ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2022 - Κυριακή 23 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η νέα φάση των ανταγωνισμών και οι κυβερνητικές προσπάθειες διαχείρισης

Διαιτησία, τηλεοπτικά και «ολιστική μελέτη» συνθέτουν το «παζλ»

Οι διαιτητικές αποφάσεις πυροδότησαν νέο κύκλο όξυνσης των ανταγωνισμών στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Eurokinissi

Οι διαιτητικές αποφάσεις πυροδότησαν νέο κύκλο όξυνσης των ανταγωνισμών στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Με το πρωτάθλημα της Super League 1 να βαίνει προς την κορύφωσή του και λίγο πριν την τελική ευθεία για την λήξη της κανονικής περιόδου, οι χρόνιες κόντρες αντίπαλων συμφερόντων δείχνουν να έχουν ξανάρθει για τα καλά στο προσκήνιο. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που με εξαίρεση τη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου, όπου ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θεωρείται το απόλυτο φαβορι, οι υπόλοιπες, για τη συμμετοχή στα πλέι οφ, τη διεκδίκηση των ευρωπαϊκών «εισιτηρίων» και την παραμονή, παραμένουν ουσιαστικά πλήρως ανοιχτές - ανεξαρτήτως φαβορί ή αουτσάιντερ στην κάθε περίπτωση. Για μια ακόμα φορά η κορύφωση της προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων συνοδεύεται και από την αντίστοιχη μάχη συμφερόντων με σκοπό τη διεκδίκηση του μεγαλύτερου κομματιού της «πίτας» των κερδών που προσφέρει το ποδοσφαιρικό «προϊόν». Tην ίδια στιγμή, πέραν των όσων συμβαίνουν εντός του «οίκου» της Λίγκας, δείχνει να ξαναφουντώνει και η μάχη για τη διαχείριση και τον πρώτο λόγο στο ποδοσφαιρικό «προϊόν».

Τα όσα συμβαίνουν για μια ακόμα φορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικότερα στη βιτρίνα του, το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι παρά τον «αγγελικά πλασμένο» κόσμο που ευαγγελίζονται κυβερνητικοί αρμόδιοι και επιχειρηματίες, δεν μπορεί να κρυφτεί η σαπίλα στο παρασκήνιο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιχειρηματική δράση και τη μετατροπή του ποδοσφαίρου σε μοχλό για πολυεπίπεδα κέρδη όσων εμπλέκονται με το οικοδόμημα.

Η διαιτησία και το επικίνδυνο «κοκτέιλ»

Την αναβάθμιση του ρόλου της στη διαχείριση του ποδοσφαιρικού «προϊόντος» επιδιώκει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ

INTIME NEWS

Την αναβάθμιση του ρόλου της στη διαχείριση του ποδοσφαιρικού «προϊόντος» επιδιώκει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ
Μπορεί να διαφημίστηκε ως η λύση στα προβλήματα, να πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να εφαρμοστεί και να χρειάστηκε κρατικό χρήμα για να συμβεί αυτό, όμως, δυο χρόνια μετά, η τεχνολογία Video Assistant Referee (VAR) κάθε άλλο παρά κατεύνασε τις αντίπαλες κόντρες με αφορμή τις διαιτητικές αποφάσεις. Ετσι και φέτος, σε μια «κολόνια που κρατάει χρόνια», η διαιτησία αποτελεί και πάλι το «κερασάκι» στις κόντρες συμφερόντων. Το τελευταίο διάστημα υπήρξε νέα έξαρση στην αμφισβήτηση των διαιτητικών αποφάσεων από αρκετές ΠΑΕ, ακόμα και αυτές που πάρθηκαν μετά από χρήση του VAR. Από το γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης δεν ξέφυγαν ούτε οι ξένοι διαιτητές που κλήθηκαν να διευθύνουν σημαντικά παιχνίδια - μέτρο που επίσης είχε παρουσιαστεί ως λύση στις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στο επίκεντρο του κλίματος αμφισβήτησης βρέθηκε για μια ακόμα φορά ο Αγγλος αρχιδιαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ, γύρω από τον οποίο όπως φαίνεται βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα αλλαγές συμμαχιών. Αρχικά τον είχαν στηρίξει τρεις από τις τέσσερις ΠΑΕ των λεγόμενων «Big 4» του ελληνικού πρωταθλήματος, δίνοντας την έγκρισή τους για τον διορισμό του ως αρχιδιαιτητή τη σεζόν 2020 - 2021, τώρα όμως ουσιαστικά έχουν αποσύρει - έστω και ανεπίσημα - τη στήριξή τους αυτή. Φυσικά η όξυνση των ανταγωνισμών στον χώρο του ποδοσφαίρου εγκυμονεί σοβαρούς και πολύπλευρους κινδύνους. Ο Αγγλος αρχιδιαιτητής σε πρόσφατη συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού φέρεται να κατήγγειλε ότι έχει δεχτεί πλήθος απειλών το τελευταίο διάστημα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσεται και η νέα έξαρση των επεισοδίων μεταξύ οπαδών, με συγκρούσεις και ...καταδρομικές επιθέσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Παραμένει το ρήγμα για τα τηλεοπτικά

Σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των ΠΑΕ της Λίγκας παραμένει και το ζήτημα των τηλεοπτικών μεταδόσεων των αγώνων, κυρίως όσον αφορά την επόμενη αγωνιστική περίοδο, 2022 - 2023. Με την πανδημία να έχει καταφέρει την τελευταία διετία σημαντικό πλήγμα στα κέρδη των ΠΑΕ, οι περισσότερες απ' αυτές επέστρεψαν στη λογική της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, διεκδικώντας το μέγιστο δυνατό κέρδος. Ωστόσο η τακτική αυτονόμησης από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό δημιούργησε ρήγμα στις τάξεις της Λίγκας, με τους «ερυθρόλευκους» να προσφεύγουν στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ κατά της προ μηνών απόφασης της Λίγκας για πώληση των δικαιωμάτων του επόμενου πρωταθλήματος σε κεντρικό επίπεδο, και να δικαιώνονται.

Η δικαίωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός άνοιξε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των αντίπαλων συμμαχιών. Το ζήτημα μάλιστα τέθηκε από πλευράς Λίγκας σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων του ΔΣ της με τον υφυπουργό Αθλητισμού, όπου η κυβέρνηση έριξε επίσης «άκυρο» στις βλέψεις για κεντρική διαχείριση, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει ομοφωνία, σε μια σαφή προσπάθεια να τηρήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις αντίπαλες συμμαχίες.

Κόντρα κυβέρνησης - ΕΠΟ για τη διαχείριση

Και ενώ οι αντιπαραθέσεις οξύνονται σε επίπεδο Super League 1, τόσο με αφορμή τη διαιτησία όσο και σε άλλα ζητήματα, κυβέρνηση και ΕΠΟ περνούν σε νέα φάση τη δική τους κόντρα με αντικείμενο το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του ποδοσφαιρικού «προϊόντος». Στο επίκεντρο της νέας αντιπαράθεσης φέρεται να είναι και πάλι η εφαρμογή της «ολιστικής μελέτης» των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με τον υφυπουργό Αθλητισμού να κατηγορεί πρόσφατα τους παράγοντες της Ομοσπονδίας για «λιποψυχία» όσον αφορά την εφαρμογή του.

Παράλληλα, σε μια εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να λειτουργήσει ως αντι-ΕΠΟ, τη βδομάδα που πέρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού συναντήθηκε με τις διοικήσεις των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών Λιγκών (Super League 1, Super League 2 / Football League), προαναγγέλλοντας σειρά παρεμβάσεων στα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι προσπάθειες για άμεση εφαρμογή των όσων ορίζει η «ολιστική μελέτη» των FIFA/UEFA, καθώς και η στενότερη συνεργασία με τον αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ και την ΚΕΔ για άμεση δημιουργία «επαγγελματικής διαιτησίας» στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της η ΕΠΟ απάντησε αρχικά στον υφυπουργό ότι για την «ολιστική μελέτη» έχει αποφασιστεί η εφαρμογή της από τον Αυγουστο του 2020, ενώ μετά τις νέες εξελίξεις δείχνει να επανέρχεται το ζήτημα του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου.


ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
SUPER LEAGUE 1
Δοκιμάζεται η πρώτη πεντάδα

Δύσκολα τεστ με παγίδες επιφυλάσσει για τις ομάδες της πρώτης πεντάδας της Super League 1 η 19η αγωνιστική. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός, μετά από τρία αποτυχημένα αποτελέσματα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, επιδιώκει την επιστροφή στις νίκες υποδεχόμενος στο Φάληρο τον 5ο - και εντυπωσιακό φέτος - ΠΑΣ Γιάννινα. Αποστολές σε δύσκολες έδρες περιμένουν τους δύο «Δικεφάλους» και βασικούς διεκδικητές της 2ης θέσης, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, σε Βόλο και Περιστέρι αντίστοιχα. Δοκιμασία και για τον 4ο Παναθηναϊκό, στη Νίκαια με αντίπαλο τον αξιόμαχο Ιωνικό. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο 22/1: ΟΦΗ - Παναιτωλικός (17.15 - Cosmote Sport 3), Ιωνικός - Παναθηναϊκός (19.30 - Cosmote Sport 2).

Κυριακή 23/1: Αρης - Λαμία (15.00 - Novasports Prime), Βόλος - ΠΑΟΚ (17.15 - Cosmote Sport 1), Ατρόμητος - ΑΕΚ (17.15 - Novasports 2), Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα (19.30 - Novasports Prime).

Δευτέρα 24/1: Αστέρας Τρίπολης - Απόλλων Σμύρνης (19.30 - Novasports Prime).

SUPER LEAGUE 2
Ντέρμπι κορυφής στον 2ο όμιλο

Στον απόηχο των βαθμολογικών ανακατατάξεων στις πρώτες θέσεις και στους δύο ομίλους τις οποίες προκάλεσαν μεσοβδόμαδα οι εξ αναβολής αγώνες, η Super League 2 συνεχίζεται με τη 15η αγωνιστική, στο πρόγραμμα της οποίας ξεχωρίζουν το ντέρμπι κορυφής του 1ου ομίλου ανάμεσα στην 3η Βέροια και την πρωτοπόρο Ξάνθη, και στον 2ο όμιλο το θεσσαλικό ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό Βόλου και τη 2η ΑΕΛ. Επίσης για τον 2ο όμιλο, ο πρωτοπόρος Λεβαδειακός δοκιμάζεται εκτός έδρας με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό Β'. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο:1ος όμιλος: 14.45: Αλμωπός Αριδαίας - Ολυμπιακός Β', Νίκη Βόλου - Απόλλων Λάρισας, ΠΑΟΚ Β' - Τρίκαλα (ΕΡΤ Sports). 17.00: Βέροια - Ξάνθη (EΡΤ3).

Κυριακή:1ος όμιλος: 14.45: Πιερικός - Απόλλων Πόντου, Θεσπρωτός - Ηρακλής, Καβάλα - Πανσερραϊκός, Ολυμπιακός Βόλου - ΑΕΛ. 2ος όμιλος: 14.00: ΑΕΚ Β' - Επισκοπή. 14.45: Καλαμάτα - Ρόδος (ΕΡΤ3), Παναθηναϊκός Β' - Λεβαδειακός (ΕΡΤ Sports), Καραϊσκάκης Αρτας - Ηρόδοτος, Εργοτέλης - Αιγάλεω, Αστέρας Βλαχιώτη - Καλλιθέα, Διαγόρας - ΟΦ Ιεράπετρας, Χανιά - Ζάκυνθος.

Ρεπό έχουν στον 1ο όμιλο η Αναγέννηση Καρδίτσας και στον 2ο η Κηφισιά.

BASKET LEAGUE
Κόντρα «Δικεφάλων» στα Ανω Λιόσια

Το ντέρμπι ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στα Ανω Λιόσια και η κόντρα του Λαυρίου με το Περιστέρι ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής στην Basket League. Στα αξιοσημείωτα και η κομβική για μια θέση στην πρώτη οκτάδα αναμέτρηση μεταξύ Αρη και Απόλλωνα Πάτρας, ενώ ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στη Ρόδο με αντίπαλο τον Κολοσσό. Αναλυτικά:

Σάββατο: Ιωνικός - Λάρισα (17.00 - EΡΤ Sports), Αρης - Απόλλων Πάτρας (17.00 - ΕΡΤ Sports), AEK - ΠΑΟΚ (20.00 - ΕΡΤ3).

Κυριακή: Κολοσσός Ρόδου - Ολυμπιακός (17.00 - ΕΡΤ3), Λαύριο - Περιστέρι (20.00 - ΕΡΤ3).

Δευτέρα: Παναθηναϊκός - Ηρακλής (20.00 - ΕΡΤ3).

Ρεπό: Προμηθέας Πάτρας.

VOLLEYLEAGUE
Αποστολή στη Νέα Σμύρνη για τον ΠΑΟΚ

Η αποστολή του 2ου ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον Μίλωνα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο κυρίως μέρος της 10ης αγωνιστικής της Volleyelague, ενώ τον πρώτο λόγο έχει ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός υποδεχόμενος τον ουραγό Φίλιππο Βέροιας. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σάββατο: Παναθηναϊκός - Φίλιππος Βέροιας (17.00 - SDNA live), Μίλωνας - ΠΑΟΚ (19.00 - ΕSAP TV).

Κυριακή: Κηφισιά - ΟΦΗ (17.00 - ΕSAP TV).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ