ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΩΚΙΔΑ
Επισήμως άνεργος ο ένας στους τέσσερις!

Η Ενωση Εργαζομένων στους "Ελληνικούς Βωξίτες" καταγγέλλει της άθλιες συνθήκες εργασίας και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Την άμεση λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τους εργαζόμενους και τους άνεργους του Νομού Φωκίδας,ζητάει σε υπόμνημα που απέστειλε προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Ενωση Εργαζομένων της ΑΜΕ "Ελληνικοί Βωξίτες" Δελφών - Διστόμου.

Οπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΑΕΔ, το 1995 στη Φωκίδα καταγράφτηκαν στο Ταμείο Ανεργίας 1.000 άνεργοι από τους 4.000 που αποτελούν το εργατικό δυναμικό!

Η Ενωση Εργαζομένων, ενόψει και της συζήτησης του νομοσχεδίου για την "καταπολέμηση", δήθεν, της ανεργίας, προχωράει σε ορισμένες καταγγελίες για τον τύπο "Λευκής Βίβλου" εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζει η εργοδοσία, όπως, με το να εξαναγκάζει εργαζόμενους προκειμένου να πιάσουν δουλιά, να υπογράφουν στις ιδιωτικές συμβάσεις ότι δέχονται την πολλαπλή ειδικότητα, πολλές φορές 3 - 4, αλλά και 5 ειδικότητες!

Αποτέλεσμα αυτής της αντεργατικής μεθόδευσης επισημαίνεται ότι είναι, να απασχολείται πολύ λιγότερο προσωπικό απ' ό,τι χρειάζεται, να εντατικοποιείται η εργασία με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ τα κέρδη των ιδιωτών να εκτινάσσονται στα ύψη.

Η Ενωση καταγγέλλει τη διοίκηση της εταιρίας "ΑΜΕ Δελφών - Διστόμου" για το άθλιο των συνθηκών που δουλεύουν οι εργαζόμενοι στις υπόγειες στοές, όπου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας από σκόνες, υγρασία, καυσαέρια και από την επικινδυνότητα της εργασίας στις υπόγειες στοές. Καταγγέλλει, επίσης, παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που όμως ούτε η Επιθεώρηση Εργασίας παρεμβαίνει για την επίλυσή τους, αφού, όπως έχει καταγγείλει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, βρίσκεται υπό διάλυση.

Η Ενωση προτείνει την αλλαγή του νόμου 2084/92, που ανέβασε στα 55 το όριο συνταξιοδότησης των εργαζομένων στις υπόγειες στοές και την αντικατάστασή του με διάταξη που θα προβλέπει συνταξιοδότηση με βάση τα 4.500 ημερομίσθια ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό, σημειώνει, θα έχει σαν αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να δημιουργηθούν καινούριες θέσεις εργασίας.

Σε ασφυξία η ΠΥΡΚΑΛ

Με τα γνωστά "θα" απαντά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ενώ η επιχείρηση δεν είναι σε θέση να καταβάλλει ούτε καν τους μισθούς. Αμεση χρηματοδότηση της ΠΥΡΚΑΛ, απαιτούν οι εργαζόμενοι

Σε οριακό σημείο οικονομικής ασφυξίας έχει φτάσει η ΠΥΡΚΑΛ,μη έχοντας δυνατότητα ούτε να καταβάλλει τους μισθούς στους 1.769 εργαζόμενούς της, στους οποίους οφείλει την εξόφληση του Απρίλη και το πρώτο 15ήμερο του Μάη. Παρά την εκρηκτικότητα των προβλημάτων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γερ. Αρσένης,στη συνάντηση που είχε προχτές με τα σωματεία της ΠΥΡΚΑΛ, παρέπεμψε τη λύση τους στο μέλλον...

Ο υπουργός δε δεσμεύτηκε σε κανένα από τα ζητήματα που του έθεσαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, σημειώνοντας απλώς ότι θα τα εξετάσει. Συγκεκριμένα έθεσαν τις προτάσεις τους για οριστική ρύθμιση των παλιών χρεών της επιχείρησης, την ανάθεση στην εταιρία παραγγελιών για παραγωγή πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος, επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αίτημα άμεσης προτεραιότητας είναι η χρηματοδότηση της εταιρίας, ώστε να αντεπεξέλθει στις λειτουργικές και παραγωγικές της ανάγκες. Να σημειώσουμε ότι εκκρεμεί αίτημα της εταιρίας για χρηματοδότηση με 5 δισ. δραχμές.

Οπως θα μας πει ο Θ. Πατρίκιος,πρόεδρος του Εργασιακού Συμβουλίου, "αν τα χρήματα αυτά δε δοθούν μέχρι τις 20 Ιούνη, τότε δε θα μπορέσει η επιχείρηση να καλύψει τον στόχο για υλοποίηση παραγγελιών 15 δισ. δρχ.". Ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχει κάποια εξέλιξη, δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο την απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο Θ. Κοτρώνης,γραμματέας του Σωματείου Υμηττού και στέλεχος της ΕΣΑΚ, σημειώνει ότι "ο υπουργός είπε τα γνωστά "θα", που και οι προηγούμενοί του υπουργοί μάς έχουν κατά καιρούς πει. Δε δεσμεύτηκε σε τίποτα και παρέπεμψε στον Ιούλιο τις οποιεσδήποτε λύσεις. Η ΠΥΡΚΑΛ είναι κομμάτι του νευραλγικού τομέα της εθνικής άμυνας και πιστεύουμε ότι δεν έχει το δικαίωμα κανένας να παίζει μαζί της και να τη χρησιμοποιεί σε εσωκομματικά παιχνίδια. Η απόφαση της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο ΔΣ του Σωματείου του Υμηττού, για αναστολή των κινητοποιήσεων, δείχνει ότι δε βγάζει τα σωστά συμπεράσματα απ' τις απαντήσεις του υπουργού και στην πράξη εξυπηρετεί την τακτική της κυβέρνησης".

Επιτυχία της ΕΣΚ

Δυο έδρες, από μία που είχε, πήρε η Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις καπνοβιομηχανίες,που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Από δυο έδρες πήραν επίσης οι συνδυασμοί που υποστηρίχτηκαν από την ΠΑΣΚΕ,τη ΔΑΚΕ και τον ΣΥΝ αντίστοιχα, ενώ ο "Σπάρτακος" πήρε μια έδρα.

Και απολύσεις στη "Σακαλίδης"

Στη Βουλή έφερε το θέμα το ΚΚΕ

Σε απολύσεις εργαζομένων προχωρά η επιχείρηση "Σακαλίδης" στην Πάτρα και το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης και Δ. Κουμπούρης,καταθέτοντας σχετική ερώτηση για τον υπουργό Εργασίας.

Στην ερώτηση σημειώνεται ότι οι απολύσεις στο εργοστάσιο της Πάτρας, που απασχολεί 57 εργαζόμενους, γίνονται αφού η επιχείρηση "δεν κατάφερε μετά την αντίσταση του σωματείου και των εργαζομένων να επιβάλει τριήμερη εργασία τη βδομάδα".

Τονίζεται, επίσης, ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, που έχει εργοστάσιο και στη Νίκαια με 130 εργαζόμενους, πήρε από τον ΟΑΕ,σε εξευτελιστικές τιμές, τις επιχειρήσεις ΑΡΙΣΤΟΝ, ΑΘΗΝΑ και "Πειραϊκή - Πατραϊκή" Ν. Ιωνίας."Μάλιστα, για την τελευταία επιχείρηση ουδέποτε ο επιχειρηματίας εφάρμοσε τους όρους του συμβολαίου αγοράς. Επίσης, έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για επιδοτούμενες επενδύσεις σε παραμεθόρια περιοχή", υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ο υπουργός ερωτάται "τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων από τις αυθαιρεσίες του συγκεκριμένου επιχειρηματία, καθώς και για να μη γίνουν απολύσεις στο εργοστάσιο της Πάτρας".

Εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ