ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ
Νέες ανατροπές σε Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση

Να ενισχύσει το οπλοστάσιό της για ένα χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση επιχειρεί η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά έκθεση του ΟΟΣΑ για την «Μεταρρύθμιση των προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας». Η Εκθεση του ΟΟΣΑ έρχεται να προστεθεί στα ήδη αντιλαϊκά μέτρα που έχουν παρθεί, να βαθύνει και να πλατύνει το μέτωπο των ανατροπών, στο φόντο μάλιστα των περικοπών που επιβλήθηκαν ήδη στα προνοιακά επιδόματα, στα επιδόματα ανεργίας και αναπηρίας, συνολικά στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Πρόνοια και στην Υγεία.

Βασική αρχή της Εκθεσης είναι η διαπίστωση που κάνουν οι τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ, ότι το 50% των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων στη χώρα μας, δεν ανήκουν στο 30% του πιο φτωχού πληθυσμού - σύμφωνα πάντα με τον ορισμό της φτώχειας που δίνεται απο τους παγκόσμιους οργανισμούς του κεφαλαίου και τις αστικές κυβερνήσεις. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για μεγάλες περικοπές στον αριθμό των δικαιούχων, με το πρόσχημα πάντα ότι η προνοιακή πολιτική πρέπει να γίνει πιο «αποτελεσματική». Ο εξοβελισμός εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων προνοιακών προγραμμάτων -σύμφωνα με την Εκθεση- θα πρέπει να γίνει μέσα από την «ενοποίηση» επιδομάτων και ταυτόχρονα να τεθούν «εισοδηματικά κριτήρια». Ετσι ο δικαιούχος αναπηρικού επιδόματος δε θα το λαμβάνει, αν τα εισοδήματά του ξεπερνούν το εισοδηματικό όριο που θα θέσουν. Η διαπίστωση μάλιστα στην Εκθεση ότι στη χώρα μας υπάρχει υπερβολικός αριθμός δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων ανοίγει το δρόμο για δραστική περικοπή τους, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για αντικατάσταση από το νέο ενιαίο επίδομα και των αναπηρικών συντάξεων.

Στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης προτείνεται η παραπέρα «ενοποίηση» Ταμείων σε τρία, και ειδικότερα, προτρέπει την υπαγωγή του ΕΤΑΑ (γιατροί, νομικοί, φαρμακοποιοί), αλλά και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (εργαζόμενοι στον Τύπο, δημοσιογράφοι) στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ. Η «ενοποίηση» εισφορών και παροχών μέσω των οποίων θα απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις από τμήμα των εισφορών τους είναι επίσης μια μέθοδος συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που αφορά βεβαίως όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από το Ταμείο ασφάλισης. Επίσης προτείνεται η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ και των υπόλοιπων Ταμείων Υγείας που μέχρι τώρα δεν έχουν ενταχθεί, η οποία θα οδηγήσει σε παραπέρα αποψίλωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον Οργανισμό, με δεδομένο ότι η κρατική χρηματοδότηση ήδη δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες του, πολύ περισσότερο όταν με την ένταξη νέων Ταμείων ο αριθμός των ασφαλισμένων θα αυξηθεί. Τέλος, ρητή είναι η προτροπή για την «ταχύτερη δυνατή κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων» από τον κρατικό προϋπολογισμό, που δίνει ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα ακολουθήσει στην Κοινωνική Ασφάλιση.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΔΕΔΥ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
Για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων

Οι αγώνες οργανώνονται από τα κάτω, δεν εξαγγέλλονται από τα πάνω, τόνισαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο

Συνεδριάζει σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ για να εξετάσει την πορεία των μέχρι τώρα κινητοποιήσεων και να αποφασίσει για τη συνέχεια. Από τις συνεδριάσεις των Ομοσπονδιών προκύπτουν διάφορες προτάσεις που οι πιο συγκεκριμένες αφορούν: είτε 48ωρη στις 23-24 είτε 48ωρη στις 24-25. Παράλληλα, κατατίθενται και άλλες προτάσεις με διαφοροποιημένη μορφή. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταθέτουν προτάσεις για κλιμάκωση της πάλης επιμένοντας να παρθούν μέτρα αποτελεσματικότερης οργάνωσης των εργαζομένων, περαιτέρω μαζικοποίησης του αγώνα, συντονισμού των εργαζομένων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Κλιμάκωση τονίζουν είναι οι μαζικές διαδικασίες, η συμμετοχή των εργαζομένων, η οργάνωση του αγώνα από τα κάτω και όχι η εξαγγελία του από τα πάνω. Επισημαίνουν ότι η κλιμάκωση κρίνεται και από το περιεχόμενο. Σημειώνουν, για παράδειγμα, ότι είναι σημαντικό να διεκδικείται μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, διεκδίκηση που ανοίγει τη συζήτηση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης καθώς ο καπιταλισμός έχει δείξει ήδη τα όριά του και δεν μπορεί να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα.

Οι μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις στο Δημόσιο αποκαλύπτουν ότι η τακτική των δυνάμεων του σημερινού και αυριανού κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι πορεία αφοπλισμού του εργατικού κινήματος. Τακτική που βάζει στο περιθώριο τους εργαζόμενους, θέλει ένα κίνημα υποχείριό τους για να καλλιεργήσουν την αντίληψη ενός άλλο τρόπου διαχείρισης του καπιταλισμού, αποδεχόμενες τη μήτρα που γεννά τα προβλήματα των εργαζομένων και των λαών, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τους πολέμους.

Οι πλευρές αυτής της τακτικής εκδηλώθηκαν και στη χτεσινή σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ με τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών - μελών της. Οι δυνάμεις του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού δεν είπαν ούτε μια λέξη για το πώς αποτελεσματικότερα θα οργανωθούν οι εργαζόμενοι. Βασική τους πρόταση ήταν να υπάρχει γενικά μια απόφαση από τα πάνω, από την ΑΔΕΔΥ και όχι από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Για το περιεχόμενό του λένε επίσης γενικά και αόριστα ότι στόχος είναι η ανατροπή της πολιτικής, που περνά μέσα από την ανατροπή της κυβέρνησης χωρίς να αμφισβητούν στο ελάχιστο την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, προϊόν των οποίων είναι η αντιλαϊκή επίθεση. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόταση του συνδικαλιστή Βαρνάβα (ΣΥΡΙΖΑ) από την ΟΕΝΓΕ που πρότεινε τις νέες απεργίες να τις κηρύξει η ΑΔΕΔΥ «για να σπρώξει τους συναδέλφους»! Επίσης, η εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.) υποστήριξε την πρόταση η ΑΔΕΔΥ να κηρύξει πενθήμερη απεργία με ψυχολογικού τύπου επιχειρήματα όπως «ο κόσμος αρχίζει να πιστεύει ότι τα συνδικάτα το εννοούν σοβαρά»! Ούτε μια λέξη για το περιεχόμενο του αγώνα. Απόλυτη θεοποίηση των μορφών πάλης.

Η κυβέρνηση αποφάσισε

Εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι 1.349 διαθεσιμότητες υπαλλήλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που φέρονται να υπολείπονταν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 12.500 εργαζομένων που θα τεθούν σε αυτό το καθεστώς μέχρι τέλος του μήνα. Μάλιστα, η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη ... συμπλήρωση του αριθμού καθώς την Δευτέρα αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα να μπουν στο καθεστώς μέχρι τέλος Σεπτέμβρη 12.500 υπάλληλοι και ισάριθμοι μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΛΑΡΙΣΑ
Καμάρωνε για την απεργοσπασία

Οχι μόνο ήταν απεργοσπάστρια, αλλά εξαπέλυσε και ύβρεις εναντίον συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, επειδή εναντιώθηκαν στην απαίτησή της να κάνει κήρυγμα υπέρ του ...δικαιώματος στη απεργοσπασία μέσα στην απεργιακή συγκέντρωση! Ο λόγος για την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας, από την παράταξη «Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων»,(ΔΑΚΕ), η οποία πήρε πρώτη το λόγο στη συγκέντρωση και άρχισε να εξηγεί στους απεργούς ...γιατί είναι απεργοσπάστρια. Με πρόταση του προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου οι παρευρισκόμενοι, ομόφωνα, αποφάσισαν να της αφαιρεθεί ο λόγος, αλλά, ενώ στο βήμα είχε ανεβεί συνδικαλιστής της ΔΑΣ, η απεργοσπάστρια, άρπαξε το μικρόφωνο και δεν του επέτρεπε να μιλήσει. Οι εργαζόμενοι, συνειδητοποιώντας ότι η αντιπρόεδρος είχε «σχέδιο» να διαλύσει τη συγκέντρωση, αποχώρησαν οι ίδιοι.

Με ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος και άλλα τρία μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, που εκλέχτηκαν με την ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Λάρισας, επισημαίνουν: «Δε μας προκάλεσε εντύπωση η στάση των άλλων παρατάξεων, ΠΑΣΚΕ και Ενωτική Πρωτοβουλία (ΣΥΡΙΖΑ), που όχι μόνο, στην ουσία, δεν πήραν θέση, για την απεργοσπασία της Aντιπροέδρου και την αφαίρεση του λόγου της από τη συγκέντρωση, αλλά είχαν την γνώμη ότι μπορούσε να πει την άποψή της... Δε μας προκάλεσε εντύπωση γιατί γνωρίζουμε όλο τους το παρελθόν, άλλωστε το επιβεβαίωσαν στη συνεδρίαση του ΔΣ μετά την πρόταση μας, η συγκεκριμένη συναδέλφισσα να καθαιρεθεί από τη θέση της Αντιπροέδρου και από μέλος του ΔΣ -μια καθαρά πολιτική πράξη με διαπαιδαγωγητικό περιεχόμενο για τους εργαζόμενους- αποφάσισαν αντί αυτού να τα βρει με την παράταξή της και να παραιτηθεί».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε τους εργαζόμενους να τους πετάξουν έξω από το ΔΣ του Συλλόγου και όλα τα όργανα του κινήματος, είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη του ταξικού κινήματος. Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν με το ΠΑΜΕ και τις ταξικές δυνάμεις».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Σύσκεψη με θέμα την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος

Σύσκεψη με θέμα την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος και την προετοιμασία μπροστά στο συλλαλητήριο στις 2 Οκτώβρη, οργανώνει τo Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου την Κυριακή 22 Σεπτέμβρη, στις 8.30 το βράδυ στα γραφεία του (Ευγενίδου 5).

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ανοιχτή σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη της ΠΑΣΥ για την κτηνοτροφία. Εισηγητές θα είναι ο Ρίζος Μαρούδας και ο Νίκος Μωραΐτης, μέλη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ