ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Εσταζαν ευρωχολή

Προκλητικός ο «παραπλανηθείς» Φερχόιγκεν. Ομως, γεννά ερωτήματα: Οντως του υποσχέθηκαν ένα «ναι» σε Αθήνα και Λευκωσία; Ποιοι και πότε;

Σαν εξαπατημένη κορασίδα εμφανίστηκε χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν. Κατηγόρησε όχι μόνο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά συνολικά την κυπριακή κυβέρνηση, ότι δεν τήρησε «δεσμεύσεις» της για να προωθήσει το «ναι» στο απαράδεκτο «σχέδιο Ανάν». Και εν μέσω της κατάντιας και των παραπόνων του, βρήκε ευκαιρία για να διατυπώσει άλλον έναν εκβιασμό προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Συγκεκριμένα, ο Φερχόιγκεν επιτέθηκε χτες ανοιχτά στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώπιον των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μελοδραματικούς τόνους, δήλωσε: «Αισθάνομαι εξαπατημένος από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση. Εκανα τα πάντα για να δημιουργήσω τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στους Ελληνοκύπριους να αποδεχτούν το σχέδιο του ΟΗΕ ...προφανώς μάταια».

Πλέον διατηρεί «ελάχιστες ελπίδες» για μία θετική ψήφο στο δημοψήφισμα του Σαββάτου, καταγγέλλοντας παράλληλα την «απροσδόκητη και ανησυχητική στάση της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης». Απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους πρόσθεσε άλλον έναν εκβιασμό σε όσους έχουν ακουστεί όλες αυτές τις μέρες: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καλύτερο σχέδιο».

Κατέληξε: «Δεχτήκαμε, κατόπιν αιτήσεως των Ελληνοκυπρίων, η επίλυση του προβλήματος να μην αποτελέσει πρόκριμα για την ένταξη της Κύπρου... Αλλά η κυπριακή κυβέρνηση όφειλε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την εξεύρεση λύσης. Εχουμε μία σαφή συμφωνία ως προς το σημείο αυτό. Ο κ. Παπαδόπουλος πρέπει να σεβαστεί τη δική του δέσμευση».

Ποιοι έταξαν τι;

Η τοποθέτηση Φερχόιγκεν γεννά ερωτήματα: Ψεύδεται όταν λέει περί δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυπριακή κυβέρνηση; `Η όντως κάποιοι του υποσχέθηκαν «ναι», πιθανά για να εξασφαλίσουν την είσοδο της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Σημειώστε ότι οι διαπραγματεύσεις και η συμφωνία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ έγιναν επί κυβερνήσεων Κληρίδη στο νησί και Σημίτη στην Ελλάδα.

Σχετικά με τα παραπάνω είναι τα όσα δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη, Τ. Γιαννίτσης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA-NEWS». Του υποβλήθηκε η ερώτηση: «Στο Ελσίνκι το 1999 υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι ότι δόθηκε μια υπόσχεση από ελληνικής πλευράς και από ελληνοκυπριακής, ότι εμείς θέλουμε διακαώς τη λύση και γι' αυτό και παρακάμφθηκε το εμπόδιο να μη χρειάζεται προϋπόθεση λύσης του Κυπριακού για να προχωρήσει η ένταξη. Δηλαδή, εμφανίζεται τώρα η Ευρώπη να μας λέει ότι εκείνοι ενέργησαν καλόπιστα και ενέταξαν την Κύπρο πιστεύοντας ότι η λύση από ελληνοκυπριακής πλευράς θα προωθηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε να προωθηθεί, τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη λύση και την αρνείται η ελληνοκυπριακή πλευρά, άρα ενώ πέτυχε την ένταξη, δε θα υπάρξει λύση και θα μπει η Κύπρος έτσι προβληματική χωρίς να έχει λύσει το Κυπριακό».

Η απάντηση Γιαννίτση: «...Στο Ελσίνκι πήγαμε εκεί και κάναμε μια μεγάλη συμφωνία. Η συμφωνία αυτή ήταν ότι θα προχωρήσει η ένταξη της Κύπρου και δε θα είναι απλώς μια αίτηση στα χαρτιά που ήταν μέχρι τότε, θα προχωρήσει ουσιαστικά η ένταξή της.

Φυσικά θα πρέπει η Κύπρος να εκπληρώσει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της ένταξης που έχουν όλες οι άλλες χώρες, ότι η επίλυση του Κυπριακού δε θα είναι εμπόδιο και αν δεν μπορέσει να επιλυθεί χωρίς ευθύνη των Κυπρίων, δε θα αποτελέσει εμπόδιο για να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ότι πρέπει να καταβληθεί μια μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση».

Και λίγο αργότερα: «Σκεφτείτε αν αυτή η στάση (σ.σ. του "όχι") και αν αυτή η ετυμηγορία είχε γίνει πριν το Δεκέμβριο του 2002, η Κύπρος αυτή τη στιγμή δε θα ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διότι θα ήταν ευθεία ανατροπή μιας συμφωνίας και λέω συμφωνίας γιατί βεβαίως η συμφωνία δεν ήταν να δεχτεί κανείς οποιοδήποτε σχέδιο, αλλά εδώ έχουμε ένα σχέδιο το οποίο έγινε μέσα από μια διαδικασία που εμείς τη ζητούσαμε... Ερχόμαστε εμείς με τη μεγαλύτερη ευκολία (το "εμείς" δε σημαίνει εμείς στην Ελλάδα, αν και στην Ελλάδα βλέπω ότι το ΟΧΙ κυριαρχεί και εντάξει η βούληση του λαού οφείλει να είναι σεβαστή, δεν υπάρχει αμφιβολία) και λέμε: "Ξέρεις κάτι; Δε μ' αρέσει. Οχι. Εγινε ό,τι έγινε, εγώ μπήκα στην Ενωση αλλά δε μ' αρέσει". Αν αυτό είχε γίνει 15-16 μήνες πριν, η Κύπρος δε θα έμπαινε ποτέ στην ΕΕ...».

Ξανά τα τρία «ναι»

Χτες η πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (422 ψήφοι υπέρ, 30 κατά και 47 αποχές) κατέληξε σε ψήφισμα στήριξης του «σχεδίου Ανάν». Το χαρακτηρίζει «ιστορικό συμβιβασμό» και παραδέχεται ότι θα «λειτουργήσει ως φωτεινό παράδειγμα για τη διευθέτηση εξίσου δύσκολων διεθνών διενέξεων».

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας οι Ελληνες ευρωβουλευτές Γιάννης Μαρίνος, Γιώργος Δημητρακόπουλος, Αντώνης Τρακατέλλης (ΝΔ), Γιώργος Κατηφόρης, Γιάννης Σουλαδάκης, Δημήτρης Τσάτσος (ΠΑΣΟΚ) και Μιχάλης Παπαγιαννάκης (ΣΥΝ) πήραν το λόγο και ανοιχτά ή καλυμμένα τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου.

Χούντα η Κυπριακή Δημοκρατία!

Μάλιστα, ο Κατηφόρης υιοθέτησε κατηγορίες που απηύθυνε ο Φερχόιγκεν, ότι δεν του δίνουν βήμα τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ να προβάλει τις απόψεις του υπέρ του «ναι». Ανήμερα της θλιβερής επετείου της 21ης Απρίλη, λίγο-πολύ παρομοίασε την πραγματικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας με όσα συνέβαιναν επί χούντας.

Η ακριβής δήλωσή του για το ζήτημα: «Οταν ήμουν νέος, κύριε πρόεδρε, υπέφερα στην ίδια μου την πατρίδα από την κατάπνιξη της ελευθερίας του Τύπου και αισθάνομαι οδύνη και ντροπή για το ότι σήμερα Ελληνες που ζητούν την ελευθερία τους αφαιρούν από τον επίτροπο Φερχόιγκεν το δικαίωμα να τους απευθύνει το λόγο και να δοκιμάσει να τους πείσει γι' αυτό που θεωρεί σωστό, αυτός που έκανε τόσους αγώνες για να φθάσουν τα πράγματα σε μία ικανοποιητική κατάσταση»...


ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Σεβαστείτε τον κυπριακό λαό!

Την ουσία του «σχεδίου Ανάν» αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του KKE Κ. Αλυσσανδράκης στη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ταυτόχρονα, καταδίκασε τις απαράδεκτες δηλώσεις του Επιτρόπου Φερχόιγκεν ότι δήθεν εξαπατήθηκε από τον Πρόεδρο της Κύπρου και την ελληνοκυπριακή ηγεσία. Η ομιλία του Κ. Αλυσσανδράκη έχει ως εξής:

«Θέλω να εκφράσω την πλήρη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον ανυπότακτο κυπριακό λαό που, αντίθετα από την ΕΕ, δε βάζει στο καλάθι των αχρήστων τις αποφάσεις του ΟΗΕ που μιλούν για τουρκική εισβολή και κατοχή.

Παρακολουθώντας τη συζήτηση, θυμήθηκα τους στίχους του ποιητή: "Ηρθαν, ντυμένοι φίλοι, αμέτρητες φορές οι εχθροί μου". Πράγματι ορισμένοι στην Κύπρο εμπιστεύτηκαν την ΕΕ. Πίστεψαν ότι το διαβόητο "κοινοτικό κεκτημένο" θα οδηγούσε στην επίλυση του προβλήματος. Αποδείχτηκε ότι το "κοινοτικό κεκτημένο" ήταν μια απάτη, ένα κουρελόχαρτο χωρίς αξία, ενώ οι άλλοτε "φίλοι" τώρα πιέζουν, εκβιάζουν και απειλούν.

Αυτή η παρατήρηση απευθύνεται και σε σας, κ. Πρόεδρε και στον κ. Φερχόιγκεν που μας περιφρονεί με την απουσία του. Είναι και απαράδεκτο και άδικο να κατηγορεί ο κ. Επίτροπος τον Πρόεδρο της Κύπρου ότι τον εξαπάτησε. Ο κ. Παπαδόπουλος και η Ελληνοκυπριακή ηγεσία ποτέ δε δεσμεύτηκαν ότι θα αποδεχτούν οποιοδήποτε τερατούργημα θα έφτιαχνε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Τι φοβάται ο κ. Επίτροπος; Τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το γεγονός ότι ένα μέρος χώρας - μέλους της ΕΕ θα είναι κάτω από την κατοχή υποψήφιας χώρας;

Ποιους εξυπηρετεί το σχέδιο Ανάν; Τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ή τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή της Μεσογείου; Τι μόρφωμα κράτους είναι αυτό, που θα λειτουργεί απλά σαν ομπρέλα δύο πρακτικά ανεξάρτητων κρατών, τα οποία θα μπορούν να εκπροσωπούνται ακόμα και σε Ευρωπαϊκά Συμβούλια και σε διπλωματικές αποστολές; Δύο κρατών που θα χρειάζονται ειδικές συμφωνίες για να ρυθμίζουν τις σχέσεις τους, ενώ το κεντρικό κράτος θα είναι στο έλεος των εγγυητριών δυνάμεων και των ξένων δικαστών.

Πόσο ασφαλείς θα αισθάνονται οι Κύπριοι χωρίς δικό τους στρατό, αλλά με τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, της Ελλάδας του Ηνωμένου Βασιλείου, ίσως και του NATO; Πώς κρίνετε το γεγονός ότι οι στρατιωτικές συμφωνίες του κατοχικού καθεστώτος με την Τουρκία μετατρέπονται σε πρωτογενές κοινοτικό δίκαιο;

Αφήστε, επιτέλους, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να εκτιμήσουν την κατάσταση, να αποφασίσουν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ