ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μία στις τρεις με «ευελιξία»

Στοιχεία ΣΕΠΕ για το εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2010

Μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης και αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας καταγράφουν για το εννιάμηνο του έτους (Γενάρης - Σεπτέμβρης) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, τα στοιχεία που έδωσε χτες το ΣΕΠΕ. Τα στοιχεία αυτά σε συνάρτηση με την αύξηση της ανεργίας και την απώλεια θέσεων εργασίας, επιβεβαιώνουν την προσπάθεια του κεφαλαίου να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων τις συνέπειες της κρίσης, προσπάθεια που στηρίζεται από την κυβέρνηση μέσα από τη νομοθέτηση και προώθηση όλων των μορφών ευελιξίας και υποαπασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, το πρώτο εννιάμηνο του 2010 από τις 609.760 νέες συμβάσεις, μόνο οι 400.561 ήταν πλήρους απασχόλησης. Απ' αυτές 168.164 ήταν μερικής απασχόλησης και 41.035 εκ περιτροπής εργασίας. Συνολικά δηλαδή το 34% των συμβάσεων ήταν συμβάσεις υποαπασχόλησης και άρα μειωμένου εισοδήματος για τους εργαζόμενους. Αντίστοιχα για το ίδιο διάστημα το 2009 (δεν περιλαμβάνεται ο μήνας Γενάρης) σε σύνολο 544.490 νέων συμβάσεων εργασίας, οι 430.000 ήταν πλήρους απασχόλησης, οι 89.380 μερικής και οι 24.521 συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία. Ετσι ενώ το 2009 οι «ευέλικτες» συμβάσεις ήταν το 21% του συνόλου των νέων συμβάσεων, το 2010 αυτές αυξάνονται στο 34%. Παρατηρείται δηλαδή μία αύξηση κατά 40% της ευελιξίας, που σηματοδοτεί την παραπέρα αποσάθρωση της πλήρους και σταθερής εργασίας.

Επιπλέον από τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προηγούμενων ετών, 15.577 μετατράπηκαν μέσα στο ίδιο διάστημα σε μερικής και εκ περιτροπής.

Συμφώνησαν να συνεχίσουν την επίθεση

Με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης ασχολήθηκε και η χτεσινή Σύνοδος των υπουργών Απασχόλησης των κρατών - μελών της ΕΕ που έγινε στο Λουξεμβούργο. Οπως αναφέρεται σε χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας, οι υπουργοί συμφώνησαν «να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, έτσι ώστε το 75% του πληθυσμού ηλικίας 20-65 ετών να εξεύρει απασχόληση. Να μειωθεί ο συνολικός πληθυσμός των φτωχών και των αποκλεισμένων κατά 20 εκατ. άτομα». Τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί η «απασχόληση» και τα χαρακτηριστικά που θα έχει, διασαφήνισε και η Ελληνίδα υπουργός, η οποία, παρουσιάζοντας τις ανάλογες προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στα προγράμματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Με τα οποία, οι μεν εργοδότες απαλλάσσονται από τις εισφορές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και διασφαλίζουν φτηνά εργατικά χέρια, οι δε εργάτες βυθίζονται πιο βαθιά στο «λάκκο» των θέσεων προσωρινής και χωρίς δικαιώματα εργασίας.

Σε δήλωσή της για τις εργασίες η Λ. Κατσέλη σημείωσε: «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των σημερινών εργασιών. Εργασθήκαμε μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης, με απόλυτη συναίσθηση ότι πρέπει να συντονίσουμε τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Θέσαμε στο επίκεντρο την προστασία της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και χαράξαμε τους προσανατολισμούς για τον τρόπο εφαρμογής της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση». Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως επενδύει σημαντικά σε προγράμματα «στήριξης» για ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας από την εξαθλίωση, ώστε να εξουδετερώνονται οι αντιδράσεις που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική και να διασφαλίζεται η «κοινωνική συνοχή», δηλαδή ο έλεγχος και η υποταγή του λαού.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
«Ολοι στους δρόμους, όλοι στον αγώνα»

Νέο αγωνιστικό ραντεβού τη Δευτέρα, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην κινητοποίηση, που διοργανώνουν τη Δευτέρα, 25 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, απευθύνουν σε όλους τους συνταξιούχους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ - ΝΑΤ και ΟΤΑ.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, μεταξύ άλλων, οι συνεργαζόμενες οργανώσεις των συνταξιούχων δηλώνουν ότι: «Απορρίπτουμε τα ψεύτικα διλήμματα περί χρεοκοπίας και πτώχευσης της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι ότι εκείνος που χρεοκοπεί από τις πολιτικές τους είναι οι συνταξιούχοι, η εργατική τάξη και ο λαός. Την ίδια στιγμή, φοροαπαλλάσσονται τα μεγάλα συμφέροντα, η πλουτοκρατία, εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες και τους δίνονται καινούρια προνόμια. Απορρίπτουμε τη λογική της ανάπτυξης που στηρίζεται στην εξασφάλιση κερδών στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Εκεί βρίσκονται οι αιτίες της κρίσης, που τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ φόρτωσαν στις πλάτες μας και μας ρήμαξαν».

Παράλληλα, καλούν τους συνταξιούχους «να καταδικάσουν τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, επίσημους και ανεπίσημους, που στήριξαν, στηρίζουν και θα στηρίξουν τις αντεργατικές πολιτικές, γιατί έχουν και αυτοί ευθύνη και τα αποτελέσματα των εκλογών θα χρησιμοποιηθούν ως έγκριση και θα δώσουν το πράσινο φως για τη συνέχιση των αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων».

Αδιέξοδη τακτική

Στο μεταξύ χτες τα Σωματεία Συνταξιούχων ΤΕΥΤΕΚΩ (ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΤΑΠ-ΟΤΕ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση στελεχών. Πέρα από τις γενικές αναφορές και τις περιγραφές για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι, αποφεύχθηκε από τους διοργανωτές τόσο η συζήτηση για τις αιτίες και τους υπαίτιους για τη σημερινή κατάσταση, όπως και η συζήτηση, για τη διέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εμφανίστηκε ως αγωνιστική παρέμβαση η προσφυγή για την αντισυνταγματικότητα του νόμου που επιβάλλει τα χαράτσια στις συντάξεις. Γι' αυτό άλλωστε δεν έλειψαν και οι φωνές και διαμαρτυρίες από τους συμμετέχοντες που ζητούσαν προτάσεις και όχι περιγραφές.

Στον αντίποδα, συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ταξικό συνταξιουχικό κίνημα μέσα από τις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν και τις αιτίες και τους υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση, τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις και όλους όσοι στηρίζουν τη λογική του ευρωμονόδρομου. Κατήγγειλαν ότι τα βάρβαρα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων, των εργαζομένων και συνολικά του λαού της χώρας στόχο έχουν να βοηθήσουν την πλουτοκρατία να ξεπεράσει την κρίση της. Ανέδειξαν ως μοναδική διέξοδο τη συσπείρωση και τον αγώνα για άμεσα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας, για να μπει φρένο στη βάρβαρη επίθεση, με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Απλήρωτοι μένουν οι εργαζόμενοι

Νέα κινητοποίηση χτες, με μπροστάρη το σωματείο τους, του οποίου το τιμόνι εμπιστεύθηκαν ξανά στις ταξικές δυνάμεις

Στα χέρια της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» που είναι συσπειρωμένη στις γραμμές του ΠΑΜΕ, παρέδωσαν και πάλι οι εργαζόμενοι του Δήμου Περάματος το τιμόνι του Συλλόγου τους, δίνοντάς της στις εκλογές, που ολοκληρώθηκαν προχτές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, τις 3 από τις 5 έδρες.

Συγκεκριμένα, από τους 261 ψηφίσαντες η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» πήρε 132 ψήφους και 3 έδρες, η παράταξη «Ενωτική - Ανανεωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΠΑΣΚΕ) 68 ψήφους και 1 έδρα και η παράταξη «Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) 56 ψήφους και 1 έδρα.

Τα αποτελέσματα αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν προστεθεί ότι οι εκλογές στο Σύλλογο έγιναν εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ο δήμαρχος Περάματος Γ. Γλύκας (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ) με τις δυνάμεις της συναίνεσης στο Σύλλογο, όχι μόνο έχουν μετατρέψει το Δήμο σε ρουσφετολογικό μηχανισμό, αλλά ασκούν πιέσεις και εκβιασμούς σε βάρος των συμβασιούχων, οι οποίοι σε αυτές τις εκλογές ήταν περισσότεροι και με τις μάχες που έχει δώσει η αγωνιστική παράταξη, έχουν όλοι, ανεξαιρέτως, δικαίωμα ψήφου.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά την εκλογή της, η νέα διοίκηση του Συλλόγου ανέλαβε δράση. Με απόφαση της αγωνιστικής πλειοψηφίας από χτες ξεκίνησαν δυναμικές κινητοποιήσεις, κλείνοντας υπηρεσίες του Δήμου οι εργαζόμενοι με συμβάσεις που είναι απλήρωτοι, αλλά και οι «μόνιμοι» εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν πάρει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με εγγύηση του δήμου και από το 2008 ο Δήμος, ενώ κάνει την παρακράτηση των δόσεων από τους μισθούς τους, δεν τις αποδίδει! Αποτέλεσμα είναι αρκετοί από αυτούς να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της κατάσχεσης των σπιτιών τους! Οι εργαζόμενοι όπως αποφάσισαν χτες, στα πλαίσια συγκέντρωσης και μετά την κοροϊδία που «εισέπραξαν» από τον δήμαρχο Γ. Γλύκα στη διάρκεια συνάντησής τους, ο αγώνας τους θα συνεχίζεται και θα κλιμακώνεται μέχρι να τους καταβληθούν τα λεφτά τους.

Βρήκαν φάρμακα σε σπηλιά...

Για την επιτυχία επιχείρησης ανάσυρσης φαρμάκων που - όπως σημειώνει και σε δελτίο Τύπου - είχαν ρίξει άγνωστοι σε φυσικό πηγάδι στην Αγ. Παρασκευή Λαυρίου, έκανε λόγο χτες το υπουργείο Εργασίας. Σημείωνε πως την επιχείρηση πραγματοποίησαν χτες μέλη της σπηλαιολογικής εταιρείας, μετά από ενέργειες της ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας και πως «ήδη ανασύρθηκαν δυο σακούλες με φάρμακα από τα οποία είχαν αφαιρεθεί οι κωδικοί των συσκευασιών, ενώ σε βάθος 80 μέτρων εντοπίστηκαν άλλες δυο σακούλες στις οποίες υπάρχουν οι κωδικοί των φαρμάκων». Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η βεβαιότητα με την οποία από νωρίς το πρωί, στελέχη του υπουργείου Εργασίας έβγαιναν στα τηλεπαράθυρα και έσκιζαν τα ιμάτιά τους για το είδος των ευρημάτων πριν αυτά ... βρεθούν. Οπως και να 'χει το σίγουρο είναι πως, τέτοια ευρήματα «κουτί της έρχονται» της κυβέρνησης για την προώθηση της πάταξης της διαφθοράς και τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών νοσοκομείων και ταμείων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, πραγματοποιούνται οι καθημερινές συναντήσεις του υπουργείου Υγείας και οι σχετικές συστάσεις από τα επιτελεία της τρόικας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ