Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1512 Πεθαίνει ο Φλωρεντινός θαλασσοπόρος Αμέρικο Βεσπούτσι, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μόλις ανακαλυφθείσα από τον Χριστόφορο Κολόμβο ήπειρο της Αμερικής.

1788 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Αρτούρ Σοπενχάουερ, γνωστός για τον αθεϊστικό πεσιμισμό του και τη μεταφυσική ανάλυση της βούλησης.

1821 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας) περνά τα σύνορα της Ρωσίας με την οθωμανική αυτοκρατορία, κηρύσσοντας στη Μολδαβία την ελληνική αστική εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821.

1822 Η Νάουσα υψώνει τη σημαία της Επανάστασης. Παρά την ηρωική αντίσταση των κατοίκων της, υπέρτερες οθωμανικές δυνάμεις θα ανακαταλάβουν τη Νάουσα στις 13 Απρίλη, προχωρώντας σε σφαγές.

1848 Στο Παρίσι ξεσπά επαναστατική εξέγερση, που οδηγεί στην ανατροπή της λεγόμενης «ιουλιανής μοναρχίας». Τα γεγονότα στο Παρίσι λειτουργούν σαν σπινθήρας για το ξέσπασμα εξεγέρσεων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

1857 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ, που ασχολήθηκε κυρίως με την εκπομπή και λήψη ραδιοκυμάτων.

1920 Οι εργαζόμενοι του Μουρμάνσκ εξεγείρονται κατά των λευκοφρουρών και ο Κόκκινος Στρατός καταλαμβάνει τον Αρχάγγελο, ολοκληρώνοντας έτσι την απελευθέρωση της βόρειας περιοχής με την ήττα των δυνάμεων της αντεπανάστασης και την εκδίωξη των στρατευμάτων της Αντάντ.

1921 Συγκροτείται με πρόταση του Β. Ι. Λένιν η Κρατική Επιτροπή Σχεδίου (η ΓΚΟΣΠΛΑΝ).

1943 Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, με μπροστάρη την Ενιαία Μαθητική Νεολαία (που μια μέρα μετά συμμετείχε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ) ξεκινά η απεργία των μαθητών, με αίτημα να μην επιστρατευτούν οι γονείς και τ' αδέλφια τους από τις δυνάμεις κατοχής, που επιδίωκαν, με κάθε μέσο, να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια για τα εργοστάσιά τους στη Γερμανία, ώστε να ενισχύσουν το μέτωπο κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1948 Μάχες του ΔΣΕ στον Πελεκάνο της Κρήτης, στο Καρλόβασι της Σάμου και την Καλαμάτα.

1948 Η εργατική τάξη της Τσεχοσλοβακίας με τους συμμάχους της μετατρέπουν την κρίση που δημιουργήθηκε, με αφορμή την αποχώρηση των αστών από την κυβέρνηση και το Εθνικό Μέτωπο, σε πάλη για το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

1956 Πεθαίνει Αλέξανδρος Σβώλος. Διετέλεσε Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου (στην οποία μετείχε και το ΕΑΜ). Παραιτήθηκε, μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς του ΕΑΜ, παραμονές του Δεκέμβρη του 1944 και αποπέμφθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διατέλεσε πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος - Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας (ΣΚ - ΕΛΔ) και του ενιαίου Δημοκρατικού Κόμματος του Εργαζομένου Λαού (1953 - 1956). Εκλέχτηκε βουλευτής το 1950 και το 1956.

1959 Πεθαίνει ο Ντμίτρι Μανουίλσκι, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, μέλος του Προεδρείου της ΚΕ της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ) και ένας από τους Γραμματείς της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΔ στα χρόνια 1928 - 1943.

1973 Πεθαίνει η ηθοποιός Κατίνα Παξινού, βραβευμένη μεταξύ άλλων το 1944 με το βραβείο «Οσκαρ» Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο έργο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» και το 1949 με το Βραβείο «Κοκτώ» στο Φεστιβάλ Μπιάριτς για την ερμηνεία της στην ταινία «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ