ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ: 22 ΟΚΤΩΒΡΗ 1994
Ο εφιάλτης της πλημμύρας στο ίδιο μας το σπίτι...

Το πρωτοσέλιδο του «Ρ», το Σάββατο 22 Οκτώβρη 1994
Το πρωτοσέλιδο του «Ρ», το Σάββατο 22 Οκτώβρη 1994
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ 1994: Στα γραφεία του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» επικρατεί «οργασμός» δουλιάς. Ολοι έχουν ριχτεί, μαζί με το υπόλοιπο κομματικό δυναμικό, στη μάχη του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών. Πέραμα, Καισαριανή, Κοκκινιά, Ταύρος, Ελληνικό, Πετρούπολη, Βύρωνας, αγωνίζονται να βγάλουν κομμουνιστή δήμαρχο. Οι ανταποκρίσεις των συντρόφων, από τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποψηφίων που στηρίζει το ΚΚΕ, αρχίζουν να φτάνουν σιγά σιγά στην εφημερίδα...

Ωρα 7.30 το απόγευμα: Η δυνατή βροχή που έχει αρχίζει να πέφτει από νωρίς δημιουργεί έναν τεράστιο χείμαρρο που έρχεται από το ρέμα του Ποδονίφτη. Λίγα λεπτά αργότερα, οι κάτω όροφοι του κτιρίου στον Περισσό αρχίζουν να πλημμυρίζουν. Οι μηχανές της «Τυποεκδοτικής» σιγούν και μετά από λίγο «θάβονται» κάτω από τα ορμητικά νερά. Το σήμα του «902» βουβό, καθώς ο σταθμός χτυπήθηκε από ολοκληρωτική καταστροφή. Τελευταίο δελτίο ειδήσεων στις 7.00. Το αρχείο του Κόμματος γίνεται ένα με τη λάσπη. Το κτίριο βυθίζεται στο σκοτάδι.

Ομως, οι ανταποκρίσεις και τα ρεπορτάζ υπάρχουν. Παρά το μεγάλο χτύπημα, αρχίζει αμέσως - χωρίς δεύτερη σκέψη - η μάχη για την έκδοση του φύλλου. Λίγη ώρα πριν, όλο το έμψυχο δυναμικό ρίχνεται στη μάχη για να σωθεί μια τριμελής οικογένεια που έχει παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά. Η οικογένεια σώζεται. Ομως, την ίδια στιγμή, αρκετοί άλλοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της πλημμύρας...

Εκείνη η εφιαλτική νύχτα δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό κανενός...

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ 1994: Ομως, αυτό που θα μείνει αξέχαστο σε όλους είναι η θέα του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στα περίπτερα την επόμενη μέρα. Εμοιαζε με ψέμα, μα η εφημερίδα μας κρεμόταν στα περίπτερα. Ενα από τα πιο ...όμορφα και συγκλονιστικά πρωτοσέλιδα. Γράφει: «Κυκλοφορούμε λοιπόν. Σήμερα, γιατί, για αύριο δε γνωρίζουμε ακόμα αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι το τυπογραφείο. Η καταστροφή είναι τεράστια. Θα επιμείνουμε όμως. Το έχουμε χρεωθεί. Από το Κόμμα, από την εργατική τάξη. Να συνεχίσουμε στην πρώτη γραμμή. Με όποιες συνθήκες. Οπως πάντα»...

Μια μέρα μετά την καταστροφική πλημμύρα...
Μια μέρα μετά την καταστροφική πλημμύρα...
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ: Ο «Ρ» κυκλοφορεί με τίτλο «Θα τα ξαναφτιάξουμε» στο πρωτοσέλιδο άρθρο του. Δέκα χρόνια μετά, η υπόσχεση έχει ήδη γίνει πράξη. Και να προαναγγείλουμε από σήμερα ότι για όλα αυτά, θα έχουμε εκτενές ρεπορτάζ στον Κυριακάτικο «Ρ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Συζητούν το «ευρωσύνταγμα»

Σεμινάριο Κομμουνιστικών και Αριστερών Κομμάτων της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του ΚΚ Βρετανίας, την Πέμπτη 14 Οκτώβρη στο Λονδίνο. Στο Σεμινάριο, που είχε τίτλο «Λαϊκή κυριαρχία, παγκοσμιοποίηση, και ευρωσύνταγμα», συμμετείχαν τα παρακάτω 18 ευρωπαϊκά κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα και οργανώσεις: ΚΚ Βρετανίας, Κόμμα Εργατών Βελγίου, ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, ΚΚ στη Δανία, ΚΚ Δανίας, ΚΚ Φινλανδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Γερμανικό ΚΚ, ΚΚ Ιρλανδίας, Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, Κομμουνιστική Επανίδρυση, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας, ΚΚ Νορβηγίας, Πορτογαλικό ΚΚ, Αριστερό Κόμμα Σουηδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, ΚΚ Τουρκίας.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε δύο μέρη: Στο πρώτο συζητήθηκαν τα θέματα της λαϊκής κυριαρχίας και της φύσης της «παγκοσμιοποίησης» από μαρξιστική σκοπιά, και στο δεύτερο έγινε μια αναλυτική κριτική του «ευρωσυντάγματος». Επισημάνθηκε από πολλούς ομιλητές πως στο κέντρο της ανάλυσης της τρέχουσας κατάστασης πρέπει να βρίσκεται η θεωρία του ιμπεριαλισμού, και υπογραμμίστηκε η σημασία της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, ενώ ανταλλάχτηκαν πληροφορίες για τις καμπάνιες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ενάντια στο «ευρωσύνταγμα».

Στο σεμινάριο συζητήθηκαν μορφές συνεργασίας και κοινής δράσης για την αποτελεσματικότερη εναντίωση στο «ευρωσύνταγμα», και τονίστηκε από πολλά κόμματα η ανάγκη εντατικοποίησης των συναντήσεων, επαφών και ανταλλαγών μεταξύ των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ζητήματα που αφορούν στην ΕΕ.

Στον τηλεοπτικό «902»

Ενημερωθείτε από την τηλεόραση του «902», σήμερα Παρασκευή, στα πλαίσια της καθημερινής ενημερωτικής εκπομπής «ΕΝ... ΤΥΠΟΣ... ΕΙΣ» από τις 7 π.μ. έως τις 10 π.μ. για: Απολύσεις, προβλήματα στα ΤΕΦΑΑ και ανεργία στους απόφοιτους γυμναστές και για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Με την Επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα έχει σήμερα Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, συνάντηση με αντιπροσωπεία της Επιτροπής για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ