ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Δεν περνάνε οι απειλές!

Οι Ενώσεις των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν, το Σάββατο, μαζικά και αποφασιστικά τη μάχη για να μη "δέσει" στον Πειραιά το "Μάρκο Πόλο" και να περιφρουρήσουν το καμποτάζ

Να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" όλοι οι ναυτεργάτες το Σάββατο, 25 Μάη, το πρωί, για να μη "δέσει" στον Πειραιά το υπό Μπαχάμες κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο",που παραβιάζει την ελληνική νομοθεσία και "σπάει" το καμποτάζ, καλούν με κοινή τους ανακοίνωση οι Ενώσεις των μηχανικών, των θερμαστολαδάδων, των εργαζομένων στα ρυμουλκά, των συνταξιουχικών ναυτεργατικών ενώσεων, καθώς και των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ Πειραιά.Καλούν επίσης όλους τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν μαζικά στην πανναυτεργατική συγκέντρωση, στις 30 Μάη στις 10.30 το πρωί, στην Ακτή Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας. Παράλληλα συνεχίστηκε και χτες ο αποκλεισμός του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας από άνεργους ναυτεργάτες, που απαιτούν μέτρα για την απορρόφηση των ανέργων, καθώς και την αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι συνταξιούχοι και εν ενεργεία ναυτεργάτες τονίζουν, ότι μ' αυτόν τον αγώνα τους καταδικάζουν το καθεστώς της ασυδοσίας των ανασφάλιστων πλοίων και υπερασπίζονται το καμποτάζ, το δικαίωμα εκμετάλλευσης της ακτοπλοϊας από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα. "Οι προκλητικές απειλές - τονίζεται στην ανακοίνωση - της αμερικανικής πλοιοκτήτριας εταιρίας "Οριεντ Λάιν" και οι επεμβάσεις της αμερικανικής πρεσβείας δε θα περάσουν.Η χώρα μας δεν είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ και ξέφραγο αμπέλι. Το "Μάρκο Πόλο" και τα άλλα ανασφάλιστα πλοία παραβιάζουν την ελληνική νομοθεσία, σπάνε το καμποτάζ, χτυπάνε το δικαίωμά μας για δουλιά, τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι Ελληνες ναυτεργάτες είναι υπό διωγμό. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας συμπλέουν με τα σχέδια των πολυεθνικών, λειτουργούν σαν υπηρέτες τους, νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες τους".

Οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι ναυτεργάτες αγωνίζονται για: να απορροφηθούν άμεσα οι άνεργοι, να χτυπηθεί η μεσιτεία, να αναδιοργανωθεί ριζικά το ΓΕΝΕ, να καταργηθούν οι αποφάσεις που μείωσαν τις οργανικές συνθέσεις, να σταματήσει ο αφελληνισμός της ναυτιλίας, να καταργηθούν οι εγκριτικές πράξεις νηολόγησης. Υπερασπίζονται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και απαιτούν να πληρώσουν για το ΝΑΤ οι πραγματικοί υπεύθυνοι, το κράτος και οι εφοπλιστές. Απαιτούν επίσης να παραγραφούν τα χρέη του ΝΑΤ. Να αυξηθεί η εφοπλιστική εισφορά, στα πλαίσια συστήματος τριμερούς εισφοράς από εργοδότες - κράτος - ναυτεργάτες. Να δοθούν τα αναγκαία κονδύλια και να αναβαθμιστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να αυξηθούν οι συντάξεις σύμφωνα με τις αυξήσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ποντοπόρων πλοίων, να προσαρμοστούν στο 80% του μισθού. Να υπογραφούν, τέλος, ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό, τις απώλειες των τελευταίων χρόνων και θα ικανοποιούν τα άλλα βασικά αιτήματα, όπως η αύξηση των θέσεων εργασίας, η αύξηση της άδειας, η μετατροπή των μισθών σε συνάλλαγμα.

Αλληλεγγύη από τους οικοδόμους

Να σταθούν στο πλευρό των ναυτεργατών, το Σάββατο 25 του μήνα, στο λιμάνι του Πειραιά, καλεί τους οικοδόμους της Αθήνας και του Πειραιά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων.Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι ναυτεργάτες στο δύσκολο αγώνα που δίνουν δεν πρέπει και δε θα μείνουν μόνοι τους. "Καλούμε - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - τους οικοδόμους της χώρας με κάθε τρόπο και σε κάθε λιμάνι να σταθούν στο πλευρό των ναυτεργατών. Το "Μάρκο Πόλο", το πλοίο των Αμερικανών πειρατών, δε θα δέσει στον Πειραιά. Αυτό δεν είναι καθήκον και υποχρέωση μόνο των ναυτεργατών, είναι υποχρέωση όλων μας".

Η ΕΣΚ - ΔΕΗ προειδοποιεί

Την ανάγκη απόσυρσης του "ψευδεπίγραφου" νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, τονίζει η ΕΣΚ - ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις σε εργαζόμενους και καταναλωτές

Στις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας, στις εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στα συμμετοχικά όργανα της ΔΕΗ και στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ,αναφέρεται η ΕΣΚ - ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι "πρέπει να αποσυρθεί άμεσα το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο".

Η ΔΕΗ,τονίζεται στην ανακοίνωση, "μετατρέπεται από επιχείρηση παραγωγής - μεταφοράς - διανομής και εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μονάδα παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας", με την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς που συζητήθηκε πρόσφατα και στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σ' αυτές τις κατευθύνσεις είναι προσαρμοσμένο, σημειώνει η παράταξη, το νομοσχέδιο για "το δήθεν εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ", που θα οδηγήσει τη ΔΕΗ και άλλες ΔΕΚΟ στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω της μετοχοποίησης και του μάνατζμεντ. Η ΕΣΚ - ΔΕΗ υπογραμμίζει, ότι εκτός από τις δυσμενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν με απολύσεις, κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λιτότητα, διάλυση του ασφαλιστικού φορέα και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Για τις εκλογές στα συμμετοχικά όργανα, η ΕΣΚ - ΔΕΗ που είχε σημαντική αύξηση του ποσοστού της, τονίζει: "Η Γραμματεία της ΕΣΚ,με την ευκαιρία αυτή, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που με την ψήφο τους ενίσχυσαν την παράταξή μας, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο - και πάντα προς το συμφέρον του συνόλου των εργαζομένων στη ΔΕΗ - την εμπιστοσύνη που της δόθηκε".

Η ΕΣΚ - ΔΕΗ,απαιτεί την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ,κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου των ιδιωτικοποιήσεων, να γίνουν άμεσα γνωστά τα μέτρα της ΓΕΝΟΠ για το ασφαλιστικό, να ενημερώσει η ΓΕΝΟΠ τους εργαζόμενους και την κοινή γνώμη για τις καταστροφικές συνέπειες του νομοσχεδίου και να πρωτοστατήσει η ομοσπονδία για να αναπτυχθεί μέτωπο πάλης και στις άλλες ΔΕΚΟ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
"Γνωμοδότηση" με τη σφραγίδα του ΣΕΒ!

Με προτάσεις χειρότερες και από αυτές της Εκτελεστικής Επιτροπής της, ενέκρινε η ολομέλεια της ΟΚΕ το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την ανεργία

Με αλλαγές προς το χειρότερο, σε σχέση με την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, διαμορφώθηκε η, θετική πάντα, γνώμη της ολομέλειας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο με το πρόσχημα της ενίσχυσης της απασχόλησης, εισάγει τα"μερίδια εργασίας και κατάρτισης", για να χρηματοδοτούνται οι εργοδότες από τον ΟΑΕΔ.

Η Ολομέλεια της ΟΚΕ,ανάμεσα στις άλλες παρατηρήσεις της, ζητά ο καινούριος λογαριασμός ΛΑΕΚ, που συστήνει το νομοσχέδιο με τη συνένωση των υπαρχόντων ΕΚΛΑ και ΕΛΠΕΚΕ,να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εργοδότες - εργαζόμενους και να διατηρήσει την "αυτονομία" του. Για την ΟΚΕ "αυτονομία" σημαίνει, να μην υπόκεινται "στην έγκριση του ΔΣ του ΟΑΕΔ και στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου", οι αποφάσεις της επιτροπής διαχείρισης του λογαριασμού.

Ακόμα μια τροποποίηση προς το χειρότερο είναι ότι η ΟΚΕ δε θέλει να περιληφθεί στο νομοσχέδιο ούτε καν το όριο των 12 μηνών, κατά τους οποίους ο εργοδότης δεν πρέπει να έχει κάνει απολύσεις, ώστε να αναλάβει κάποιο πρόγραμμα.Αντιθέτως, προτείνει το χρονικό διάστημα να μείνει αόριστο (!), τονίζοντας: "Το χρονικό διάστημα που απαιτείται, ο τρόπος διαπίστωσης, το εύρος και το πεδίο εφαρμογής ανά επιχείρηση και κατάστημα, το είδος των απολύσεων ρυθμίζονται με υπουργική απόφαση, ύστερα από γνώμη των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ"!

Επίσης, η ολομέλεια της ΟΚΕ θεωρεί ότι για τη διαδικασία νομιμοποίησης των αλλοδαπών εργαζομένων, οι δυο μήνες, που αφήνει περιθώριο το νομοσχέδιο για να γνωμοδοτήσει η "Ειδική Επιτροπή Μελέτης", είναι λίγοι και προτείνει περιθώριο 6 μηνών! Επιπλέον, ζητά να αφεθεί στην κρίση της επιτροπής και να μην υπάρχει δέσμευση από το νομοσχέδιο, για τη διάρκεια των καρτών "προσωρινής παραμονής αλλοδαπών" και "παραμονής περιορισμένης χρονικής διάρκειας αλλοδαπών".Η ΟΚΕ την ερμηνεύει σαν πρόταση "ουσιαστικης επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας" των αλλοδαπών. Στο νομοσχέδιο η διάρκειά τους προβλέπεται σε 2 - 6 μήνες και 1 - 3 έτη αντίστοιχα, όρια που έτσι κι αλλιώς οδηγούν σε καθεστώς ομηρίας τους αλλοδαπούς.

Η ΟΚΕ δεν ξεχνά να επαναφέρει το θέμα της μείωσης του έμμεσου κόστους εργασίας,με την προσθήκη ότι δεν... πρέπει να θίγονται τα ασφαλιστικά ταμεία και ο κρατικός προϋπολογισμός, χωρίς όμως να γίνεται λόγος για την προστασία των κοινωνικών παροχών προς τους εργαζόμενους!

Αλχημείες με τον κοινωνικό τουρισμό

Για παραποίηση εγγράφου - απόφασης της Εργατικής Εστίας, που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έτους 1996, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων της "ΑΜΕ Ελληνικοί Βωξίτες Δελφών - Διστόμου" το Τμήμα Απασχόλησης Αμφισσας, που με εντολή του ΔΣ της Εργατικής Εστίας, απέκλεισε πολλούς εργαζόμενους με το αιτιολογικό ότι υπερέβαιναν το πλαφόν.Συγκεκριμένα, το σωματείο διαμαρτύρεται προς τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και ζητάει την αποκατάσταση της αδικίας. Οπως αναφέρει, μετά από έρευνα που έκανε το ίδιο στα μέρη του, διαπιστώθηκε ότι παρότι πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή, έχουν συνεχή απασχόληση και υποβάλλουν φορολογική δήλωση, ο Οργανισμός, αυθαίρετα και με αλχημείες, τους εντάσσει σε διαφορετική κατηγορία, δηλαδή, για όσους έχουν χρόνο απασχόλησης μικρότερο του ενός χρόνου.

Αποτέλεσμα είναι να φαίνονται, χωρίς αυτό να συμβαίνει πραγματικά, ότι υπερβαίνουν το εισόδημα της κατηγορίας που τους εντάσσει ο Οργανισμός (230 χιλιάδες μεμονωμένα άτομα, 330 χιλιάδες έγγαμοι, εργαζόμενος ο ένας σύζυγος και 460 χιλιάδες εργαζόμενοι και οι δύο σύζυγοι) και να τους αφαιρούν το δικαίωμα συμμετοχής.

Από την προηγούμενη κινητοποίηση των ναυτεργατών, για να μη "δέσει" στον Πειραιά το "Μάρκο Πόλο"



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ