λοιπούς φόρους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οχι στο ξεπούλημα της «Χρυσής Αμμουδιάς»

Παρέμβαση του ΚΚΕ για τη γνωστή παραλία της Θάσου

Παρέμβαση με Ερώτηση στη Βουλή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση παραλιών της Θάσου έκανε το ΚΚΕ. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Να σταματήσει το ξεπούλημα της παραλίας «Χρυσή Αμμουδιά» στην Παναγία Θάσου, της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας του Λιμένα και της παραλίας Βάλτας Ραχωνίου.

Με τη νέα μαζική φουρνιά ξεπουλήματος - αποκρατικοποιήσεων έχουμε και την παραχώρηση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) 181 στρεμμάτων της παραλίας "Χρυσή Αμμουδιά" στην Παναγία Θάσου, 16 στρεμμάτων της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας του Λιμένα και 250 στρεμμάτων της παραλίας Βάλτας Ραχωνίου.

Πρόκειται για περιοχές "φιλέτο" για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μάλιστα, τα 181 στρέμματα, που περνούν στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, αφορούν σχεδόν όλη την παραλία της "Χρυσής Αμμουδιάς" από τη Σκάλα Παναγίας μέχρι τη Σκάλα Ποταμιάς με τις αμμοθίνες, η οποία και είναι ενταγμένη στο πανευρωπαϊκό δίκτυο "Natura 2000".

Το πακέτο με τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού της ΕΕ και όλων διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων και της σημερινής τρικομματικής ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, για να περάσουν ακίνητα, υπηρεσίες και πλουτοπαραγωγικές πηγές στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων με σκοπό να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και ήδη οργανώνουν την αντίδρασή τους, με δεδομένο ότι όχι μόνο δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις ιδιωτικοποιήσεις, αντίθετα όσοι δουλέψουν θα είναι σε συνθήκες γαλέρας, με μεροκάματα πείνας, σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

- Να σταματήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας;

- Να γίνει η αξιοποίησή των παραπάνω περιοχών της Θάσου, με ευθύνη του κράτους για τη δημιουργία κατάλληλων και σύγχρονων υποδομών αναψυχής, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις, για να μπορούν οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τα παιδιά τους να απολαμβάνουν δωρεάν διακοπές;».

Στην Κοζάνη

Σε κινητοποίηση για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της τρικομματικής κυβέρνησης για τη διάλυση του ΟΑΕΕ, καλεί η Γραμματεία Κοζάνης της ΠΑΣΕΒΕ και οργανώνει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ στην Κοζάνη, την Τετάρτη 26 Ιούνη, στις 8.30 το πρωί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ