ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Τιμήθηκαν τα 52 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης

Αποψη από την εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας
Αποψη από την εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας
Την 52η επέτειο της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης τίμησαν οι φίλοι της Κούβας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, την οποία διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Λουίς Πράδο Γκαρσία, αναφέρθηκε στα σημαντικά επιτεύγματα που έχουν σημειωθεί για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού, τόσο στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, όσο και στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.

Σημείωσε πως αυτά έγιναν κάτω από τις διαρκείς επιθέσεις της ισχυρότερης ιμπεριαλιστικής δύναμης, που μόνο από οικονομικής πλευράς έχει στοιχίσει σε απώλειες 100 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 2009. Στην ίδια ρότα κινείται και η ΕΕ με την παρεμβατική και αναχρονιστική Κοινή Θέση, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κούβα δεν οφείλονται όλες σε εξωτερικούς παράγοντες (αποκλεισμός, συχνοί τυφώνες κ.λπ.), αλλά και σε «λάθη, αποφάσεις που λαμβάνονταν και που δεν ήταν πάντοτε οι καλύτερες». Αναφερόμενος στο 6ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας που θα διεξαχθεί τον Απρίλη, είπε πως θα είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στα οικονομικά θέματα», προσθέτοντας πως θα γίνουν «πολλές και σημαντικές αλλαγές» που «αναλύθηκαν στο σύνολό τους από ολόκληρο τον κουβανικό πληθυσμό, ο οποίος εξέφρασε ελεύθερα τις απόψεις, τις υποδείξεις και τις διαφωνίες του και αυτά αναλύονται με τη σειρά τους επισταμένα από την ηγεσία της χώρας». Τέλος, σημείωσε πως «μπορείτε να είστε απόλυτα βέβαιοι πως, όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος Ραούλ Κάστρο, "ό,τι κι αν γίνει θα είναι για περισσότερο σοσιαλισμό και όχι για να επιστρέψουμε στον καπιταλισμό"».

Ο πρέσβης της Κούβας, Λουίς Πράδο Γκαρσία
Ο πρέσβης της Κούβας, Λουίς Πράδο Γκαρσία
Για τη δημιουργία του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στην αμερικανική ήπειρο, μίλησε ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Νίκος Καρανδρέας, αλλά και για τις μεθόδους της οικονομικής πίεσης και ένοπλης επίθεσης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ. Τόνισε ότι η Κούβα «είναι μια χώρα πραγματικά ανεξάρτητη και τα επιτεύγματά της στους βασικούς κοινωνικούς τομείς έχουν αναγνωριστεί ακόμα και από τους εχθρούς της».

Στο ψήφισμα της εκδήλωσης καταδικάζονται οι επιθέσεις κατά της Κούβας, επιβεβαιώνεται η αλληλεγγύη, απαιτείται η άρση του αποκλεισμού και η κατάργηση της Κοινής Θέσης, καθώς και η απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ και, επίσης, ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ. Επίσης παραβρέθηκαν η πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ Μάρι Λαυρεντιάδου, εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση «ντύθηκε» με τα τραγούδια του Νησιού της Επανάστασης και της Λατινικής Αμερικής.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Ζητούν παραίτηση της «μεταβατικής» κυβέρνησης

TYNΙΔΑ.--

Με κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως είναι η διανομή διά μέσου επιδομάτων στο λαό του μικρού θησαυρού (διαμάντια, χρυσός, δεσμίδες χρημάτων) που εντοπίστηκε σε ένα από τα παλάτια του εκδιωχθέντα Μπεν Αλι, αλλά και το επίσημο αίτημα έκδοσής του από τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να δικαστεί για τη βία κατά των διαδηλωτών, η «μεταβατική» κυβέρνηση Γκανούσι προσπαθεί να χαλιναγωγήσει την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια εναντίον της. Σάββατο και Κυριακή πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, στις οποίες, έμμεσα ή άμεσα, στόχος ήταν η κυβέρνηση.

Το Σάββατο, χιλιάδες κόσμου συμμετείχε σε διαδήλωση κατά του εξτρεμισμού και κατά «των σχεδίων καλλιέργειας ενός σεχταριστικού κλίματος», όπως κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, που καταδίκασαν με τον πιο ηχηρό τρόπο τη δολοφονία ενός νεαρού Ρωμαιοκαθολικού ιερέα, τα ξημερώματα της ίδιας μέρας. Οι διαδηλωτές επέρριψαν ευθύνες και στη «μεταβατική» κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επιτρέπονται σε εξτρεμιστές τέτοιου είδους εμπρηστικές ενέργειες». Τη δολοφονία καταδίκασε απερίφραστα και το μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα «Εnnahdha».

Ενα 24ωρο αργότερα, και πάλι, χιλιάδες Τυνήσιοι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης ζητώντας την παραίτηση της «μεταβατικής» κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι ο Γκανούσι υπήρξε πρωθυπουργός του Μπεν Αλι από το 1999. Την εικόνα, αλλά και τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου σπεύδουν, σήμερα, να αποκαταστήσουν και, ει δυνατόν, να διασφαλίσουν μεταβαίνοντας στην Τύνιδα, η Γαλλίδα υπουργός Οικομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Λορέν Βοκιέ.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες

ΑΛΓΕΡΙ.--

Με γκλομπς, δακρυγόνα αλλά όχι όπλα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν το Σάββατο στο κάλεσμα του Εθνικού Συντονιστικού για την Αλλαγή και τη Δημοκρατία, να πραγματοποιήσουν πορεία προς την κεντρική πλατεία 1ης Μάη. Οι διαδηλωτές, που κατά τους συγκεντρωμένους ήταν μερικές χιλιάδες και κατά την αστυνομία μόνο 3.000, διασπάστηκαν από τους αστυνομικούς σε ολιγάριθμες ομάδες και αρκετοί από αυτούς ξυλοκοπήθηκαν. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, υπάρχουν τουλάχιστον δύο σοβαρά τραυματίες, ενώ άλλοι 160 διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά.

Κύρια αιτήματα των διαδηλώσεων είναι η απομάκρυνση του Προέδρου Μπουτεφλίκα, η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης (η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για το τέλος του μήνα) η άμεση υιοθέτηση μέτρων σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών και ανακούφισης του πληθυσμού από την ανεργία και την ανέχεια.

Το Συντονιστικό έχει προαναγγείλει διαδηλώσεις κάθε Σάββατο. Μικρότερης συμμετοχής διαδήλωση έγινε και στο Οράν.

ΜΑΡΟΚΟ
Επεισόδια με νεκρούς

ΡΑΜΠΑΤ.--

Χιλιάδες Μαροκινοί συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή, με βασικά αιτήματα τον περιορισμό, συνταγματικά, των εξουσιών του βασιλιά, και την υιοθέτηση μέτρων για τη βελτίωση του συστήματος Παιδείας και Υγείας και την αντιμετώπιση της φτώχειας. Διαδηλώσεις έγιναν στην πρωτεύουσα Ραμπάτ και στην Καζαμπλάνκα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν ειρηνικά με την αστυνομία να είναι διακριτική. Οι διαδηλωτές δεν έθιξαν, τουλάχιστον προς το παρόν, καθόλου το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του βασιλιά.

Ηρεμα ολοκληρώθηκαν και οι διαδηλώσεις που έγιναν στις πόλεις Μαρακές, Λαράς και αλ Χοσέιμα, αλλά μετά την αποχώρηση των περισσότερων διαδηλωτών από τους δρόμους, ακολούθησαν επεισόδια, που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς ξεκίνησαν και ποιοι συμμετείχαν σε αυτά. Στην αλ Χοσέιμα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, πυρπολήθηκε μία τράπεζα από την οποία ανασύρθηκαν οι σοροί πέντε υπαλλήλων που εργάζονταν εκείνη τη στιγμή. Το υπουργείο Εσωτερικών αρκέστηκε να αναφέρει ότι από τα επεισόδια υπάρχουν 128 τραυματίες εκ των οποίων οι 115 είναι αστυνομικοί!

Στο Μαρόκο των 32,3 εκατομμυρίων, η μέση ηλικία είναι 26,5 χρόνων και η ανεργία, αν και γενικώς έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, στο 9,8%, πλήττει με συντριπτικά ποσοστά τους νέους. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας έχει, επίσης, μειωθεί στο 15% αλλά ταυτόχρονα έχει «ανοίξει» υπερβολικά η ψαλίδα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Ο βασιλιάς Μουχάμαντ ο 6ος ανήκει στην οικογένεια των Αλαουϊτών που βρίσκονται στο θρόνο της χώρας εδώ και 350 χρόνια...

ΥΕΜΕΝΗ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και η ένταση

ΣΑΝΑ'Α.-

Αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την εξουσία «υπό την πίεση αναρχίας» εμφανίστηκε, χτες, ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, υπογραμμίζοντας ότι «όποιος θέλει την εξουσία μπορεί να τη διεκδικήσει μέσα από εκλογές». Ο, επί 32 χρόνια, επικεφαλής της Υεμένης επέμεινε ότι οι διαδηλώσεις γίνονται από μια μειοψηφία και επανέλαβε ότι είναι «έτοιμος για διάλογο» και ότι δεν προτίθεται να επαναθέσει υποψηφιότητα το 2013 οπότε είναι οι προεδρικές εκλογές. Τέλος, μίλησε για «ξένες παρεμβάσεις», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Αν και διαδηλώσεις γίνονται εδώ και αρκετές ημέρες, τα πνεύματα έχουν οξυνθεί από την περασμένη εβδομάδα, οπότε έχουν σκοτωθεί 12 άνθρωποι (οι 11 στο νότο, στο Αντεν). Για αρκετές ώρες, η πόλη, την Κυριακή, έμεινε αποκλεισμένη από στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου, κατά την εκδοχή των αρχών, να αποφευχθεί η συρροή διαδηλωτών από τις γύρω περιοχές. Πληροφορίες μέσα από την πόλη ανέφεραν ότι το ίδιο χρονικό διάστημα, ομάδες ενόπλων, πιθανότατα ανδρών που σχετίζονται με την ασφάλεια, πραγματοποιούσαν επιθέσεις και λεηλασίες κατά σπιτιών, διαδηλωτών και περαστικών, ενώ την ίδια περίοδο καταγγέλλεται ότι απάχθηκε από αγνώστους ενόπλους, και έκτοτε αγνοείται η τύχη του, ένας από τους επικεφαλής του αυτονομιστικού κινήματος του νότου.

Χτες, διαδήλωση έγινε και στη Βόρεια Υεμένη, όπου σιίτες ένοπλοι Χούθι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους σε όλους τους διαδηλωτές, ενώνοντας τη φωνή τους στο αίτημα «απομάκρυνσης του Σάλεχ από την εξουσία». Καθιστική διαμαρτυρία άρχισε έξω από το Πανεπιστήμιο στη Σάνα'α, αλλά και στην κεντρική πλατεία της πόλης Τάιζ, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και στις Ιμπ και Γιαχρ.

ΗΠΑ
Διαδηλώσεις για τις περικοπές

ΜΑΝΤΙΣΟΝ.--

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην πολιτεία του Γουϊσκόνσιν - εισέρχονται πλέον στη δεύτερη βδομάδα τους - συνεχίζονται ενάντια στα σχέδια σαρωτικών περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες και στις αποδοχές, των 175.000 απολύσεων. Το Σαββατοκύριακο έγινε μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Μάντισον, με περισσότερους από 70.000 εργαζόμενοι και φοιτητές. Η ένταση δεν έλειψε καθώς είχε οργανωθεί και αντιδιαδήλωση υπέρ της αντεργατικής νομοθεσίας από το «Κίνημα του Τσαγιού», την ακραία τάση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά η σύγκρουση αποφεύχθηκε. Εντούτοις η «μετωπική σύγκρουση» των εργαζομένων του Γουϊσκόνσιν με τον κυβερνήτη Σκοτ Γουόκερ και τις πολιτειακές αρχές επ' ουδενί έχει αποφευχθεί, αντιθέτως πρόκειται για μία επίθεση στο βιωτικό τους επίπεδο και στα συνδικάτα.

Την κατάσταση προσπαθούν να εκμεταλλευτούν δημαγωγικά οι Δημοκρατικοί (που κατά τα άλλα στηρίζουν τις περικοπές) με τον Πρόεδρο Ομπάμα να δηλώνει ότι ο νόμος είναι μία «επίθεση στα συνδικάτα». Στο Οχάιο επίσης άρχισαν από την περασμένη Πέμπτη οι κινητοποιήσεις εργαζομένων, το ίδιο και στην Ιντιάνα, παρά το γεγονός όπως δηλώνουν οι Ρεπουμπλικανοί ότι ελέγχουν πλήρως το τοπικό Κογκρέσο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ