ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ

Παραβιάσεις ανοιχτών θυρών και δημοσιεύσεις γνωστών μυστικών

Επιτέλους! Βγήκαν τα αρχεία! Φωτιστήκαμε και βγήκαμε επιτέλους από τα σκοτάδια της άγνοιας! Μάθαμε αυτά που, τόσα χρόνια, οι δυσχέρειες πρόσβασης και η κακή πρόθεση κρατούσαν μακριά μας!

Ασφαλώς, καταλάβατε τι εννοούμε: Τα περιβόητα "μυστικά αρχεία" για τον Ι. Β. Λένιν, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, έγιναν αντικείμενο των συγγραφικών φροντίδων μερικών Αμερικανών ερευνητών (;) και έπεσαν και στα δόντια μερικών ελληνικών καρχαριών της (παρα)πληροφόρησης. Αρχεία για τον Λένιν και, μάλιστα, μυστικά είναι αυτά, όχι αστεία!

Ιδωμεν, λοιπόν, το φως το αληθινόν...

Κατ' αρχήν, για ένα μεγάλο, τουλάχιστον, μέρος των "μυστικών αρχείων" ο γράφων αμφισβητεί ευθέως εάν ήταν, στην πραγματικότητα, μυστικό. Το επεισόδιο, π.χ., με τον υπουργό Εξωτερικών, που εμφανίζεται ως "αποκάλυψη", ο γράφων το ήξερε εδώ και 30, πιθανώς, χρόνια. Πώς το ήξερε χωρίς να έχει διαβάσει τα περιβόητα μυστικά αρχεία;

Τι συνέβη στην πραγματικότητα

Με την ευκαιρία αυτή, ας δούμε και τι πραγματικά έγινε.

Ενώ διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τη Σύνοδο της Γένουας (1922), ο Λένιν, πρόεδρος της σοβιετικής κυβέρνησης, λαμβάνει από τον υπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις, τον Γ. Β. Τσιτσέριν, ένα υπόμνημα. Στο υπόμνημα αυτό περιλαμβάνεται και η πρόταση του Τσιτσέριν να γίνουν δεκτές μερικές από τις απαιτήσεις των Αμερικανών, τις οποίες ο Λένιν θεωρεί απαράδεκτες. Ο Λένιν σημειώνει στο περιθώριο του ίδιου του υπομνήματος (και στη ρωσική, βεβαίως, γλώσσα) τη λέξη "ΤΡΕΛΑ" και, σε συνέχεια, γράφει ότι, κατά τη γνώμη του, η υπερκόπωση έχει οδηγήσει τον Τσιτσέριν στην παράκρουση. Γι αυτό, πρέπει να πάρει άδεια σε ένα σανατόριο για να αναπαυτεί και να αντικατασταθεί, γιατί η κατάστασή του μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οσοι ενδιαφέρονται να μελετήσουν τα σχετικά τηλεγραφήματα, υπομνήματα και άλλα έγγραφα του Λένιν της εποχής, δεν έχουν παρά να διαβάσουν τον τόμο 45 της ελληνικής έκδοσης των Απάντων του, στις σελ. 34 κ. εξ. Σημειώνουμε ότι τα "μυστικά" αυτά ντοκουμέντα έχουν εκδοθεί σε τόμους εδώ και δεκαετίες.

Αλλη σπουδαία αποκάλυψη: Στην περίοδο 1918 (ιδιαίτερα καλοκαίρι και ύστερα) - τέλος 1920, ο Λένιν καλεί τη σοβιετική εξουσία να είναι έτοιμη για πάλη ζωής και θανάτου και ο ίδιος δίνει το παράδειγμα.

Δε θα σταθούμε στο ότι τα "μυστικά ντοκουμέντα" που ο ερευνητής (;) επικαλείται δεν ήταν μυστικά και ήταν γνωστά από τότε που γράφτηκαν, δηλαδή το 1918 - '20. Θα σταθούμε στο ότι η παταγώδης και αφελής (ή, καλύτερα, προοριζόμενη για αφελείς) δημοσίευση δεν αναφέρει καν την ανοιχτή εξέγερση της αντεπανάστασης (που εξαπλώνεται από το Μάη και γενικεύεται μετά τον Ιούλη του 1918) και την ξένη επέμβαση, στην οποία πήρε μέρος ακόμη και η Ελλάδα, που κινδυνεύουν να σβήσουν εντελώς τη χώρα από το χάρτη.

Αν το κείμενο δεν ανήκει στον πρωτότυπο συγγραφέα, τη δάφνη της πρωτοτυπίας κατέχει (ή, τουλάχιστον, βασίμως διεκδικεί) το ΒΗΜΑ, το οποίο ούτε λίγο - ούτε πολύ εμφανίζει τα γεγονότα ως εξής:

"Το Σεπτέμβρη του 1918, (ο Λένιν) αποφασίζει να οργανώσει μια τρομοκρατική εκστρατεία".

Ωστε, λοιπόν, ο Λένιν το αποφάσισε και όλα έγιναν επειδή το αποφάσισε αυτός! Αν, π.χ., αποφάσιζε κάτι άλλο, ας πούμε ένα ταξίδι στη Σελήνη, θα είχε γίνει αυτό...

Επίθεση της αντεπανάστασης

Ας αφήσουμε, όμως, τις αστειότητες και ας μιλήσουμε σοβαρά. Εκείνο που θέλει να κρύψει η δημοσίευση είναι, ως συνήθως, η πραγματική κατάσταση. Και η πραγματική κατάσταση είναι ότι οι αντεπαναστατικές δυνάμεις έχουν περάσει σε πλήρη επίθεση, αποφασισμένες να ξεφορτωθούν τη σοβιετική εξουσία οπωσδήποτε. Το Σεπτέμβρη του 1918, η αντεπαναστατική εξέγερση έχει ήδη αγκαλιάσει γύρω στα τρία τέταρτα της χώρας. Με την ενίσχυση των Βρετανών και των Γάλλων, οι κουλάκοι έχουν εξεγερθεί και δείχνουν καθαρά τις προθέσεις τους να εξοντώσουν τους μπολσεβίκους. Η "εξέγερση των Τσεχοσλοβάκων", όπου το χέρι της Αντάντ είναι ιδιαίτερα φανερό, έχει οδηγήσει στην αποκοπή της Κεντρικής Ρωσίας από τα σιτοπαραγωγά κέντρα του Νότου και της Ανατολής. Η πείνα γίνεται όλο και πιο ασφυκτική.

Η "λευκή" τρομοκρατία παίρνει δολοφονικές διαστάσεις. Στις περιοχές, όπου επικρατούν οι "λευκοί", το αίμα τρέχει ποτάμι. Οι αντεπαναστάτες έχουν καταστρώσει συγκεκριμένα σχέδια δολοφονίας των μπολσεβίκων ηγετών. Από τις 20.6.1918 κιόλας, δολοφονείται ο Β. Βολοντάρσκι. Λίγο μετά, δολοφονείται ο Γ. Β. Ουρίτσκι. Ο ίδιος ο Λένιν πέφτει θύμα δυο αποπειρών, μίας αποτυχημένης και άλλης παρά πολύ λίγο επιτυχημένης.

Ακόμη πιο σοβαρό: Η ξένη επέμβαση διευρύνεται. Εχει αρχίσει ήδη από την 1.1.1918, όταν, στα ανοιχτά των σιβηριανών ακτών, εμφανίζονται ιαπωνικά πολεμικά πλοία. Την άνοιξη του 1918, το Μπρεστ Λιτόβσκ δίνει στους Γερμανούς την Ουκρανία, τη Βαλτική και μερικές δυτικές περιοχές της Ρωσίας. Το Μάρτη, αγγλικά και αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Βορρά και καταλαμβάνουν το Μουρμάνσκ και τον Αρχάγγελο. Τον Απρίλη, οι Ιάπωνες αποβιβάζονται στο Βλαδιβοστόκ και, τον Ιούλη, οι Αμερικανοί. Το φθινόπωρο του 1918, στην Υπερκαυκασία εισβάλλουν αγγλικά στρατεύματα.

Οι διεθνείς εξελίξεις είναι στο έπακρο απειλητικές. Ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος βαδίζει προς το τέλος του. Σήμερα, ξέρουμε ότι ένας από τους λόγους της λήξης του πολέμου (που λήγει με την ανακωχή της 11ης Νοέμβρη 1918) ήταν να ελευθερωθούν τα χέρια της Αντάντ για να επέμβει στη Ρωσία. Σήμερα, ξέρουμε και ότι η Γαλλία και η Βρετανία έχουν κάνει συγκεκριμένα σχέδια διανομής της Ρωσίας κατά το πρότυπο της Συμφωνίας Σάικς - Πικό ("Συμφωνία της Κόκκινης Γραμμής") για τη Μέση Ανατολή, που είχε προ ολίγου υπογραφεί. Στην Απω Ανατολή, σημειώνεται η πρώτη σύγκρουση ΗΠΑ - Ιαπωνίας για την τύχη της Σιβηρίας.

Αυτά, για να καταλάβει ο αναγνώστης τι "αποφάσισε ο Λένιν" ή, καλύτερα και σωστότερα, ποιος αποφάσιζε στη θέση του Λένιν...

Το ωραίο είναι ότι ο ερευνητής (;) των μυστικών (;) αρχείων (;) κατηγορεί τον Λένιν ότι, στις συνθήκες μιας χώρας που πεθαίνει μέσα στο αίμα, την πείνα και την ιμπεριαλιστική επέμβαση, δεν ενδιαφερόταν για τις συνθήκες κράτησης των λευκών αιχμαλώτων! Δε λέει ευτυχώς γι' αυτούς; Σκέψου να ενδιαφερόταν με τον τρόπο που ενδιαφέρονταν εκείνοι για τους δικούς τους αιχμαλώτους...

Οσο για την "αποκάλυψη" της... καταγωγής του Β. Ι. Λένιν, ας μην τη σχολιάσουμε καλύτερα για να κρατήσουμε και την αναφορά μας σε ένα κάποιο επίπεδο.

Παράλληλα, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι τα ντοκουμέντα προσφέρουν μια υπηρεσία σε ένα σημείο, παρόλο που ούτε στο σημείο αυτό ήταν μυστικά και άγνωστα. Το σημείο αυτό είναι το σημείο της ανάδειξης της κομματικής ηγεσίας στην περίοδο 1920 - '23. Τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν το (πολύ γνωστό, επαναλαμβάνουμε) γεγονός της εκτίμησης του Λένιν για τον Ι. Β. Στάλιν, αλλά και της έλλειψης εκτίμησης που είχε για τον Λ. Τρότσκι. Στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, αποδεικνύεται όχι τόσο η έλλειψη εκτίμησης όσο μάλλον μια νηφάλια εκτίμηση: Ο Τρότσκι θεωρείται ένα άτομο εξεχουσών οργανωτικών ικανοτήτων, αλλά και πλήρους ανικανότητας να κάνει μια σωστή εκτίμηση και να πάρει μια συνεκτική πολιτική απόφαση. Τέτοιος, δηλαδή, όπως ήταν και στην πραγματικότητα. Το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν και τα δημοσιεύματα, το σχετικό κεφάλαιο εμφανίζεται στις εξιστορήσεις του ίδιου του ενδιαφερομένου δεόντως "κουρεμένο", δε μας παραξενεύει. Ο Τρότσκι ήταν πάντα γνωστός για την ακράτητα "φιλελεύθερη" χρήση των ιστορικών γεγονότων ήακόμη και των ιστορικών παραδειγμάτων.

Γιατί τώρα;

Το κυριότερο ερώτημα είναι γιατί κατέβηκε σε μερικούς η ιδέα να εμφανίσουν τώρα ως αποκαλύψεις γεγονότα παμπάλαια και πασίγνωστα. Κάποτε, βέβαια, θα μάθουμε.

Ωστόσο, για να δούμε, ποιος είναι ο συγγραφέας της περισπουδάστου αυτής μελέτης;

Η ταυτότητά του είναι, πράγματι, διαφωτιστική: Πρόκειται για τον Ρίτσαρντ Πάιπς, σήμερα καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Και μόνο του το παρελθόν εγγυάται για το παρόν. Οπως είναι, νομίζουμε, πασιφανές, ο στόχος της "έρευνας" είναι μια ιδιαίτερα χονδροειδής επιχείρηση αντεπαναστατικού πολέμου, ενόψει της όξυνσης των προβλημάτων και των αντιθέσεων της ιμπεριαλιστικής κοινωνίας των ημερών μας, σαν αυτόν που είχε εξαπολύσει η Αντάντ το 1918 - '20. Ενα καλό και διδακτικό παράδειγμα του πώς κανείς δεν πρέπει να παραιτείται από τους στόχους του...

Θανάσης ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ

Αυστρία

Κάθε ώρα μια οικογένεια πέφτει κάτω από το όριο της φτώχειας...

Κάθε ώρα και μια αυστριακή οικογένεια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, πέφτει κάτω του επίσημου ορίου της φτώχειας... Πιο δραματικά λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να περιγράψει κανείς τις οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες, που προκαλεί η εφαρμογή των μέτρων σκληρής λιτότητας, τα οποία έχουν επιβληθεί από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ταυτόχρονα, η αντιπρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Ιρμαγκάρντ Σμιντλάιμερ, στα μέσα του περασμένου Οχτώβρη, μεταξύ άλλων, δήλωνε σχετικά: "Η φτώχεια στην Αυστρία έχει προσλάβει συγκλονιστικές διαστάσεις. Και η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο σε καμιά περίπτωση δε θα μπορούσαν να φανταστούν οι Αυστριακοί εργαζόμενοι, όταν ο βρετανικός θατσερισμός στην Αγγλία άρχιζε να συντρίβει τις κοινωνικές ασφαλίσεις...".

Ετσι, είναι πλέον ολοφάνερο ότι στην Αυστρία, όπου κατά τη διάρκεια των μεταπολεμικών δεκαετιών είχε σημειωθεί ένα αρκετά αξιόλογο βιοτικό επίπεδο, οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ζωής της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων αρχίζουν και χειροτερεύουν ραγδαία... Σήμερα κάθε πέμπτο παιδί ζει σε οικογένειες που έχουν τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Συνολικά, 320.000 παιδιά στη χώρα πλήττονται από τη φτώχεια...

Η κυβέρνηση Συνασπισμού της Αυστρίας, η οποία αποτελείται από το Σοσιαλιστικό και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχει ήδη εφαρμόσει μια σειρά από σκληρά μέτρα λιτότητας. Η οικονομία, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ποτέ στη Δημοκρατία των Αλπεων δεν είχαν κλείσει τόσες πολλές επιχειρήσεις όσες κατά τη διάρκεια του 1995. Αλλά και το 1996 αναμένεται να σημειωθεί ένα νέο ρεκόρ. Κατά συνέπεια λοιπόν, όπως αναφέρουν σχετικές δημοσκοπήσεις, κάθε τρίτος Αυστριακός εργαζόμενος διακατέχεται από μόνιμο φόβο μήπως χάσει τη θέση εργασίας του.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, έχουν σαν άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, η οποία στην Αυστρία έχει προσλάβει μαζικές διαστάσεις, φτάνοντας στο 8% περίπου του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας. Οι συνεχιζόμενες δραστικές κοινωνικές περικοπές πλήττουν, πρώτα και κύρια, εκείνους τους κατοίκους της χώρας, οι οποίοι άμεσα εξαρτώνται από τα διάφορα Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ έντονες ανησυχίες εκφράζονται σχετικά με τη συνέχιση των επιχορηγήσεων στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Στο μεταξύ, σταθερή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τα κριτήρια σύγκλισης, τα οποία έχει επιβάλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ και να εντάξει την Αυστρία στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση. Αυτή τη στιγμή, το έλλειμμα του προϋπολογισμού ισοδυναμεί με το 5,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ είναι γνωστό ότι το σχετικό κριτήριο σύγκλισης ορίζει το 3%, προκειμένου να εισαχθεί η χώρα στο ΕΥΡΩ. Αλλά και τα κρατικά χρέη είναι πολύ υψηλά και αντιστοιχούν στο 68% του ΑΕΠ, ενώ το σχετικό κριτήριο προβλέπει το 60%. Το μόνο ικανοποιητικό στοιχείο για τους εγκεφάλους των Βρυξελλών είναι ότι, ο πληθωρισμός στην Αυστρία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, φθάνοντας σήμερα στο 2% περίπου.

Οπως βέβαια, είναι φυσικό, έλλειμμα και κρατικά χρέη θα πέσουν στους ώμους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αυστριακών εργαζομένων, καθώς και των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Οικονομικά, όμως, προβλήματα αντιμετωπίζουν εδώ και πολύ καιρό και οι φοιτητές της χώρας. Γι' αυτό, στη διάρκεια του προηγούμενου εξαμήνου είχαν ξεσπάσει μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση των οικονομικών διευκολύνσεων, που τους είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν από το κράτος. Και οι διαμαρτυρίες αυτές, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, πρόκειται να συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα...

Ν.Η.-Η.

Γερμανία

Πολεμικά κοντσέρν συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία

Τη στιγμή, που ηγετικές πολιτικές προσωπικότητες της Βόννης κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μιλούσαν μόνο γενικά και αόριστα για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική μας Τουρκία, δημοκρατικές οργανώσεις και δημόσια κοινή γνώμη απαιτούσαν το άμεσο σταμάτημα αποστολής όπλων προς την Αγκυρα.

Από την άποψη αυτή, σκόπιμο είναι ν' αναφερθεί κανείς στο ιστορικό εξαγωγής όπλων της ΟΔΓ προς την Τουρκία, την οποία από το 1964 ακόμα η ιμπεριαλιστική αυτή χώρα προμηθεύει απρόσκοπτα με τεράστιες ποσότητες πολεμικού υλικού. Οι εξαγωγές αυτές αιτιολογούνται με την επίσημη τοποθέτηση της Βόννης, δηλαδή "τη δίκαιη κατανομή των βαρών στα πλαίσια της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ". Πριν ακόμα το πραξικόπημα, αν και η Τουρκία ήταν μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, φρόντιζε να την προμηθεύει αφειδώς με παντός είδους όπλα για το λόγο ότι, δεν ήθελε κανείς τότε να ριψοκινδυνεύσει, ώστε η χώρα αυτή ν' αποκτήσει δική της βιομηχανία εξοπλισμών. Κι αυτό, με το επιχείρημα ότι πριν το αιματηρό πραξικόπημα "υπήρχε φόβος μήπως στην πολιτική εξουσία της χώρας αναρριχηθούν αριστερές δυνάμεις...".

Κι, όμως, μετά τον τερματισμό της στρατιωτικο-φασιστικής δικτατορίας, οι κυβερνώντες στην Αγκυρα επιδίωκαν την οικοδόμηση μιας εθνικής πολεμικής βιομηχανίας με την υποστήριξη των δυο κύριων ιμπεριαλιστικών χωρών της Συμμαχίας, της ΟΔΓ και των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα, ότι κάτι τέτοιο σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται ν' αποτελέσει κάποιο εμπόδιο...

Στα πλαίσια λοιπόν των επιδιώξεων αυτών, η τουρκική κρατική "Ομοσπονδία Μηχανοκατασκευών και Χημικής Βιομηχανίας" το 1995, στο Κιρκάλε, ανατολικά της Αγκυρας, έχτισε μια φάμπρικα, όπου κατασκευάζονταν κάννες για τανκς. Η οικοδόμηση του εργοστασίου αυτού βρισκόταν κάτω από τον έλεγχο της γερμανικής "Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αμυντικής Τεχνικής" στην πόλη Κόμπλεντς, η οποία και στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων είχε την ευθύνη διεκπεραίωσης της αγοράς πολεμικών εξοπλισμών εκ μέρους του Τουρκικού Υπουργείου Αμυνας. Ετσι, στην οικοδόμηση της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας αποφασιστικό ρόλο είχαν παίξει οι γερμανικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, από το 1979 μέχρι το 1983, με τις εξαγωγές της που έφθαναν στο ύψος των 850 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων προς την Τουρκία. Πρόκειται για τα αμέσως επόμενα χρόνια μετά την εγκαθίδρυση της αιματηρής στρατιωτικο-φασιστικής δικτατορίας στη χώρα αυτή. Κατά τη διάρκεια, όμως, της περιόδου αυτής, στην πρώτη θέση είχαν προωθηθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ η ΟΔΓ εξακολουθούσε να κρατά σταθερά τη δεύτερη θέση. Το σαφές αυτό πλεονέκτημα της έδινε τη δυνατότητα από κοινού με τις ΗΠΑ να πραγματοποιούν στην Τουρκία επενδύσεις στον τομέα της πολεμικής παραγωγής.

Το γεγονός ότι, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το πλεονέκτημά της αυτό, επιβεβαιώνεται και από ένα σχετικό δημοσίευμα του τουρκικού στρατιωτικού περιοδικού "Αμυνα και Αεροδιάστημα":"Οταν σήμερα γίνεται λόγος για τη βιομηχανία εξοπλισμών στην Τουρκία, τότε πρώτα και κύρια, αυτή τη χρωστάει στην ΟΔΓ. Φίρμες, όπως η Φριντς Βέρνερ, Χέκλερ και Κοχ, Ραϊνμετάλ, ΜΒΒ και Ντιλ, είναι οι πιο πολύ γνωστές στη δική μας Ομοσπονδία Μηχανοκατασκευών και Χημικής Βιομηχανίας".

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση της Βόννης, συνέχιζε να προμηθεύει την Τουρκία και με πολύ μεγάλες ποσότητες όπλων. Ετσι, μόνο στην περίοδο 1985-91, η ΟΔΓ είχε παραχωρήσει δωρεάν στην Αγκυρα πολεμικό υλικό αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων μάρκων. Η άνοδος, όμως, των εξαγωγών συνεχίστηκε και μετά το 1991. Αυτή τη φορά επρόκειτο για οπλισμό προερχόμενο από τις αποθήκες του Εθνικού Λαϊκού Στρατού της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, στη βάση μιας συμφωνίας του ΝΑΤΟ και προοριζόταν για την Τουρκία και την Ελλάδα. Ο κύριος όγκος του οπλισμού αυτού κατευθυνόταν προς την Αγκυρα.

Σχετικά, η γνωστή δυτικογερμανική εφημερίδα "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε" στις 8-12-1992, μεταξύ άλλων, έγραφε: "Χωρίς καν να ενημερωθεί η Ομοσπονδιακή Βουλή, οι προμήθειες αυτές στην πράξη είχαν παραχωρηθεί δωρεάν και ισοδυναμούσαν με έναν ολόκληρο στρατό, ο οποίος λίγο μετά, χρησιμοποιήθηκε στις κουρδικές περιοχές για την καταστροφή χωριών και γενικότερα για επιθέσεις ενάντια στους Κούρδους αντάρτες. Αναφορικά μ' όλες αυτές τις δραστηριότητες, η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση δήλωνε ότι δεν είχε καμιά ιδέα...".

Σήμερα, όλο και σε αυξανόμενο βαθμό, τα όπλα δεν προέρχονται πλέον άμεσα από την ίδια την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αλλά από τις θυγατρικές εταιρίες γερμανικών επιχειρήσεων και κονσόρτσια, τα οποία παράγουν πολεμικούς εξοπλισμούς στην ίδια τη γειτονική μας Τουρκία.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ