ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
Χωρίς καθυστέρηση όλοι στη μάχη!

«Ανεβάζουν στροφές» οι ταξικές δυνάμεις, με κορύφωση την απεργία στις 29 του Μάρτη. Πρόγραμμα εξορμήσεων και νέες αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις για τις κλαδικές Συμβάσεις

Στη διπλή μάχη για τις κλαδικές Συμβάσεις ρίχνονται και οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση για το ωράριο)

ΛΕΠΙΔΗΣ

Στη διπλή μάχη για τις κλαδικές Συμβάσεις ρίχνονται και οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση για το ωράριο)
Δυο βδομάδες ακριβώς απομένουν μέχρι την Πέμπτη 8 του Μάρτη και τα συλλαλητήρια που διοργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, με αιχμή τις κλαδικές Συμβάσεις. Η επιτυχία των ταξικών συλλαλητηρίων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πρόκριμα για την πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που έχουν εξαγγείλει για τις 29 του Μάρτη 8 Ομοσπονδίες και δεκάδες Εργατικά Κέντρα και σωματεία που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ.

Αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια και στην απεργία έχουν ήδη πάρει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Λογιστών, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, Εργαζομένων στον Τύπο - Χαρτί και Εργαζομένων Θεάματος - Ακροάματος. Τη συμπαράταξή της με τους εργάτες και υπάλληλους που παλεύουν για ικανοποιητικές κλαδικές Συμβάσεις δηλώνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, έχοντας ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις.

Νέες αποφάσεις

Στις απεργιακές αποφάσεις των σωματείων της Αθήνας προστέθηκε και αυτή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, ο οποίος καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά και στο συλλαλητήριο στις 8 του Μάρτη, το οποίο ορίστηκε για τις 6 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Αντίστοιχα, η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας στις 29 του Μάρτη θα γίνει επίσης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 11 π.μ. Σήμερα Πέμπτη, τα συνδικάτα της Αθήνας προγραμματίζουν εξορμήσεις και στους παρακάτω, ανάμεσα σε άλλους, τόπους δουλιάς: «Οργανισμός Δημοσιογραφικού Χάρτου». Μεθαύριο Παρασκευή: «Βάκενχουτ», «ICAP». Την επόμενη βδομάδα: «Τελεπερφόρμανς», «Μέλλον», «Μούλτι Κολέξιον», «Δέλτα Σίγκιουλαρ», «Ερμής Σεκιούριτι», «Πλαίσιο» (Μεταμόρφωση).

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 8 Μάρτη και απεργία στις 29 του ίδιου μήνα αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Αρτας. Για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων καθορίστηκε πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων σε χώρους δουλιάς, συσκέψεις εργαζομένων και σωματείων.

Στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ προγραμματίζει πλατιά σύσκεψη την Τρίτη 27 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Σύσκεψη, στην οποία καλούνται να πάρουν μέρος όλα τα σωματεία, παρατάξεις και συνδικαλιστές, διοργανώνει και η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, σήμερα Πέμπτη 22 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Θεσσαλία

Με περιοδείες και εξορμήσεις ενημέρωσης στους χώρους δουλιάς προετοιμάζονται για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 8 Μάρτη και της πανεργατικής απεργίας στις 29 Μάρτη οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος και στη Θεσσαλία, αναδεικνύοντας την ανάγκη ο αγώνας για τις Συλλογικές Συμβάσεις να δοθεί αποφασιστικά και ανυποχώρητα.

Στη Λάρισα, στις 8 του Μάρτη, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου διοργανώνει συλλαλητήριο στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Ανάλογες αποφάσεις πάρθηκαν και στο Βόλο, σε πλατιά σύσκεψη που συγκάλεσε η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Στη σύσκεψη ορίστηκε το αγωνιστικό ραντεβού για τις 8 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας και για την ημέρα της απεργίας, στις 10 π.μ., στον ίδιο χώρο. Σύσκεψη διοργανώνει σήμερα στα Τρίκαλα, στις 7 μ.μ. και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που καλεί στο συλλαλητήριο της 8ης Μάρτη στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Πλατύ κάλεσμα

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν το αγωνιστικό «παρών» στις κινητοποιήσεις, για την προετοιμασία των οποίων θα οργανώσει τις επόμενες μέρες τέσσερις περιφερειακές συσκέψεις Σωματείων και εργαζομένων, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και το συντονισμό.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωσή της, με την οποία απευθύνεται σε όλα τα σωματεία - μέλη της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) σημειώνει ειδικότερα για το χώρο του Πολιτισμού: «Η εισβολή της βιομηχανίας του θεάματος - ακροάματος προχωρεί με ρυθμούς ταχύτατους, με βροχή νομοθετικών ρυθμίσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα σ' αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες βιώνουν την υποαπασχόληση, τα χαμηλά μεροκάματα και την τρομοκρατία. Οι συλλογικές συμβάσεις των καλλιτεχνών είναι σε επίπεδο που δεν καλύπτουν τις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και σε μεγάλο βαθμό δεν εφαρμόζονται από τους εργοδότες».

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΤΟ ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Υπονομεύουν την απόφαση των εργαζομένων

Με παζάρια προσπαθούν να αποκλείσουν από τη θέση του προέδρου τη ΔΕΣΚ, που αναδείχτηκε πρώτη δύναμη από το πρόσφατο συνέδριο

Ενάντια στη θέληση των εργαζομένων της πειραιώτικης περιφέρειας, που έδωσαν στις ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης», συσπειρωμένη στο ΠΑΜΕ, την πρώτη θέση στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, κινούνται οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ.

Οπως έγινε φανερό χτες, στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της νέας διοίκησης με θέμα την εκλογή προεδρείου, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ βρίσκονται σε «παζάρι» μεταξύ τους για να μην υπάρξει αντιπροσωπευτικό - αναλογικό προεδρείο, με σκοπό τον αποκλεισμό της ΔΕΣΚ από τη θέση του προέδρου! Μάλιστα, για να κερδίσουν χρόνο, διέκοψαν τη συνεδρίαση (θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη), ενέργεια με την οποία συμφώνησε και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ).

Ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους στη διάρκεια της συνεδρίασης, η ΠΑΣΚΕ έφτασε στο σημείο να ζητήσει και τα «ρέστα». Προκαλώντας το σύνολο των εργαζομένων, ο επικεφαλής της παράταξης Π. Κυριακού αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΕΚΠ, επειδή όπως είπε «ψήφισαν και νόθοι»! Και αυτό όταν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ (από κοντά και η ΑΠ) όχι μόνο ήταν αυτοί που, παρά τις καταγγελίες της ΔΕΣΚ, έσπευσαν να νομιμοποιήσουν τους νόθους αντιπροσώπους - 74 σε σύνολο 340 - αλλά ειδικά η ΠΑΣΚΕ δε δίστασε να επιστρατεύσει ακόμα και τραμπούκους και ανθρώπους της νύχτας για να επιβάλει τη νοθεία!

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΣΚ κατήγγειλαν την κατάσταση που διαμορφώνεται και ξεκαθάρισαν ότι θα διεκδικήσουν αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο και τη θέση του προέδρου, γιατί αυτή είναι η θέληση της εργατικής τάξης του Πειραιά. Σε ανακοίνωσή της η παράταξη καλεί τους εργαζόμενους του Πειραιά να βγάλουν και από αυτή τη διαδικασία τα συμπεράσματά τους και να συστρατευθούν με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, παίρνοντας μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο στις 8 Μάρτη και στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 29ης Μάρτη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οριστικό το λουκέτο στη «Βάλκαν»

Οριστικό λουκέτο στο εργοστάσιο της βιομηχανίας ξύλου «ΒΑΛΚΑΝ Εξπορτ» στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να βάλει η επιχείρηση, αφού, όπως ανακοίνωσε και στην τριμερή συνάντηση που έγινε το βράδυ της Τρίτης, θα απολύσει και τους 49 εργαζόμενους που απέμειναν να δουλεύουν. Η επιχείρηση δεν κλείνει, αλλά αναπροσανατολίζει τη δραστηριότητά της σε άλλους τομείς (εμπορικά κέντρα, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας κλπ) πετώντας στο δρόμο τους εργαζόμενους.

«Μοναδικός δρόμος που τους απομένει είναι η αγωνιστική συσπείρωση για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και την επαναπρόσληψη των απολυμένων», σημειώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Και καλεί τους εργαζόμενους της ΒΑΛΚΑΝ να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. «Δουλιά, μεροκάματο, δικαιώματα είναι έννοιες ασυμβίβαστες με την πολιτική της ελευθερίας των επιχειρήσεων, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους. Τα κόμματα που ορκίζονται σε αυτή την ελευθερία είναι θανάσιμοι εχθροί των εργαζόμενων, αλλά και των παιδιών τους», καταλήγει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ