ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- Στους δρόμους παίρνουν απάντηση η νέα επίθεση με το αντεργατικό νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες και η κατασυκοφάντηση του απεργιακού αγώνα

-- Με δράση σε χώρους δουλειάς, κλάδους και γειτονιές εντείνεται η προετοιμασία για τη μεγάλη γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη

-- Τραγική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, δράση για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Απεργιακό «όχι» στο αντεργατικό νομοσχέδιο, ζητούν ενίσχυση των συγκοινωνιών

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πύκνωση δρομολογίων, υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στο επίκεντρο των διεκδικήσεων

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες στο υπουργείο Οικονομικών

Eurokinissi

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στις συγκοινωνίες στο υπουργείο Οικονομικών
Απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλεϊ, Ηλεκτρικός, Μετρό, Τραμ) απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου (τις πρώην ΔΕΚΟ), που μεταξύ άλλων παραχωρεί επιπλέον συγκοινωνιακό έργο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και εισάγει για πρώτη φορά μορφές «ευέλικτης» εργασίας. Την απόφαση για απεργία είχε πάρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης ζητήθηκε συνάντηση με το υπουργείο, όμως η πολιτική ηγεσία του δήλωσε απούσα, γεγονός που καταγγέλθηκε από τους απεργούς. Το ψήφισμα της συγκέντρωσης κατέθεσε στη Βουλή αντιπροσωπεία του ΕΚΑ.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την είσοδο ιδιωτών στις αστικές συγκοινωνίες, παραχωρεί στα ΚΤΕΛ 25% του συγκοινωνιακού έργου, επιπλέον αυτού που του έχει παραδώσει από τον Σεπτέμβρη του 2020 με πρόσχημα την πανδημία. Επίσης, επιτρέπει για πρώτη φορά προσλήψεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις αστικές συγκοινωνίες, με διευθυντικό δικαίωμα, μέσω συνέντευξης και περιορισμού του ΑΣΕΠ, και δίνει το δικαίωμα «ενοικίασης» εργαζομένων.


Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ η ΔΑΣ ΟΑΣΑ προβάλλει αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισκευή και ανανέωση του στόλου. Επιπλέον, υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, πύκνωση και επέκταση του συγκοινωνιακού έργου σε όλη την Αττική, έξω όλοι οι ιδιώτες - κατάργηση κάθε εργολαβίας.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων

Η πραγματοποίηση της απεργίας ήταν και απάντηση στη λάσπη που πέταξαν κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ, αποκρύπτοντας τους λόγους της απεργίας και εστιάζοντας αποκλειστικά στο ζήτημα της μετακίνησης. Ετσι, την ώρα που τα Μέσα μιλούσαν για «χάος» και «κομφούζιο», η κυβέρνηση έβαζε τις διοικήσεις των ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ να σύρουν την απεργία στα δικαστήρια. Να σημειωθεί ότι οι προσφυγές τους δικάστηκαν χθες το μεσημέρι και η απόφαση αναμενόταν να βγει το βράδυ.

Την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, καταδικάζοντας παράλληλα τη συκοφάντησή του.

Βίντεο με μήνυμα αλληλεγγύης έστειλαν τα συνδικάτα που συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Διεθνούς Οργάνωσης Μεταφορών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), από το Μαρόκο όπου συνεδρίαζε η Οργάνωση. «Είμαστε συνδικαλιστές από συνδικάτα Μεταφορών από τις 5 ηπείρους και στέλνουμε την αλληλεγγύη μας στα αδέρφια μας που απεργούν στις μεταφορές στην Αθήνα. Στεκόμαστε δίπλα σας, δεν είστε μόνοι σας. Συνεχίστε τον αγώνα, είμαστε αλληλέγγυοι με τον αγώνα σας, με την εργατική τάξη της Ελλάδας, τους εργαζόμενους στις Μεταφορές, τα ταξικά συνδικάτα, το ΠΑΜΕ. Ζήτω η αλληλεγγύη, ζήτω το ΠΑΜΕ, ζήτω η ΠΣΟ», ανέφεραν.

Και οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ

Στη Βουλή συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ
Στη Βουλή συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ
Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν και χθες οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ, που από την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησαν απεργία στις προσφυγικές δομές, η οποία μάλιστα διώχθηκε από την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη, μια ακόμα προσπάθεια τρομοκράτησης που έπεσε στο κενό, καθώς και την τρίτη ημέρα το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ξεπέρασε το 90%.

Οι εργαζόμενοι, που στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν στη Βουλή, ζητούν την απόσυρση του άρθρου 162 στο πολυνομοσχέδιο και την αντικατάστασή του με την αυτονόητη καταβολή κάθε μήνα των επιπλέον αποδοχών και την άμεση καταβολή των απλήρωτων δεδουλευμένων τους από τον Νοέμβρη του 2021. Διεκδικούν επίσης τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και πλήρη κάλυψη σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, αναλώσιμα κ.λπ., ώστε να μπορούν απερίσπαστα να κάνουν τη δουλειά τους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους.

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στη Λέρο και αλλού.

Αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΟΔΥ κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής το υπόμνημα των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές, ενώ για το επόμενο διάστημα προσανατολίζονται σε νέα ΓΣ και κινητοποιήσεις.


Λυτοί και δεμένοι ενάντια στην απεργία

Από το πρωί χτες οργίαζαν τα διάφορα παπαγαλάκια, απαιτώντας καταστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δίπλα στους διάφορους Πορτοσάλτε, όμως, επιστρατεύτηκε μέχρι και το Viber στην υπηρεσία του αντιαπεργιακού κλίματος. Ετσι, στην «επίσημη κοινότητα του Viber για την Ελλάδα» - αριθμεί περίπου 1,5 εκατομμύριο χρήστες - οι διαχειριστές έκριναν σκόπιμο ανάμεσα σε διάφορες άχρηστες πληροφορίες να αναρτήσουν μήνυμα, με το οποίο η κοινότητα συνιστά «υπομονή» στους κατοίκους της Αττικής λόγω της απεργίας των εργαζομένων σε μετρό - αστικές συγκοινωνίες.


ΠΑΜΕ
Ο συλλογικός αγώνας δίνει απάντηση στο αντιαπεργιακό μένος

Ανακοίνωση για τον μηχανισμό λάσπης και συκοφάντησης σε βάρος των απεργών στις αστικές συγκοινωνίες

Την αντιδραστική προπαγάνδα της κυβέρνησης και των δημοσιογραφικών της επιτελείων σε βάρος των απεργών στις αστικές συγκοινωνίες καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Από την πρώτη στιγμή προκήρυξης της απεργίας, «ζυγισμένα - στοιχισμένα» όλα τα παπαγαλάκια, έσπευσαν να τη σύρουν στα τηλεδικαστήρια, πριν ακόμα αναλάβει η Δικαιοσύνη, και να τη συκοφαντήσουν: Τίτλοι όπως «Χάος», «Κομφούζιο», «Ταλαιπωρία των πολιτών», μαζί με συκοφαντίες για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους έδιναν κι έπαιρναν χτες όλη μέρα, προκειμένου να αποκρυφτεί ότι η απεργία στρέφεται ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που φέρνει νέα βάρη σε όλους τους εργαζόμενους κι όχι μόνο σε όσους εργάζονται στις συγκοινωνίες.

Το «σήμα» είχε πέσει έγκαιρα, φαίνεται, στους διάφορους «απεργοκυνηγούς»: Να μην ακουστεί το γιατί απεργούν οι εργαζόμενοι, να μην ακουστεί τι συνέπειες θα έχει για τους εργαζόμενους η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, να θαφτούν τα αιτήματα των απεργών που είναι αιτήματα κάθε εργαζόμενου για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μετακινήσεις, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ανανέωση του στόλου, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σχολιάζοντας αυτόν τον «εμετικό μηχανισμό λάσπης, συκοφαντίας και παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενάντια στην απεργία των εργαζομένων σε μετρό - αστικές συγκοινωνίες που έχει πετύχει ήδη τεράστια συμμετοχή», το ΠΑΜΕ ανέφερε:

«Αφού μια βδομάδα μας λιβάνισαν για την Ελισάβετ και τα παράσιτα που ζουν από τον ιδρώτα μας, τα ίδια ΜΜΕ αποκρύπτουν ότι η κυβέρνηση έφερε "νύχτα" προς ψήφιση ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο για όσους χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μιλάνε για δήθεν "αιφνιδιασμό" από τους εργαζόμενους που άμεσα απάντησαν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο στα μουλωχτά!

Μπλόκο και ασφυξία στις ζωές μας έχουν προκαλέσει αυτοί που φέρνουν άρον άρον μέτρα που δημιουργούν αδιέξοδα, απολύσεις, που διαλύουν το λαϊκό εισόδημα, το δικαίωμα στην εργασία, αυτοί που με νόμο προάγουν παντού τις εργολαβίες. Η ασφυξία δεν βρίσκεται στους δρόμους από τις ελπιδοφόρες αγωνιστικές κινητοποιήσεις εργαζομένων και νεολαίας αλλά από το κύμα ακρίβειας που σφίγγει τη θηλιά σε κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια».

Το ΠΑΜΕ αναδεικνύει μάλιστα όσα δεν λένε τα ΜΜΕ. Και πιο συγκεκριμένα αναδεικνύει τις αρνητικές επιπτώσεις για τον λαό από την εκχώρηση επιπλέον δρομολογίων στα ΚΤΕΛ, προφανώς με αυξήσεις στα εισιτήρια, με λεωφορεία - «σαπάκια», χωρίς μέτρα προστασίας, «όπως ακριβώς και στην "απελευθερωμένη" ακτοπλοΐα που νησιά ολόκληρα έχουν οδηγηθεί στην απομόνωση».

Ενώ το ΠΑΜΕ θύμισε τα βασικά αιτήματα της απεργίας, που αφορούν όλο τον λαό και που τα ΜΜΕ επιχείρησαν να εξαφανίσουν, όπως:

  • Φθηνές και ασφαλείς μεταφορές για τον λαό της Αττικής και τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ.
  • Πύκνωση και επέκταση του συγκοινωνιακού έργου σε όλη την Αττική.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισκευή - ανανέωση του στόλου.
  • Εξω όλοι οι ιδιώτες - κατάργηση κάθε εργολαβίας.
  • Υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις.

«Η επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης στο δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο ώστε με τον φόβο, τη συκοφαντία, την τρομοκρατία και τα "διαδηλωτοδικεία" να μας υποχρεώσουν να δεχθούμε την "βαρυχειμωνιά" που φέρνουν», καταλήγει το ΠΑΜΕ, που καλεί σε απάντηση «με αλληλεγγύη και συλλογικό αγώνα».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org