Τετάρτη 22 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Δεν περνάνε οι απειλές!

Οι Ενώσεις των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν, το Σάββατο, μαζικά και αποφασιστικά τη μάχη για να μη "δέσει" στον Πειραιά το "Μάρκο Πόλο" και να περιφρουρήσουν το καμποτάζ

Να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" όλοι οι ναυτεργάτες το Σάββατο, 25 Μάη, το πρωί, για να μη "δέσει" στον Πειραιά το υπό Μπαχάμες κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο",που παραβιάζει την ελληνική νομοθεσία και "σπάει" το καμποτάζ, καλούν με κοινή τους ανακοίνωση οι Ενώσεις των μηχανικών, των θερμαστολαδάδων, των εργαζομένων στα ρυμουλκά, των συνταξιουχικών ναυτεργατικών ενώσεων, καθώς και των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ Πειραιά.Καλούν επίσης όλους τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν μαζικά στην πανναυτεργατική συγκέντρωση, στις 30 Μάη στις 10.30 το πρωί, στην Ακτή Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας. Παράλληλα συνεχίστηκε και χτες ο αποκλεισμός του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας από άνεργους ναυτεργάτες, που απαιτούν μέτρα για την απορρόφηση των ανέργων, καθώς και την αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι συνταξιούχοι και εν ενεργεία ναυτεργάτες τονίζουν, ότι μ' αυτόν τον αγώνα τους καταδικάζουν το καθεστώς της ασυδοσίας των ανασφάλιστων πλοίων και υπερασπίζονται το καμποτάζ, το δικαίωμα εκμετάλλευσης της ακτοπλοϊας από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα. "Οι προκλητικές απειλές - τονίζεται στην ανακοίνωση - της αμερικανικής πλοιοκτήτριας εταιρίας "Οριεντ Λάιν" και οι επεμβάσεις της αμερικανικής πρεσβείας δε θα περάσουν.Η χώρα μας δεν είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ και ξέφραγο αμπέλι. Το "Μάρκο Πόλο" και τα άλλα ανασφάλιστα πλοία παραβιάζουν την ελληνική νομοθεσία, σπάνε το καμποτάζ, χτυπάνε το δικαίωμά μας για δουλιά, τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι Ελληνες ναυτεργάτες είναι υπό διωγμό. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας συμπλέουν με τα σχέδια των πολυεθνικών, λειτουργούν σαν υπηρέτες τους, νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες τους".

Οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι ναυτεργάτες αγωνίζονται για: να απορροφηθούν άμεσα οι άνεργοι, να χτυπηθεί η μεσιτεία, να αναδιοργανωθεί ριζικά το ΓΕΝΕ, να καταργηθούν οι αποφάσεις που μείωσαν τις οργανικές συνθέσεις, να σταματήσει ο αφελληνισμός της ναυτιλίας, να καταργηθούν οι εγκριτικές πράξεις νηολόγησης. Υπερασπίζονται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και απαιτούν να πληρώσουν για το ΝΑΤ οι πραγματικοί υπεύθυνοι, το κράτος και οι εφοπλιστές. Απαιτούν επίσης να παραγραφούν τα χρέη του ΝΑΤ. Να αυξηθεί η εφοπλιστική εισφορά, στα πλαίσια συστήματος τριμερούς εισφοράς από εργοδότες - κράτος - ναυτεργάτες. Να δοθούν τα αναγκαία κονδύλια και να αναβαθμιστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να αυξηθούν οι συντάξεις σύμφωνα με τις αυξήσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ποντοπόρων πλοίων, να προσαρμοστούν στο 80% του μισθού. Να υπογραφούν, τέλος, ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό, τις απώλειες των τελευταίων χρόνων και θα ικανοποιούν τα άλλα βασικά αιτήματα, όπως η αύξηση των θέσεων εργασίας, η αύξηση της άδειας, η μετατροπή των μισθών σε συνάλλαγμα.

Αλληλεγγύη από τους οικοδόμους

Να σταθούν στο πλευρό των ναυτεργατών, το Σάββατο 25 του μήνα, στο λιμάνι του Πειραιά, καλεί τους οικοδόμους της Αθήνας και του Πειραιά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων.Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι ναυτεργάτες στο δύσκολο αγώνα που δίνουν δεν πρέπει και δε θα μείνουν μόνοι τους. "Καλούμε - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - τους οικοδόμους της χώρας με κάθε τρόπο και σε κάθε λιμάνι να σταθούν στο πλευρό των ναυτεργατών. Το "Μάρκο Πόλο", το πλοίο των Αμερικανών πειρατών, δε θα δέσει στον Πειραιά. Αυτό δεν είναι καθήκον και υποχρέωση μόνο των ναυτεργατών, είναι υποχρέωση όλων μας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ