ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Καταγγέλλουν το νέο χτύπημα των ναυτεργατικών δικαιωμάτων

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση της ΝΔ και το υπουργείο Ναυτιλίας συνεχίζουν να νομοθετούν σειρά αντεργατικών μέτρων, «ενώ πίσω από τα σαθρά επιχειρήματα περί "τόνωσης της ναυτοσύνης" και της "ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου" κρύβονται οι απαιτήσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου», σημειώνουν με ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και το οποίο περιλαμβάνει νέο πακέτο προνομίων και αντιναυτεργατικών μέτρων.

Οπως τονίζουν, «μετά τον νόμο έκτρωμα 4714/2020, που καταργεί τις ΣΣΕ στα ποντοπόρα καράβια και παρεμβαίνει στις διαδικασίες του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος», η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο το οποίο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο άρθρο περιλαμβάνει νέα προνόμια σε εφοπλιστές, επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες μεταφορές, στα λιμάνια, στα ναυπηγεία, στη ναυπηγοεπισκευή, στον παράκτιο τουρισμό, στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες, στην εξόρυξη και μεταφορά πετρελαίου - φυσικού αερίου σε υποδομές αποθήκευσης και διανομής μέσω των αγωγών από τα λιμάνια της χώρας.

Από την άλλη, παρατείνει την επιδότηση «των 534 ευρώ για ελάχιστους ναυτεργάτες, που είναι σε κατάσταση αναστολής» ενώ ακόμα και αυτό το ψίχουλο δεν τους έχει δοθεί για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη 2020. Παράλληλα, «συνεχίζονται οι περιορισμοί στην επιδότηση των ανέργων, με τους μακροχρόνια άνεργους να αποκλείονται ακόμα και από το επίδομα πείνας των 350 ευρώ». Καμία κάλυψη δεν προβλέπεται για τους ναυτεργάτες που είναι στα ποντοπόρα, με τους περιορισμούς που υπάρχουν από την πανδημία, η οποία έχει προκαλέσει πολύμηνη ανεργία στους αντικαταστάτες τους.

Τα σωματεία αναφέρονται και στα άρθρα που αφορούν τη Ναυτική Εκπαίδευση, όπως αυτά που προβλέπουν ότι πλέον τα κριτήρια για τις θέσεις διευθυντών σε ΚΕΣΕΝ - ΑΕΝ «θα τα καθορίζει ο υπουργός Ναυτιλίας, ενώ διατηρείται το στρατιωτικό καθεστώς, με την παρουσία λιμενικών στις θέσεις διοικητών και υποδιοικητών».

Επιπλέον, η κυβέρνηση «θεσμοθετεί την τηλεκπαίδευση σε Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, εφαρμόζοντας τη θέση των εφοπλιστών και για να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή».

Τα σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες σε κλιμάκωση της πάλης, «με την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των εφοπλιστών», ενώ προβάλλουν διεκδικητικό πλαίσιο για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, κατάργηση των ΠΝΠ και των αντεργατικών νόμων, ουσιαστική προστασία των ανέργων, μόνιμη σταθερή εργασία, επαναπατρισμό των ναυτεργατών κ.ά.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Οποιος δεν έχει «υγεία και φυσική καταλληλότητα» κόβεται από προκήρυξη του δήμου!

Να αποσυρθούν οι απαράδεκτοι όροι από τις πρόσφατες προκηρύξεις, απαιτεί η ΔΑΣ

Τους απαράδεκτους όρους που έθεσε σε δύο προκηρύξεις για τις προσλήψεις συμβασιούχων η δημοτική αρχή Ηρακλείου Κρήτης, ότι οι υποψήφιοι πρέπει «να μην έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα, να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορονοϊού COVID-19», κατάγγειλε με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ στο δήμο.

Πρόκειται - σημειώνει - για έναν «απάνθρωπο αποκλεισμό όσων δεν "έχουν την υγεία και τη φυσική καταλληλότητα", "έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα" και "ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ευάλωτες στον ιό του κορονοϊού Covid-19"».

Επισημαίνει ότι τα υποκείμενα νοσήματα ποτέ δεν ήταν λόγος αποκλεισμού από την εργασία και αναδεικνύει πως τέτοιοι όροι αποτελούν ομολογία της δημοτικής αρχής «ότι δεν υπάρχει και δεν τηρείται κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο στους χώρους εργασίας μας, ούτε και έχει σκοπό να πάρει μέτρα για να μας προστατέψει. Τους ενοχλεί το ενδεχόμενο ότι μπορεί να νοσήσουν οι εργαζόμενοι ή ότι μπορεί να ζητήσουν άδεια ειδικού σκοπού. Παραδέχονται με τον πιο ωμό τρόπο και αποδέχονται ότι είναι και οι ίδιοι οι δήμοι αθωράκιστοι απέναντι στους κινδύνους υγείας που μπορεί να επιφέρει η πανδημία, αφού το σύστημα Υγείας "κρατιέται με τα καλαμάκια" ουσιαστικά, και ο σχεδιασμός του εμβολιασμού, που χειροκροτούν όλοι μαζί, φαίνεται να απομακρύνεται!».

Ενοχλημένη η δημοτική αρχή για την καταγγελία

Η καταγγελία της ΔΑΣ φαίνεται πως ενόχλησε τη δημοτική αρχή, καθώς πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων με την αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Μ. Καναβάκη.

Οπως αναφέρει η ΔΑΣ, στη συνάντηση η αντιδήμαρχος για το θέμα των προκηρύξεων «όχι μόνο δεν απολογήθηκε για την αδυναμία της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει τις προϋποθέσεις εκείνες που είναι απαραίτητες ώστε να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, αλλά ζητούσε εξηγήσεις από τη ΔΑΣ, που τόλμησε να εκφράσει κάτι αντίθετο!

Οταν μάλιστα η αντιδήμαρχος επικαλέστηκε νομοθεσία στην οποία στηρίχθηκαν οι προκηρύξεις, οι δυνάμεις μας τη διέψευσαν και ζητήσαμε να μας παραδοθεί η σχετική νομοθεσία. Ούτε αυτό απαντήθηκε ποτέ!».

Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι η δημοτική αρχή έχει βρει «συνοδοιπόρους» σε αυτήν την κατάπτυστη πρακτική τις πλειοψηφούσες παρατάξεις του Συλλόγου Εργαζομένων, «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» και ΑΚΕΔΗ, που έσπευσαν να δηλώσουν ότι «κατανοούν απόλυτα τους λόγους που την οδήγησαν να βάλει αυτούς τους όρους στις προκηρύξεις» και πρότειναν τη δικαστική οδό στις ομάδες που θεωρούν ότι θίγονται!

«Δεν θα τους περάσει! Αυτό φοβούνται! Τη φωνή που πάει κόντρα στην πολιτική τους!»: Αυτό το μήνυμα στέλνει η ΔΑΣ, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, όπως άλλωστε έπραξε και στο ιδιότυπο «δικαστήριο» που στήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η παράταξη των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ επαναφέρει την απαίτησή για άμεση απόσυρση των απαράδεκτων προϋποθέσεων που μπήκαν στις προκηρύξεις και ζητά να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν όρους υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ευχολόγια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ (τα άλλα αστικά κόμματα ψήφισαν «παρών») ένα ακόμα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση τάχα της διασυνοριακής φοροδιαφυγής, την ίδια στιγμή που «τρέχουν» κάθε λογής φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, έχει τίτλο «Κύρωση της Πολυμερούς Σύμβασης για την εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με τις φορολογικές συμφωνίες για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών». Περιέχει κάποιους υποτίθεται περιορισμούς και ελέγχους που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να «μακιγιάρουν» το σύστημα και να θολώνουν τα νερά, όπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μ. Κομνηνάκα.

Η βουλευτής του Κόμματος ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται να παρθούν μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, χωρίς σύγκρουση με τις βασικές αρχές λειτουργίας της καπιταλιστικής αγοράς, στην ουσία με την ίδια την καπιταλιστική οικονομία.

Οπως ανέφερε, τα μέτρα για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων, όπως η διασυνοριακή φοροδιαφυγή, στην οποία αναφέρεται η πολυμερής διεθνής σύμβαση, «δεν μπορεί παρά να αποτελούν ένα ευχολόγιο, ένα πυροτέχνημα στην καλύτερη των περιπτώσεων» όσο διατηρούνται η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, η ανωνυμία των μετοχών των εταιρειών, οι οφσόρ εταιρείες και κυρίως όσο ο βασικός κανόνας της οικονομίας παραμένει ο ανταγωνισμός για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού κέρδους. «Ο ανταγωνισμός αυτός», πρόσθεσε, «δεν χρησιμοποιεί μόνο παράνομες μεθόδους και σκοτεινές πηγές πλουτισμού, αλλά αξιοποιεί μια σειρά από νόμιμες φορολογικές διευκολύνσεις, ελαφρύνσεις και ασυλίες».

Η Μ. Κομνηνάκα υπογράμμισε πως συνεχώς διευρύνονται οι φορολογικοί παράδεισοι που ανθούν πια και στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και τα κράτη προσφέρουν όλο και περισσότερα κίνητρα για να προσελκύσουν επενδυτές, συμπληρώνοντας πως «σε αυτήν τη λίστα επιχειρεί να προστεθεί εσχάτως και η χώρα μας», καθώς «θέλει να επικρατήσει στον ανταγωνισμό ή να προσεγγίσει τον ανταγωνισμό προσέλκυσης επενδυτών». Ανέφερε τα μέτρα για τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου που πήραν διαδοχικά ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ΝΔ και ανέδειξε πως τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή οι μισθωτοί, εισφέρουν το 95% των συνολικών φορολογικών εσόδων, ενώ οι επιχειρήσεις, όπως σημείωσε, έχουν «φιλική συμμετοχή» της τάξης του 5%.

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με το προεδρείο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους κοινοβουλευτικούς του εκπροσώπους Θανάση Παφίλη και Νίκο Καραθανασόπουλο, συναντήθηκε χτες με το προεδρείο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Συμμετείχαν επίσης, με τηλεδιάσκεψη, οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Μακεδονίας - Θράκης, Θεσσαλίας, Κρήτης και Δωδεκανήσου.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυνηγοί και οι συλλογικοί τους φορείς, και τα οποία οξύνθηκαν και λόγω της απαγόρευσης του κυνηγιού, με πρόσχημα την πανδημία.

Το ΚΚΕ τόνισε στους εκπροσώπους της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας ότι θεωρεί ακατανόητη την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας και του ψαρέματος, από τη στιγμή που και οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι δεν θεωρούν ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει πηγή μετάδοσης του ιού. Υπογράμμισε δε ότι όπως και στο παρελθόν, θα ζητήσει ξανά από την κυβέρνηση την άρση της απαγόρευσης, με την τήρηση όλων των επιστημονικών πρωτοκόλλων.

Καβγάς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το «κράτος δικαίου»

Στη Βουλή μεταφέρθηκε χτες η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το κείμενο που υπογράφουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα τη μεταχείριση του Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας. Σημειώνεται ότι άλλο κείμενο στήριξης του Δ. Κουφοντίνα που κυκλοφορεί από χτες, υπογράφουν και πανεπιστημιακοί. Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι τα στελέχη του «υποστηρίζουν έναν αρχιεγκληματία». Στο μεταξύ, σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Λ. Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο καταδικασμένος «εκτίει την ποινή του σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται» και ότι με την απεργία πείνας «επιχειρεί να εκβιάσει την πολιτεία για να πετύχει την κατ' εξαίρεση και προνομιακή μεταχείριση έναντι των συγκρατουμένων του».

Ο Δ. Κουφοντίνας καταγγέλλει μεθόδευση εναντίον του σε σχέση με τη μεταγωγή του από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στον Δομοκό, αφού στη μιάμιση ώρα που διήρκεσε η μεταγωγή, οι αρχές φρόντισαν να φαίνεται ότι πέρασε και από τον Κορυδαλλό, ώστε να ικανοποιούνται οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις. Το κείμενο που υπογράφουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για «κινήσεις και ενέργειες που παραβιάζουν τον νόμο» και το «κράτος δικαίου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ