ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Στήριξη της εργοδοτικής ασυδοσίας και πρόστιμα στους εργαζόμενους

  • Αδικαιολόγητα πρόστιμα σε εργαζόμενους την ώρα που σχολούσαν
  • 12 κρούσματα σε μεγάλο σούπερ μάρκετ στον Ασπρόπυργο

Από την εξόρμηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής στην αποθήκη της «ΑΒ Βασιλόπουλος»
Από την εξόρμηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής στην αποθήκη της «ΑΒ Βασιλόπουλος»
Πυγμή και αυταρχισμός στους εργαζόμενους και το λαό και «συστάσεις» στους εργοδότες. Με αυτήν ακριβώς τη γραμμή κινείται η κυβέρνηση, αντί να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για τους χιλιάδες εργαζόμενους που ζουν και δουλεύουν στη Δυτική Αττική.

Στο πλαίσιο αυτό, έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς μπορεί να μη γίνονται, γιατροί Εργασίας να λείπουν από εργοστάσια, αποθήκες και άλλες επιχειρήσεις, όμως τα αδικαιολόγητα πρόστιμα πέφτουν βροχή. Αυτήν την πραγματικότητα αντιμετώπισαν την περασμένη Παρασκευή το βράδυ εργολαβικοί εργαζόμενοι στις αποθήκες της «ΑΒ Βασιλόπουλος», στη Μάνδρα, την ώρα αλλαγής της βάρδιας, οπότε και τους επιβλήθηκαν αδικαιολόγητα πρόστιμα έξω από το χώρο δουλειάς για «άσκοπη μετακίνηση». Από την άλλη, κυβέρνηση και εργοδότες συνεχίζουν να μην παίρνουν ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, συνεχίζουν να κρατάνε στο σκοτάδι ακόμα και τους εργαζόμενους που δουλεύουν στον ίδιο χώρο δουλειάς, αφού δεν ενημερώνουν και δεν δημοσιοποιούν στοιχεία για τα κρούσματα.

Στο μεταξύ, σε διενέργεια ελέγχων μέσα από το αυτοκίνητο σε συνοικίες της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου εξαντλήθηκαν και την περασμένη Κυριακή οι «εντατικοί έλεγχοι» για τη διάδοση του κορονοϊού στη Δυτική Αττική. Τα συνεργεία του ΕΟΔΥ με ευθύνη της κυβέρνησης εξακολουθούν να μην μπαίνουν στους χώρους δουλειάς, εκεί δηλαδή που γιγαντώνεται το πρόβλημα με ευθύνη της εργοδοσίας, αλλά αρκούνται σε δειγματοληπτικά τεστ έξω από εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις.

Να πάρουν μέτρα προστασίας αντί να κυνηγούν τους μεροκαματιάρηδες

Την απαράδεκτη ενέργεια της επιβολής προστίμων κατήγγειλε άμεσα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Το Σωματείο, που απαιτεί μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, πραγματοποίησε εξόρμηση το πρωί του Σαββάτου έξω από τις αποθήκες, ενώ το βράδυ της Παρασκευής προσπάθησε επανειλημμένα να κάνει τηλεφωνικές παρεμβάσεις στα Αστυνομικά Τμήματα Ελευσίνας - Μάνδρας, χωρίς όμως να υπάρχει καμία ανταπόκριση.

Παρεμβάσεις στα Αστυνομικά Τμήματα έγιναν από την ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ. Ο Γιώργος Τάτσης, Γραμματέας της ΤΕ, και ο Μπάμπης Θεοδώρου, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Μάνδρας - Ειδυλλίας, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έκαναν τηλεφωνική παρέμβαση στο ΑΤ Μάνδρας. Επίσης, ο Γ. Τάτσης και ο Κώστας Κώνστας, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας, πραγματοποίησαν παρέμβαση στο ΑΤ Ελευσίνας. Και στις δύο περιπτώσεις οι υπεύθυνοι των ΑΤ δήλωσαν άγνοια και αναρμόδιοι για το περιστατικό. Από το ΑΤ Μάνδρας παρέπεμψαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής, ενώ το ΑΤ Ελευσίνας παρέπεμψε στη ΓΑΔΑ.

Δώδεκα κρούσματα σε σούπερ μάρκετ στον Ασπρόπυργο!

Στο μεταξύ, μια ακόμα επιβεβαίωση ότι μεγάλη διασπορά του κορονοϊού γίνεται εκεί που η κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες επιχειρούν να κουκουλώσουν τις εργοδοτικές ευθύνες, δηλαδή στους μεγάλους χώρους δουλειάς, αποτελεί η είδηση για 12 κρούσματα σε τέσσερις βδομάδες σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στον Ασπρόπυργο. Το γεγονός αυτό παραδέχθηκε και η διεύθυνση του καταστήματος σε παρέμβαση που έκαναν μετά από καταγγελίες, την περασμένη Κυριακή, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και άλλοι συνδικαλιστές του κλάδου.

Το Σωματείο θέτει το ερώτημα πώς είναι δυνατόν «σε περίοδο γιορτών που αντικειμενικά η κίνηση σε αυτά τα καταστήματα είναι μεγαλύτερη και σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί "κόκκινη", σε ένα από τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ να υπάρχουν 12 κρούσματα σε εργαζόμενους και να μην υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση στους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής».

Με αφορμή το γεγονός αυτό η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει: «Τα 12 κρούσματα κορονοϊού σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στον Ασπρόπυργο επιβεβαιώνουν ότι τα σούπερ μάρκετ αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, καθώς κυβέρνηση και εργοδοσία συνεχίζουν την εγκληματική απόκρυψη των κρουσμάτων και την ελλιπή λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργατοϋπαλλήλων μέσα στους χώρους δουλειάς.

Στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξελίσσεται μια εσωτερική διασπορά από τις συνεχείς μετακινήσεις του προσωπικού από κατάστημα σε κατάστημα ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους και να συνεχίζουν οι μεγαλέμποροι να μπουκώνουν με υπέρογκα κέρδη σε καιρό πανδημίας».

Απαιτεί από κυβέρνηση και εργοδοσία, «αντί για μέτρα που καταργούν την κυριακάτικη αργία, ικανοποιώντας τους έκδηλους πόθους της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου για 12ωρη - 7ήμερη εργασία, αντί να κυνηγούν και να κόβουν πρόστιμα σε μετανάστες εργάτες δουλεμπορικών γραφείων που εργάζονται κάτω από τους χειρότερους όρους μέσα στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ, να πάρουν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστούν η υγεία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ανθρώπινο ωράριο για τους χιλιάδες εμποροϋπάληλλους που κυριολεκτικά αυτές τις μέρες έχουν λιώσει στη δουλειά για λίγα ψίχουλα, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας τους».

Η Οργάνωση του Κόμματος απευθύνει κάλεσμα στους εμποροϋπαλλήλους να δυναμώσουν τη διεκδίκηση μέσα από τα σωματεία τους, «καθώς επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα τα επέβαλαν οι ίδιοι με την οργανωμένη δράση τους. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ που δίνει ελπίδα, δύναμη και προοπτική στους αγώνες μας για μια καλύτερη ζωή».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κινητοποιήσεις για την προστασία της υγείας και της ζωής

Σήμερα στις 12 μ. στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο και στις 4.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας οργανώνουν σήμερα Τρίτη στις 4.30 μ.μ. συνδικάτα από τη Δυτική Αττική, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό με θέμα τις μεγάλες ελλείψεις μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς στην περιοχή, η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο». Νωρίτερα, στις 12 μ., θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, στην πύλη του νοσοκομείου.

Τα σωματεία που έχουν αναλάβει την κοινή πρωτοβουλία είναι: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και Νήσων, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Σε ανακοίνωσή τους προβάλλουν τα αιτήματα: Παροχή μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας. Να στελεχωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους εργασίας. Πραγματοποίηση τώρα δωρεάν τεστ στους χώρους εργασίας και ταυτόχρονα στους δήμους της Δυτικής Αττικής. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ελέγχους στα πούλμαν των εταιρειών. Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, στελέχωσή τους με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Να γίνει πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Αύριο στο υπουργείο Οικονομικών οι αυτοαπασχολούμενοι

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, αύριο Τετάρτη στη 1.30 μ.μ., καλούν αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι και επαγγελματίες της Δυτικής Αττικής, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που με την πολιτική της τους οδηγεί σε οριστικό λουκέτο, καθώς βλέπουν τα χρέη τους να μεγαλώνουν και τα έσοδα να είναι πενιχρά έως μηδαμινά. Σε κείμενό τους - για το οποίο συλλέγουν υπογραφές στην ηλεκτρονική διεύθυνση ypografesdytatt.webnode.gr - απαιτούν τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών των δήμων Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου. Στην κινητοποίηση καλούν επίσης ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αχαρνών και η Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου.

Παρέμβαση και στην Περιφέρεια Αττικής αύριο

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής (Λ. Συγγρού 15) θα πραγματοποιήσουν αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. δημοτικοί σύμβουλοι από το δήμο Αχαρνών. Θα επιδώσουν ψήφισμα το οποίο σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπερψήφισαν 11 από τους 18 παρόντες και ζητάει να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού της περιοχής από την πανδημία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αυταρχισμός και αστυνομοκρατία αντί για μέτρα προστασίας της υγείας

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αδικαιολόγητα πρόστιμα της αστυνομίας σε εργαζόμενους στη Δυτική Αττική αναφέρει:

«Τη στιγμή που η πανδημία στη Δυτική Αττική έχει χτυπήσει "κόκκινο", εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς, Μέσα Μεταφοράς και άλλους κρίσιμους χώρους, καθώς και των ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση νομίζει ότι θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία.

Τελευταίο κρούσμα η επιβολή αδικαιολόγητων προστίμων σε εργολαβικούς εργαζόμενους σε αποθήκες σουπερμάρκετ, κατά την αλλαγή της βάρδιας.

Τα φαινόμενα αυτά αποτυπώνουν ξεκάθαρα τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση. Αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης της υγείας και να θωρακίσει τις μονάδες του δημόσιου συστήματος Υγείας στη Δυτική Αττική, επιδίδεται σε απειλές, συκοφαντίες και αυταρχικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του, είχε πει ότι η αστυνομία σε συνθήκες πανδημίας είναι το "ΕΣΥ" της προστασίας μας. Στη Δυτική Αττική, εργαζόμενοι και κάτοικοι την είδαν την αστυνομία. Αυτό που δεν είδαν είναι το αναγκαίο - για την προστασία της υγείας τους - ΕΣΥ».

ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ
«Θυμήθηκαν» τους εργάτες της Δυτ. Αττικής...

Την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας στη Δυτική Αττική θυμήθηκαν με παρεμβάσεις τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, που επισκέφθηκε την Ελευσίνα το περασμένο Σάββατο, και η Φώφη Γεννηματά που έκανε σχετικές δηλώσεις. Η κριτική τους εστιάζει βολικά στη «διαχειριστική ανικανότητα των υπευθύνων», όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και στους εργοδότες που παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας, όπως είπε η Φ. Γεννηματά. Ολα τα παραπάνω βέβαια δεν προέκυψαν σήμερα, οι εργαζόμενοι και πλήθος συνδικάτων τα καταγγέλλουν και οργανώνουν σχετικές κινητοποιήσεις ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε πλάτη στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, καλώντας «να λογαριαστούμε μετά». Πολύ περισσότερο, που το νομικό οπλοστάσιο που διασφαλίζει την εργοδοτική ασυδοσία, αντί να επιβάλει πραγματικά μέτρα προστασίας της Υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, η τεράστια υποστελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, οι τραγικές ελλείψεις στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, η ουσιαστική ανυπαρξία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι όλα ζητήματα που φέρουν ατόφια τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ