ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Νέες ψευδαισθήσεις και χρεοκοπημένα συνθήματα στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ

MotionTeam

Νέες ψευδαισθήσεις, χρεοκοπημένα συνθήματα περί «Ευρώπης που αλλάζει» και αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση, και «δίκαιη» ανάπτυξη που να ωφελεί ταυτόχρονα και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τους εργαζόμενους, συνέθεσαν το μοτίβο των παρεμβάσεων του Αλέξη Τσίπρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ολα αυτά διανθισμένα με μπόλικη αντιδεξιά ρητορική, για να συντηρούνται κάλπικα δίπολα στον ανταγωνισμό για την κυβερνητική εναλλαγή, που γίνεται όμως στη βάση της στρατηγικής τους σύμπλευσης σε ό,τι αφορά τα «μεγάλα» και «σπουδαία» για το κεφάλαιο.

Ο Αλ. Τσίπρας ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης ότι επιτείνει την ανασφάλεια, καθώς «εφαρμόζει μια πολιτική ακραία μεροληπτική για τα συμφέροντα των ισχυρών», από επιλογή όπως είπε, αποκρύπτοντας τις άρρηκτες δεσμεύσεις των αστικών κομμάτων απέναντι στην αστική τάξη και στις λυκοσυμμαχίες της, όπως η ΕΕ, την οποία εξωράισε, ρητορεύοντας για την υποτιθέμενη αλλαγή που συντελείται στο πλαίσιό της, καθώς στη συγκυρία της πανδημίας η περιοριστική πολιτική έδωσε τη θέση της σε μια πιο επεκτατική. Στο ίδιο πλαίσιο, έπλεξε ξανά το εγκώμιο στον Μπάιντεν ότι τάχα φορολογεί τον πλούτο για να ενισχύσει τη φτώχεια που σαν μάστιγα απλώνεται στις ΗΠΑ.

Στον πυρήνα των όσων παρουσίασε βρίσκεται η ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού, προφανώς για να γίνει πιο αποτελεσματικό στην υλοποίηση της αντιλαϊκής στρατηγικής. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να καμουφλάρει κάτω από διακηρύξεις για ένα «νέο αποτελεσματικό δημοκρατικό κράτος, μακριά από τις ελίτ, τον κομματισμό, το ρουσφέτι, τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τη διαφθορά».

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για τη σύσταση «Ενιαίας Αρχής Πολιτικής Προστασίας», τον «εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας», την ενίσχυση της Τοπικής Διοίκησης με «παραχώρηση αρμοδιοτήτων του κοινωνικού κράτους σε δήμους και αναπτυξιακές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες», τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, σπέρνοντας αυταπάτες ότι με τέτοιες προσαρμογές, που κι άλλες κυβερνήσεις εξήγγειλαν και εφάρμοσαν στο παρελθόν, μπορεί το αστικό κράτος να γίνει φιλολαϊκό.

Επανέλαβε ακόμα τις προτάσεις που προ μηνών είχε παρουσιάσει για ενίσχυση του ΕΣΥ, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης που και ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε με την πολιτική του ως κυβέρνηση.

Υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ πρώτος ως κυβέρνηση εφάρμοσε τον νόμο της ΝΔ που κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ και καθηλώνει τον κατώτατο μισθό με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Αυτά τα κριτήρια παραμένουν κυρίαρχα στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό δεν τολμάει ούτε να ψελλίσει την κατάργηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, που τα μισά του άρθρα ψήφισε στη Βουλή, αλλά και αποκατάσταση του «ιερού δικαιώματος στην απεργία» αφού ως κυβέρνηση διέπραξε την ...ιεροσυλία της παραπέρα υπονόμευσής του. Επιπλέον, 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, αλλά «με αντισταθμιστικά μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις το επιλέξουν». Δηλαδή από μια τσέπη μπαίνουν, από την άλλη βγαίνουν, με τους εργαζόμενους μόνιμα στο καναβάτσο.

Πίσω από τον γενικόλογο τίτλο της τόνωσης της εγχώριας παραγωγής, παρέπεμψε σε γενναία μέτρα ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου τα οποία κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιγράψει και αφορούν νέα προνόμια, ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πρόταση για ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και την προσήλωσή του στην «πράσινη ανάπτυξη», όπως ονομάζεται ο φερετζές των «πράσινων» μπίζνες κ.λπ. Μίλησε ακόμα για διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, που εκτοξεύτηκε και επί ΣΥΡΙΖΑ, κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα και προστασία της πρώτης κατοικίας, η άρση της οποίας επίσης φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβεβαιώσεις για πιστή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

Σε σχέση με το νέο κύμα ακρίβειας ο Αλ. Τσίπρας έταξε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη, και ρύθμιση της αγοράς Ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε «να σταματήσει αυτή η κερδοσκοπία των καρτέλ» και να μειωθούν τα τιμολόγια. Ακόμα, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ, του τέλους επιτηδεύματος για όλους κ.ά.

Ωστόσο, για να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις του, εξήγησε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή ότι οι προτάσεις του«μία προς μία είναι κοστολογημένες» και «δεν ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια, είναι στα 1,8». Μάλιστα, διευκρίνισε πως «τα υπόλοιπα που είπα για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, κι αυτά είναι μέτρα έκτακτα. Είναι μια αναστολή η οποία θα πρέπει να ισχύσει για όσο διάστημα διαρκεί αυτό το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας».

Παραπέρα, διαβεβαίωσε το κεφάλαιο και την ΕΕ πως οι υποσχέσεις του τελούν υπό την αίρεση του Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας ότι «την περίοδο που διανύουμε υπάρχει μια πολύ σημαντική ευκαιρία: Να στηριχθεί η οικονομία, να στηριχθούν τα λαϊκά στρώματα, να στηριχθεί η μεσαία τάξη, χωρίς να υπάρχει η πίεση η ασφυκτική του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο έχει ανασταλεί» και της δυνατότητας του Ταμείου Ανάκαμψης να τις χρηματοδοτήσει. «Αυτήν την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε. Αν χάσουμε αυτήν την ευκαιρία να στηρίξουμε τώρα που μπορούμε, που δεν υπάρχουν αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί - κάποια στιγμή θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Και τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα», ομολόγησε.

Διαβεβαίωσε ωστόσο τη προσήλωσή του στη «δημοσιονομική προσαρμογή», ζητώντας αυτή να γίνει με πιο «ομαλούς» ρυθμούς, που δεν θα διαταράξουν τη λεγόμενη «κοινωνική συνοχή». Οπως είπε, «αυτήν τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη διεξάγεται μια κρίσιμη συζήτηση για το πού θα προσγειωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την πανδημία, σε ποιο δημοσιονομικό έδαφος θα προσγειωθεί (...) Προφανώς καταλαβαίνω ότι θα υπάρξει μια προοπτική, αλλά σε βάθος χρόνου να είναι αυτή η προοπτική ισοσκελισμού του προϋπολογισμού. Δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ενάμιση χρόνο, είναι αδιανόητο να γίνει και πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει συμμαχίες και μια σοβαρή στρατηγική για να το πετύχει αυτό, και είναι εύκολο να το πετύχει».

Επιπλέον, με αντιδεξιές κορόνες και κάλπικα διλήμματα δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να ηγηθεί της «δημοκρατικής παράταξης», του «ιστορικού πλειοψηφικού πολιτικού ρεύματος», που με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεργασία άλλων δυνάμεων - την οποία προεξόφλησε - θα εφαρμόσει ένα «νέο μοντέλο διακυβέρνησης», κατ' όνομα μόνο, αφού όπως σαφώς προκύπτει από τα λεγόμενά του, τα υλικά είναι τα γνωστά παλιά μιας διαχείρισης στα μέτρα του κεφαλαίου.

Στους ...μελλοντικούς του συνεταίρους μάλιστα, αλλά και στον λαό, έθεσε το δίλημμα «Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα ή νέες εκλογές, εκλογικές περιπέτειες και εκβιασμοί;», καθώς οι εκβιασμοί είναι βασικό όπλο στη φαρέτρα των διεκδικητών της αστικής διαχείρισης.

Τέλος, ερωτηθείς για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, εξέφρασε την ανησυχία του για «τη συνοχή και την έννοια ύπαρξης της ατλαντικής Συμμαχίας, όταν αγνοούνται με αυτόν τον τρόπο σύμμαχες χώρες, σύμμαχες δυνάμεις». Επ' ευκαιρία κατήγγειλε την κυβέρνηση για «έλλειμμα εθνικής στρατηγικής», παρότι η ΝΔ έπιασε το νήμα της εξυπηρέτησης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών από εκεί ακριβώς που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κινούνται στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της ΔΕΘ και τις παρεμβάσεις των κομμάτων:

«Παρά την προσπάθεια να εμφανιστούν με αγεφύρωτες διαφορές και να ενισχύσουν τα γνωστά ψεύτικα διλήμματα κι εκλογικά δίπολα, η ουσία των παρεμβάσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αποδεικνύει ότι κινούνται στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής που καθορίζει όλες τις πτυχές της ζωής του λαού και της νεολαίας.

Το πρόγραμμά τους είναι γραμμένο με βάση τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, το νέο υπερμνημόνιο σε βάρος των λαών. Είναι γραμμένο με βάση τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου, ειδικά την πολιτική της λεγόμενης "πράσινης - ψηφιακής μετάβασης", που απ' τη μια προσθέτει νέα βάρη στους εργαζόμενους, όπως η ακρίβεια, απ' την άλλη φέρνει νέα προνόμια για να προχωρήσουν οι "πράσινες μπίζνες". Είναι γραμμένο με βάση τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, που σηματοδοτεί την εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, με αποκορύφωμα τη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις, που συνδιαμόρφωσαν. Ειδικά για το τελευταίο αυτό ζήτημα εκφράστηκε πλήρης ταύτιση.

Αυτό το πρόγραμμα η μεν ΝΔ το προωθεί περισσότερο με το "μαστίγιο" και την πυγμή, ο δε ΣΥΡΙΖΑ με το "καρότο" και την καλλιέργεια νέων ψευδαισθήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας ανέσυρε το χρεοκοπημένο σύνθημα "η Ευρώπη αλλάζει", συνδέοντάς το με την πιθανή επικράτηση στη Γερμανία του πιο "αμαρτωλού" κόμματος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Οι όποιες "παροχές" υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "στάχτη στα μάτια". Για παράδειγμα, η αύξηση του κατώτατου μισθού συνυπάρχει με τη διατήρηση του αντεργατικού οπλοστασίου, ειδικά του νόμου ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, που κατοχυρώνει το δικαίωμα του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να καθορίζει τον κατώτατο μισθό, αλλά κι αυτών που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Η "μείωση της φορολογίας" γίνεται με αναστολή κάποιων φόρων, ενώ την ίδια στιγμή δεν αμφισβητείται στο ελάχιστο η φορολογική ελάφρυνση του κεφαλαίου, γεγονός που θα οδηγήσει από άλλο δρόμο στην επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Τα μέτρα για την Υγεία συνυπάρχουν με τη δήλωση προσήλωσης στις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, τη στιγμή που η πανδημία απέδειξε ότι ο ιδιωτικός - επιχειρηματικός τομέας λειτουργεί σε βάρος της υγείας του λαού.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σπέρνουν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση μέσα από ένα "επεκτατικό μείγμα", ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να ωφελεί ταυτόχρονα το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους. Η "ανάπτυξη για όλους" του κ. Μητσοτάκη είναι το άλλο όνομα της "νέας αρχής" και της "συμπεριληπτικής ανάπτυξης" του κ. Τσίπρα. Και όλα αυτά τη στιγμή που η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις αποτελούν μια ακόμη απόδειξη για το ότι οι νόμοι της καπιταλιστικής οικονομίας κι αγοράς λειτουργούν πάντα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Ο λαός έχει πλέον συγκεντρώσει πλούσια πείρα για να απορρίψει όλες τις ψεύτικες υποσχέσεις που εμφανίζονται με νέο περιτύλιγμα. Ο δε μύθος της "προοδευτικής διακυβέρνησης" έχει χρεοκοπήσει σ' όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Αποδείχθηκε ότι καμία αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να βγει έξω από τις ράγες που καθορίζουν η ανταγωνιστικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας, η στρατηγική της ΕΕ και η εξουσία του κεφαλαίου. Η διέξοδος για τα λαϊκά συμφέροντα δεν βρίσκεται στην αναμονή λύσεων "απ' τα πάνω" ή σε μια κυβερνητική εναλλαγή, αλλά στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης και τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να βάλει ο ίδιος ο λαός τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, να ακυρώσει αντεργατικούς νόμους και σχεδιασμούς, να επιβάλει τον δρόμο που υπηρετεί πραγματικά όλες τις σύγχρονες ανάγκες του».

ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Διεργασίες και κόντρες ενόψει εσωκομματικών εκλογών

Εντονων διεργασιών συνέχεια στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ενόψει της εκλογής νέου προέδρου το επόμενο διάστημα. Την Τετάρτη αναμένεται το πρώτο «άτυπο debate», από το οποίο θα απουσιάσει η Φώφη Γεννηματά. Επιπλέον, από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, την Τρίτη ή Τετάρτη, θα εξαρτηθεί το αν τελικά η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάσει την τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη ή το πρώτο του Οκτώβρη, ώστε να αποφασιστεί η μέρα των εσωκομματικών εκλογών.

Πάντως, οι αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται ενόψει της εκλογικής διαδικασίας είναι ενδεικτικές των παιχνιδιών που παίζονται σχετικά με το ποιο σχήμα θα προσεγγίσει το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα αντιλαϊκής διαχείρισης είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Σαββατοκύριακο υπήρξαν αντιδράσεις σε αρθρογραφία στον αστικό Τύπο και από την Φ. Γεννηματά αλλά και από τον Α. Λοβέρδο για διαφορετικούς βέβαια λόγους. Συγκεκριμένα, σε άρθρο του ο Γ. Πρετεντέρης στα «ΝΕΑ» ζητούσε επί της ουσίας, όπως επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη, την παραίτηση της Φ. Γεννηματά, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του διευθυντή του γραφείου της και στη συνέχεια της ίδιας. Στο μεταξύ, οι δηλώσεις του Ηλ. Νικολακόπουλου, που κινήθηκαν στη γραμμή του σεναρίου που θέλει τον Α. Λοβέρδο ως «ουρά» της ΝΔ, προκάλεσαν την αντίδραση του τελευταίου, ο οποίος θεωρεί την όλη φημολογία εκπορευόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι όποιες κινήσεις από το ΚΙΝΑΛ και τους υποψηφίους για την προεδρία του εντάσσονται στη λογική τού να μπορέσει να παίξει τον ρόλο του καταλύτη για τη «σταθερότητα» στο αστικό πολιτικό σύστημα και του εγγυητή στην απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως άλλωστε κάνει δεκαετίες τώρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ