ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
Χειραφέτηση από τα ιδεολογήματά τους

Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο και αν ψάξει κανείς, δεν πρόκειται να βρει ένα (!) μέτρο, από τα ατέλειωτα μέτρα που προωθούν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα, που να θίγει στο ελάχιστο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αντίθετα, την ώρα που σφαγιάζονται τα δικαιώματα του λαού και οδηγείται σε μόνιμη χρεοκοπία και φτώχεια, δίνονται νέα προνόμια στα μονοπώλια και το κεφάλαιο: Τους μειώνουν διαρκώς τους φορολογικούς συντελεστές για τα επιχειρηματικά κέρδη και μερίσματα, τους απαλλάσσουν από τις εργοδοτικές εισφορές, τους προσφέρουν νέα πακέτα ρευστότητας, τους δίνουν τα κονδύλια για την προστασία των ανέργων, τα κοινοτικά κονδύλια κ.ο.κ. Πάνω απ' όλα βέβαια τους προσφέρουν πάμφθηνη εργατική δύναμη... Η πραγματικότητα βοά και κουρελιάζει όλα τα ιδεολογήματά τους. Δεν πληρώνουν όλοι την κρίση, μόνο ο λαός. Τα μέτρα δεν αποσκοπούν «στη σωτηρία της πατρίδας», αλλά στη θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων και στη διάσωση του καπιταλισμού. Ο κίνδυνος για το λαό δεν είναι να μην εφαρμοστούν τα μέτρα, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Είναι ώρα ο λαός να πάψει να πιστεύει τα ψέματά τους και να αγνοήσει επιδεικτικά τους εκβιασμούς και την ιδεολογική τρομοκρατία. Πρόκειται για ακήρυχτο ταξικό πόλεμο και το δίλημμα είναι αμείλικτο: 'Η ο λαός θα σωθεί ή τα μονοπώλια και ο καπιταλισμός, που οδηγούν σε φτώχεια, εξαθλίωση και πολέμους.

«Ανθέλληνες»...

Στη ρότα του αποπροσανατολισμού του λαού, τα αστικά ΜΜΕ και εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας αξιοποιούν και παρουσιάζουν τις παρεμβάσεις των μονοπωλίων, υπέρ της μιας ή της άλλης μορφής διαχείρισης του χρέους στην Ελλάδα, ως «ανθελληνικές» ή «φιλελληνικές».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το προχτεσινό πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού «Focus», που απεικονίζει τον Παρθενώνα σχεδόν βυθισμένο στη θάλασσα και δίπλα το κεφάλι ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος, στο οποίο έχει παραμείνει ένα χαρτονόμισμα των 200 ευρώ και τίτλο: «Χάθηκαν τα λεφτά μας;». Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχες αιχμές περί «ανθελληνισμού» του γερμανικού περιοδικού - όπως και άλλων γερμανικών αστικών εντύπων - είχαν υπάρξει και προηγούμενα, όταν είχε στο πρωτοσέλιδο την Αφροδίτη της Μήλου ως ζητιάνα, καθώς και πέρσι που την είχε παρουσιάσει να κάνει μια άσεμνη χειρονομία υπό τον τίτλο «προδότες στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τα αστικά ΜΜΕ της Γερμανίας, που κατά καιρούς εμφανίζονται με λαϊκίστικους τίτλους και δημοσιεύματα, δεν κατατρέχονται από κάποιου είδους ανθελληνισμό. Ούτε και όταν καταγράφουν ρεπορτάζ και μιλούν για «σκληρά μέτρα» στον «πολύπαθο ελληνικό λαό», το κάνουν ορμώμενοι από κάποια φιλελληνικά αισθήματα.

Ο ρόλος τους είναι να πλασάρουν στο γερμανικό λαό και σε όλους τους υπόλοιπους λαούς, τα σενάρια εκείνα που επεξεργάζεται μερίδα της γερμανικής πλουτοκρατίας για ένα ισχυρό ευρώ με μικρότερη Ευρωζώνη. Οπως και στην Ελλάδα, έτσι και στη Γερμανία, τα αστικά ΜΜΕ είναι ταγμένα στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας και της εξουσίας της και ανάγοντας την προπαγάνδα σε επιστήμη αποπροσανατολίζουν το λαό, ζυμώνοντας τα σχέδια της άρχουσας τάξης, επιδιώκοντας να ταυτίσουν στις λαϊκές συνειδήσεις τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας με εκείνα του λαού.

... και «φιλέλληνες»

Αντίστοιχα, συμφέροντα εκφράζουν και διάφορες ηθικιστικές κορόνες «φιλελλήνων», όπως για παράδειγμα άρθρο του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, Πάουλο Νορουέιρα Μπατίστα, με το οποίο σημειώνει: «Πιστεύω ότι η χώρα σας έχει αδικηθεί (...) Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή σφαγιάζεται από μία άνευ προηγουμένου κρίση. Η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει είναι τεράστια (...) Η ύφεση το 2011 αποδεικνύεται ότι είναι βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν (...) Η χρηματοδοτική στήριξη που λαμβάνει η Ελλάδα δεν αρκεί. Καθίσταται ολοένα και πιο βέβαιο αυτή τη στιγμή ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια πιο φιλόδοξη και πιο εκτεταμένη αναδιάρθρωση του ιδιωτικού εξωτερικού χρέους της».

Ομως, όσο κι αν προβάλει ηθικιστικά το ζήτημα, μιλώντας για «αδικίες» κ.λπ., ο Βραζιλιάνος εκπρόσωπος στο ΔΝΤ δεν εκφράζει παρά την άποψη μιας μερίδας της πλουτοκρατίας, που ζητάει εδώ και τώρα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε ζήτησε και ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο λαός να μην πατήσει τη «μπανανόφλουδα» των δήθεν «φιλελληνικών» αισθημάτων εκπροσώπων του κεφαλαίου, να μη διαλέξει τον «καλύτερο» καπιταλιστή. Η προπαγάνδα του κεφαλαίου προσπαθεί να τσιγκλίσει τον πατριωτισμό του λαού για να τον αποπροσανατολίσει και να τον στρέψει στην υποστήριξη των συμφερόντων της μιας ή της άλλης μερίδας της πλουτοκρατίας. Το συμφέρον του λαού δε βρίσκεται στη διαχείριση του χρέους και της καπιταλιστικής κρίσης εντός του συστήματος, αλλά στη λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση, για αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπλόκο στα χαράτσια

Το σημερινό συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων, του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και οι λαϊκές κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις της χώρας ενάντια στα χαράτσια και στη φοροληστεία του κράτους των καπιταλιστών είναι μια κρίσιμη ταξική αναμέτρηση. Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, κυβέρνηση, τρόικα, πλουτοκρατία και τα κόμματά της πρέπει να πάρουν ένα ισχυρό μήνυμα: Δεν πληρώνουμε. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Μπλοκάρουμε τα χαράτσια. Δεν θα φτωχύνει ο λαός για να ξεπληρωθούν τα χρέη του κεφαλαίου. Εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί επαγγελματίες, συνταξιούχοι και αγρότες, με τη συμμετοχή τους να απαντήσουν στους εκβιασμούς, στα τρομοκρατικά διλήμματα, στις απειλές περί χρεοκοπίας. Στην πλημμυρίδα των φόρων να ορθώσουν φράγμα αντίστασης, ανυπακοής, οργανωμένης άρνησης πληρωμών.

Δεν υπάρχει ώρα για χάσιμο. Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες χρεοκοπούν κάθε μέρα. Χρεοκοπεί ο εργάτης που χάνει τη δουλειά του, ο δημόσιος υπάλληλος που απολύεται, ο συνταξιούχος που του κόβουν και την ελάχιστη σύνταξη. Χρεοκοπεί ο μικρέμπορος που κλείνει το μαγαζί του, ο αγρότης που εγκαταλείπει το χωράφι του μην μπορώντας να θρέψει την οικογένειά του. Δεν υπάρχει περιθώριο για αναμονή. Ο λαός μας ρίχνεται στον Καιάδα, οι ελάχιστες και μίζερες δομές Πρόνοιας γκρεμίζονται, η Δημόσια Υγεία μπαίνει στην εντατική, τα σχολεία υπολειτουργούν, οι δημόσιες υπηρεσίες συρρικνώνονται. Μας κήρυξαν τον πόλεμο. Και σε αυτόν τον πόλεμο, στην απροκάλυπτη αυτή βία της εξουσίας του κεφαλαίου, ο λαός μας πρέπει να σταθεί ορθός. Να οπλιστεί με κουράγιο και δύναμη. Να σηκωθεί από τον λάκκο που θέλουν να τον ρίξουν. Να οργανωθεί και να παλέψει.

Σε αυτό τον αγώνα, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των ΕΒΕ, των αγροτών, των σπουδαστών, των γυναικών, αναλαμβάνουν ευθύνες. Στους ώμους τους πέφτει το βάρος της οργάνωσης της πάλης, με συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο και κυρίως μέσα στους χώρους δουλειάς. Για να ματαιωθούν τα χαράτσια, να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι ώρα, κυβέρνηση και πλουτοκρατία να νιώσουν ότι «δεν έχουν το λαό στο χέρι». Είναι η ώρα που πρέπει να δεχτούν τα πρώτα αποφασιστικά χτυπήματα, να νιώσουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητά του.

Η οργή και η αγανάκτηση του καθενός να γίνει πράξη αντίστασης, να πάρουν σάρκα και οστά, να μετατραπούν σε απόφαση για προσωπική συμμετοχή, στη συνέλευση του σωματείου, στη συγκέντρωση της γειτονιάς, στο συλλαλητήριο. Να γίνει ζωντανή δύναμη πάλης και σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτή η μαζική συμμετοχή, η λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία μπορούν να δώσουν ώθηση στον αγώνα, αντοχή στις δυσκολίες του, να γίνουν το υπόβαθρο της πιο πλατιάς αλληλεγγύης, κάνοντας το σύνθημα «Ολοι για έναν και ένας για όλους» καθημερινή στάση ζωής.

Με αυτά τα όπλα στη φαρέτρα τους οι ταξικές δυνάμεις απλώνουν και κλιμακώνουν την πάλη τους, βάζοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ για πανεργατική απεργία πλατιά μέσα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις. Προετοιμάζοντας τους εργαζόμενους για τους μεγάλους ταξικούς αγώνες που είναι μπροστά μας. Για μια διαρκή ταξική αναμέτρηση με όλες τις μορφές, για να φρενάρουμε αποφάσεις και αντεργατικούς σχεδιασμούς, για να μην περάσουν τα μέτρα, μέχρι την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ