ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 22 Μάη 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνει το G7 με αποφάσεις για F-16, «προειδοποιεί» για «κολοσσιαίο κίνδυνο» η Μόσχα

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Ζελένσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση Μπάιντεν - Ζελένσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7
Την αποφασιστικότητά τους να «σταθούν στο πλευρό» της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και την Κίνα, διατύπωσαν οι ηγέτες του G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς), που συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Χιροσίμα, σε μια φάση που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.

Στη Σύνοδο συμμετείχε και ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, ο οποίος νωρίτερα είχε παρακολουθήσει τη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε από τη Σύνοδο ότι στηρίζει τα κοινά «συμμαχικά προγράμματα» εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων σε «δυτικού» τύπου μαχητικά αεροσκάφη και θα δώσει την έγκριση για εκπαίδευση σε F-16.

Πριν λίγες μέρες Βρετανία και Ολλανδία είχαν ανακοινώσει μια «διεθνή συμμαχία για αεροσκάφη», ενώ η Γαλλία και άλλα κράτη δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων. Το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16 στέλνει σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν θα πρέπει να ελπίζει πως θα επιτύχει τους στόχους της παρατείνοντας τη σύγκρουση, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς, παρότι το Βερολίνο μέχρι στιγμής δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στα προγράμματα εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα εν λόγω σχέδια αποτελούν μια απόφαση - «επένδυση» για το μέλλον, στο πλαίσιο της εντεινόμενης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του στο περιθώριο της Συνόδου, ισχυρίστηκε πως έλαβε «σαφή διαβεβαίωση» ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη F-16 για να πλήξουν ρωσικό έδαφος. Οπως είπε ο Μπάιντεν, τα F-16 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «όπου τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται εντός της Ουκρανίας και της περιοχής». Παράλληλα θεωρεί «πολύ απίθανο» τα δυτικά μαχητικά να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε ουκρανική επίθεση τις επόμενες βδομάδες, αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να χρειαστούν τέτοια όπλα για να αμυνθούν ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις, πέρα από την τρέχουσα εμβέλειά τους.

Συμπλήρωσε δε ο Μπάιντεν ότι τα F-16 δεν θα είχαν βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις σε σχέση με το Μπαχμούτ, για παράδειγμα, αλλά θα μπορούσαν «να κάνουν μεγάλη διαφορά όσον αφορά την ικανότητα αντιμετώπισης όσων έπονται».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο, ύψους 375 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει πρόσθετα πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, βλήματα πυροβολικού, αντιαρματικά συστήματα, οχήματα μεταφοράς βαρέος εξοπλισμού κ.ά.

Την υποστήριξη της Ινδίας ζήτησε ο Ζελένσκι

Η παρουσία του Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής του G7 «μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι» για την Ουκρανία, εκτίμησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία» για τον Ουκρανό Πρόεδρο να «πείσει» χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία - «σύμμαχοι» της Ρωσίας στους BRICS - να υπερασπιστούν το Κίεβο, καθώς οι ηγέτες τους συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι στη Σύνοδο.

Ο Ζελένσκι προσκάλεσε την Ινδία να ενταχθεί στην ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης» στη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ν. Μόντι, στο περιθώριο της Συνόδου. Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με τις ανάγκες της Ουκρανίας για αποναρκοθέτηση και για νοσοκομεία εκστρατείας, στην πρώτη διά ζώσης συνάντηση που είχαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι η Ινδία θα κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να «επιλύσει» τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι υποβάθμισε το γεγονός ότι δεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, λέγοντας ότι πιθανώς η συνάντηση δεν έγινε «λόγω προγραμματισμού».

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και διαπραγματεύσεων για «διευθέτηση», ενώ έχει κατηγορήσει ΗΠΑ και ΕΕ ότι με τη στάση τους παρατείνουν τον πόλεμο. Παράλληλα έχει δηλώσει πως η Βραζιλία θα προωθήσει, μαζί με την Κίνα και άλλα κράτη, ένα «ειρηνευτικό» σχέδιο για «πολιτική διευθέτηση».

Μεταξύ άλλων οι ηγέτες του G7 κάλεσαν την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική της επιχείρηση και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία.

Μόσχα: Το G7 στοχεύει σε «διπλό περιορισμό» Ρωσίας και Κίνας

Οι δυτικές χώρες διατρέχουν «κολοσσιαίο κίνδυνο» αν προμηθεύσουν την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη F-16, «προειδοποίησε» ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλ. Γκρούσκο.

«Βλέπουμε ότι δυτικές χώρες παραμένουν προσκολλημένες στο σενάριο της κλιμάκωσης. Αυτό περιλαμβάνει κολοσσιαίους κινδύνους για τις ίδιες. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα ληφθεί υπόψη σε όλα τα σχέδιά μας και διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει», πρόσθεσε.

Οι αποφάσεις του G7 στοχεύουν στον «διπλό περιορισμό» της Ρωσίας και της Κίνας, υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως εργαλείο για να επιτύχει μια στρατηγική ήττα της Μόσχας.

«Το ζήτημα τέθηκε δυνατά και ανοιχτά: Να ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης, αλλά και να την εξαφανίσουν ως γεωπολιτικό ανταγωνιστή. Κοιτάξτε τις αποφάσεις που συζητούνται και υιοθετήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στη Χιροσίμα, στοχεύοντας στον διπλό περιορισμό της Ρωσίας και της Κίνας», είπε.

Στο μεταξύ ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τον καρδινάλιο Ματέο Τζούπι, τον επικεφαλής της Ιεράς Συνόδου των Ιταλών επισκόπων, να αναλάβει μια «ειρηνευτική αποστολή» για την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Βατικανό, ενώ εκκρεμούν οι λεπτομέρειες. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή του Βατικανού, ο Τζούπι θα προσπαθήσει να συναντηθεί ξεχωριστά με τους Προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέλαβε την Μπαχμούτ

Η Ρωσία ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι μετά από πολύμηνες σκληρές μάχες κατέλαβε την πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) στο Ντονέτσκ, ενώ χθες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν συνεχάρη τη μισθοφορική δύναμη «Wagner» και τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις για την «απελευθέρωση» της πόλης.

Πάντως το Κίεβο επιμένει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει εν μέρει την Μπαχμούτ και ότι εξακολουθούν να ελέγχουν ένα «μικρό αλλά σημαντικό» τμήμα της πόλης.

Εντείνεται η αντιπαράθεση στη Γεωργία

Εντείνεται σταθερά η ενδοαστική αντιπαράθεση στη Γεωργία, σε άρρηκτη σύνδεση με τη γεωπολιτική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας.

Στο τελευταίο «επεισόδιο», ο ιδρυτής της «Georgian Airways», του εθνικού αερομεταφορέα της Γεωργίας, απαγόρευσε στη φιλοδυτική Πρόεδρο της χώρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του αερομεταφορέα, έπειτα από δηλώσεις της ότι θα μποϊκοτάρει την αεροπορική εταιρεία γιατί άρχισε εκ νέου πτήσεις προς τη Ρωσία.

Αυτό τον μήνα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αίρει την τετραετή απαγόρευση απευθείας πτήσεων με τη Γεωργία και τη δεκαετή προϋπόθεση για έκδοση βίζας σε Γεωργιανούς που ταξιδεύουν προς τη Ρωσία.

Η Γεωργιανή Πρόεδρος έκανε έκκληση προς τις αρχές της χώρας να αποτρέψουν τη ρωσική πρωτοβουλία, αίτημα που εκείνες αγνόησαν.

Ο ιδρυτής της «Georgian Airways» δήλωσε ότι η Ζουραμπισβίλι είναι πλέον «ανεπιθύμητο πρόσωπο» και θα απαγορεύεται να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της εταιρείας «μέχρι να ζητήσει συγγνώμη από τον γεωργιανό λαό».

ΗΠΑ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ξανά στο Αλ Ακσα ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ

Στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ εισέβαλε το πρωί της Κυριακής ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, συνοδεία δεκάδων αστυνομικών και ανδρών των μυστικών υπηρεσιών για περίπου 15 λεπτά, θέλοντας να διαμηνύσει ότι οι ισραηλινές κατοχικές αρχές «είναι υπεύθυνες για τον χώρο». Αμφισβητεί με αυτόν τον τρόπο, εμμέσως πλην σαφώς, τον ρόλο της Ιορδανίας σε ό,τι αφορά την «κηδεμονία» χριστιανικών και μουσουλμανικών ιερών τόπων της πόλης από το τέλος του πολέμου των Εξι Ημερών το 1967.

Το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού στο Αλ Ακσα, χαρακτηρίζοντάς την «πρόκληση» και «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του καθεστώτος του τεμένους Αλ Ακσα». Την προκλητική επίσκεψη καταδίκασε χτες και η αιγυπτιακή κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι επιχειρεί να επιβάλει ένα νέο «στάτους κβο». Ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές να σταματήσουν «αμέσως κάθε πρακτική κλιμάκωσης» που μπορεί να οξύνει την ένταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Μπεν Γκβιρ είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στον προαύλιο χώρο του Αλ Ακσα στις αρχές του 2023 προκαλώντας και τότε θύελλα αντιδράσεων. Είχε δηλώσει τότε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν θα ενδώσει στις απειλές της "Χαμάς"».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Στο επίκεντρο Συρία, Παλαιστινιακό, Λίβανος και Σουδάν

Οι ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου ολοκλήρωσαν την Παρασκευή τη Σύνοδο Κορυφής στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, εγκρίνοντας διακήρυξη που επιβεβαιώνει την επιθυμία τους για εντατικοποίηση των προσπαθειών «επίλυσης» της «κρίσης στη Συρία», «επίλυση» του Παλαιστινιακού στη βάση της «Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας» για επίτευξη λύσης δύο κρατών, και εκλογή νέου Προέδρου στον Λίβανο υπό τις «απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις» στη χώρα, για το ξεπέρασμα της κρίσης που χρονίζει από το 2019. Υπάρχουν παράλληλα αναφορές στο Σουδάν για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων και πρωτοβουλίες στην Υεμένη για την προώθηση «ασφάλειας και σταθερότητας».

Επιπλέον, στη διακήρυξη απορρίπτονται οι ξένες επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών και απορρίπτεται «κατηγορηματικά κάθε υποστήριξη στη συγκρότηση ένοπλων ομάδων και παραστρατιωτικών οργανώσεων».

Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ - ο οποίος μετείχε για πρώτη φορά σε Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου μετά από 12 χρόνια αποκλεισμού της Δαμασκού - επέστησε την προσοχή των χωρών του οργανισμού «στον κίνδυνο της επεκτατικής οθωμανικής σκέψης».

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν, σε δηλώσεις που έκανε στο τέλος της Συνόδου τόνισε ότι η διακήρυξη της Τζέντα «θα ενισχύσει τις κοινές προσπάθειες» για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Εξέφρασε δε την ελπίδα πως η επαναφορά της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο θα συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης.

Στις εργασίες έναρξης της Συνόδου συμμετείχε - με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, που έγινε δεκτή από τη Σαουδική Αραβία - και ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, που αποδοκίμασε, χωρίς να κατονομάσει, αραβικές χώρες που δεν συμμετέχουν στις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ