ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Μπαράζ διώξεων κατά συνδικαλιστών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη, στις 9 το πρωί, έξω από τα Δικαστήρια της Λάρισας

Το μπαράζ δικαστικών διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών, συνεχίζεται στη Λάρισα καθώς την Πέμπτη, 26 Σεπτέμβρη, στο εδώλιο θα καθίσουν 8 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή σε κινητοποίηση ενάντια στο χαράτσι των διοδίων του Μοσχοχωρίου, τον Ιούνη του 2010.

Εκτός από τις δίκες που ήδη έχουν οριστεί, δεκάδες συνδικαλιστές έχουν κληθεί και καλούνται διαρκώς «για παροχή εξηγήσεων» στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις στη Θεσσαλία, μετά από εισαγγελική παραγγελία, για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις στα διόδια, που στηρίζεται σε καταγγελίες αστυνομικών.

Συγκεκριμένα:

  • Κλήση σε απολογία για την κινητοποίηση στα διόδια Πυργετού στις 9/2/13 έχουν δεχτεί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), Τάσος Τσιαπλές και ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.
  • Για κινητοποίηση στα διόδια, πριν 3 χρόνια(!), κλήθηκαν όλα τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης του ΕΚΛ.
  • Για ανωμοτί κατάθεση κλήθηκε, ο πρόεδρος του ΕΚΛ, με αφορμή κινητοποιήσεις, που είχαν γίνει έξω από Εφορίες στις 28/11/2011 ενάντια στα χαράτσια και στη φοροληστεία.
  • Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν για κινητοποιήσεις των αγροτών σε διόδια.

Ακόμα, σε εξέλιξη βρίσκονται δίκες συνδικαλιστών μετά από μηνύσεις των εργοδοτών για απεργιακές κινητοποιήσεις, ή γιατί κατήγγειλαν τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Ανάμεσά τους και η μήνυση που έχει υποβληθεί από τους βιομήχανους της Γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» εναντίον μελών του ΔΣ του Συνδικάτου Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ν. Λάρισας, του προέδρου του ΕΚΛ και άλλων αγωνιστών, για απεργιακή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Τροφίμων-Ποτών-Γάλακτος στις 4/2/2012.

Μαζί με τις δικαστικές διώξεις συνεχίζονται οι απολύσεις και άλλα τρομοκρατικά μέτρα σε βάρος εργαζομένων και συνδικαλιστών, που αντιδρούν στα αντεργατικά μέτρα των εργοδοτών, όπως στο υπεραστικό ΚΤΕΛ, στα σούπερ μάρκετ «Λάρισα», στην «ΟΛΥΜΠΟΣ», στο Κέντρο Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ», στις αντιπροσωπείες «ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ», στα «ΓΚΟΥΝΤΙΣ», κ.α.

«Δε μας τρομάζουν»!

Αυτή τη συνεχιζόμενη προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, κατήγγειλαν σε χτεσινή, κοινή, συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των Γραμματειών Λάρισας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και του ΔΣ της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), καλώντας τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη, στις 9 το πρωί, έξω από τα Δικαστήρια της Λάρισας.

Τόνισαν, δε, ότι « αυτή η προσπάθεια τρομοκράτησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος πάει "νύχι-κρέας" με τη λυσσαλέα αντιλαϊκή επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος των εργαζομένων και του λαού γενικότερα από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την εργοδοσία. Θέλουν να επιβάλουν νεκρική σιγή, να σταματήσει ακόμη και η σκέψη για αντίδραση την ίδια στιγμή που τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην Υγεία, στην Παιδεία, που επιβάλλουν άγρια χαράτσια και φόρους κάνοντας τη ζωή μας αβίωτη. Ετσι υλοποιείται πρακτικά το κυβερνητικό δόγμα "Νόμος και Τάξη"». Και αξίωσαν «από την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως κάθε δίωξη σε βάρος των συνδικαλιστών και των άλλων αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, που αγωνίζονται ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της, ενάντια στην επιθετικότητα της εργοδοσίας. Αξιώνουμε την αθώωση των συναδέλφων μας που δικάζονται επειδή έκαναν το καθήκον τους».

ΝΑΟΥΣΑ
Κινητοποίηση για το νοσοκομείο

Νέα κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου Νάουσας οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα τη Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη. Από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι καλεί το λαό να συμμετέχει σε συμβολική περικύκλωση - περιφρούρηση του νοσοκομείου σηματοδοτώντας ότι με ανθρώπινη αλυσίδα υπεράσπισης δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για υποβάθμιση, μετατροπή σε κέντρο υγείας, κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου.

Φορείς και κάτοικοι της Νάουσας απαιτούν στελέχωση των 6 κλινικών που υπάρχουν, ώστε να λειτουργούν πλήρως με ασφάλεια και να καλύπτουν τις ανάγκες του δήμου με ιατρικό - νοσηλευτικό - διοικητικό προσωπικό και τη σταδιακή επαναλειτουργία 8 βασικών κλινικών, όπως ήταν πριν τις συγχωνεύσεις. Επίσης απαιτούν να θεραπεύονται όλοι οι άνεργοι - ανασφάλιστοι χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς να πιστώνονται σε εφορίες κλπ.

Στους δύο μήνες που πέρασαν από τη συνάντηση που είχε η Επιτροπή Αγώνα με τον υπουργό Υγείας δεν υλοποιήθηκε η δέσμευσή του για ενίσχυση των κλινικών με 5 γιατρούς.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Συσπείρωση στο σωματείο κόντρα στις απειλές των εργοδοτών

Την εργοδοσία της εταιρείας «PriceWaterHouseCoοpers», που προσπάθησε με απειλές να παρεμποδίσει εκπροσώπους του Σωματείου και της Ομοσπονδίας Λογιστών να πραγματοποιήσουν εξόρμηση και να καλέσουν τους εργαζόμενους στη Γενική Συνέλευση του σωματείου στις 26 Σεπτέμβρη και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 5 Οκτώβρη, καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ενωση Λογιστών Αθήνας και ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν πως η εργοδοσία απείλησε πως «θα φέρει σεκιούριτι» και «θα πάρει μέτρα» εναντίον των συνδικαλιστών.

Στην ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία και τα Σωματεία αναφέρουν: «Γνωρίζουμε ότι οι ελεγκτικές εταιρείες σταδιακά αναλαμβάνουν όλο και περισσότερα αντικείμενα από μια αγορά που τώρα ανοίγεται μέσω των ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. φορολογικό πιστοποιητικό, αργότερα ασφαλιστικό πιστοποιητικό, περιουσιολόγιο κτλ), αυξάνουν τζίρους και κέρδη. Ο ανταγωνισμός όμως είναι αμείλικτος. Γι' αυτό, το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν πολλές από αυτές σε απολύσεις, μειώσεις αποδοχών, συνέχιση των απλήρωτων υπερωριών, δουλειά τα Σαββατοκύριακα κ.λπ., προκειμένου η καθεμιά από αυτές να εξασφαλίσει καλύτερη θέση στην αγορά. Για να προχωρήσουν όμως στις περικοπές, προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή ώστε να μη φτάσει στους εργαζόμενους, προσπαθώντας ή να τους απομονώσουν ή να τους απομακρύνουν από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, όπως προσπάθησε να κάνει και η εργοδοσία της εταιρείας "PriceWaterHouseCoοpers"».

Συμπληρώνουν ακόμα πως δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να παρεμποδίσουν το Σωματείο και την Ομοσπονδία να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους, τονίζουν πως δε θα επιτρέψουν την τρομοκράτηση των εργαζομένων και καλούν κάθε συνάδελφο να συσπειρωθεί στο σωματείο και να πάρει μέρος στη Γενική Συνέλευση, την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου (Κάνιγγος 27).

Τελευταίο μεροκάματο

Τελευταίο μεροκάματο χτες το πρωί για έναν 50χρονο οικοδόμο από τη Ρουμανία, όταν στη διάρκεια χωματουργικών εργασιών στη συμβολή των οδών Λεωφ. Μαραθώνος και Δεληγιάννη, ο εργάτης καταπλακώθηκε από χώματα, εξαιτίας της απουσίας μέτρων αντιστήριξης, με συνέπεια το θάνατό του. Στην περιοχή επενέβησαν 15 πυροσβέστες με 4 οχήματα και ένα όχημα της ΕΜΑΚ για να απεγκλωβίσουν το νεκρό οικοδόμο. Η εταιρεία ΕΡΓΗΛΑΤΕ είχε την εργολαβία του έργου, που αφορούσε την αποχέτευση του Δήμου Διονύσου. Ο εργοδηγός προσήχθη από την αστυνομία.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με ανακοίνωσή του, τονίζει: «Γίνεται φανερό με τον πιο τραγικό τρόπο ότι τα αφεντικά προκειμένου να βγάλουν και από τη μύγα ξίγκι δεν υπολογίζουν ούτε την ανθρώπινη ζωή. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες άλλα, που δείχνουν τη συνενοχή του κράτους, που με την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των μηχανισμών ελέγχου έχουν αφήσει τους εργολάβους ασύδοτους ώστε να αναγκάζουν τους συναδέλφους να δουλεύουν σε εργοτάξια κάτεργα. Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύπτουν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των εργολάβων. Να οργανωθούν στο συνδικάτο και μαζί με αυτό να επιβάλουν να δουλεύουν σε χώρους ασφαλείς και ανθρώπινους. Κυρίως όμως, να στρέψουν την πάλη τους απέναντι σε αυτό το σύστημα που στόχος της παραγωγής είναι το κέρδος και μπροστά σε αυτό δεν υπολογίζει τίποτα».

«ΙΝΜΑΙΝΤ»
Μάχη για τη σύμβαση

Μαζική ήταν η συμμετοχή των ηλεκτροτεχνιτών κατά τη χτεσινή τετράωρη στάση εργασίας στην εταιρεία ΙΝΜΑΙΝΤ, θυγατρική της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που είχε προκηρύξει η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την εφαρμογή της σύμβασης των ηλεκτροτεχνιτών, την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και την εξόφληση υπερωριών, που τους οφείλει η εργοδοσία. Η εταιρεία εμφανίστηκε ανένδοτη στο θέμα της σύμβασης και αποφασισμένη να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων, ενώ είπε ότι στο επόμενο διάστημα θα εξοφληθούν τα χρωστούμενα και δεσμεύτηκε για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής πρότεινε να γίνει άμεσα γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων της εταιρείας, ώστε να μπουν όλες οι ειδικότητες στη μάχη ενάντια στις μειώσεις μισθών, που δεν αφορούν μόνο τους ηλεκτροτεχνίτες, αλλά το σύνολο των εργατών της εταιρείας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Πήραν μια υπόσχεση

Απαιτώντας την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, που αφορούν τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΤ-ΜΓΤ, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, μαζί με αντιπροσωπείες των σωματείων του κλάδου στην Αττική, πραγματοποίησαν χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΙΚΑ. Οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι του κλάδου στο ΤΑΤ-ΜΓΤ, που έχει ενσωματωθεί στο ΙΚΑ, έχουν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που αφορούν στη μεγάλη καθυστέρηση καταμέτρησης ενσήμων. Στη συνάντηση που έγινε με το διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο, τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, υπήρξε υπόσχεση να δοθεί λύση στο πρόβλημα με στελέχωση της υπηρεσίας μέσα στον Οκτώβρη με δέκα υπαλλήλους. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Ομοσπονδίας μαζί με τα ΔΣ των σωματείων σημειώνει ότι «θα βρίσκονται σε ετοιμότητα ξανά να παρέμβουν ώστε να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που βασανίζει χιλιάδες εργαζόμενους και η ευθύνη διοίκησης του ΙΚΑ και κυβέρνησης είναι μεγάλη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ