ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ
Ψηφοδέλτια «με το τσουβάλι»!

Συνεχίζουν το όργιο αδιαφάνειας, νοθείας και αλχημειών οι εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων (ΠΕΠΕΝ). Οι κάλπες έχουν ανοίξει από την 1η Οκτώβρη και κανείς δε γνωρίζει ποιοι ψηφίζουν, εκτός βέβαια από τους εφοπλιστές, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τα φερέφωνά τους στη διοίκηση της Ενωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και χτες φέρονται ότι έχουν ψηφίσει περίπου 1.100 πλοίαρχοι. Ομως, από αυτούς λιγότεροι από 100 έχουν ψηφίσει αυτοπροσώπως. Τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια έχουν σταλεί ταχυδρομικώς και μάλιστα, όπως ανέφερε στο «Ρ» η δικαστική αντιπρόσωπος, τα 500 η εφορευτική επιτροπή τα παρέλαβε μόλις χτες από το ταχυδρομείο! Δηλαδή, μέσα σε μια μέρα, η εφορευτική πήρε ένα «τσουβάλι» ψηφοδέλτια! Σ' αυτά να προστεθεί ότι οι εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης αρνήθηκαν να δώσουν στον αγωνιστικό συνδυασμό της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Ενότητας Πλοιάρχων» (ΔΑΕΠ) το μητρώο των μελών, τόσο για να διασφαλιστεί έστω υποτυπωδώς η εγκυρότητα των εκλογών, όσο και για να αποσταλεί προεκλογικό υλικό για την ενημέρωση του κλάδου. Επίσης, κατά παράβαση και αυτού του αναχρονιστικού και άκρως αντιδημοκρατικού καταστατικού της Ενωσης, το οποίο ορίζει ότι η διοίκηση θα εκλέγεται με το πλειοψηφικό σύστημα και οι αντιπρόσωποι για την ΠΝΟ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με την απλή αναλογική, οι εγκάθετοι κατάφεραν τελικά με διάφορες αλχημείες η εκλογή των αντιπροσώπων να γίνει με το πλειοψηφικό σύστημα.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΣΥΝαποφάσισαν για εργάτες με μισή δουλιά - μισά δικαιώματα

Την πρόσληψη εργατών με μερική απασχόληση στο Δήμο Πετρούπολης αποφάσισαν χτες με την ψήφο τους οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και τον ΣΥΝ. Την απαράδεκτη και αντεργατική αυτή απόφαση καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων των Δήμων Πετρούπολης - Καματερού - Ανω Λιοσίων. Ο Μπάμπης Βορτελίνος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση με την ψήφιση στη Βουλή της μερικής απασχόλησης τηρεί πιστά τις αποφάσεις της ΕΕ. Αυτό το κάνει με τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΝ που ψήφισαν το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, τη Λευκή Βίβλο στο όνομα του εκσυγχρονισμού, όπως έχουν ονομάσει τη στρατηγική προσαρμογής στην κερδοφορία του κεφαλαίου». Οπως τόνισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ «με τη μερική απασχόληση ο εργαζόμενος θα είναι μερικώς αμειβόμενος, δε θα αξιώσει ποτέ να γίνει μόνιμος και θα είναι συνεχώς υπό πολιτική ομηρία. Θα χάσει την πλήρη σταθερή δουλιά και μια θέση εργασίας θα τη μοιράζονται δυο εργαζόμενοι. Θα δρα διαιρετικά ανάμεσα στους εργαζόμενους. Θα χρησιμοποιείται σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός, για να μπορεί να περνά πιο εύκολα η πολιτική της κυβέρνησης. Θα αποτελεί το "Δούρειο ίππο" για την κατάργηση της μονιμότητας και τη θέση αυτού που φεύγει ή συνταξιοδοτείται θα την παίρνει ο μερικώς απασχολούμενος». Και κατέληξε καταγγέλλοντας τις βαριές ευθύνες που έχουν για αυτήν την κατάσταση και οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια που συμφωνούν με τέτοια μέτρα.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ
Υπόθεση τραπεζιτών και εργατοπατέρων

Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων στις τράπεζες ξεκίνησε χτες το 27ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας και λήγει αύριο με τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Ετσι, δεν έλειψαν οι διαπιστώσεις από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, αλλά και τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ για τα οξυμένα προβλήματα των τραπεζοϋπαλλήλων, χωρίς να κάνουν κουβέντα όμως για την πολιτική που τα δημιουργεί, αφού οι ίδιοι την υπηρετούν, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου.

Σ' αυτά τα πλαίσια κινήθηκαν στις ομιλίες τους ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, αλλά και ο Γ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Αλογοσκούφης από τη ΝΔ και ο Α. Αλαβάνος από τον ΣΥΝ. Την ίδια στιγμή που ο Θ. Καρατζάς, πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, έκανε ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να προσαρμοστούν κι άλλο στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Μιλώντας εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, το μέλος της Δήμος Κουμπούρης επισήμανε ότι οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα επιβλήθηκαν από το μεγάλο κεφάλαιο, με στόχο να εξασφαλίσει τα κέρδη του και όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οσο η οικονομία, σημείωσε, είναι στα χέρια των ιδιωτών και του μεγάλου κεφαλαίου δε θα υπάρχει διέξοδος για τους εργαζόμενους και το λαό. Γι' αυτό χρειάζεται μια άλλη εξουσία και σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ παλεύει να συσπειρώσει δυνάμεις σε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια που θα δημιουργήσει άλλες προοπτικές για τους εργαζόμενους και το λαό.

Εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ μίλησε ο Π. Τσίρκας, ο οποίος τόνισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι διεκδικητικό και να έχει ταξική κατεύθυνση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελλείψεις προσωπικού

Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν στο προνοιακό ίδρυμα για βαριές αναπηρίες «ΚΕΠΕΠ Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη, έχουν ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλιάς για τους εργαζόμενους και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα 110 άτομα με ειδικές ανάγκες που διαβιούν μόνιμα εκεί. Αυτό προέκυψε στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησαν στο Ιδρυμα, ο Θ. Κρουστάλης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και ο Σ. Καζεπίδης, στέλεχος της Οργάνωση Υγείας Πρόνοιας της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Συνολικά απασχολούνται στο «ΚΕΠΕΠ Αγιος Δημήτριος» 125 εργαζόμενοι. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες στο προσωπικό περίθαλψης, όπου απαιτείται η πρόσληψη 41 εργαζομένων για την ικανοποιητική κάλυψη των σημερινών αναγκών. Ο νέος Οργανισμός που εγκρίθηκε πρόσφατα σχετικά με τη λειτουργία του Ιδρύματος δημιουργεί νέες ανάγκες για επιπλέον πρόσληψη προσωπικού. Την ανάγκη αυτή όμως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να την καλύψει. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ένταξη και άλλων ατόμων βαριά ανάπηρων, όσο δεν καλύπτονται τα μεγάλα κενά σε προσωπικό. Εξάλλου, απαιτούν την άμεση ολοκλήρωση των αναγκαίων υποδομών για τη μεταστέγαση όλων των ατόμων που διαβιούν εκεί, σε νέα σύγχρονα κτίρια που να πληρούν τις προϋποθέσεις σωστής διαβίωσης και φροντίδας των παιδιών.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Η κυβέρνηση τη θέλει υποχείριό της

Σε υποχείριό της θέλει να μετατρέψει την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Αυτό κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας. Στην Ερώτηση, που έχει επίκαιρο χαρακτήρα αφού οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας απεργούν εδώ και αρκετές εβδομάδες, απάντησε ο αρμόδιος υφυπουργός Χ. Πάχτας, αλλά δε διασκέδασε τις εντυπώσεις όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης. Γιατί ναι μεν είπε ότι η ΕΣΥΕ είναι δημόσια υπηρεσία και δεν υπάρχει πρόθεση ιδιωτικοποίησής της, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση «μιας αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας», αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Αναφερόμενος στην απεργία των υπαλλήλων της υπηρεσίας, είπε ότι είναι «προσχηματική» και δείχνει «περιφρόνηση προς τους νόμους και τους θεσμούς». Ο Δ. Τσιόγκας τόνισε ότι το γεγονός πωςς οι εργαζόμενοι απεργούν με μεγάλη συμμετοχή εδώ και αρκετές εβδομάδες, παρά τις προσφυγές της κυβέρνησης στα δικαστήρια, δείχνει ότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Η κυβέρνηση, είπε, θέλει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας της υπηρεσίας στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης προκειμένου να την έχει υπό τον απόλυτο έλεγχό της και να δίνει στην κοινωνία τα στοιχεία που αυτή θέλει. Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι είναι γνωστό πώς μαγειρεύτηκαν στα στοιχεία για τα ποσοστά ανεργίας, ενέργεια που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συλλόγου εργαζομένων της υπηρεσίας.

Με περισσή ... αγωνιστικότητα

Με αριστερή «πάσα» της «Πρωτοβουλίας Υγειονομικών» (στηρίζεται απ' το ΣΥΝ), η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ έκλεισαν τον κύκλο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Ετσι, στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι συνδικαλιστές της «Πρωτοβουλίας Υγειονομικών» πρότειναν το σταμάτημα των κινητοποιήσεων «με αξιοπρεπή τρόπο», λέγοντας πως κανείς δε θα τους κατηγορήσει για αναδίπλωση, αφού αυτή είναι σοβαρή και υπεύθυνη στάση. Στο ίδιο πνεύμα, και η ΔΑΚΕ, η οποία αρνήθηκε ακόμα και τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων στα νοσοκομεία, στο όνομα του ότι έγιναν κάποιες πρόσφατα.

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ χαρακτήρισε νίκη τα ψίχουλα των 30 ευρώ μεικτά που έδωσε η κυβέρνηση στο νοσοκομειακό επίδομα, μέσω του νέου μισθολογίου, για το οποίο, κατά τα άλλα, διαφωνούσαν, τόσο η ΠΑΣΚΕ, όσο και οι άλλες παρατάξεις.

Εν χορώ, δε, απέρριψαν τις συγκεκριμένες προτάσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Και μετά το σταμάτημα των κινητοποιήσεων, με περισσό θράσος, η ΠΑΣΚ - ΠΟΕΔΗΝ κυκλοφόρησε ψήφισμα, στο οποίο «καταγγέλλει» όσους υπονομεύουν και απαξιώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εκπροσώπους του και την κυβέρνηση για αφερεγγυότητα και εμπαιγμό των εργαζομένων και δηλώνει ...ότι θα συνεχίσει τους αγώνες με την ίδια αγωνιστικότητα!

Αγωνιστικότητα, δηλαδή, να φάν' και οι κότες που λέει κι ο λαός μας!
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org