ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗΣ: Ακούραστος αγωνιστής της ειρήνης. Σταθερός και πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Εμείς συνεχίζουμε με την αγαπημένη σύντροφο της ζωής σου, Ελευθερία.

Κοιμήσου ήσυχος.

Αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρουμε στην Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων 20.000 δρχ.

Ελένη - Ειρήνη Παπαγεωργίου

  • Στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης Κώστα Παλληκάρη,καθώς και στη μνήμη του αδελφού μου Μ. Μπολιώτη,αντί για λουλούδια στον τάφο τους, προσφέρω 5.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

Αντιγόνη Μπολιώτη

* * *

Ο ΖΗΣΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΣ, του οποίου η καρδιά έπαψε να χτυπά στις 31 Μάρτη 1998, γεννήθηκε στο χωριό Αγνάντια Καλαμπάκας το 1918, από γονείς αγρότες. Στις 28 Οκτώβρη 1940, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Οταν υπηρετούσε τη θητεία του, ειδικεύτηκε ως νοσοκόμος και εξελίχθηκε σε άξιο υγειονομικό στέλεχος. Με την ειδικότητα αυτή πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο μέτωπο. ΕΑΜίτης στην Κατοχή και αργότερα αντάρτης του ΕΛΑΣ, πρόσφερε και πάλι τις υπηρεσίες του ως νοσοκόμος. Κυνηγήθηκε μετά την Απελευθέρωση και κατέφυγε στο ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου δημιούργησε οικογένεια και με τον επαναπατρισμό του εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ και τελευταία είχε εκλεγεί πρόεδρός του.

Ηταν δραστήριο στέλεχος της οργάνωσης, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και τακτικός αναγνώστης του "Ριζοσπάστη".

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Αικατερίνη, τα παιδιά του Φώτης και Βασιλική, ο γαμπρός του Αθανάσιος και τα εγγόνια του Σοφία, Ζήσης, Αικατερίνη προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του αταλάντευτου κομμουνιστή ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ και του ναυτεργατικού κινήματος, και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, ο Γιώργος Ανδριόπουλος πρόσφερε 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.

* * *

O ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ,δάσκαλος, που πέθανε στις 21 Απρίλη 1995, καταγόταν από το Μουζάκι Καρδίτσας. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Παραρτήματος Πετρούπολης της ΠΕΑΕΑ. Περισσότερα από 10 χρόνια ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος και ως το θάνατό του επίτιμος πρόεδρος.

Αγωνίστηκε με συνέπεια για τα ιδανικά του ΚΚΕ και πέθανε πιστός σ' αυτά.Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατό του, στη μνήμη του η γυναίκα του Κασσιανή Παπαναστασίου και τα παιδιά του πρόσφεραν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Πετρούπολης της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΡΤΖΙΚΟΣ,βιομηχανικός εργάτης και συνδικαλιστής, γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1922. Νωρίς εντάχθηκε στο εργατικό κίνημα και στην Κατοχή, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Μετά την Απελευθέρωση, για τη δράση του ενάντια στους κατακτητές, πιάστηκε και εξορίστηκε για 10 χρόνια στην Ικαρία, στον Αϊ - Στράτη, στο Μακρονήσι. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, εξακολούθησε τη συνδικαλιστική δράση του και το 1956 εκλέγεται πρόεδρος του Σωματείου Αμυλοσάκχαρου. Συμμετέχει στο ΔΣΚ από την ίδρυσή του.

Με τη δικτατορία του 1967 πιάστηκε ξανά και εξορίστηκε στα Γιούρα και το Λακκί. Μετά την απόλυσή του από τα στρατόπεδα της χούντας, συνεχίζει παράνομα τη συνδικαλιστική δράση του ως τον Ιούλη του 1974 και αργότερα νόμιμα πια.

Για τη συνέπειά του στους αγώνες, η εργατική τάξη του Πειραιά τον ανέδειξε στις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας και της ΓΣΕΕ.

Ηταν ακούραστος αγωνιστής, ικανός, σεμνός, λαϊκός αγωνιστής.

Εμείς που ζήσαμε για πολλά χρόνια δίπλα του και αγωνιστήκαμε μαζί του για τα προβλήματα του λαού και των εργαζομένων δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ και θα ακολουθούμε το αγωνιστικό παράδειγμά του.

Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουμε 50.000 δρχ., μέσω της Εργατικής Αχτίδας Πειραιά, στο ΚΚΕ και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για τα ιδανικά της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού.

Οι σύντροφοί του: Γιώργος Αργύρης, Γιάννης Τζηράκης, Κώστας Δημητριάδης, Γιώργος Περιβόλας, Μιχάλης Σωτήρχος, Δημήτρης Ζερβός, Νίκος Μιστεγνιώτης και Κώστας Κατσαντώνης.

* * *

Με λύπη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥΡΤΖΙΚΟΥ.Ο αγωνιστής και φίλος μας δε δίστασε να εκφωνήσει τον επικήδειο στη σορό του αδελφού μας Νίκου Γαλάτη, ο οποίος πέθανε πολιτικός εξόριστος στο Λακκί της Λέρου τα Χριστούγεννα του 1969. Ο Δημήτρης Μουρτζίκος, μόλις είχε αφεθεί ελεύθερος, ως άρρωστος, δε δίστασε να μιλήσει για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι πολιτικοί εξόριστοι, αν και ήξερε ότι η χούντα θα τον έστελνε και πάλι στην εξορία και θα άφηνε πίσω του τη γυναίκα του και τα δυο μικρά παιδιά του.

Απευθύνουμε στη Βαγγελιώ και τα παιδιά του τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στη "Δημοκρατική Μέριμνα", 10.000 δρχ. για το "Σπίτι του Αγωνιστή" και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Μαρία Στέφ. Γαλάτη, Ευτυχία Αλκ. Τσόκα - Γαλάτη

* * *

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΑΛΟΔΗΜΟΣ γεννήθηκε στον Κοσμά Κυνουρίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια, εντάχθηκε στο ΚΚΕ και αγωνίστηκε ενάντια σε κάθε είδους αδικία. Στην Κατοχή ήταν ΕΑΜίτης και οργάνωνε και καθοδηγούσε τους πατριώτες του χωριού του. Οργάνωσε, επίσης, τη νικηφόρα μάχη που έγινε στον Κοσμά ενάντια στους Ιταλούς του Φεστούτσιο.

Δολοφονήθηκε το 1949 από παρακρατικούς τρομοκράτες.

Στη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Μ. Μ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΣΚΑ ταξίαρχου ε. α. και ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΥ,ο Σταύρος Νικολόπουλος πρόσφερε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ