ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γάμοι, φλερτ και φόνοι...

Το Πάσχα πέρασε, οι περισσότεροι πέρασαν τα διόδια και μερικοί περιμένουν την Πρωτομαγιά για να επιστρέψουν. Ας ευχηθούμε με το καλό. Ο οβελίας και τα συμπαρομαρτούντα αποτελούν μια γλυκιά ανάμνηση. Καιρός είναι να περάσουμε ένα ξεκούραστο, ανάλαφρο βράδυ. Μια καλή ταινία είναι ό,τι πρέπει. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά στο πρόγραμμα.

Από το STAR στις 22.00 "Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία" του Μάικ Νιούσγουελ.

Μια δροσερή, πρωτότυπη, με το γνωστό ιδιότυπο αγγλικό χιούμορ ταινία, μια αισθηματική ιστορία με πολλά απρόοπτα και πολλά εμπόδια θα μας κρατήσει για 117 λεπτά συντροφιά. Είναι η ιστορία δυο ανθρώπων, που ενώ είναι φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον θα αργήσουν να βρεθούν μαζί. Συναντιούνται σχεδόν πάντα σε τελετές, σε γάμους και σε κηδείες. Ακόμα και στο δικό τους γάμο με άλλο πρόσωπο θα συναντηθούν... Εκείνος ενώ είναι μονογαμικός τύπος αναγκάζεται συνεχώς να αλλάζει ταίρι γιατί φοβάται το γάμο. Εκείνη είναι αποφασισμένη να παντρευτεί. Και θα το κάνει. Αλλα τελικά θα χωρίσει και θα βρεθεί με τον αγαπημένο της λίγο πριν παντρευτεί εκείνος. Με τους Χιου Γκραντ και Αντι Μακ Ντάουελ.

Από την ΕΤ-3 στις 22.00 "Φλερτ" του Χαλ Χάρτλεϊ.

Ο ευφυής σκηνοθέτης, πρωτοπόρος θα λέγαμε, συσκευάζει τρεις αισθηματικές ιστορίες σε μια ταινία. Και οι τρεις ερωτικές περιπέτειες εκτυλίσσονται σε διαφορετικές χώρες, με διαφορετικούς ανθρώπους, κάτω από διαφορετικές συνθήκες και έχουν ένα κοινό: Το φλερτ. Οι ήρωες έχουν τα ίδια ερωτικά διλήμματα. Μια ξεχωριστή, πανέξυπνη, ευρηματική ταινία. Με τους Μάρτιν Ντόνοβαν, Πάρκερ Πόζεϊ.

Από την ΕΤ-1 στις 22.30 "Τηλεφωνήστε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως" του Αλφρεντ Χίτσκοκ. Μια εξαιρετική ταινία αγωνίας, σκηνοθετημένη από τον μετρ του τρόμου και με πρωταγωνιστές την Γκρέις Κέλι και τον Ρει Μίλαντ.

Ο Τόνι Γουντες, παλιός πρωταθλητής του τένις, έχει ανακαλύψει ότι η όμορφη γυναίκα του έχει εραστή. Τρελός από ζήλια, αλλά και από ιδιοτέλεια αποφασίζει να τη δολοφονήσει χωρίς να αφήσει ίχνη, για να απαλλαγεί από τη μοιχαλίδα, αλλά και για να γίνει κληρονόμος της μεγάλης περιουσίας της. Απευθύνεται σε έναν παλιό του φίλο και του ζητά να διεκπεραιώσει την υπόθεση. Οταν ο δεύτερος θα προσπαθήσει να πνίξει την ανύποπτη γυναίκα, εκείνη θα προλάβει να τον σκοτώσει με ένα μεγάλο ψαλίδι. Και εδώ ο Χίτσκοκ χρησιμοποιεί το ίδιο υλικό και δημιουργεί μια παράξενη αρμονία. Η γυναίκα είναι ένοχη, αλλά και αθώα ταυτόχρονα, ενώ ο σύζυγος είναι σατανικός και τρομερά γοητευτικός συνάμα.

Ιστορικές ηχογραφήσεις

Από την εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος "Θεατρικές ερμηνείες",που είναι αφιερωμένη στην Μαίρη Αρώνη,σήμερα στις 3μμ θα ακούσουμε το "Μελό του Ανρί Μπερνστάιν. Πρωταγωνιστούν οι: Μαίρη Αρώνη, Θάνος Κωτσόπουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κωνσταντινίδης.

Αύριο την ίδια ώρα θα μεταδοθεί το έργο του Εντουάρντο ντε Φιλίπο: "Φιλουμένα Μαρτουράνο".Ακούγονται οι: Μαίρη Αρώνη, Νίκος Τζόγιας, Τζόλι Γαρμπή, Γιώργος Μοσχίδης. Σκηνοθεσία Βασίλης Νικολαϊδης. Η ηχογράφηση έγινε το 1989.

Την Παρασκευή στις 3μμ θα μεταδοθεί η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη, σε ζωντανή ηχογράφηση από το θέατρο της Επιδαύρου το 1957. Με τις Μαίρη Αρώνη, Τζένη Καρέζη, Ελένη Χαλκούση, Ευαγγελία Σαμιωτάκη. Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξη Σολωμού. Η μουσική είναι του Μάνου Χατζιδάκι.

  • Από τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ-3 "Η βιογραφία του αιώνα" θα δούμε σήμερα στις 22.00 τη ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Η σκηνοθεσία είναι του Κοσμά Βλάχου.
  • Επίσης από την ΕΤ-1 στις 19.25 θα παρακολουθήσουμε την ενδιαφέρουσα εκπομπή της Εύας Ντελιδάκη "Με... Υγεία πάνω απ' όλα".Το θέμα είναι: "Στείρωση - Αγχος στα παιδιά".

Από την ταινία του Μάικ Νιούσγουελ "Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία" (STAR 22.00)

Καταθέσεις

Από την εκπομπή "Αξιον εστί" θα παρακολουθήσουμε αναμνήσεις του ίδιου του οικοδεσπότη. Θα δούμε τον Βασίλη Βασιλικό να μιλάει στον συνεργάτη του Μιχάλη Μήτρα για την επταετία της δικτατορίας, όπως εκείνος την έζησε στο εξωτερικό και για τα βιβλία που έγραψε, προκειμένου να καταγγείλει και να διακωμωδήσει "τις ημέρες και τα έργα" των συνταγματαρχών. Ακόμη θα μιλήσει για το αξέχαστο "Ζ",το βιβλίο που έγινε ταινία, για το "Καφενείο Εμιγκρέ" και άλλα βιβλία, που έγραψε και εξέδωσε εκείνα τα εφιαλτικά χρόνια. Από τη ΝΕΤ στις 00.30.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ