ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αγωνιστικός παλμός

Πανθεσσαλική σύσκεψη μαζικών φορέων και οργανώσεων το Σάββατο και πανελλαδική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα την Κυριακή

Στον παλμό των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, που ξεκινούν στις 28 του μήνα, ζει από άκρου σε άκρο η Θεσσαλία, ενώ χτες το προεδρείο της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε τη διάθεσή του, αντιπροσωπεία της Επιτροπής να επισκεφτεί την Ελλάδα και να έχει συναντήσεις και συζητήσεις με τους αγρότες.

Την πρόταση έκαναν τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που επισκέφτηκαν χτες, μετά από πρόσκληση του Γ. Θεωνά,ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, τις Βρυξέλλες. Τα στελέχη της Πανθεσσαλικής στη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο, Αρλ. Κούνια,και τον αντιπρόεδρο, Ζ. Απάρ,εξέθεσαν τα προβλήματα που δημιουργεί στους Ελληνες αγρότες η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και ζήτησαν τη συμπαράσταση της Γεωργικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

Οπως τόνισε ο Γ. Παττάκης,ενώ, μερικές φορές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται να έχει μια θετική προσέγγιση των αγροτικών προβλημάτων της χώρας μας, αυτή δεν έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, καθώς οι προτάσεις της Κομισιόν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών είναι που καθορίζουν, τελικά, την πολιτική της ΕΕ.

Οπως, δε, τόνισε ο Β. Εφραιμίδης, με την επίσκεψή της στην Ελλάδα, η αντιπροσωπεία της Γεωργικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα προβλήματα της ελληνικής αγροτιάς, να δει τους αγωνιζόμενους αγρότες επί τόπου κι αυτό θα είναι χρήσιμο ως εμπειρία, διότι αυτή την περίοδο η κρίση στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα αποτελεί αιχμή της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην ΕΕ.

Εντείνονται οι προετοιμασίες

Στους νομούς της Θεσσαλίας επικρατεί "οργασμός" προετοιμασίας και όλο αυτό το διάστημα γίνονται πληθώρα περιοδειών και συγκεντρώσεων στα χωριά για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα. Οι αγωνιστικές διαθέσεις των Θεσσαλών αγροτών είναι δεδομένες και όλα καταμαρτυρούν πως η κινητοποίηση που έρχεται δε θα έχει προηγούμενο, σε δυναμισμό, μαζικότητα και φαντασία... Παράλληλα, στους θεσσαλικούς νομούς συνεχίζονται οι συσκέψεις με μαζικούς φορείς και το Σάββατο 25 του μήνα προγραμματίστηκε να γίνει πανθεσσαλική σύσκεψη των μαζικών φορέων και οργανώσεων στη Λάρισα, ενόψει των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών. Την Κυριακή 26/1, επίσης, θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών, στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, που εναρμονίζονται σύσσωμοι με το πρόγραμμα δράσης που ανακοίνωσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπής Αγώνα, ετοιμάζονται να ξανακατέβουν με περισσή αποφασιστικότητα στους δρόμους του αγώνα. Η νέα αγωνιστική αρχή, όπως ήδη αποφασίστηκε, θα γίνει την Τρίτη 28 Γενάρη, οπότε τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών. Την ίδια μέρα, στις 10 το πρωί, στην Καρδίτσα θα γίνει συγκέντρωση των αγροτών του νομού στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου δικάζονται αγρότες. Στις 29/1 και ώρα 10 το πρωί, θα γίνουν νομαρχιακά συλλαλητήρια των αγροτών σε Λάρισα και Τρίκαλα και αποκλεισμός δημοσίων κτιρίων. Στις 30/1 θα αποκλειστεί η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ενώ την επόμενη μέρα, Παρασκευή 31/1, τα τρακτέρ θα καταλάβουν τα διόδια στα Τέμπη και το Μοσχοχώρι. Στις 4/2 και εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια τακτική, οι αγρότες της Θεσσαλίας θα προχωρήσουν σε γενικό αποκλεισμό δρόμων και σιδηροδρόμων.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αντί να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που θέτουν οι αγρότες, δείχνει να επιμένει στην πολιτική απειλής των αγροτών και στην ακατάπαυστη κινδυνολογία, επιχειρώντας να στρέψει τις άλλες παραγωγικές τάξεις και την κοινή γνώμη κατά των αγωνιζομένων αγροτών. Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται ακόμα η πραγματοποίηση "εκστρατείας" στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης στους θεσσαλικούς νομούς, και όχι μόνο, για να αποτραπεί η συμμετοχή των λεγόμενων "πράσινων" τρακτέρ στη νέα κινητοποίηση και να πειστούν οι αγρότες για την αποτελεσματικότητα του "εθνικού διαλόγου" και των υποτιθέμενων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Επίσης, να "διαφημιστεί" η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία, που λέγεται ότι θα γίνει γύρω στις 10 του Φλεβάρη. Ακόμα, να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας, με δηλώσεις και διοχέτευση πληροφοριών ότι θα επέμβουν οι εισαγγελικές αρχές και οι αστυνομικές δυνάμεις κατά των αγωνιζομένων αγροτών.

Στα παραπάνω, εντάσσεται και το "μπαράζ" δικαστικών διώξεων κατά των αγροτών. Στα πλαίσια αυτά κι άλλοι αγρότες οδηγούνται σήμερα στα δικαστήρια της Λάρισας με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών και έπεται συνέχεια με δίκες που ακολουθούν μεθαύριο Παρασκευή, την ερχόμενη Δευτέρα και το πράγμα πάει λέγοντας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυταρχισμός και σχέδια καταστολής

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ομολόγησε χτες ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών βρίσκονται στο στόχαστρο διυπουργικού οργάνου, που λειτουργεί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης!

Αντί να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που θέτουν οι αγρότες, η κυβέρνηση δείχνει να επιμένει στην πολιτική απειλής των αγροτών και στην ακατάπαυστη κινδυνολογία, επιχειρώντας να στρέψει τις άλλες παραγωγικές τάξεις και την κοινή γνώμη κατά των αγωνιζομένων αγροτών. Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η ένταση του αυταρχισμού και η προετοιμασία κατασταλτικών μεθόδων, αλλά και η "εκστρατεία" στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης στους θεσσαλικούς νομούς και όχι μόνο. Στόχος να αποτραπεί η συμμετοχή των λεγόμενων "πράσινων" τρακτέρ στη νέα κινητοποίηση και να πειστούν οι αγρότες για την αποτελεσματικότητα του "εθνικού διαλόγου" και των υποτιθέμενων μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Επίσης, να "διαφημιστεί" η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία, που λέγεται ότι θα γίνει γύρω στις 10 του Φλεβάρη. Ακόμα, να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας, με δηλώσεις και διοχέτευση πληροφοριών ότι θα επέμβουν οι εισαγγελικές αρχές και οι αστυνομικές δυνάμεις κατά των αγωνιζομένων αγροτών.

Στα παραπάνω, εντάσσεται και το "μπαράζ" δικαστικών διώξεων κατά των αγροτών. Στα πλαίσια αυτά κι άλλοι αγρότες οδηγούνται σήμερα στα δικαστήρια της Λάρισας με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών και έπεται συνέχεια με δικές που ακολουθούν μεθαύριο Παρασκευή, την ερχόμενη Δευτέρα και το πράγμα πάει λέγοντας.

Ομολογούν τα σχέδια καταστολής

Κυνική ήταν η ομολογία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου, χτες για τα σχέδια καταστολής που επεξεργάζεται η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις νέες κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας. Ο υπουργός, όχι μόνο επιβεβαίωσε το χτεσινό δημοσίευμα του "Ρ" για τη σύσκεψη που έγινε προχτές στο υπουργείο του, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο "διυπουργικού οργάνου"!

Ο υπουργός αρνήθηκε να μιλήσει για τα μέτρα που σκοπεύουν να εφαρμόσουν, αλλά είναι καθαρό ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις αντιμετωπίζονται ως ένα "αποσταθεροποιητικό γεγονός", που επιδέχεται για την αντιμετώπισή του "μέτρα εκτάκτου ανάγκης". Στο διυπουργικό όργανο σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, συμμετέχουν εκτός από τον ίδιο, οι υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Γεωργίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπονείται σχέδιο για την αποτροπή των καταλήψεων και τον περιορισμό των συγκεντρώσεων των αγροτών σε περιοχές και σημεία, που "δε θα βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον". Οσες κρατικές υπηρεσίες εμπλακούν στο σχέδιο αυτό θα λειτουργήσουν, σύμφωνα με το νόμο για τον πολιτικό σχεδιασμό εκτάκτου ανάγκης, ο οποίος ψηφίστηκε το 1995 και προβλέπει την κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση φυσικών και άλλων καταστροφών.

Ο Γιώργος Ρωμαίος παραδέχτηκε χτες ότι στη σύσκεψη των ανωτάτων αξιωματικών της Αστυνομίας έγινε εκτίμηση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί από τις προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις και εξετάστηκαν οι πληροφορίες που υπάρχουν για τις νέες κινητοποιήσεις. Επίσης μελετήθηκαν τα μέτρα πρόληψης και αποτροπής των καταλήψεων δημοσίων υπηρεσιών και Εθνικών οδών. Και χαρακτηρίζοντας "νέες προκλήσεις" τους αγώνες των αγροτών, δήλωσε ότι τις τελικές αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν, θα τις πάρει η κυβέρνηση την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εντολές στους εισαγγελείς

Στο θέμα των κινητοποιήσεων επανήλθε και χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος,επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο γι' αυτό το θέμα. Με επείγουσα παραγγελία προς τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, ο Π. Δημόπουλος ζήτησε να ασκηθεί η αυτόφωρος διαδικασία σε όσους θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τις Εθνικές οδούς. Παράλληλα, επισημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση από τις εισαγγελικές αρχές στις περιπτώσεις που εμφανίζονται φαινόμενα βίας, παρεμπόδισης της εργασίας ή παρότρυνσης σε παράνομες ενέργειες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πιέζουν για αγωνιστικές αποφάσεις οι αγρότες

Σήμερα συνεδριάζουν στη Θεσσαλονίκη οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγροτών της Μακεδονίας και της Θράκης, μαζί με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και των τριτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, προκειμένου να αποφασίσουν τις μορφές αγώνα που θα ακολουθήσουν για να διεκδικήσουν την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Ηδη, είτε μέσα από τις ΣΕΑ, είτε μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να μην υποκύψουν στον εμπαιγμό της κυβέρνησης και στις μεθόδους τρομοκρατίας και εκφοβισμού που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Αντίθετα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν το διεκδικητικό αγώνα τους πιο δυναμικά και συντονισμένα με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Χτες και ανεξάρτητα με το τι θα αποφασίσει η σημερινή σύσκεψη, η ΣΕΑ Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της Ροδόπης αποφάσισε να πραγματοποιήσει παναγροτικό συλλαλητήριο στις 28 του μήνα, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Παράλληλα, αποφάσισε να συντονίσει τη δράση της με τους αγρότες της Θράκης και της Θεσσαλίας. Ανάλογες συσκέψεις θα πραγματοποιούσαν χτες το βράδυ και οι ΣΕΑ στους άλλους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους, αλλά και να μεταφέρουν συγκεκριμένη αγωνιστική πρόταση στη Σύσκεψη που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Ηδη, αρκετά μέλη και της ΣΕΑ Θεσσαλονίκης - μεταφέροντας τις προθέσεις των συναδέλφων τους - δηλώνουν ότι η απόφαση για αγώνα είναι ειλημμένη. Μάλιστα συζητιούνται και οι πρώτες μορφές αγώνα, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται ο αποκλεισμός του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Στη σημερινή σύσκεψη πάντως, έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν οι πρόεδροι της ΣΥΔΑΣΕ και της ΓΕΣΑΣΕ, οι οποίοι έχουν εκφραστεί δημόσια ενάντια στις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι αγρότες της Θεσσαλίας. Λογικά, λοιπόν, δεν πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις, όμως ορισμένα μέλη της ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης ελπίζουν πως οι "εκπρόσωποί" τους θα αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και θα σταθούν επιτέλους δίπλα στους αγρότες και στις αγωνίες τους. Μάλιστα, το πρώτο θέμα που θα θέσουν στη συζήτηση είναι η απαίτηση του αγροτικού κόσμου για κοινούς αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες και Συνομοσπονδίες προκειμένου να μη διασπάται το κίνημα των αγροτών από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, που πολλές φορές εξυπηρετούν οι, κατά τα άλλα, εκπρόσωποί τους. Κάποιοι δήλωσαν πως αν δε δεχτούν τόσο ο Γ. Πίττας όσο και ο Μ. Γιαννακίδης να μπουν σε διάλογο γύρω από αυτό το θέμα, δε θα τους επιτρέψουν να μείνουν στη σύσκεψη.

Χωρίς να θέλει να μιλήσει εκ των προτέρων για το αποτέλεσμα της σύσκεψης ο Γ. Βογιατζής,μέλος της ΣΕΑ Μακεδονίας - Θράκης και της ΣΕΑ Επανωμής Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο "Ρ" δήλωσε πως "οι αγρότες βλέπουν πια ότι ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος για την επιβίωσή τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να τον πορευτούν".

Συνεχίζονται οι δίκες

Λίγο πριν την έναρξη του νέου κύκλου των δυναμικών κινητοποιήσεων που ετοιμάζουν οι αγρότες, εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί των Σερρών σύρονται στα δικαστήρια κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις τον Απρίλη του 1994. Αύριο αναμένεται να δικαστούν περισσότεροι από 60 αγρότες με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Παρ' όλα αυτά όμως δε φαίνεται να "πιάνει" στους αγρότες ούτε αυτή προσπάθεια εκφοβισμού από την πλευρά της κυβέρνησης. Αντίθετα, μάλλον τους δυναμώνει περισσότερο.

ΒΟΙΩΤΙΑ
Ετοιμάζονται για νέα μπλόκα

Με μεγαλύτερη θέληση και αποφασιστικότητα προετοιμάζονται οι αγρότες της Βοιωτίας για την αγωνιστική κάθοδο στα μπλόκα του αγώνα, που θα στηθούν στις 3 του Φλεβάρη.

Το διάστημα που μεσολάβησε από τις προηγούμενες δεν τους παρόπλισε - όπως περιμένει κυβέρνηση και οι βαστάζοι τους - αλλά κατάλαβαν για τα καλά ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν από αυτόν της συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Ετσι οι Βοιωτοί αγρότες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις στις αρχές του Φλεβάρη και στις 3 του μήνα στήνεται το πρώτο μπλόκο της οργής. Αυτό ήταν το συμπέρασμα που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Κοινότητα του Αι Γιώργη με τη συμμετοχή των ΣΕΑ των πέντε μπλόκων της Βοιωτίας στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη και δεκάδων άλλων εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της επαρχίας Λιβαδειάς.

Στη σύσκεψη ο Γ. Γκικόπουλος παρουσίασε τις εκτιμήσεις από τον μεγαλειώδη αγώνα του Δεκέμβρη και τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών μετέφεραν το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί σε όλη την επαρχία Λιβαδειάς. Επίσης, για τον καλύτερο συντονισμό των νέων κινητοποιήσεων, αποφασίστηκε η δημιουργία επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα διευρυνθεί με μέλη από την επαρχία Θήβας, σε επόμενη σύσκεψη, ώστε η ΣΕΑ να αποκτήσει νομαρχιακό χαρακτήρα. Ακόμα αποφασίστηκε, να ξεκινήσουν ενημερωτικές περιοδείες - συσκέψεις σε όλα τα χωριά και πόλεις της επαρχίας Λιβαδειάς.

Σήμερα, επίσης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Λιβαδειάς με τη συμμετοχή των αγροτικών οργανώσεων, Εργατικού Κέντρου, Εμπορικού Συλλόγου, επαγγελματοβιοτεχνών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά., με δεδομένη τη συμπαράσταση που επέδειξαν οι φορείς αυτοί στις προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Οπως δήλωσε πάντως στο "Ρ" ο αγρότης - συνδικαλιστής Γ. Γκικόπουλος, "το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι πάρα πολύ καλό και αγωνιστικό και εκδηλώθηκε η θέληση για κλιμάκωση του αγώνα πιο οργανωμένα και μαζικά αυτή τη φορά. Οι αιτίες και τα προβλήματα που προκάλεσαν την "εξέγερση" των αγροτών, εξακολουθούν να υπάρχουν και η κυβέρνηση επιδεικνύει μόνο την αδιαλλαξία της. Οι αγρότες έχουν κατανοήσει ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος εκτός από αυτή του αγώνα, που είναι ο μόνος δρόμος για να απαντήσουμε και να διεκδικήσουμε "τα ψάρια που μας παίρνουν από το πανέρι" ο κ. Σημίτης και η πολιτική του".

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στο "απόσπασμα" των Βρυξελλών

Τη χαριστική βολή δίνει η Κομισιόν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησσαρίωνα ΓΚΙΝΙΑ).-

"Θετικά" κρίθηκαν όπως είχε προαναγγελθεί οι "φαρμακερές" προτάσεις της Κομισιόν για μείωση της πριμοδότησης και της παραγωγής στα καπνά, από τους 15 υπουργούς Γεωργίας στις Βρυξέλλες και μέσα στην άνοιξη αναμένεται να εγκριθούν, πράγμα που θα έχει συνέπεια τον αφανισμό χιλιάδων μικρομεσαίων καπνοπαραγωγών. Παράλληλα, συνεχίστηκε η κοροϊδία με τα αιτήματα που υποβάλλει ο Ελληνας υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, στην Κομισιόν για μέτρα και ενισχύσεις που απορρίπτονται συνεχώς. Την ίδια ώρα, έρχονται και νέα "μαύρα μαντάτα" για τους αγρότες από τις Βρυξέλλες καθώς, εκτός από τον καπνό: Η Επιτροπή αναμένεται στις 29 Γενάρη να υιοθετήσει τις νέες χειρότερες προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΟΑ Ελαιολάδου - προτάσεις που οδηγούν στη μείωση των ενισχύσεων στην παραγωγή. Το Φλεβάρη ανακοινώνεται το νέο "πακέτο" τιμών για την τρέχουσα εμπορική περίοδο 1997/98, τον Απρίλη "φθάνει" η πρόταση για αναμόρφωση του καθεστώτος στο βόειο κρέας και το Μάη "ανοίγει" η συζήτηση για την αναμόρφωση της πολιτικής σχετικά με τις ποσοστώσεις στο αγελαδινό γάλα. Η ανακοίνωση της Κομισιόν θυμίζει, ουσιαστικά, πολεμικό ανακοινωθέν κατά των αγροτών!

Οσον αφορά τα καπνά ο αρμόδιος επίτροπος Φρ. Φίσλερ ενημέρωσε επίσημα τους 15 υπουργούς Γεωργίας για την έκθεση για την αναμόρφωση της ΚΟΑ Καπνού και οι σχετικές προτάσεις αντιμετωπίστηκαν, κατ' αρχήν, "θετικά" από όλα τα κράτη μέλη - και τον Ελληνα υπουργό Γεωργίας... Αγγλοι και Σουηδοί, επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο, ζητήσουν σταδιακή αποδέσμευση της Κοινότητας από το προϊόν.Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση του "Ρ", ότι η πρόταση - μαστίγιο για σταδιακή αποδέσμευση θα χρησιμοποιηθεί ως μπαμπούλας για να εγκριθεί η πρόταση - καρότο για σταδιακό αφανισμό, ιδιαίτερα των Ελλήνων και των Ιταλών καπνοπαραγωγών που αποτελούν και την πλειοψηφία στην Κοινότητα.

Στην παρέμβασή του εντός ο Στ. Τζουμάκας είπε ότι "σημαντικά" στοιχεία στην πρόταση της Κομισιόν είναι "αφ' ενός μεν η ανάγκη σύνδεσης του επιπέδου πριμοδότησης με ποιοτικούς στόχους στην καπνοπαραγωγή και την υποδοχή του προϊόντος από την αγορά, αφ' ετέρου η εθελούσια παραίτηση από ποσοστώσεις με εξαγορά τους προκειμένου να μειωθεί ο συνολικός στηριζόμενος όγκος παραγωγής στην Κοινότητα μετά από λίγα χρόνια".Ο Στ. Τζουμάκας, ωστόσο, συμφώνησε γενικά με την Κομισιόν και διαφώνησε σ' αυτά τα δύο σημεία εκ του ασφαλούς,επισημαίνοντας το γεγονός πως με την υλοποίηση της προτεινόμενης δραστικής μείωσης της πριμοδότησης μέχρι και 45% "κινδυνεύουμε να αναθέσουμε μονομερώς στο καπνεμπόριο όχι μόνο τον προσδιορισμό των τιμών στην αγορά, αλλά και τον προσδιορισμό του ύψους της κοινοτικής στήριξης και τούτο είναι απαράδεκτο"!

Σχετικά με την "εθελούσια εξαγορά δικαιωμάτων καλλιέργειας", δηλαδή την εξαγορά ατομικών ποσοστώσεων που θα οδηγήσει σε αφανισμό των φτωχών καπνοπαραγωγών, ο Στ. Τζουμάκας είπε ότι "το προτεινόμενο σύστημα θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του τομέα, σε αποδιοργάνωση των οικονομιών πολλών προβληματικών περιοχών και σε αποδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού στις περιοχές αυτές".Αλλά ενώ οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, οι προτάσεις της Κομισιόν όχι μόνο παραμένουν αλλά θα εγκριθούν και θα υλοποιηθούν σε βάρος της αγροτιάς, όπως δείχνει η πείρα και μόνον οι κινητοποιήσεις των αγροτών μπορούν να βάλουν φραγμό...

Καταστροφικό το νέο πακέτο τιμών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασ. Εφραιμίδη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τις ανησυχίες ότι και το νέο πακέτο τιμών για τ' αγροτικά προϊόντα, που θα παρουσιάσει τον Φλεβάρη η Κομισιόν, θα κινείται στην ίδια αρνητική κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το αγροτικό εισόδημα, εξέφρασε ο Β. Εφραιμίδης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Β. Εφραιμίδης απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Γεωργίας της Ολλανδίας, η οποία αυτό το εξάμηνο έχει την προεδρία της ΕΕ, τόνισε ότι η εφαρμοζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι συνεχείς μεταρρυθμίσεις των ΚΟΑ, έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, τη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού, τον "στραγγαλισμό" της υπαίθρου.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ έθεσε το ερώτημα "τι προτίθεται να κάνει η ΕΕ για τα αγροτικά εφόδια, ώστε να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και να στηριχτεί το εισόδημα των παραγωγών κι όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών κέντρων". Ταυτόχρονα απαντώντας στον Ολλανδό υπουργό, ο οποίος ανέφερε ότι το πρόβλημα των τρελών αγγελάδων ήταν και αντιμετωπίστηκε ως έκτακτο, σημείωσε πως όχι μόνο δεν ήταν έκτακτο και αναπάντεχο, αλλά είχε προ πολλού εντοπιστεί και καταγγελθεί. Ομως η Βρετανία και η ΕΕ δεν έπαιρναν κανένα μέτρο, συγκάλυπταν το πρόβλημα για να μη θιγούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών του κράτους.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στην "πεπατημένη" της κυβέρνησης

Την "πεπατημένη", με τις γνωστές εισπρακτικού χαρακτήρα ρυθμίσεις για τα χρέη των αγροτών και των συνεταιρισμών, θα ακολουθήσει και η νέα διοίκηση της ΑΤΕ, όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο διοικητής της Χρ. Παπαθανασίου.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΑΤΕ τόνισε πως η Τράπεζα θα συνεχίσει τη γνωστή πολιτική με τα υψηλά αγροτικά επιτόκια, τις γνωστές τραπεζικές ρυθμίσεις χρεών που προωθεί η κυβέρνηση, αντί μέτρων πραγματικής στήριξης της αγροτικής παραγωγής και των συνεταιρισμών με χαμηλότοκα δάνεια και επιδοτήσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της γεωργίας. Ο διοικητής της ΑΤΕ δήλωσε, επίσης, ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των εταιριών μετοχικού ενδιαφέροντός της πουλώντας μετοχές της, ενώ θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της με την ανάπτυξη νέων τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών. Κυρίως για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας, η νέα διοίκηση της ΑΤΕ προσβλέπει στην ανάπτυξη των τραπεζικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας σε εξωγεωργικούς τομείς και στο εξωτερικό, κυρίως στο βαλκανικό χώρο και σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς ευρωπαϊκές τράπεζες.

Κατά τα άλλα, ο Χρ. Παπαθανασίου επανέλαβε ότι προσβλέπει να παραμείνει η Τράπεζα ο βασικός φορέας άσκησης της αγροτικής πίστης.

Θα αναγκαστούν να απαντήσουν!

Αντί να απαντήσουν στο αμείλικτο ερώτημα γιατί δεν ικανοποίησαν κανένα από τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και τους υποχρεώνουν ξανά να κινητοποιηθούν για να διεκδικήσουν λύσεις στα κρίσιμα προβλήματά τους, τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τα φερέφωνά τους στα ΜΜΕ, προσπαθούν να ξεφύγουν μιλώντας για "βεντέτα Παττάκη" είτε για "κομματικές λογικές ρεβάνς"!

Ασφαλώς, δεν είναι τόσο ανόητοι να πιστεύουν ότι μπορεί να πείσουν κανέναν πως εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες της χώρας κινητοποιούνται, τάχα, για μια βεντέτα ή για ρεβάνς... Απλώς, αδυνατώντας να αρθρώσουν πειστικό λόγο - τι να πουν για την υποταγή τους στις εντολές της ΕΕ; - για να δικαιολογήσουν την αντιδημοκρατική ανάλγητη στάση τους, καταφεύγουν σε τέτοιες συκοφαντίες, νομίζοντας πως μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και να φοβίσουν τυχόν αφελείς.

Μάταιος, όμως, ο κόπος τους! Οπως ο κόσμος δεν εξαπατήθηκε την προηγούμενη με τις συκοφαντίες για υποκινούμενες κινητοποιήσεις, έτσι και τώρα δεν πρόκειται να αποπροσανατολιστεί. Η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί, αργά ή γρήγορα, να απαντήσει επί της ουσίας των αιτημάτων των αγροτών και τότε θα υποχρεωθεί να αναλάβει και τις ευθύνες για την καταστροφική αγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει και οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ