ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Επόμενος αγωνιστικός σταθμός ο γιορτασμός του Κιλελέρ

Αποχώρησαν χτες τα τρακτέρ συντεταγμένα από το μπλόκο της Νίκαιας. Συσκέψεις και συγκεντρώσεις τις επόμενες μέρες

Συντεταγμένα και με ψηλά το κεφάλι αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας
Συντεταγμένα και με ψηλά το κεφάλι αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας
Συντεταγμένα, όπως πήγαν εκεί, και με ακμαίο ηθικό, αποχώρησαν χτες το πρωί από το μπλόκο της Νίκαιας οι Θεσσαλοί αγρότες, κλείνοντας νέο αγωνιστικό ραντεβού για τις 9 Μάρτη, στο γιορτασμό του Κιλελέρ, που φέτος θα διοργανώσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των αγροτικών μπλόκων.

Σε δηλώσεις του, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε: «Δεν νιώθουμε ηττημένοι που αποχωρούμε από το μπλόκο, χωρίς η κυβέρνηση να έχει ικανοποιήσει τα ζωτικά αιτήματά μας. Οχι μόνο γιατί πιστεύουμε, ακράδαντα, ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, αλλά και γιατί στις τρεις βδομάδες που είμαστε εδώ στο μπλόκο και στον ένα μήνα που πέρασε από τις 21 Γενάρη που βγάλαμε τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, καταφέραμε αρκετά και μάθαμε περισσότερα.

Καταφέραμε να κάνουμε γνωστά στο πανελλήνιο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες και τα δίκαια αιτήματά μας, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Καταφέραμε να πείσουμε για το δίκιο μας τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα κι αυτό εκφράστηκε με το κύμα λαϊκής συμπαράστασης στον αγώνα μας, αλλά και με τη λαϊκή συμμαχία στα μπλόκα. Μάθαμε, καλύτερα, ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι οι πραγματικοί φίλοι μας. Ολα αυτά είναι σημαντική επένδυση για το αύριο.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με διάφορες μορφές πάλης για τους ίδιους στόχους. Κι έχουμε, οι αγρότες, πολλούς τρόπους να τιμωρήσουμε όλους εκείνους που μας αντιμετωπίζουν εχθρικά ή μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα...».

Την υπόσχεση ότι θα ξαναβγούν στους δρόμους, ακόμα πιο μαζικά και δυναμικά, έδιναν οι αγρότες την ώρα που έβαζαν μπροστά τις μηχανές των τρακτέρ. Κορνάροντας και χαιρετώντας με σφιγμένες γροθιές, αποχωρούσαν από το μπλόκο. «Δώστε τα χαιρετίσματα στην εξουσία ότι γρήγορα θα μας ξαναβρεί μπροστά της και δεν πρόκειται, εύκολα, να ξεμπλέξει μαζί μας», φώναζε προς τους δημοσιογράφους αγρότης από χωριό της Καρδίτσας.

Κι άλλος, από χωριό των Τρικάλων, δήλωνε: «Γυρίζουμε στα χωριά μας με το κεφάλι ψηλά. Την άλλη φορά θα είμαστε περισσότεροι. Θα έρθουν μαζί μας κι αυτοί που τώρα δεν μας ακολούθησαν κι έμειναν στα σπίτια και στα καφενεία. Κι όσοι πιο πολλοί στον αγώνα, τόσο πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί».

Σε άλλες περιοχές

Σε Ηπειρο - Αιτωλοακαρνανία, συνεδρίασαν την Πέμπτη τα μπλόκα της Ερμίτσας, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας, με επίκεντρο το κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας για πανηπειρωτικό συλλαλητήριο, την Τρίτη 25/2, στις 12 μ., με αφετηρία το ΕΚ Ιωαννίνων και προορισμό την Περιφέρεια Ηπείρου.

Συνελεύσεις έγιναν την ίδια μέρα στην Πελοπόννησο, σε Αχαΐα, Αργολίδα, Μεσσηνία και Ηλεία. Οι αγρότες της Ηλείας, από τα μπλόκα της Μαραθιάς και του Αη Γιώργη, προσανατολίζονται σε νέα κινητοποίηση στον Αη Γιώργη, σήμερα Σάββατο. Ακόμα, τη Δευτέρα αναμένεται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η επερώτηση για τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών που έχει καταθέσει ο Νίκος Γόντικας, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με το ΚΚΕ.

Στην Κρήτη, συνεδρίασαν προχτές οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια Νομού Χανίων. Στο Βόρειο Εβρο, οι αγρότες από το μπλόκο της Ορεστιάδας πραγματοποίησαν την Πέμπτη μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τα χωριά τους, όπου τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν για να καθορίσουν συγκεκριμένες νέες αγωνιστικές δράσεις.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το επίδομα τοκετού να δίνεται σε όλες τις μανάδες

Παρεμβάσεις, με αφορμή τα απαράδεκτα ραβασάκια που φτάνουν από τον ΕΟΠΥΥ σε δεκάδες γυναίκες του Ηρακλείου Κρήτης

Από τη χθεσινή παρέμβαση των ομάδων της ΟΓΕ στην Περιφέρεια Ηρακλείου
Από τη χθεσινή παρέμβαση των ομάδων της ΟΓΕ στην Περιφέρεια Ηρακλείου
Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των μητέρων στο Ηράκλειο της Κρήτης που παίρνουν τα «ραβασάκια», με τα οποία το ΙΚΑ τους ζητά να επιστρέψουν έντοκα το ποσό του επιδόματος τοκετού. Πρόκειται για γυναίκες που γέννησαν πριν έναν περίπου χρόνο και τους καταβλήθηκε το επίδομα. Ο ΕΟΠΥΥ ισχυρίζεται τώρα ότι το πήραν «κατά λάθος», αφού ο κανονισμός του Οργανισμού που τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβρη του 2012, το κατάργησε για τις μητέρες που γεννούν σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια, ενώ ισχύει μόνο για τις γυναίκες που γεννάνε στο σπίτι.

Μέχρι στιγμής, το πρόβλημα αντιμετωπίζουν πάνω από 100 γυναίκες, ενώ ο τελικός αριθμός τους ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος. Μάλιστα, για την επιστροφή του ποσού ορίζεται χρονικό περιθώριο 15 ημερών, ενώ οι μητέρες που δε θα μπορέσουν να καταβάλουν τα 900 ευρώ του επιδόματος και τους τόκους, απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

Κινητοποίηση για το ζήτημα έκαναν στην Περιφέρεια Κρήτης την Παρασκευή το πρωί οι Ομάδες της ΟΓΕ στο Ηράκλειο και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μαζί με μητέρες που καλούνται να επιστρέψουν το επίδομα. Πραγματοποίησαν εξόρμηση με την ανακοίνωση των Ομάδων της ΟΓΕ, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, Σ. Αρναουτάκη, στον οποίο κατέθεσαν τα αιτήματά τους.

Διεκδικούν:

  • Να μην επιστραφεί το επίδομα από καμιά μητέρα και να σταματήσουν οι απειλές για κατασχέσεις.
  • Επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες ή ανασφάλιστες, ύψους 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 και 3.000 ευρώ για δίδυμη και τρίδυμη κύηση, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, κύησης και τοκετό - Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας.

Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη, παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή του ΙΚΑ. Οπως καταγγέλλουν οι δυνάμεις της ΟΓΕ, ο τελευταίος στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία τους επανέλαβε την απειλή για κατασχέσεις, στις οποίες, όπως ισχυρίστηκε, θα προχωρήσει το ίδιο το ΙΚΑ. Απευθύνθηκε, επίσης, απαξιωτικά στις μητέρες, με το επιχείρημα ότι «τα χρήματα δεν είναι δικά σας, αλλά κύρια εισφορές των εργοδοτών και του κράτους», τη στιγμή που οι εργαζόμενες πληρώνουν όχι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και μεγάλο μέρος του κόστους του προγεννητικού ελέγχου.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Στις 7 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια. Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη

Να τιμήσουν την 8η του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, με κοινές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, αποφάσισαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη. Οι δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας σχεδιάζουν κοινές παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας, εργοστάσια, χώρους μαθητείας και κατάρτισης, νοσοκομεία και σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η όλη δραστηριότητα θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση κεντρικής συγκέντρωσης την Παρασκευή 7 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στα Προπύλαια. Συγκέντρωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας διοργανώνουν την Παρασκευή 7 Μάρτη και οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και η ΟΓΕ, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ