ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πετυχημένη η σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις Βρυξέλλες

Συμμετείχαν συνδικάτα εργαζομένων στις πολυεθνικές του Εμπορίου και συζητήθηκαν κοινές πρωτοβουλίες

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ έγινε στις αρχές της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ευρωπαϊκή σύσκεψη εργαζομένων στις πολυεθνικές στο Εμπόριο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικάτα του Βελγίου, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Τσεχίας και της Τουρκίας. Οι συνδικαλιστές που πήραν μέρος αλληλοενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους στον κλάδο του Εμπορίου, αντάλλαξαν απόψεις και πείρα για την οργάνωση της δράσης τους και συζήτησαν για κοινές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβουν.

Σε ανακοίνωσή του για τη συνδικαλιστική σύσκεψη και τα συμπεράσματα που κατέληξε, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

« Από τη σύσκεψη βγαίνουν ορισμένα κοινά συμπεράσματα όπως:

  • Η αντιλαϊκή επίθεση κλιμακώνεται σε όλα τα κράτη, είτε έχουν μνημόνια είτε δεν έχουν.
  • Κατακτήσεις και θεμελιώδη δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, παίρνονται τώρα πίσω με δικαιολογία "την έξοδο από την κρίση". Οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις, στη Δημόσια Υγεία, Παιδεία, η μαζική ανεργία, η μείωση των μισθών και των συντάξεων δεν έχουν προσωρινό, αλλά μόνιμο χαρακτήρα.

Στη σύσκεψη συμφωνήσαμε σε ορισμένες κοινές δράσεις που θα βοηθήσουν να κάνουμε τον αγώνα μας πιο αποτελεσματικό. Οπως:

  • Κατ' αρχάς πιστεύουμε ότι πρέπει να δυναμώσουν οι σχέσεις ανάμεσα στις οργανώσεις. Να υπάρχει συχνή ανταλλαγή πληροφοριών για τις εξελίξεις στις χώρες και πώς σε κάθε χώρα αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του, της Ευρωπαϊκής ένωσης.
  • Να έρθουμε σε επαφή και με άλλα συνδικάτα του κλάδου. Στόχος μας είναι η δημιουργία αγωνιστικού πόλου του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο του Εμπορίου.
  • Να διαμορφώσουμε πλαίσιο κοινής πάλης για να συντονίσουμε κοινούς αγώνες για την κυριακάτικη αργία, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο του Εμπορίου».

Η ευρωπαϊκή σύσκεψη για τους εργαζόμενους στις πολυεθνικές στο Εμπόριο απέστειλε μηνύματα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που απεργούν στην COCA-COLA στην Ελλάδα, στους εργαζόμενους στις μεταφορές στη Μεγάλη Βρετανία που είναι σε κινητοποιήσεις και στους αγρότες της Ελλάδας που βρίσκονται στα μπλόκα.

Ατομικές συμβάσεις προωθούν εφοπλιστές - κυβέρνηση

Ατομικές συμβάσεις αξίωσαν απροκάλυπτα οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, κατά την πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας με τη διοίκηση της ΠΝΟ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας για το 2014. Το έδαφος είχε προετοιμάσει ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος, λειτουργώντας για λογαριασμό των εφοπλιστών, εδώ και ένα μήνα, όπου βρεθεί και σταθεί ευθέως θέτει θέμα κατάργησης των ΣΣΕ, με το πρόσχημα ότι δεν έχουν ανανεωθεί.

Το ίδιο ανέφερε ο Μ. Βαρβιτσιώτης και στη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση της ΠΝΟ, για τη διάλυση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας των ναυτεργατών και το γεγονός ότι ο Οίκος Ναύτου κλείνει, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός επανέλαβε ότι, αφού οι ΣΣΕ έχουν λήξει, τίθεται αυτόματα σε ισχύ η Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τις ατομικές συμβάσεις.

Η Διεθνής Σύμβαση εκδόθηκε για να προστατέψει τους ναυτεργάτες σε ποντοπόρα, ανασφάλιστα πλοία και γι' αυτό καθορίζει τα κατώτερα στάνταρ που υπάρχουν στα ναυτεργατικά μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Με τους αγώνες τους, όμως, οι ναυτεργάτες είχαν καταφέρει πολύ καλύτερους όρους δουλειάς και αμοιβής στα καράβια της Ακτοπλοΐας.

ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καταγγέλλουν ότι στη συνάντηση ο υπουργός υπεραμύνθηκε και του «όρου 8» των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης του ν. 2687/1953, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους ναυτεργάτες ως ο «όρος του δουλέμπορα». Αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Στους ναυτολογούμενους αλλοδαπούς μισθός και οι λοιπές αποδοχές καθορίζονται κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διατάξεως ελληνικών νόμων ή Συλλογικών Συμβάσεων, από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του τόπου προελεύσεως του ναυτικού».

Απήργησαν χτες στον «Αρβανιτίδη»

Μαζική ήταν και χτες η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στον Αρβανιτίδη, στην Καλαμαριά

Motion Team

Μαζική ήταν και χτες η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στον Αρβανιτίδη, στην Καλαμαριά
Μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο κατάστημα της Κομνηνών, στην Καλαμαριά, και πορεία έκαναν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους. Συγκεντρώσεις έγιναν, επίσης, έξω από τα καταστήματα της επιχείρησης στον Πολύγυρο και το Μαρμαρά Χαλκιδικής. Οι εργαζόμενοι παλεύουν για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και για την προστασία των θέσεων εργασίας τους σε περίπτωση μεταβίβασης της επιχείρησης. Τις επόμενες μέρες, αφού εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας με εκπροσώπους του Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου τους, οι εργαζόμενοι θα καθορίσουν τις νέες αγωνιστικές τους δράσεις.

Ο

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Γενική Συνέλευση για τις εξελίξεις και την καλύτερη οργάνωση της πάλης των εργαζομένων πραγματοποιεί αύριο Κυριακή το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στις 10.30 π.μ. Η συνέλευση θα γίνει στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3, Σύνταγμα). Οπως σημειώνει στο κάλεσμα το Συνδικάτο, η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι απαιτεί αγώνες «με σχέδιο, με καλή προετοιμασία των εργαζομένων, συμμαχία, κλιμάκωση, κατάλληλη διαφώτιση, συλλογική ευθύνη. Απαιτείται πάνω απ' όλα η συμμετοχή και η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, των άμεσα ενδιαφερόμενων σε κάθε φάση του αγώνα».

«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»: Με καθολική συμμετοχή έγινε χτες η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Πελοποννησιακής Εταιρείας Ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Τρίπολης. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην 11η μέρα κινητοποιήσεων, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους και τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, αυξήσεις στους μισθούς. Στο πλευρό τους βρίσκονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και ταξικά σωματεία της περιοχής. Προηγήθηκαν στάσεις εργασίας και εξορμήσεις - περιοδείες της σωματειακής επιτροπής του εργοστασίου και μελών της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες, στα καταστήματα Ανωνύμων Εταιρειών του Νομού Αρκαδίας, σε εργοστάσια της ΒΙΠΕ και άλλους χώρους εργασίας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών πραγματοποίησαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που απασχολούνται στην καθαριότητα και τη φύλαξη του Νοσοκομείου, απαιτώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, πλήρη απασχόληση και την εφαρμογή της ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται με εκ περιτροπής εργασία και μισθούς πείνας 200 και 300 ευρώ. Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Σωματειακής Επιτροπής Εργαζομένων του Νοσοκομείου και του Σωματείου Εργολαβικών Εργαζομένων Καθαριότητας και Φύλαξης Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ταξικά σωματεία και άλλοι φορείς. Ανακοίνωση συμπαράστασης έστειλαν οι αγρότες των μπλόκων της Πέλλας.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ: Απεργία στις 27 Φλεβάρη και παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Ημαθίας αποφάσισε το Σωματείο Οικοδόμων Νάουσας. Καλεί τους εργαζόμενους στις κατασκευές να συμμετάσχουν μαζικά και να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας για τους ανέργους και ανασφάλιστους.

«ΚΟΝΕ ΕΛΛΑΣ ΑΕ»: Ερώτηση για να σταματήσουν οι απολύσεις και να εφαρμοστούν οι όροι αμοιβής και εργασίας στην πολυεθνική «ΚΟΝΕ Ελλάς ΑΕ» κατέθεσαν στον υπουργό Εργασίας βουλευτές του ΚΚΕ. Η πολυεθνική εταιρεία «ThyssenKrupp Ανελκυστήρες ΑΕ» αποφάσισε το Νοέμβρη του 2013 να πουλήσει τις μετοχές της στην πολυεθνική «ΚΟΝΕ Ελλάς ΑΕ». Το Γενάρη του 2014, δύο μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας, ξεκίνησαν οι απολύσεις και η μείωση μισθών κατά 15%. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας που να προβλέπει άλλους όρους αμοιβής και εργασίας από τη ΣΣΕ, η οποία έχει λήξει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ