ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΛΑΪΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Οι λαϊκές οικογένειες βρίσκουν αποκούμπι για τα παιδιά τους

Συνέντευξη με την Γωγώ Γαλυφοπούλου, υπεύθυνη της Γραμματείας του Φροντιστηρίου

Από εκδηλώσεις αποφοίτησης μαθητών του Φροντιστηρίου
Από εκδηλώσεις αποφοίτησης μαθητών του Φροντιστηρίου
Ο δήμος Πατρέων και το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του δήμου διοργανώνουν πάρτι, με χορό και τραγούδι, για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, την Παρασκευή 24 Γενάρη, στην αίθουσα «Αλέκα Σιούλη» του Παμπελοποννησιακού Σταδίου.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων θα αναχωρήσουν δύο λεωφορεία, από και προς το Στάδιο (στις 5.30 μ.μ. από τα Γυμνάσια 21ο και 12ο και στις 8.30 μ.μ. από το Στάδιο).

Με αφορμή την εκδήλωση, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για τη λειτουργία, το ρόλο και την προσφορά του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης του δήμου Πατρέων με την Γωγώ Γαλυφοπούλου, υπεύθυνη της Γραμματείας του Φροντιστηρίου. Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

-- Τι ακριβώς είναι το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του δήμου Πατρέων και ποια είναι η λειτουργία του;

-- Το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του δήμου μας είναι μια εθελοντική δομή, στελεχωμένη με όλο το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του, απ' άκρη σ' άκρη του δήμου Πατρέων.

Πριν από πέντε χρόνια, που ξεκίνησε η λειτουργία του, ο αριθμός των μαθητών άγγιζε περίπου τους 300. Σήμερα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από 1.000 μαθητές και μαθήτριες.

Για φέτος λειτουργούν 15 φροντιστηριακά κέντρα και φοιτούν μαθητές τόσο από το δήμο μας όσο και από άλλους, μακρινούς δήμους.

Στο ΛΦΑ οι λαϊκές οικογένειες βρίσκουν αποκούμπι για τους ίδιους και τα παιδιά τους, γιατί εδώ βλέπουμε τα παιδιά και σκεφτόμαστε το «αύριο», κάνουμε όνειρα μαζί τους, μοιραζόμαστε την αγωνία να τους προσφέρουμε ό,τι καλύτερο, να τους δώσουμε εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους, για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, να βάζουν υψηλούς στόχους και να τους κατακτάνε.

Πριν από πέντε χρόνια ελάχιστοι και διστακτικά έρχονταν, μαθητές της Γ' Λυκείου. Σήμερα, και μετά τα συνεχόμενα επιτυχή αποτελέσματα, όλοι αναγνωρίζουν το υψηλό επίπεδο της δουλειάς που γίνεται.

Είναι γεγονός πως η αδυναμία των λαϊκών οικογενειών να καλύψουν τις γενικότερες ανάγκες τους, όπως και τη στήριξη των παιδιών τους στη μόρφωση, οδηγεί όλο και περισσότερους μαθητές να αναζητούν στο Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του δήμου μας βοήθεια και υποστήριξη για τη βελτίωση της επίδοσής τους στα μαθήματα.

Η πολύχρονη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, με τη συνεχή μείωση της χρηματοδότησης, τα κενά των εκπαιδευτικών, η απουσία δομών ενισχυτικής διδασκαλίας, επιδρούν αρνητικά στην ουσιαστική μόρφωση των μαθητών.

Δική μας ευθύνη είναι να εμψυχώσουμε τους μαθητές μας

Μας ενδιαφέρει και σκύβουμε πάνω στο πρόβλημα της κάθε οικογένειας, προσπαθώντας να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο.

Η αντιδημαρχία Παιδείας έγκαιρα απηύθυνε κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου μας, αλλά και στους φορείς τους, να υποστηρίξουν με τη συμμετοχή τους ενεργητικά την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Από τον Ιούνιο του 2019 ξεκινήσαμε μαθήματα προετοιμασίας για Β' και Γ' Λυκείου. Ενημερώσαμε έγκαιρα γονείς και μαθητές για το νέο βάρβαρο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων, στελεχώθηκε η Γ' Λυκείου με πολύ έμπειρους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με θέληση και μεράκι καταθέτουν την ψυχή τους για την καλή προετοιμασία των μαθητριών και μαθητών.

Μας απασχολεί επίσης πολύ σοβαρά η ψυχολογική κατάσταση των μαθητών μας και προσπαθούμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο και μέσο και σε αυτόν τον τομέα.

Δικιά μας ευθύνη είναι να εμψυχώσουμε τους μαθητές μας, να απαιτήσουνε όλα αυτά που τους ανήκουν. Ολα αυτά που μπορούμε να έχουμε με βάση τις δυνατότητες που έχουν γεννηθεί εδώ και χρόνια και που υπάρχουν στον 21ο αιώνα.

Σ' αυτόν το δρόμο στέκονται δίπλα μας εκπαιδευτικοί με πείσμα προκειμένου να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Ομως το σχολείο και γενικότερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν απαντά σε αυτές τις αγωνίες του γονιού, του εκπαιδευτικού και του παιδιού. Δεν εξασφαλίζει ούτε το παρόν ούτε το μέλλον, αλλά πετάει το μπαλάκι στον γονιό και στο ίδιο το παιδί, του λέει «αν δεν τα καταφέρεις εσύ θα φταις»! Εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα.

-- Με ποια αφορμή γίνεται η εκδήλωση για τους μαθητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου; Τι θέλετε να πετύχετε μέσα από αυτή;

-- Η εκδήλωση αυτή, το πάρτι του Φροντιστηρίου μας, έχει στόχο αφενός να φέρει τους μαθητές πιο κοντά, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους καθηγητές τους, να ενισχύσει το αίσθημα της ομάδας, που εθελοντικά και συλλογικά παλεύει για έναν κοινό σκοπό. Να ξεκινήσει η νέα χρονιά με χαρά, με αισιοδοξία.

Αφετέρου, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να κρατηθεί το ηθικό των μαθητών μας ακμαίο, με έμφαση σε αυτούς που είναι στην Γ' Λυκείου και περνάνε φέτος την ψυχοφθόρα διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Θέλουμε να έχουν στο νου τους ότι καλώς κάνουν και παλεύουν για τη ζωή και τη μόρφωσή τους, και σε αυτόν τον αγώνα είμαστε πάντα δίπλα τους, όμως δεν πρέπει να αφήνουν το σύστημα να τους στερεί τα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια, δεν πρέπει να παραδοθούν στο άγχος, στη συνεχή αγωνία «άραγε θα είμαι καλύτερος από το διπλανό μου, ώστε να περάσω στη σχολή που ονειρεύομαι;».

Για ένα απόγευμα, λοιπόν, πάμε να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε, να γελάσουμε, για να πάρουμε τη δύναμη που τόσο έχουμε ανάγκη!

Στόχος είναι να συνεχίσουν και να αυξηθούν οι επιτυχίες των μαθητών μας

-- Πώς σκοπεύει η δημοτική αρχή να συνεχίσει να αναπτύσσει από εδώ και πέρα το Λαϊκό Φροντιστήριο;

-- Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, όμως είμαστε αποφασισμένοι να τον βαδίσουμε. Δίπλα μας, συμπαραστάτες, έχουμε τους γονείς, τους εθελοντές καθηγητές μας και τους μαθητές, που είναι η «ψυχή» του Φροντιστηρίου μας.

Πρώτο μας μέλημα είναι να συνεχίσουν και να αυξηθούν οι επιτυχίες των μαθητών μας, όλο και περισσότεροι να πιάνουν το στόχο τους, να αποκτούν αγάπη για τη μόρφωση. Να καταλαβαίνουν ότι μπορούν να υπερνικήσουν τα εμπόδια που το σύστημα τους θέτει στο σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά, στη ζωή γενικά.

Από κει και πέρα, θα υπάρξει η ανάγκη το Λαϊκό Φροντιστήριο να επεκταθεί και με νέα φροντιστηριακά κέντρα, να φτάσει σε περισσότερες γειτονιές, να καλύψει τις ανάγκες περισσότερων λαϊκών οικογενειών.

Απευθυνόμαστε, όπως κάνουμε πάντα, στους εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων οι οποίοι θέλουν να συνδράμουν σε αυτού του είδους την αλληλεγγύη ως εθελοντές. Απευθυνόμαστε επίσης σε κάθε άνθρωπο που έχει διάθεση. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, είτε από τη θέση του φύλακα είτε στην καθαριότητα των χώρων, στη Γραμματεία κ.λπ. Το ΛΦΑ είναι ένας θεόρατος κύκλος που συνεχώς μεγαλώνει και δυναμώνει.

Οποιος θέλει να μάθει από «πρώτο χέρι» τη δουλειά που κάνουμε και τι επιδιώκουμε, είτε καθηγητής είτε γονιός είτε μαθητής, μπορεί να μας βρει κάθε μέρα στην αντιδημαρχία Παιδείας (πλατεία Γεωργίου 17Α - 3ος όροφος) και ώρες 9 π.μ. έως 4 μ.μ. (τηλ. 2610274035).

Θα έχει την ευκαιρία να μας βρει βέβαια και στο πάρτι μας, την Παρασκευή 24/1!

Ελάτε να γνωριστούμε από κοντά!

Εκδήλωση για το διαδίκτυο

Εκδήλωση στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας στην Αθήνα (Τροίας 36), με τίτλο «Η ελευθερία και η δημοκρατία στην εποχή του διαδικτυωμένου κόσμου», διοργανώνει η ΚΝΕ, αύριο, Πέμπτη 23 Γενάρη, στις 20.00. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συζήτηση.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ