ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
Της διαπλοκής το ανάγνωσμα

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Να φταίει το «μήνυμα» στην υπόθεση Συρίγου, να φταίει που το ξαναμοίρασμα προχωράει παρά τις αντιρρήσεις του Μπόμπολα;

Σαν πεσμένο εμφανίζεται το κλίμα.

Κάτι «μαχαίρια»πάνε να βγούνε στα σούπερ μάρκετ κι αυτά στομωμένα. Δεν προσφέρει θέαμα η υπόθεση. Μόνο δράματα στα σπίτια όταν γίνεται έρανος για ένα γρήγορο μπες-βγες στο «σούπερ» της γειτονιάς.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση. Αν συνεχιστεί έτσι θα 'ναι σα να ξανακυβερνά το ΠΑΣΟΚ. Με τη συναίνεση και τα ωραία της, που είχανε κοινό όραμα εργοδότες και εργαζόμενοι κι όλοι κέρδιζαν αγαπημένοι...

Τώρα, βέβαια, εσείς κοιτάτε παραδίπλα. Κάτι εργάτες που κάνουν απεργία πείνας, αλλά όπως καταλαβαίνετε το μεροκάματο δεν ανήκει σε εκείνα τα δημοκρατικά δικαιώματα για τα οποία όλοι κάτι έχουν να πουν. Εδώ κοστίζει το να πάρεις θέση...

Οπως και το δικαίωμα να γυρίζεις στο σπίτι μετά τη δουλιά. Τι σόι δικαίωμα κι αυτό. Ούτε μια καταγραφή δεν αξίζουν οι σκοτωμένοι.

Κι έρχεταιμετά και η ρημάδα η ειδησεογραφία και βάζει δίπλα δίπλα κάτι παράξενες διαφορές. Αφαντος ο ένας, εκλεκτός και της σημερινής και της χτεσινής κυβέρνησης, με κάτι δισ. στην τσέπη και τους εργάτες απλήρωτους. Αφαντοι κι οι άλλοι, παιδιά και έφηβοι αυτοί, «δίχως στέγη, δίχως νόμο» στον καπιταλιστικό παράδεισο.

Πού εκείνα τα χρόνια που περιγράφει ο Μακαρένκο, όταν εκείνοι οι σατράπηδες οι κομμουνιστές είχαν βάλει σκοπό να μαζέψουν τα παιδιά από το δρόμο, να τα μορφώσουν, να τα κάνουν ανθρώπους ολόκληρους.

Βιαιότητεςμιας εποχής που ανάμεσα στ' άλλα άφησε και κάτι υπόλοιπα στο χώρο των αξιών. Οπως ότι ο άρρωστος αντιμετωπίζεται σαν άρρωστος και το ασθενοφόρο ουδέτερη ζώνη. Οτι ο άνθρωπος που πάει στο μεροκάματο είναι αξία αυτός καθαυτός...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΟ ΟΡΑΜΑ

ΤΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΗΜΑΣΤΑΝ... «Τα τελευταία χρόνια εργοδότες και εργαζόμενοι λειτούργησαν σε ένα πλαίσιο συναίνεσης. Η στρατηγική της ένταξης στην ΟΝΕ και στη συνέχεια ο αγώνας για την πραγματική σύγκλιση διαμόρφωσαν ένα υγιές και δημιουργικό πλαίσιο συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων. Η χώρα είχε στόχους, φιλοδοξίες και πυξίδα. Ενα εθνικό όραμα που δημιουργούσε κέρδη και στις δύο πλευρές του κοινωνικού φάσματος, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους» (το κύριο άρθρο στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΙ ΘΥΜΗΘΗΚΕ: «Υπενθυμίζεται ότι κατά και μετά την ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ, ο τότε υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Ν. Χριστοδουλάκης δήλωνε ότι "η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού είναι εξασφαλισμένη για 30 χρόνια"» (η υπενθύμιση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η ΝΟΘΕΙΑ ΦΤΑΙΕΙ: «Εξι μεγάλα ονόματα του ελληνικού λιανεμπορίου κατηγορούνται ότι συνέπραξαν προκειμένου να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό και να πλήξουν τα συμφέροντα των καταναλωτών, αυξάνοντας ή διατηρώντας τεχνητά σε υψηλά επίπεδα τις τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ» (η είδηση στο «ΒΗΜΑ»).

ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ: «Χθες στη Βουλή εξοφλήθηκαν συγκεκριμένα προεκλογικά γραμμάτια από μια κυβέρνηση που θέλει να υποδύεται ότι καταπολεμά τη διαπλοκή και πασχίζει υπέρ της διαφάνειας» (το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ; «Οι πολίτες καλούνται να συμβιβαστούν με νέα δεδομένα τα οποία ενδέχεται να ενοχλήσουν αρκετούς. Η αυστηρότερη αστυνόμευση, η επαναλειτουργία των καμερών, οι περιορισμένες δυνατότητες χρήσης των ΙΧ...» (το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ κυβέρνησης - σούπερ μάρκετ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΡΟΣΛΗΨΗ για τους αδικημένους του ΑΣΕΠ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΙΚΟΣΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ θα εφημερεύουν

Η ΧΩΡΑ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΚΕΡΔΟΣ ΕΩΣ ΚΑΙ 300 ΕΥΡΩ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΘΗΚΗ του Δ. Αγγελόπουλου

Ο ΛΟΓΟΣ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στα δημόσια έργα

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΨΑΛΙΔΙ Καραμανλή

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ έγινε το ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ αξιώνουν οι «πράσινοι» συνδικαλιστές

Η ΝΙΚΗ: Διαπλοκή με τροπολογίες

Η ΑΥΓΗ: Διαπλοκή: Λύνεται μόνο με πολιτική βούληση

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Φούσκα» η Εξεταστική!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΩ - ΚΑΤΩ η Εξεταστική

ΕΘΝΟΣ: ΜΑΖΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ σε εκατοντάδες λαθρέμπορους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ευρώπη απαιτεί διαφάνεια

ΤΑ ΝΕΑ: Εξω γκάφα... μέσα σκάνδαλο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μόνη η ΝΔ ψήφισε τις τροπολογίες της διαπλοκής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 5 ΜΕΤΩΠΑ για Καραμανλή

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΡΙΟΝΙΖΟΥΝ ΤΟ ΙΚΑ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Αφαντος»

«Το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές έχει φέρει σε απόγνωση τους εργαζόμενους οι οποίοι κάνουν απεργία πείνας. Ο εργολάβος έχει ήδη πληρωθεί από το Δημόσιο. "Τον ψάχνουμε ενάμιση μήνα και είναι εξαφανισμένος" δήλωσε ο υπουργός» (η είδηση στα ΝΕΑ).

Ακλαφτοι

«Ερευνες στην ΕΕ δείχνουν ότι οι έγκυρες επίσημες στατιστικές καταγράφουν από 33% έως 50% των εργατικών ατυχημάτων, δηλαδή μόνο μέρος των ατυχημάτων του εργατικού δυναμικού, κυρίως σε μισθωτή απασχόληση. Μία από αυτές στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι μόνο 1 στα 20 εργατικά ατυχήματα των αυταπασχολουμένων καταγράφονται. Στη χώρα μας δεν καταγράφονται πουθενά» (το άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Γλίτωσαν από τον κομμουνισμό!

«Σε 500 χιλιάδες με 4,5 εκατομμύρια ανέρχονται τα εγκαταλειμμένα παιδιά που ζουν περιπλανώμενα στους δρόμους της ρώσικης επικράτειας εν πλήρη αδιαφορία των αρχών, περισσότερα από 30.000 παιδιά και έφηβοι εξαφανίζονται ετησίως» (η είδηση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Μέσα στο ασθενοφόρο...

«Ο Κούζι Μουνισουάμι Βιραπάν σκοτώθηκε αργά τη νύχτα της Δευτέρας σε παγίδα, 300 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαντράς. Οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι παρέσυραν τον Βιραπάν σε παγίδα χρησιμοποιώντας ένα ασθενοφόρο που δήθεν θα τον πήγαινε στο γιατρό. Τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν μέσα στο ασθενοφόρο. Κατάφερνε να επιβιώνει στη ζούγκλα επειδή οι χωρικοί πήγαιναν τρόφιμα στον ίδιο και στους συντρόφους του» (η είδηση στα ΝΕΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ