ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία του λαού από την πανδημία και την αντιλαϊκή επίθεση

Συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη για τις εξελίξεις στην περιοχή

Η κυβέρνηση άφησε αθωράκιστες τις δημόσιες μονάδες Υγείας και απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας (φωτ. από διαμαρτυρία τον Απρίλη στο Νοσοκομείο Κοζάνης)
Η κυβέρνηση άφησε αθωράκιστες τις δημόσιες μονάδες Υγείας και απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας (φωτ. από διαμαρτυρία τον Απρίλη στο Νοσοκομείο Κοζάνης)
Την ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η πάλη για την προστασία της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού ανέδειξε η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, Τετάρτη, με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Σημειώνεται ότι η Κοζάνη βρίσκεται για δεύτερη φορά στο επίκεντρο της πανδημίας στην Ελλάδα. Από την περασμένη Παρασκευή και τουλάχιστον έως τις 29/10 βρίσκεται σε καραντίνα, καθώς ήταν η πρώτη Περιφερειακή Ενότητα που εντάχθηκε στο «Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου» στο 2ο κύμα της πανδημίας. Μέσα στον Οκτώβρη, με 368 κρούσματα, έχει συγκεντρώσει το 72% των κρουσμάτων κορονοϊού της Δυτικής Μακεδονίας.

Στη συνέντευξη Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, μίλησαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, η Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης του ΚΚΕ, Τίνα Κουζιάκη, και η Χάρις Λαμπαδά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και νοσοκομειακή γιατρός.

Στις τοποθετήσεις τους τα στελέχη του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να αξιοποιήσουν την πείρα του κινήματος, που όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, δεν «πάγωσαν» τις διεκδικήσεις για τα δικαιώματα του λαού στην Υγεία, στην εργασία και την Παιδεία. Διαβεβαίωσαν πως το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να δυναμώσει αυτή η πάλη με κάθε τρόπο, ώστε ο λαός και οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στη δύναμή τους, να καθορίσουν τις εξελίξεις.


Αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας για τη νέα έξαρση της πανδημίας, οι ομιλητές έδωσαν πολλά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας της περιοχής, στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία. Στη συνέχεια, απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων για την κρισιμότητα της κατάστασης στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο» και τη μη λειτουργία της ΜΕΘ σε αυτό, όπως και για τους κινδύνους που προκαλεί για τα δικαιώματα των εργαζομένων η γενίκευση της τηλεργασίας.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας φέρει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής

Ο Λ. Στολτίδης στάθηκε στις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, της Τοπικής Διοίκησης και της εργοδοσίας για τη διασπορά του ιού, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η αναζωπύρωση της πανδημίας φέρει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής, που έπαιξε την υγεία του λαού στον τζόγο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Σημείωσε πως η ανεπαρκέστατη προετοιμασία του δημόσιου συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η σπατάλη του χρόνου που κερδήθηκε από το πρώτο κύμα με θυσίες όλου του λαού, προκαλούν δικαιολογημένα αγανάκτηση και ανησυχία, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι κλίνες και οι ΜΕΘ, η περιορισμένη αύξησή τους, για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση, δεν επαρκούν ούτε για τις τρέχουσες ανάγκες, πόσο μάλλον για συνθήκες πανδημίας».

Επίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση πως έχει αφήσει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους μέσα στους χώρους δουλειάς, οι οποίοι διαπιστώνουν για ακόμη μία φορά, και σε συνθήκες πανδημίας, τις «πλάτες» της κυβέρνησης στην εργοδοτική ασυδοσία.

Παραμένουν αθωράκιστες οι δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής

Η Χ. Λαμπαδά ανέφερε μεταξύ άλλων πως η πραγματικότητα στην περιοχή «βοά» για το αντίθετο από τις τυμπανοκρουσίες περί ενίσχυσης των νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι δομές Υγείας της περιοχής δεν είδαν καμία αξιοσημείωτη μεταβολή σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, τα οποία «μπήκαν στην πρώτη φάση της επιδημίας με κενές το 35-40% των οργανικών θέσεων σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ενώ με τις προσλήψεις που έγιναν δεν καλύφθηκε ούτε το 10% των ελλείψεων αυτών». Οσον αφορά τις δομές ΠΦΥ, σημείωσε πως αυτές «συνεχίζουν να είναι αποψιλωμένες με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές», ενώ οι ελάχιστες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία επικουρικό προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ακόμα, μίλησε για την «κατάσταση πολέμου», όπως την χαρακτήρισε, που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Κοζάνης και ειδικά στην Παθολογική Κλινική, με την πληρότητα να φτάνει το 100% σε κλίνες, με την αθρόα προσέλευση περιστατικών στο Τμήμα Επειγόντων, τη μεγάλη αναμονή των ασθενών και το χωροταξικό πρόβλημα που προκαλείται.

Ειδικά για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κοζάνης, σημείωσε πως είναι τουλάχιστον προκλητική η στάση σιωπής που κρατούν οι αρμόδιοι. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές δεν εξασφάλισαν τη λειτουργία της ΜΕΘ στο «Μαμάτσειο» με επάρκεια, δεν αξιοποίησαν το χρόνο που κέρδισε ο λαός προς αυτήν την κατεύθυνση ούτε ικανοποίησαν τα κρίσιμα αιτήματα των υγειονομικών. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της λειτουργίας της ΜΕΘ έχει τεθεί στο επίκεντρο ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας στην περιοχή, καθώς η μοναδική ΜΕΘ της Δυτικής Μακεδονίας, μιας περιοχής που, όπως τόνισε η Χ. Λαμπαδά, στερείται Γ/βάθμιο Νοσοκομείο, λειτουργεί στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Παράλληλα, ήδη από τον Ιούνη, κατά τη διάρκεια περιοδείας κλιμακίου του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γ. Δελή, οι εργαζόμενοι είχαν μεταφέρει τις σοβαρές τους ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας στην περιοχή, καθώς, όπως είπαν, το προσωπικό είναι εξουθενωμένο, χωρίς άδειες, με ειδικευόμενους γιατρούς να εργάζονται για 60 - 80 ώρες τη βδομάδα λόγω των μεγάλων κενών στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα λειτουργίας του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στην πρώτη φάση της πανδημίας. Παρότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καταβάλλουν νυχθημερόν υπεράνθρωπες προσπάθειες, λόγω της υποστελέχωσης του Εργαστηρίου υπάρχει καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών τεστ.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά η Χ. Λαμπαδά, «τα όποια έκτακτα περιοριστικά μέτρα θα είναι κενό γράμμα αν δεν παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα για την πραγματική ενίσχυση των δομών Υγείας της περιοχής μας».

Κάλεσε το λαό της περιοχής, μαζί με τους υγειονομικούς όλης της Δυτικής Μακεδονίας, να μην επιτρέψει να του κουνάνε το δάχτυλο όσοι ευθύνονται για την άθλια κατάσταση των δομών Υγείας της περιοχής. Να επιδείξει τη μέγιστη ατομική του ευθύνη, παίρνοντας ενεργά μέρος στον αγώνα για την κάλυψη όλων των κενών στις δημόσιες δομές Υγείας, για την άμεση εξασφάλιση της λειτουργίας της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κοζάνης, τη λύση του χωροταξικού προβλήματος ιδιαίτερα του ΓΝ Κοζάνης, με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών της περιοχής ώστε να υπάρχουν ασφαλής διαχωρισμός των περιστατικών και επάρκεια σε κλίνες, κ.ο.κ.

Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι για να προστατευτούν τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας

Η Τ. Κουζιάκη μίλησε για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.

«Είναι χαρακτηριστικό», ανέφερε, «ότι πλέον στους περισσότερους χώρους της ΔΕΗ έχουν εντοπιστεί κρούσματα», δηλαδή σε χώρους που «είναι οι πλέον μαζικοί, συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος των εργαζομένων της περιοχής».

Πρόσθεσε πως χώροι δουλειάς όπως η ΔΕΗ, τα εργοστάσια, τα σούπερ μάρκετ και χώροι του Δημοσίου έχουν μετατραπεί σε βασικές εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, ως αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας με γνώμονα την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η Τ. Κουζιάκη αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, που ήδη πριν από την πανδημία δυσκολεύονταν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους «όρθια», ενώ τώρα με το δεύτερο κλείσιμο πολλοί αναρωτιούνται αν θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά, χαρακτηρίζοντας «σταγόνα στον ωκεανό» τα όποια μέτρα ανακοινώθηκαν μπροστά στις πραγματικές ανάγκες και τα μηνιάτικα έξοδα.

Σοβαρές ελλείψεις και ανεπαρκή μέτρα στα σχολεία

Η ίδια στάθηκε ακόμα στην εικόνα στην Εκπαίδευση, όπου η πλειοψηφία των τμημάτων μέσα στις πόλεις έχουν περισσότερους από 25 μαθητές, ενώ σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και σε προσωπικό καθαριότητας.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως στο δήμο Κοζάνης τα σχολεία φέτος άνοιξαν με 3 λιγότερες καθαρίστριες, με μόλις το 15% του συνόλου να δουλεύουν με πλήρες ωράριο, ενώ το υπόλοιπο 85% καλείται να καλύψει τις ανάγκες της καθαριότητας των σχολείων μόλις σε 3 ώρες.

«Είναι πρόκληση, παρά τις κινητοποιήσεις των μαθητών, τις απαιτήσεις των γονιών και εκπαιδευτικών, ο δήμος Κοζάνης μόλις χτες να διευρύνει το ωράριο μόλις 1 ώρα επιπλέον σε 6 καθαρίστριες και να μετατρέπει μόλις 3 σε πλήρη απασχόληση. Είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις αυξημένες ανάγκες που έχουν οι σχολικές μονάδες», σημείωσε.

Ακόμα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κοζάνης ζήτησε ενημέρωση για την κατάσταση στην καθαριότητα των σχολείων πολύ πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, ενώ όταν έθεσε τα αιτήματα για μονιμοποίηση και προσλήψεις σχολικών καθαριστριών στο Δημοτικό Συμβούλιο, «η απάντηση που πήρε ήταν ειρωνείες και μια συντονισμένη προσπάθεια των υπόλοιπων παρατάξεων για να ωραιοποιηθεί η κατάσταση».

Επιπλέον, δήλωσε πως υπάρχει τρομερή καθυστέρηση στο να παρθούν άμεσα μέτρα σε σχολεία όπου εμφανίζονται κρούσματα:«Υπάρχουν σχολεία και τμήματα που ενώ έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά μέχρι και σήμερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ